Raskrinkavanje.ba

Kuvano jaje potopljeno u sirće ne liječi dijabetes

Pseudonaučne tvrdnje o tome da neke namirnice liječe različite bolesti često se objavljuju u brojnim, ponajviše anonimnim medijima. Još jedna u nizu takvih namirnica koja je neutemeljeno proglašena lijekom za dijabetes jeste kuvano jaje.

Foto: timolina/Freepik

Na portalu Webtribune 22.6.2016. godine objavljen je članak opremljen naslovom:

Do sada nepoznat lek za šećer u krvi: Jedno jaje i sirće, evo kako treba ..

U članku se navodi da jedno kuvano jaje, na kojem se naprave rupice viljuškom, treba potopiti u sirće. Jaje je, prema navodima iz članka, potrebno držati u sirćetu cijele noći te ga ujutru pojesti kako bi navodno “smanjilo nivo šećera veoma brzo”.

Da, vrlo lako! Postoji jednostavan trik koji pomaže da se kontroliše nivo šećera u krvi.
I potrebno je samo jedno bareno jaje. Stručnjaci širom sveta tvrde da je domaći recept na bazi barenog jajeta  izuzetno efikasan i koristan saveznik u borbi prootiv povišenog šećera u krvi. I smanjuje nivo šećera veoma brzo.

Od 2016. godine pa do vremena pisanja ove analize članke sa identičnim tvrdnjama objavila su ukupno 32 portala domaćeg govornog područja. Na nekim od ovih portala identičan članak objavljen je i više puta. Tako je portal Novi isti članak objavio četiri puta: 2018. godine dvaput (1, 2), zatim jednom 2022. godine te jednom u junu 2023. godine. U junu 2023. članci sa tim tvrdnjama objavljeni su i na portalima Brze novosti, Mala kuharica, Savjeti za deset i 24h za vas.

Je li kuvano jaje lijek za dijabetes?

Navodi da različite namirnice imaju “ljekovita” svojstva prisutne su godinama u online prostoru. Raskrinkavanje je o jednom od navodnih lijekova za dijabetes pisalo u analizi objavljenoj 23.12.2022. godine, kada se tvrdilo da je meksički krastavac lijek za ovu bolest. Činjenice pokazuju da su ovakve tvrdnje uglavnom netačne, dok se, sa druge strane, značaj zdrave ishrane ne može sporiti. Ipak, kako je zaključeno u toj analizi, lijek za dijabetes još uvijek ne postoji:

Voće i povrće u svakodnevnoj ishrani ljudi svakako je važan element dobrog zdravlja i takva ishrana može biti jedan od faktora kojima se poboljšava prevencija nekih oboljenja. To ne znači da je voće ili povrće lijek, posebno ako se ima na umu da postoji između 10.000 i 30.000 bolesti, od kojih za mnoge još uvijek nije pronađen lijek, ali postoje tretmani koji mogu olakšati simptome.
Lijek za dijabetes, nažalost, ne postoji. To važi za tip 1 i tip 2 ove bolesti. Ipak, postoje lijekovi i tretmani koji mogu olakšati il ublažiti bolest. 

Časopis koji se bavi medicinskim temama Healthline je u članku objavljenom 14.11.2018. godine naveo da su jaja dobar izbor za oboljele od dijabetesa. Članak se poziva na smjernice Američke asocijacije za dijabetes, prema kojima se ističe da jedno jaje dnevno pogoduje oboljelim od dijabetesa. No, jaja se ne smatraju lijekom, nego dijelom zdrave prehrane, o čemu Healthline piše:
 

Trenutne studije sugerišu da osobe s dijabetesom mogu uključiti jedno jaje dnevno u ishranu, ali treba uzeti u obzir cjelokupnu prehranu umjesto fokusiranja na jednu namirnicu.
Većina korisnih nutrijenata sadržana je u žumancetu. Trenutne preporuke su da jedete cijelo jaje i ograničite slaninu, kobasicu, šunku itd., koji bi inače mogli pratiti obrok sa jajima.

