Raskrinkavanje.ba

Lažna vijest koja traje: Dino Merlin nije imao ni album ni kafić “zabranjen za Srbe i pse”

Pojedini portali i korisnici/e društvenih mreža godinama objavljuju izmišljotinu da je Dino Merlin izdao album na kojem je pisalo “zabranjeno za Srbe i pse” i da ima kafić iznad čijeg ulaza to piše.

Foto: Shutterstock

Dino Merlin (Edin Dervišhalidović) bosanskohercegovački pjevač i kantautor, najavio je održavanje koncerta u Beogradu za novembar 2023. godine. Najava koncerta koji će se održati u beogradskoj Štark Areni bila je povod za pokretanje online peticije kojom se traži zabrana ulaska ovom pjevaču u Srbiju. 

Peticija je do vremena pisanja ove analize uklonjena, a njena arhivirana verzija dostupna je na linku ovdje. Ona je objavljena 28.7.2023. godine na stranici na kojoj se inače mogu besplatno pokretati i potpisivati peticije.

Ova peticija, kako se vidi i iz arhiviranog linka, ilustrovana je  fotografijom na kojoj je prikazan Merlin, uz ispisane poruke “zabranjeno za Srbe i pse”, “Možda bih trebao otići u Beograd jer su Srbi bolesnici a bolesnike treba obilaziti”, “U Beograd ću doći samo kad bude sravnjen granatama” te “Srbe treba ukloniti puškama”.

Foto:Printscreen peticije

O peticiji se pisalo i na društvenoj mreži Facebook. Na različitim stranicama ali i na privatnim profilima korisnika/ca ove mreže dijelile su se objave sa tvrdnjama o Merlinovim izjavama (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15).

Merlinove navodne izjave iz sadržaja peticije našle su se početkom avgusta 2023. godine i u nekoliko medijskih izvještaja iz Srbije. Tako je srbijanski tabloid Informer objavio 2.8.2023. godine članak opremljen naslovom:

Dino Merlin Srbe nazivao bolesnicima koje dolazi da obiđe! Sad mu Beograđani pune 4. Arenu

U ovom članku navodi se da su Merlinove omiljene pjesme "Bojnа Čаvoglаve" i "Kаd jurišnik bije" kao i da je rekao da će u Beograd doći “kad tamo budu padale granate”. Uz opise da je “deklarisani srbomrzac” koji ipak organizuje koncert u Beogradu jer mu ne smetaju “naše pare”, u članku je objavljena i slika tweeta sa navodnim Merlinovim izjavama.

Na Informeru je 3.8.2023. objavljen još jedan članak u vezi sa Merlinovim koncertom u Beogradu pod naslovom:

Merlin će u Srbiji zaraditi 2.000.000 evra! A hteo je sve da nas pobije!

I u ovom članku ponavljaju se navodi o omiljenim pjesmama, te o izjavama kao što su: "Treba pobiti sve Srbe", "Svi su dobrodošli na moj koncert osim životinja i Srba", "Treba spaliti i srušiti Beograd".

Informer je i 12.8.2023. godine izvijestio o Merlinu u članku objavljenom pod naslovom:

Srbe hteo na kolac, peva u Areni, a na ova ključna pitanja nikada nije odgovorio! Merlin manipulator i srbomrzac iza koga stoji prljava prošlost!


Kako i gdje su se dijelili navodi o Merlinovim “srbomrzilačkim” izjavama?

Svojevrsna kampanja kojom se Merlin nastoji prikazati kao neko ko širi govor mrženje prema Srbima odvija se u pojedinim medijima i na društvenim mrežama dugi niz godina.

Najstariju objavu sa takvim navodima na internetu pronašli smo na sajtu peticija.online. Peticija je pokrenuta 2011. godine uz opis “AKO SI SRBIN ILI SRPKINJA AKO VOLIS SRBIJU POTPISI PETICIJU: BOJKOT KONCERTA DINA MERLINA U BEOGRADU”. Na linku ovdje možete vidjeti kako izgleda njena arhivirana verzija.

