Lažna izjava Angele Merkel

Navodnu izjavu Angele Merkel smo pronašli smo samo na jednom, anonimnom portalu.

Ocijenjeni članci
Mislipozitivno Lažna vijest;

Nova laž o poslovima u Njemačkoj, u ovom slučaju u vidu izmišljene izjave njemačke kancelarke Angele Merkel, objavljena je na portalu “Misli pozitivno”.

 „Merkel: Balkancima ću Omogućiti posebne Uvjete! Ovo su Gradovi u Koje ćete ići Raditi.“

“Raskrinkavanje” je u više navrata pisalo o lažnim vijestima koje se odnose na rad i iseljavanje u zemlje EU, posebno u Njemačku, uključujući razne dezinformacije o poslovima u Njemačkoj, olakšicama za dobijanje radne dozvole, ili čak zaposlenju bez dobijanja radne dozvole. Većina ih se fokusirala na najave novog zakona, ili pogrešno predstavljanje stvarne legislative koja je trenutno u procesu usvajanja (vidjeti analizu “Njemačka ne ukida radne vize - treći put”)  

U pravilu je riječ o gramatički „deficitarnim“ tekstovima, objavljenim bez izvora informacije na anonimnim portalima. I u ovom slučaju je tako, s tom razlikom da je lažna informacija pripisana  njemačkoj kancelarki Angele Merkel:

 Izuzetno cijenim ljude sa Balkana. Veoma vrijedni ljudi, koji samo žele ostvariti svoje ciljeve i imati kompletne porodice. Raspitivala sam i pratila što je ovim ljudima najveći problem, a to je spajanje porodice. Stavljala sam se u situaciju u kojoj bih ja morala biti bez porodice, u nekoj nedođiji raditi samo da bi stekla materijalno za normalan život. Predložit ću parlamentu i forsirati usvajanje spajanja porodica ljudi koji dolaze sa balkana, navela je Merkelova. Izdvojit ćemo par Njemačkih gradova, gdje ćemo najviše zastupiti Balkance. Među njima su naravno svi veliki Njemački gradovi, koji svakodnevno zahtjevaju vrijedne i marljive radnike.

Upisivanjem navodne izjave Angele Merkel u pretraživač nismo dobili nikakve rezultate koji bi potvrdili postojanje izjave. Također, ni upisivanje pojma Angela Merkel nije dalo rezultate, a indikativno je i to što ovaj članak postoji samo na jednom portalu. S obzirom na to da je riječ o izmišljenoj izjavi, članak ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 30. 11. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
“Pokopana” teorija zavjere o 11. septembru vraćena u život na regionalnim portalima

U drugom dijelu analize o video intervjuu kojeg je Aaron Russo dao Alexu Jo...

Teorija zavjere Neprovjereno
Lažna vijest
Amir Zukić nije rekao da “dobro zna ko je kriv” za njegovu zabranu ulaska u SAD

Nakon što je američki državni sekretar sekretar Mike Pompeo objavio da je b...

Lažna vijest Klikbejt
Lažna vijest
Snimak iz Poljske ne prikazuje masovne proteste protiv obavezne vakcinacije

Početkom maja na Facebooku se pojavio snimak masovnih demonstracija u Poljs...

Lažna vijest Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me