Za napomenuti je da su jaja poznata kao hrana sa malo ugljenih hidrata i ona imaju jako nizak glikemijski indeks, koji je mjerna jedinica za brzinu kojom nivo šećera u krvi poraste nakon konzumiranja određene hrane. To je upravo ono što jaja čini dobrim i preporučenim izvorom proteina za osobe sa dijabetesom.

Dakle, jaja jesu sigurna za ishranu oboljelih od dijabetesa te se čak i preporučuju kao dio režima ishrane, ali nema naučnih potvrda da konzumacija jednog jajeta dnevno može da izliječi ovu bolest.

Da li sirće liječi dijabetes?

U vezi sa navodima iz analiziranih članaka o tome da je jaje potrebno natopiti sirćetom za napomenuti je da sirće, i to jabukovo, prema dostupnim istraživanjima, vjerovatno može da utiče na smanjenje nivoa šećera u krvi, ali su za takve zaključke potrebna dodatna istraživanja. 

Primjera radi, u članku objavljenom u magazinu Healthline 23.4.2023. godine navodi se kako ograničena istraživanja potvrđuju da jabukovo sirće smanjuje nivo šećera u krvi. U istom članku precizira se da studije na ovu temu nisu česte i da dosta njih ima ograničenja u smislu da su rađene na životinjama ili, pak, da su one na ljudima imale mali uzorak.

Iako su brojne studije proučavale vezu između jabukovog sirćeta i kontrole šećera u krvi, one su obično male – sa različitim rezultatima.
“Postojalo je nekoliko malih studija koje su procjenjivale efekte jabukovog sirćeta, a rezultati su različiti”, rekla je dr. Maria Peña, endokrinologinja iz New Yorka.
“Naprimjer, postojala je jedna mala studija na pacovima koja je pokazala da jabukovo sirće pomaže u snižavanju nivoa LDL-a i A1C. Ali ograničenje za ovu studiju jeste to što je urađeno samo na pacovima, a ne i na ljudima”, rekla je.
Istraživanje iz 2004. pokazalo je da uzimanje 20 grama (ekvivalentno 20 mL) jabukovog sirćeta razblaženog u 40 mL vode sa jednom kašičicom saharina može da snizi šećer u krvi nakon jela.
Drugo istraživanje, ovo iz 2007. godine, pokazalo je da uzimanje jabukovog sirćeta prije spavanja pomaže u kontrolisanju šećera u krvi nakon buđenja.
Ali obje studije su bile male, sa samo 29, odnosno 11 učesnika.

I studija objavljena 2015. godine na stranici PubMed pod nazivom “Upotreba sirćeta povećava inzulinom stimulisanu apsorpciju glukoze u mišićima podlaktice kod osoba s dijabetesom tipa 2” (engl. Vinegar Consumption Increases Insulin-Stimulated Glucose Uptake by the Forearm Muscle in Humans with Type 2 Diabetes) tretira istu temu. U rezultatima studije navodi se da postoji određen pozitivan učinak sirćeta na smanjenje nivoa šećera, ali i da su potrebna dalja istraživanja kako bi se to posve dokazalo.

(...)Rezultat toga je da se učinak sirćeta na metabolizam ugljikohidrata može objasniti, barem djelomično, povećanjem inzulinom stimulisanog unosa glukoze, što pokazuje poboljšanje djelovanja inzulina u skeletnim mišićima. Međutim, potrebne su daljnje studije kako bi se ispitali dugoročni efekti sirćeta na dijabetes tipa 2.

U zaključku, čvrstih naučnih dokaza da je sirće lijek za dijabetes nema.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da su jedno jaje i sirće “lijek za šećer u krvi” iz članka portala Webtribune ocjenjujemo kao lažnu vijest i pseudonauku. Sve kasnije objave iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku.
 

Napomena

26.6.2023. redakcija portala Alo dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno objavljenog članka koji je dopunjen u skladu sa tačnim navodima, te je ocijenjen i kao ispravljeno. 27.6.2023. redakcije portala Informer i Alo online takođe su dostavile izmijenjenu verziju članka te su ocijenjeni i kao ispravljeno.11.8.2023: Nakon što je portal Informer ispravio netačne tvrdnje u članku i dodijeljena mu ocjena ispravljeno, ovaj medij je vratio prvobitnu verziju članka koja sadrži netačne navode. Shodno navedenom ocjena ispravljeno je uklonjena

8.9.2023: Članci portala Novi, Radio Balkan Fox, Srbija danas koji su ocijenjeni u ovoj analizi naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.21.11.2023. godine redakcija portala Novi dostavila nam je izmijenjene verzije dva ocijenjena članka koja su dopunjena u skladu sa tačnim navodima te ocijenjena i kao ispravljeno.
2.2.2024. godine redakcija portala Žena Blic dostavila nam je izmijenjenu verziju prvobitno ocijenjenog članka koji je dopunjen u skladu sa tačnim navodima, te je ocijenjen i kao ispravljeno.


(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 15.03.2021

Novi Portal: SAVRŠEN LIJEK ZA ŠEĆER U KRVI: Potrebno je samo jedno jaje i sirće…

Da, vrlo lako! Postoji jednostavan trik koji pomaže da se kontroliše nivo šećera u krvi. I potrebno je samo jedno bareno jaje.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 06.07.2022

Novi Portal: Savršen LIJEK ZA ŠEĆER U KRVI: Jedno jaje i sirće, evo kako i šta treba

Da, vrlo lako! Postoji jednostavan trik koji pomaže da se kontroliše nivo šećera u krvi. I potrebno je samo jedno bareno jaje.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 26.01.2021

Novi Portal: LIJEK ZA ŠEĆER U KRVI: Jedno jaje i sirće, evo kako i šta treba…

Da, vrlo lako! Postoji jednostavan trik koji pomaže da se kontroliše nivo šećera u krvi. I potrebno je samo jedno bareno jaje.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 11.06.2023

Novi: SAVRŠEN LIJEK ZA ŠEĆER U KRVI: Jedno jaje i sirće, evo kako i šta treba, PROVJERENO

Da, vrlo lako! Postoji jednostavan trik koji pomaže da se kontroliše nivo šećera u krvi. I potrebno je samo jedno bareno jaje.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 11.08.2018

Novi: DO SADA NEPOZNAT LIJEK ZA ŠEĆER U KRVI: Potrebno vam je samo jedno jaje i sirće, evo kako se PRIPREMA!

Da, vrlo lako! Postoji jednostavan trik koji pomaže da se kontroliše nivo šećera u krvi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 23.05.2018

Novi: UZMITE JEDNO JAJE, MALO SIRĆETA I JEDITE UJUTRO: Izbacuje ubicu broj jedan iz vašeg tijela

Svake tri sekunde u svijetu se dijagnosticira novi slučaj dijabetesa, a svakih šest sekundi jedna osoba umre zbog posljedica dijabetesa.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.04.2022

Novi: SKUHALA JE JEDNO JAJE I PRELILA GA SIRĆETOM: Jeftin domaći lijek uništava ubicu broj 1 u našem tijelu

Stručnjaci širom svijeta tvrde da je domaći recept na bazi kuvanog jajeta izuzetno efikasan i koristan saveznik u borbi protiv povišenog šećera u kr...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 28.11.2022

Alo online: IZBACITE UBICU BROJ 1 IZ TIJELA Potrebno je samo jedno tvrdo kuvano jaje i malo sirćeta

Stručnjaci širom svijeta tvrde da je domaći recept na bazi golih jaja izuzetno efikasan i koristan saveznik u borbi protiv povišenog šećera u krvi