Merlin je u novembru 2011. godine održao svoj prvi koncert u Beogradu nakon ratova devedesetih na području bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Razlozi za potpisivanje peticije koja je bila pokrenuta nakon najave njegovog prvog poslijeratnog koncerta u Srbiji su, kako se navodi, sljedeći:

OVAJ UMJETNIK JE VELIKI SRBOMRZAC, PORED PJESME DA TE NIJE ALIJA KOJU JE POSVETIO U RATU PRESJEDNIKU ALIJI IZETBEGOVICU I ZELENIM BERTKAMA ISTI JE IZDAO I ALBUM NA KOJEM JE PISLO:ZABRANJENO ZA SRBE I PSE, ISTI TAJ NAZIV STOJI MU NA ULAZU U NJEGOV KAFIC..
AKO NIJE DOVOLJNO EVO I DIO NJEGOVOG RAZGOVORA SA DANI I SKINUTOG SA NJEGOVOG SAJTA: PROCITATI OBAVEZNO
DANI: A da li biste, i pod kakvim uvjetima, otisli u Beograd? Ko zna koliko bi se desetina tisuca ljudi tamo skupilo na Merlinovom koncertu?
DINO: Moram biti iskren i reci da to nije tako jednostavno pitanje. Dopalo se nekom ili ne, postoje razlozi zbog kojih bih ja mozda trebao otici u Beograd, jer ja nisam od onih koji sve stavljaju u isti tor. Ja pisem pjesme, i postoje uvjeti pod kojima bih otisao u Beograd. Srbi bi brzim koracima trebali poceti postajati Nijemci: trebao bi se pojaviti srpski Willy Brandt, trebali bi uzeti lijekove za svoje bolesti, jer evidentno su bolesni. Vecina je bolesna i to je jedan od razloga zbog kojih bih trebao u Beograd. Jer, bolesnici se obilaze. Drugi razlog je da kao zrtva imam pravo na prvi korak. Kad su pocela granatiranja Sarajeva i kad me je Nele Karajlic zvao na veliki miting mira u Beogradu, ja sam rekao da cu doci tamo kad budu padale granate....

O samoj peticiji te godine, njegova služba za odnose s javnošću se nije oglašavala, kako su tad izvijestili mediji. Merlinova tadašnja portparolka, prema istim izvorima, izjavila je tek da priče o peticijama neće komentarisati.

Izvještavajući o pokrenutoj peticiji 2011. godine, određen broj medija, kako iz Srbije, tako i iz BiH i Crne Gore, o njoj je izvijestio koristeći se naslovom “Dino je veliki srbomrzac, pesmu 'Da te nije Alija', je posvetio Aliji Izetbegoviću i 'Zelenim beretkama” (1, 2, 3) ili pak dodavanjem termina “peticija” uz ove navode. (1, 2, 3).

Merlin je i u 2015. godini najavio, a potom u oktobru te godine održao dva koncerta u Beogradu. Izvještavajući o koncertu koji je održan u beogradskoj Kombank Areni, neki mediji su se osvrnuli na njegove navodne izjave u sličnom kontekstu kao i pred ovogodišnji koncert. 

Članke sa Merlinovim navodnim izjavama objavljivali su različiti portali i nakon 2015. godine (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11).

Činjenice o Merlinovim izjavama

Merlin se dugo vremena nije oglašavao u medijima u vezi sa navodima o izjavama koje mu se pripisuju. Srbijanski Blic je 28.10.2011. godine objavio intervju sa njim u kojem je on prvi put javno za neki medij govorio o tim izjavama. 

Merlin nije negirao da je dao izjave kao što su one o tome da će “Bog ukloniti Srbe pomoću pušaka” i da su “Srbi bolesnici”. Kako je pojasnio, moguće je da je izjavio nešto poput toga da će Bog ukloniti Srbe, a za izjavu da su bolesnici rekao je da je mislio na nasilje kao bolest, budući da je izjavu dao nakon nasilja do kojeg došlo u Banjaluci prilikom postavljanja kamena temeljca za obnovu džamije. 

