Raskrinkavanje.ba

Lapsusi Predraga Kojovića i njihove medijske “obrade”

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Pojedini portali manipulativno su prenijeli dvije izjave predsjednika Naše stranke i poslanika u Parlamentu Bosne i Hercegovine, Predraga Kojovića, prikazujući samo dio u kojem je napravio lapsuse, ali ne i ostatak izjava u kojima lapsuse ispravlja ili priči daje kontekst.

Na portalu Saff objavljen je 16. februara 2021. godine članak sa naslovom u kojem se navodi da “Kojović najavljuje borbu Naše stranke protiv antikorupcije”:

Kojović najavljuje borbu Naše stranke protiv ANTIKORUPCIJE u Tuzli /VIDEO/

U tekstu se navodi da je predsjednik Naše stranke gostovao u programu N1 televizije:

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović je gostujući u programu N1 najavio borbu u Tuzlanskom kantonu, ni manje ni više nego protiv antikorupcije?!

– Imamo jednu fantastičnu mladu ministricu pravde Unu Harčin koja će raditi otprilike ono što je rađeno u Kantonu Sarajevo, u smislu borbe protiv antikorupcije – izjavio je Kojović.

U članku se nalazi i video u trajanju od nešto više od dvadeset sekundi, koji prikazuje Kojovića dok izgovara spornu izjavu. Snimak je objavljen na YouTube kanalu portala Saff.

Članke gotovo identičnog sadržaja i naslova objavili su istoga dana i portali Faktor, Sandzak live, Saff, Hayat, Glas bosanski i Exkluziv

Pomenutu rečenicu predsjednik Naše stranke i poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine Predrag Kojović jeste izgovorio tokom gostovanja u emisiji “Dan uživo” na televiziji N1, 15. februara 2021. godine. Ipak, snimak koji se prenosi u člancima navedenih portala nepotpun je, te manipulativno predstavlja stvarnu Kojovićevu izjavu, odnosno jedan njen dio.

Snimak cijelog intervjua koji je Kojović dao za N1 dostupan je od 15. februara na ovom portalu, a možete ga pogledati ovdje. Govoreći o Bh. bloku, Kojović izgovara sljedeće:

U tuzlanskoj Kantonalnoj vladi mi smo preuzeli prostorno uređenje gdje imamo fantastičnog ministra Zvjezdana Karadžina koji se zaista bavi okolišem, jedan veliki problem u Tuzli. I jednu fantastičnu mladu ministricu pravde Unu Harčin koja će raditi otprilike ono što je rađeno u Kantonu Sarajevo, u smislu borbe protiv antikorupcije, borbe protiv korupcije i kriminala.

Ova izjava jasno se može čuti na osam minuta i trideset sekundi snimka. Dakle, Kojović je napravio lapsus, rekavši da je uloga ministarke Une Harčin borba protiv antikorupcije, ali se odmah i ispravio, istakavši da se radi o borbi protiv korupcije i kriminala. 

Ipak, portali Saff, Sandzak live, Faktor, Hayat, Glas bosanski i Exkluziv manipulativno su iskoristili samo dio snimka u kojem Kojović izgovara “borba protiv antikorupcije”, izostavivši tako tri sekunde koje slijede, a u kojima on ispravlja svoju grešku.

Na ovaj način, pomenuti portali manipulativno i selektivno su predstavili dio izjave, stvarajući utisak da je Kojovićeva izjava prenesena u cijelosti, te da je kao takva posve apsurdna.

Slična manipulacija dogodila se i nakon gostovanja Kojovića u emisiji “Polis” na Televiziji Sarajevo 16. februara 2021. godine. Pojedini portali i u ovom slučaju izvukli su Kojovićev lapsus iz konteksta te na taj način njegovu izjavu predstavili manipulativno. Na portalu Saff tako je 17.2.2021. objavljen članak opremljen naslovom:

Kojović: Uvijek ćemo biti da načelnik Srebrenice bude čovjek koji ne prihvata presudu za genocid

U članku se navodi:

Nakon što je najavio da će se Naša stranka boriti protiv antikorupcije u Tuzli, Predrag Kojović još jednom je šokirao javnost svojom izjavom.

Ovaj put je tema Srebrenica. Gostujući na TV Sarajevo, Kojović je rekao “Uvijek ćemo biti da načelnik Srebrenice bude čovjek koji ne prihvata presudu za genocid”.

U članku se nalazi i video u trajanju od nešto više od 20 sekundi, u kojem Kojović izgovara sporne riječi. Članke sličnog sadržaja i naslova objavili su i portali Stav, Istočna Bosna, Saff, BH magazin, Za Srebrenicu, Citaj, Blic novosti, Sandzak live, Bosna magazina Australija i Cazin danas.

Međutim, i ovaj video samo je isječak iz emisije koja je trajala duže od 40 minuta te predstavlja samo dio izjave Kojovića koja je, kao i u prethodnom slučaju, izvučena iz konteksta i selektivno predstavljena. Ovi članci odnose se na izjavu Kojovića koji je, govoreći o ponavljanju izbora u Srebrenici, između ostalog, rekao: 

Mi smo, kao što znate, u Srebrenici napravili jedan izuzetak. Naša stranka je u Srebrenici javno podržala kandidata SDA gospodina Aliju Tabakovića, jer smo smatrali da je to jedno civilizacijsko pitanje i uvijek ćemo biti da gradonačelnik Srebrenice bude čovjek koji ne prihvata presude, odnosno presudu za genocid u Srebrenici. 

Kompletna izjava jasno se može čuti na 38 minuta i 15 sekundi videa, koji možete pogledati ovdje

Izostavivši dio u kojem predsjednik Naše stranke govori kako u Srebrenici ova stranka podržava kandidata SDA za načelnika, a ostavivši onaj u kojem govori kako će uvijek “biti za to da gradonačelnik Srebrenice bude čovjek koji ne prihvata presudu za genocid”, navedeni portali svjesno su manipulativno i selektivno predstavili samo dio izjave u kojoj je napravljen lapsus, čime se čitaoci navode na pogrešan zaključak. 

Kandidat Stranke demokratske akcije Alija Tabaković, kojem je Naša stranka dala podršku na izborima u Srebrenici, otvoreno prihvata presudu za genocid u Srebrenici te nerijetko u svojim javnim nastupima ističe da na čelu ovog grada ne bi trebao biti neko ko takvu presudu negira (link, link). 

Dakle, evidentno je da podrška Tabakoviću i odbijanje prihvatanja presude za genocid u Srebrenici ni u kojem slučaju ne idu zajedno te da je Kojović napravio lapsus kada je, umjesto “prihvata presudu za genocid”, izgovorio “ne prihvata presudu za genocid”.

Dodatno, u člancima pomenutih portala ponavlja se i tvrdnja o “borbi protiv antikorupcije” koja, kako je ranije objašnjeno, takođe predstavlja manipulaciju.

Ove tvrdnje dijelile su se i na društvenoj mreži Facebook, uglavnom u “screenshota” pojedinih članaka objavljenih na pomenutim portalima, ili uz jedan od videoisječaka (link, link, link, link).

Budući da Kojović zaista jeste izgovorio tvrdnju o “borbi protiv antikorupcije”, ali odmah tu grešku i ispravio, člancima objavljenim na portalima Saff, Sandzak live, Faktor, Hayat, Glas bosanski i Exkluziv dajemo ocjenu manipulisanje činjenicama zbog izostavljanja nastavka izjave i neprikazivanja potpunog snimka. 

Istu ocjenu dobijaju i članci portala Saff, Index, Stav, Istočna Bosna, Bosniaks, BH magazin, Za Srebrenicu, CitajSandzak live, Blic novosti, Bosna magazin Australija i Cazin danas, u kojima se govori o izjavi vezanoj za gradonačelnika Srebrenice, a koja je također predstavljena selektivno i nepotpuno.

Napomena: 

25.2.2021: Portal Bosniaks ispravio je netačne navode, te ovaj članak dobija i ocjenu ispravljeno. 

2.6.2021: Portal Hayat ispravio je netačne navode, te ovaj članak dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 16.02.2021

Faktor: Pogledajte kako Kojović najavljuje borbu Naše stranke protiv antikorupcije

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.02.2021

Sandzaklive: Kojović najavljuje borbu Naše stranke protiv ANTIKORUPCIJE u Tuzli /VIDEO/

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović je gostujući u programu N1 najavio borbu u Tuzlanskom kantonu, ni manje ni više nego protiv antikorupcije?!

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.02.2021

Saff: Kojović najavljuje borbu Naše stranke protiv ANTIKORUPCIJE u Tuzli /VIDEO/

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović je gostujući u programu N1 najavio borbu u Tuzlanskom kantonu, ni manje ni više nego protiv antikorupcije?!

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.02.2021

Hayat: KOJOVIĆ NAJAVLJUJE BORBU NAŠE STRANKE PROTIV ANTIKORUPCIJE

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović u televizijskom gostovanju je najavio borbu u Tuzlanskom kantonu, ni manje ni više nego protiv antikorupcije?...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 16.02.2021

Glas Bosanski: Kojović najavljuje borbu Naše stranke protiv ANTIKORUPCIJE u Tuzli /VIDEO/

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 16.02.2021

Exkluziv: KOJOVIĆ NAJAVLJUJE BORBU NAŠE STRANKE PROTIV ANTIKORUPCIJE

  • Manipulisanje činjenicama