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 04.11.2019

Recepti i zdravlje (info): DO SADA NEPOZNAT LIJEK ZA ŠEĆER U KRVI: Jedno Jaje I Sirće, Evo Kako Da Ga Napravite

Da, vrlo lako! Postoji jednostavan trik koji pomaže da se kontroliše nivo šećera u krvi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.06.2023

Brze novosti: SAVRŠEN LIJEK ZA ŠEĆER U KRVI: Jedno jaje i sirće, evo kako i šta treba, PROVJERENO

Da, vrlo lako! Postoji jednostavan trik koji pomaže da se kontroliše nivo šećera u krvi. I potrebno je samo jedno bareno jaje.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.06.2020

Zdravlje i kuhinja: DO SADA NEPOZNAT LIJEK ZA ŠEĆER U KRVI: Jedno jaje i sirće, evo kako da ga napravite

Da, vrlo lako! Postoji jednostavan trik koji pomaže da se kontroliše nivo šećera u krvi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.01.2021

Zdravlje i priroda: LIJEK ZA ŠEĆER U KRVI: Jedno jaje i sirće, evo kako i šta treba

Da, vrlo lako! Postoji jednostavan trik koji pomaže da se kontroliše nivo šećera u krvi. I potrebno je samo jedno bareno jaje.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.04.2022

Alo: JEDNO JAJE I MALO SIRĆETA SU SPAS ZA PANKREAS Jefrin domaći lek uništava ubicu broj 1 u našem telu

Stručnjaci širom sveta tvrde da je domaći recept na bazi kuvanog jajeta izuzetno efikasan i koristan saveznik u borbi protiv povišenog šećera u krvi

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 12.06.2023

Zdravlje priroda (.net): SAVRŠEN LIJEK ZA ŠEĆER U KRVI: Jedno jaje i sirće, evo kako i šta treba, PROVJERENO

Da, vrlo lako! Postoji jednostavan trik koji pomaže da se kontroliše nivo šećera u krvi. I potrebno je samo jedno bareno jaje.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 12.06.2023

Mala kuharica: SAVRŠEN LIJEK ZA ŠEĆER U KRVI: Jedno jaje i sirće, evo kako i šta treba, PROVJERENO

Da, vrlo lako! Postoji jednostavan trik koji pomaže da se kontroliše nivo šećera u krvi. I potrebno je samo jedno bareno jaje.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 11.10.2020

Biljkeza: DO SADA NEPOZNAT LIJEK ZA ŠEĆER U KRVI: Jedno jaje i sirće, evo kako da ga napravite

Da, vrlo lako! Postoji jednostavan trik koji pomaže da se kontroliše nivo šećera u krvi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.01.2021

Lijek iz prirode: Savršen LIJEK ZA ŠEĆER U KRVI: Jedno jaje i sirće, evo kako i šta treba

Da, vrlo lako! Postoji jednostavan trik koji pomaže da se kontroliše nivo šećera u krvi. I potrebno je samo jedno bareno jaje.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 25.08.2016

Lijek iz prirode: DO SADA NEPOZNAT LIJEK ZA ŠEĆER U KRVI: Jedno jaje i sirće, evo kako treba…

Da, vrlo lako! Postoji jednostavan trik koji pomaže da se kontroliše nivo šećera u krvi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 11.06.2023

Savjeti za deset: SAVRŠEN LIJEK ZA ŠEĆER U KRVI: Jedno jaje i sirće, evo kako i šta treba, PROVJERENO

Postoji jednostavan metod koji pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi. A potrebno je samo jedno tvrdo kuhano jaje. Prema mišljenju stručnjaka iz cijelo...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.08.2016

Webtribune: Do sada nepoznat lek za šećer u krvi: Jedno jaje i sirće, evo kako treba ..

Da, vrlo lako! Postoji jednostavan trik koji pomaže da se kontroliše nivo šećera u krvi.