7. maja 2001. godine, u Banjaluci je došlo do nasilja prilikom polaganja kamena temeljca za obnovu džamije Ferhadija, kad su kamenovani prisutni vjernici. Jedna osoba je podlegla nakon zadobijenih povreda.

Merlin je demantovao da je ikada izdao album sa natpisom “zabranjeno za pse i Srbe” kao i navode da je vlasnik lokala sa takvim natpisom.

I, da raščistimo, jeste li zaista “srbomrzac” kako vas neki nazivaju?
- Nisam. Ne mrzim nikoga, a pogotovo ne jedan narod. To su besmislice. Ja ljude ne delim po nacionalnosti nego na one koji čine nepravdu i one kojima se nepravda čini. Kada su Srbi činili nepravdu, reagovao sam. Kada je nepravda činjena Srbima, i tada sam reagovao. To se jasno može pročitati iz mojih intervjua ali to niko, iz nekog razloga, ovde ne spominje.
Oni koji su protiv vas pozivaju se na neke vaše izjave, poput one koju ste, kako kažu, dali za “Globus”: “Ma, kakav suživot sa Srbima! Bog ne voli one koji seju nered i on će ih ukloniti pomoću naših pušaka”. Jeste li zaista to rekli?
- Moguće da sam tako nešto rekao, jer u situaciji kada vas neko jednog jutra iz čista mira počne granatirati i ubijati snajperima teško možete zadržati poverenje i nadu u ljude i bolje sutra. Snaga mene i mojih sugrađana je u tome da smo preživeli, a ja nikoga nisam pozivao na osvetu ni zbog brojnih nevinih žrtava, niti zbog nepravde koja nam je učinjena. Možda sam u tom času, na trenutak prestao verovati u dobro u ljudima, a počeo, silom prilika, verovati u vlastitu snagu koja će nam pomoći da preživimo.
Po završetku rata, u sarajevskim “Danima” 2001. izjavili ste: “Srbi bi trebalo da uzmu lekove za svoje bolesti, jer je evidentno da su bolesni. Većina je bolesna i to je jedan od razloga zbog kojih bi trebalo da idem u Beograd, jer bolesnici se obilaze”.
- Ta je izjava nastala nakon nasilja i brutalnog divljanja nad vernicima koji su došli da obeleže postavljanje kamena temeljca za obnovu minirane i srušene džamije Ferhadija (inače to je bio objekat kulturno-istorijskog, a ne samo verskog značaja) u Banjaluci. Šest godina po završetku rata, gledao sam kako ciglama razbijaju glave starcima koji su 1992. godine, kada je srušena ta ista Ferhadija i stotine drugih džamija, proterani iz svojih kuća. Nakon mnogih godina, došli su ponovo u svoj grad i ponovo doživeli isto. Za mene je bolestan svako ko iz čista mira pokušava razbiti nekome glavu, a da pritom taj nije učinio nikom ništa loše, naročito ne onom koji mu želi razbiti glavu. To je bolest o kojoj sam govorio i svakom razumnom potpuno je jasno da se ta izjava ne odnosi na Srbe kao narod nego na one koji su činili ovakve stvari.
Jeste li ikada držali kafanu na kojoj je pisalo “Zabranjeno za pse i Srbe”, a postoji i verzija po kojoj ste takav natpis imali i na LP ploči.
- Nikada nisam imao niti držao bilo kakvu kafanu, niti sam ikada širio mržnju prema bilo kome. Ne postoji ni jedna moja ploča na kojoj piše da je zabranjena za bilo koga. Neko ko izmišlja te priče o meni očigledno ima bolesnu maštu. Većina mojih pesama govori o ljubavi, o univerzalnim iskustvima i namenjene su svima kojima se sviđaju.

Merlin je u emisiji Veče sa Ivanom Ivanovićem, koja je emitovana 3.11.2011. godine, takođe govorio o izjavama koje mu se pripisuju i rekao da ne mrzi nikoga te da je “možda i rekao gore stvari od tih koje se pričaju” ali je dodao da je to bilo vrijeme kada je Sarajevo bilo pod opsadom. 

Iste godine Večernje novosti su takođe u novembru objavile intervju sa Merlinom u kojem je demantovao da je natpis “zabranjeno za Srbe i pse” stajao na njegovom albumu ili kafiću.

Drago mi je što ste sami dali odgovor na to pitanje, jer sam u proteklih mesec dana u gotovo svakom intervjuu upitan za taj navodni natpis u kafani koja nikada nije postojala i na albumu koji nikada nije snimljen. Očigledno je da su to zlonamerne izmišljotine. Nemam ni potrebu, ni želju da se pravdam, svestan sam da će napada i negativnih komentara uvek biti, jer ko plovi morem ne sme se žaliti na valove. U mom poslu to nije ništa novo niti neočekivano, jer mnogima je potreban bilo kakav publicitet pa ne prezaju ni od čega da budu sveprisutni u medijima. Kod mene je situacija obrnuta. Moje pesme dovode publiku na koncerte. Ne treba mi nikakav dodatni publicitet osim moje muzike i tako je već decenijama.

Srbijanski Kurir je 10.8.2023. objavio intervju sa Merlinom u kojem je on izjavio da postoji presuda beogradskog suda o tome da je “nedozvoljeno pripisivanje sintagme o bolesnim Srbima” ovom umjetniku.

Nije mi prvi put da se izjašnjavam o ovoj temi. Neki beskrupulozni ljudi uporno žele da me prikažu onakvim kakav ja nisam. U istom maniru, 2011, 2015. i evo i 2023. Dakle, kada god nastupam u Beogradu, kontinuirano recikliraju jedan te isti narativ i uporno manipulišu, konstruišu, spinuju, falsifikuju, i bacaju ljudima prašinu u oči. Višestrukost ovakvih i sličnih sramnih i degradirajućih kleveta i uvreda na moj račun morao sam opovrgnuti na sudu. Viši sud u Beogradu poslije petogodišnjeg suđenja donio je pravosnažnu presudu broj P3. 340/15 od 12. 2. 2020. godine (potvrđenu od strane Apelacionog suda u Beogradu presudom broj Gž3 184/20 od 3. 2.2022. godine). U obrazloženju navedene presude sud je, između ostalog, zaključio sljedeće: "Nedozvoljeno je pripisivanje Dinu Merlinu sintagmi o bolesnim Srbima kao i opisivanje Dina Merlina kao lica koje se proslavilo antisrpskim stavovima s obzirom da u sudskom postupku nije utvrđeno da je Dino Merlin ikada davao izjave koje bi predstavljale činjeničnu podlogu za ovakve zaključke. Polazeći od utvrđenih činjenica da su objavljene informacije nepotpune, neprovjerene pa samim tim i neistinite, stav je suda da su ovi tekstovi objavljeni s ciljem stvaranja animoziteta publike i čitalaca prema Dini Merlinu".

Ne postoje nikakvi dokazi da je Merlin ikada objavio album na kojem je istaknut natpis “zabranjeno za Srbe i pse”, što se može vidjeti i pregledom njegove diskografije, odnosno slika naslovnih strana njegovih albuma ovdje.

Slična lažna vijest o grupi Nirvana takođe se dijelila na internetu. Naime, tvrdilo se da je ovaj bend izdao je album sa natpisom da je “zabranjen za Srbe i pse”. O toj netačnoj tvrdnji Raskrinkavanje je pisalo u analizi objavljenoj 4.5.2023. godine. Kako je u analizi navedeno, ta tvrdnja prisutna je u javnom prostoru još od 90-ih godina prošlog vijeka. U pomenutoj analizi navodi se:

Postoji nekoliko verzija ove tvrdnje. U nekima je ovaj natpis bio na albumu “Nevermind”, a u nekima je stajao ispisan na ulazu na koncert benda. Ovi navodi često su dovođeni u vezu s činjenicom da je basista benda Krist Novoselic porijeklom iz Hrvatske, kao što se može vidjeti u komentaru članka na ovom linku
Pojedini/e korisnici/e su na internetu dijelili/e navodnu naslovnicu Nirvaninog albuma koja sugeriše da je “zabranjeno psima i Srbima”.  Riječ je o očiglednoj montaži, objavljenoj na jednom blogu, u kojoj je iskorištena Cobainova fotografija sa psom iz 1992. godine. 


Tvrdnja da je takav natpis istaknut na Merlinovom “kafiću” podjednako je neutemeljena. Edin Dervišhalidović naveden je kao odgovorno lice u firmi Magaza d.o.o. Djelatnost ove firme je “prodaja muzičkih instrumenata, CD-ova, video igrica, filmova” U njenom vlasništvu nije nikakav kafić.

U vezi sa tvrdnjama da je Merlin izjavio da “treba spaliti i srušiti Beograd” ili da će doći u taj grad “kad bude sravnjen granatama”, one su izvrnute verzije njegove izjave o razgovoru s pjevačem Neletom Karajlićem, koji ga je navodno pozvao na mirovni koncert u Beogradu, na početku rata u BiH. Citat koji mu se spočitava je sljedeći:

“Drugi razlog je da kao žrtva imam pravo na prvi korak. Kad su pocela granatiranja Sarajeva i kad me je Nele Karajlić zvao na veliki miting mira u Beogradu, ja sam rekao da ću doći tamo kad budu padale granate…

Dakle, nije izjavio da treba “srušiti i spaliti Beograd” ili da će doći tamo kad bude “sravnjen granatama”, već je komentarisao održavanje mirovnog protesta u Beogradu a ne u ratnom Sarajevu.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je Dino Merlin izdao album sa oznakom “zabranjeno za Srbe i pse” te da se takav natpis nalazi na ulazu u njegov kafić, objavljenu u online peticiji 2011. godine, ocjenjujemo kao lažnu vijest

Tvrdnju da je rekao da “treba spaliti i srušiti Beograd”, iz teksta peticije kojom se traži zabrana ulaska Merlina u Srbiju, ocjenjujemo takođe kao lažnu vijest, budući da je on izjavio kako će “doći u Beograd kad tamo budu padale granate”, kao odgovor na poziv da podrži miting za mir u tom gradu.

Sve kasnije objave ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

31.8.2023. godine redakcija portala Informer dostavila nam  je izmijenjene verzije sva tri članka ocijenjena u ovoj analizi. Budući da su članci dopunjeni u skladu sa tačnim navodima ocijenjeni su i kao ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 29.10.2011

Peticije.online: BOJKOT KONCERTA DINA MERLINA U BEOGRADU Podeli na Fejsbuku (3556)

AKO SI SRBIN ILI SRPKINJA AKO VOLIS SRBIJU POTPISI PETICIJU:

  • Lažna vijest
Lažna vijest 02.08.2023

Informer: Dino Merlin Srbe nazivao bolesnicima koje dolazi da obiđe! Sad mu Beograđani pune 4. Arenu

Dino Merlin Srbe nazivao bolesnicima koje dolazi da obiđe! Sad mu Beograđani pune 4. Arenu

  • Lažna vijest
  • Ispravljeno
Lažna vijest 03.08.2023

Informer: Merlin će u Srbiji zaraditi 2.000.000 evra! A hteo je sve da nas pobije!

Dino Merlin očigledno nije gadljiv na "srpske pare", pa će u novembru četiri puta pevati u beogradskoj Areni. Devedesetih je ovako govorio: "Treba pob...

  • Lažna vijest
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 12.08.2023

Informer: Srbe hteo na kolac, peva u Areni, a na ova ključna pitanja nikada nije odgovorio! Merlin manipulator i srbomrzac iza koga stoji prljava prošlost!

Edin Dervišhalidović, poznatiji kao Dino Merlin u Srbiji je zakazao i četvrti koncert u "Štark Areni", a sada je izneo salvu laži u najnovijem intervj...

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno