Lažna borba protiv pedofilije: Saša Borojević, po ko zna koji put

Godinama star “meme”, predstavljan kao dokaz da organizacije poput TED-a zagovaraju pedofiliju kao “prirodnu seksualnu orijentaciju”, dospio je nedavno i na domaće govorno područje.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Twitter profili Lažna vijest;

Na Twitter profilu Goran Jeremić je 23.10.2020. objavljena slika na kojoj se dijete i odrasla osoba drže za ruku, sa ispisanim tekstom na engleskom jeziku:

Evo vam plakat, evo vam poruka na plakatu, evo vam imena organizacija, evo vam njihovi simboli, evo vam dokaz, evo vam sve...

I nemate opravdanje da se to vas ne tiče, da se to ne dešava, da niste znali...

PEDOFILIJA vam je u parku i gleda vaše dete dok vi na klupi čitate MSM..

Poruka na plakatu glasi:

Pedofilija je prirodna seksualna orijentacija.

Naša je odgovornost da razmišljamo i prevaziđemo naša negativna osjećanja prema pedofilima.

Na slici se nalaze logotipi nekoliko organizacija, među kojima je i TED, neprofitna organizacija posvećena širenju ideja, obično u obliku “kratkih, moćnih razgovora (18 minuta ili manje)”, kako je i navedeno na njihovoj zvaničnoj stranici (link). Ovi razgovori, to jest prezentacije poznate kao “TED Talks”, odavno su postale popularan format i sadržaji koji se dijele i prate širom svijeta.

Twitter profil Goran Jeremić je bio suspendovan u vrijeme pisanja ove analize, a arhivirana verzija tweeta je dostupna na ovom linku.

Istog dana, slika je podijeljena i na Facebook profilu Saša Borojević, uz identičan tekst. Ta objava je do trenutka pisanja ove analize podijeljena 487 puta, sa 218 komentara i 788 reakcija.

Korisnici/e Facebooka su sliku, iz identičan opis, dijelili na stranicama i grupama kao što su ЗЛОЧИН НАД МОЈИМ НАРОДОМ СРБСКИМ(ГЕНОЦИД КОЈИ ТРАЈЕ), Руске вести, СВИ ЗА ВЛАДИМИРА ВЛАДИМИРОВИЧА ПУТИНА.

Facebook profil Saše Borojevića je više puta bio izvor dezinformacija specifičnog “žanra” kreiranja moralne panike koje su preuzimali i prenosili mediji u Srbiji i regionu (link). Raskrinkavanje je pisalo o Borojevićevom profilu kao jednom od izvora dezifnormacija o uznemirujućim slikama koje navodno prikazuju “dječije seks-robote”. Analizu tih netačnih tvrdnji možete pročitati ovdje (link).

Borojević je prenio i morbidnu izmišljotinu o “baby-kanibal video igrici”, predstavljenu u kontekstu zavjeroloških priča o “satanizmu” (link). 

Borojević je, pored toga, bio i izvor jedne od prvih “viralnih” lažnih vijesti nakon izbijanja COVID-19 pandemije, o tome da su “Evropu okupirale desetine hiljade američkih specijalaca dok je pažnja javnosti okrenuta ka koronavirusu” (link).

Šta su činjenice?

Američki portal za provjeru činjenica Snopes se u analizi objavljenoj 14.7.2020. bavio ovom slikom. U američkom kontekstu, naime, slika je cirkulisala uz tvrdnju da se radi o plaćenoj reklami na Facebooku.

Snopes je ustanovio da slika nije autentična, te da ovakva reklama nikad nije postojala na Facebooku: 

(...)  Zapravo, ovaj „oglas“ se nikada nije prikazivao na Facebooku, niti ga je podržao TED. Riječ je o godinama staroj obmani koja je napravljena od stock fotografije.

U maju 2018. godine, Univerzitet Würzburg u Njemačkoj održao je događaj sponzoriran od strane TEDx-a na temu „Buduća društva“, na kojem je govornica održala kontroverznu prezentaciju na temu „Zašto se naša percepcija pedofilije mora promijeniti“ i izjavila da je „pedofilija nepromjenjiva seksualna orijentacija“. (TEDx događaji „se organizuju neovisno, na temelju besplatne licence koju daje TED“ i „nisu pod kontrolom TED-a“, prema navodima matične organizacije.)

Potaknuti člankom Breitbarta o kontroverzi koju je stvorila ta prezentacija TEDx-a (nazvana „#TEDogate“), korisnici na internet stranici za postavljanje slika 4chan počeli su praviti i objavljivati ​​pogrdne memove o tome, uključujući i prethodno prikazani:


Nakon toga je ta slika dijeljena na Facebooku, bez ikakvog konteksta koji objašnjava njeno porijeklo, kao da je riječ o pravoj reklami koja je prikazivana na toj društvenoj mreži.

Reuters je analizirao identičnu fotografiju 10.7.2020, te došao do istih zaključaka kao i Snopes. Isto je zaključio i naš partnerski portal Raskrinkavanje iz Crne Gore u analizi objavljenoj 26.10.2020.

Slika podijeljena na Twitteru i Facebooku, dakle, nije nikakva “poruka na plakatu” koju podržavaju organizacije čiji su logotipi prikazani na njoj. Radi se o meme-u koji je kreiran i objavljen na internet stranici gdje se dijele takvi sadržaji, a koji je nastao kao reakcija na kontroverznu TEDx prezentaciju u Njemačkoj. 

Tweet na profilu Goran Jeremić ocjenjujemo kao lažnu vijest. Sve kasnije objave u kojima se tvrdi da se radi o “porukama na plakatu” organizacija koje su “prozvane”, ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 30. 10. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Marija Stojaković u novoj epizodi dezinformacija i “zavjera” na YouTube platformi

Marija Stojaković, jedna od najglasnijih zagovornica antivakcinacijskog nar...

Lažna vijest Dezinformacija Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Naučnici nisu “priznali da će uskoro moći da vrate mrtve u život”

Pojedini portali objavili su članak u kojem se tvrdi da su naučnici priznal...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Klikbejt
Lažna vijest
Niti je Vlado Đajić primio “destilovanu vodu”, niti su vakcine “bućkuriš”

Na Facebook stranici “Dean Deki RS-Official” objavljen je status koji sadrž...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me