 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
Pseudonauka 19.10.2020

SVI RECEPTI SU ZA 5: DO SADA NEPOZNAT LIJEK ZA ŠEĆER U KRVI: Jedno Jaje I Sirće, Evo Kako Da Ga Napravite

Da, vrlo lako! Postoji jednostavan trik koji pomaže da se kontroliše nivo šećera u krvi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 09.03.2020

Zdravlje i kuhinja: DO SADA NEPOZNAT LIJEK ZA ŠEĆER U KRVI: Jedno jaje i sirće, evo kako i šta treba

Da, vrlo lako! Postoji jednostavan trik koji pomaže da se kontroliše nivo šećera u krvi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 04.12.2022

Informer: SAVRŠEN regulator ŠEĆERA u KRVI! Potrebno je samo jedno JAJE i sirće…

Lekari su potvrdili da je samo jedno kuvano jaje dnevno dovoljno da reguliše šećer u krvi...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 11.06.2023

24h Za Vas: SAVRŠEN LIJEK ZA ŠEĆER U KRVI: Jedno jaje i sirće, evo kako i šta treba, PROVJERENO

Da, vrlo lako! Postoji jednostavan trik koji pomaže da se kontroliše nivo šećera u krvi. I potrebno je samo jedno bareno jaje.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.04.2022

Receptoor: Ljekovito bilje JEDNO JAJE I MALO SIRĆETA SU SPAS ZA PANKREAS Jefrin domaći lek uništava ubicu broj 1 u našem telu Autor: Receptoor Objavljeno 29 Aprila, 2022

Stručnjaci širom sveta tvrde da je domaći recept na bazi kuvanog jajeta izuzetno efikasan i koristan saveznik u borbi protiv povišenog šećera u krvi

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 04.12.2022

Radio Balkan Fox: SAVRŠEN regulator ŠEĆERA u KRVI! Potrebno je samo jedno JAJE i sirće…

Znamo svi koliko hrana utiče na naše zdravlje, te ne čude toliki apeli da konzumiramo što kvalitetnije namirnice. Sad nam na osnovu novih istraživanja...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 25.08.2016

Životni magazin: DO SADA NEPOZNAT LIJEK ZA ŠEĆER U KRVI: Jedno jaje i sirće, evo kako treba… Advertisement

Da, vrlo lako! Postoji jednostavan trik koji pomaže da se kontroliše nivo šećera u krvi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 20.03.2017

Kozarski: SAMO JEDNO KUVANO JAJE REGULIŠE ŠEĆER U KRVI

Stručnjaci širom sveta tvrde da je domaći recept na bazi kuvanog jajeta izuzetno efikasan i koristan saveznik u borbi protiv povišenog šećera u krvi....

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.12.2016

Žena: Novo otkriće: Samo jedno kuvano jaje reguliše šećer u krvi

Jedna od najopakijih bolesti današnjice jeste dijabetes tip dva, od koje broj obolelih neprestano raste. Međutim, u prirodi postoji rešenje koje blago...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 01.11.2017

Balkan Lunch Box: DO SADA NEPOZNAT LIJEK ZA ŠEĆER U KRVI: Jedno jaje i sirće, evo kako treba…

Da, vrlo lako! Postoji jednostavan trik koji pomaže da se kontroliše nivo šećera u krvi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.08.2016

Srbija danas (.rs): Uzmite BARENO JAJE i malo SIRĆETA svako jutro - ovo će ubiti vašeg najvećeg neprijatelja u organizmu

Jeste li ikada jeli barena jaja, pomešana sa sirćetom? Ne, definitivno vam ovaj "specijalitet" nikada nije pao na pamet, ali možda je trebalo.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.03.2017

Intermagazin: Sve što je potrebno za kontrolisanje šećera u krvi je jedno kuvano jaje

Da, zaista je tako jednostavno! Ovde možete videti jednostavan trik pomoću kojeg možete kontrolisati svoj nivo šećera u krvi!

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti