Kuvano jaje potopljeno u sirće ne liječi dijabetes

Pseudonaučne tvrdnje o tome da neke namirnice liječe različite bolesti često se objavljuju u brojnim, ponajviše anonimnim medijima. Još jedna u nizu takvih namirnica koja je neutemeljeno proglašena lijekom za dijabetes jeste kuvano jaje.

Foto: timolina/Freepik

Na portalu Webtribune 22.6.2016. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

Do sada nepoznat lek za šećer u krvi: Jedno jaje i sirće, evo kako treba ..

U članku se navodi da jedno kuvano jaje, na kojem se naprave rupice viljuškom, treba potopiti u sirće. Jaje je, prema navodima iz članka, potrebno držati u sirćetu cijele noći te ga ujutru pojesti kako bi navodno “smanjilo nivo šećera veoma brzo”.

Da, vrlo lako! Postoji jednostavan trik koji pomaže da se kontroliše nivo šećera u krvi.
I potrebno je samo jedno bareno jaje. Stručnjaci širom sveta tvrde da je domaći recept na bazi barenog jajeta  izuzetno efikasan i koristan saveznik u borbi prootiv povišenog šećera u krvi. I smanjuje nivo šećera veoma brzo.

Od 2016. godine pa do vremena pisanja ove analize članke sa identičnim tvrdnjama objavila su ukupno 32 portala domaćeg govornog područja. Na nekim od ovih portala identičan članak objavljen je i više puta. Tako je portal Novi isti članak objavio četiri puta: 2018. godine dvaput (1, 2), zatim jednom 2022. godine te jednom u junu 2023. godine. U junu 2023. članci sa tim tvrdnjama objavljeni su i na portalima Brze novosti, Mala kuharica, Savjeti za deset i 24h za vas.

Je li kuvano jaje lijek za dijabetes?

Navodi da različite namirnice imaju “ljekovita” svojstva prisutne su godinama u online prostoru. Raskrinkavanje je o jednom od navodnih lijekova za dijabetes pisalo u analizi objavljenoj 23.12.2022. godine, kada se tvrdilo da je meksički krastavac lijek za ovu bolest. Činjenice pokazuju da su ovakve tvrdnje uglavnom netačne, dok se, sa druge strane, značaj zdrave ishrane ne može sporiti. Ipak, kako je zaključeno u toj analizi, lijek za dijabetes još uvijek ne postoji:

Voće i povrće u svakodnevnoj ishrani ljudi svakako je važan element dobrog zdravlja i takva ishrana može biti jedan od faktora kojima se poboljšava prevencija nekih oboljenja. To ne znači da je voće ili povrće lijek, posebno ako se ima na umu da postoji između 10.000 i 30.000 bolesti, od kojih za mnoge još uvijek nije pronađen lijek, ali postoje tretmani koji mogu olakšati simptome.
Lijek za dijabetes, nažalost, ne postoji. To važi za tip 1 i tip 2 ove bolesti. Ipak, postoje lijekovi i tretmani koji mogu olakšati il ublažiti bolest. 

Časopis koji se bavi medicinskim temama Healthline je u članku objavljenom 14.11.2018. godine naveo da su jaja dobar izbor za oboljele od dijabetesa. Članak se poziva na smjernice Američke asocijacije za dijabetes, prema kojima se ističe da jedno jaje dnevno pogoduje oboljelim od dijabetesa. No, jaja se ne smatraju lijekom, nego dijelom zdrave prehrane, o čemu Healthline piše:
 

Trenutne studije sugerišu da osobe s dijabetesom mogu uključiti jedno jaje dnevno u ishranu, ali treba uzeti u obzir cjelokupnu prehranu umjesto fokusiranja na jednu namirnicu.
Većina korisnih nutrijenata sadržana je u žumancetu. Trenutne preporuke su da jedete cijelo jaje i ograničite slaninu, kobasicu, šunku itd., koji bi inače mogli pratiti obrok sa jajima.

Za napomenuti je da su jaja poznata kao hrana sa malo ugljenih hidrata i ona imaju jako nizak glikemijski indeks, koji je mjerna jedinica za brzinu kojom nivo šećera u krvi poraste nakon konzumiranja određene hrane. To je upravo ono što jaja čini dobrim i preporučenim izvorom proteina za osobe sa dijabetesom.

Dakle, jaja jesu sigurna za ishranu oboljelih od dijabetesa te se čak i preporučuju kao dio režima ishrane, ali nema naučnih potvrda da konzumacija jednog jajeta dnevno može da izliječi ovu bolest.

Da li sirće liječi dijabetes?

U vezi sa navodima iz analiziranih članaka o tome da je jaje potrebno natopiti sirćetom za napomenuti je da sirće, i to jabukovo, prema dostupnim istraživanjima, vjerovatno može da utiče na smanjenje nivoa šećera u krvi, ali su za takve zaključke potrebna dodatna istraživanja. 

Primjera radi, u članku objavljenom u magazinu Healthline 23.4.2023. godine navodi se kako ograničena istraživanja potvrđuju da jabukovo sirće smanjuje nivo šećera u krvi. U istom članku precizira se da studije na ovu temu nisu česte i da dosta njih ima ograničenja u smislu da su rađene na životinjama ili, pak, da su one na ljudima imale mali uzorak.

Iako su brojne studije proučavale vezu između jabukovog sirćeta i kontrole šećera u krvi, one su obično male – sa različitim rezultatima.
“Postojalo je nekoliko malih studija koje su procjenjivale efekte jabukovog sirćeta, a rezultati su različiti”, rekla je dr. Maria Peña, endokrinologinja iz New Yorka.
“Naprimjer, postojala je jedna mala studija na pacovima koja je pokazala da jabukovo sirće pomaže u snižavanju nivoa LDL-a i A1C. Ali ograničenje za ovu studiju jeste to što je urađeno samo na pacovima, a ne i na ljudima”, rekla je.
Istraživanje iz 2004. pokazalo je da uzimanje 20 grama (ekvivalentno 20 mL) jabukovog sirćeta razblaženog u 40 mL vode sa jednom kašičicom saharina može da snizi šećer u krvi nakon jela.
Drugo istraživanje, ovo iz 2007. godine, pokazalo je da uzimanje jabukovog sirćeta prije spavanja pomaže u kontrolisanju šećera u krvi nakon buđenja.
Ali obje studije su bile male, sa samo 29, odnosno 11 učesnika.

I studija objavljena 2015. godine na stranici PubMed pod nazivom “Upotreba sirćeta povećava inzulinom stimulisanu apsorpciju glukoze u mišićima podlaktice kod osoba s dijabetesom tipa 2” (engl. Vinegar Consumption Increases Insulin-Stimulated Glucose Uptake by the Forearm Muscle in Humans with Type 2 Diabetes) tretira istu temu. U rezultatima studije navodi se da postoji određen pozitivan učinak sirćeta na smanjenje nivoa šećera, ali i da su potrebna dalja istraživanja kako bi se to posve dokazalo.

(...)Rezultat toga je da se učinak sirćeta na metabolizam ugljikohidrata može objasniti, barem djelomično, povećanjem inzulinom stimulisanog unosa glukoze, što pokazuje poboljšanje djelovanja inzulina u skeletnim mišićima. Međutim, potrebne su daljnje studije kako bi se ispitali dugoročni efekti sirćeta na dijabetes tipa 2.

U zaključku, čvrstih naučnih dokaza da je sirće lijek za dijabetes nema.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da su jedno jaje i sirće “lijek za šećer u krvi” iz članka portala Webtribune ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku. Sve kasnije objave iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku.
 

Napomena

26.6.2023. redakcija portala Alo dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je dopunjen u skladu sa tačnim navodima, te je ocijenjen i kao ispravljeno. 27.6.2023. redakcije portala Informer i Alo online takođe su dostavile izmijenjenu verziju članka te su ocijenjeni i kao ispravljeno.11.8.2023: Nakon što je portal Informer ispravio netačne tvrdnje u članku i dodijeljena mu ocjena ispravljeno, ovaj medij je vratio prvobitnu verziju članka koja sadrži netačne navode. Shodno navedenom ocjena ispravljeno je uklonjena

8.9.2023: Članci portala Novi, Radio Balkan Fox, Srbija danas koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.21.11.2023. godine redakcija portala Novi dostavila nam je izmijenjene verzije dva ocijenjena članka koja su dopunjena u skladu sa tačnim navodima te ocijenjena i kao ispravljeno.


(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 23. 06. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 6 dana

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Analiza
Novi serijal Raskrinkavanja: Kako mediji izvještavaju o femicidu?

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo prvu analiz...

Preko margine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me