Lagumdžija i ministarstvo: Epizoda druga

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Za tvrdnju da će Bakir Izetbegović predložiti Zlatka Lagumdžiju za ministra vanjskih poslova, u prošlom mjesecu smo ustanovili da je u pitanju lažna vijest.

Na portalu “The Bosnia times” 20.decembra objavljen je članak pod naslovom:

„OTROV U MEDU, U SVAKOM POGLEDU: Izetbegović će kandidirati Lagumdžiju za ministra inostranih poslova?!“

„Raskrinkavanje“ se u proteklom periodu bavilo ovom temom u analizi “Sutra”: Lagumdžija u Izetbegovićevoj diplomatiji. Tvrdnja da Bakir Izetbegović planira imenovati bivšeg predsjednika SDP-a, Zlatka Lagumdžiju za ministra vanjskih poslova u novom sazivu Vijeća ministara, pojavila se 10. novembra na portalu “Sutra”.

Portal „Sutra“ se u članku pozivao na tvrdnju anonimnog izvora (“blizak vrhu SDA”) da je predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, na sjednici stranačkog predsjedništva predložio Zlatka Lagumdžiju za novog ministra vanjskih poslova.

Identičnu tvrdnju 20. decembra objavio je i portal „The Bosnia Times“.

„Već odavno se špekulira kako je Bakir Izetbegović nanijetio dati ministarsku fotelju Zlatki Lagumdžiji. Neki mediji su tvrdili da je tako nešto izrekao i na jednoj sjednici Predsjedništva SDA, na što mu je replicirao neotesani junoša Salko Zildžić rekavši kako SDA ima boljih kadrova, misleći, naravno, na Denisa Zvizdića, lidera frakcije kojoj pripada sam Zildžić.“

Za razliku od portala „Sutra“ koji se u članku pozvao na anonimni izvor, „The Bosnia times“  svoju tvrdnju bazira isključivo na špekulacijama.

Na tvrdnje o navedenom imenovanju, ranije smo kontaktirali Zlatka Lagumdžiju i Centralu SDA, kako bi dobili njihov komentar, a odgovori su bili sljedeći:

„Zlatko Lagumdžija: “Nemam pojma o čemu pričate. U Pekingu sam četiri dana gdje držim predavanja na dva postdiplomska studija i konferenciji. Ne znam ni šta vam je portal 'Sutra' , niti znam šta su teme na predsjedništvu bilo koje stranke pa tako i SDA."

I centrala SDA je “Raskrinkavanju” uputila sličan odgovor:

„Hvala vam na vašem upitu i proslijeđenom članku u kojem je izneseno niz netačnih informacija. Službu za odnose sa javnošću SDA sa portala sutra.ba niko nije kontaktirao prije objavljivanja ovog članka. Na sjednici Predsjedništva SDA, održanoj 8. novembra ove godine, nije razmatrano nijedno kadrovsko rješenje, a ime prof.dr. Zlatka Lagumdžije niko nije pomenuo.”

S obzirom na to je riječ skoro pa identičnoj tvrdnji koju je ranije objavio portal „Sutra“ i za koju smo ustanovili da je riječ o lažnoj vijesti i članak objavljen na portalu „The Bosnia Times“ ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 26. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me