Lažna vijest o smrti povrijeđenog psa

Status u kojem se tvrdi da je pas pregažen traktorom kod Gračanice uginuo podijeljen je gotovo simultano na dvadesetak Facebook stranica i u nekim grupama, uz link na članak o tom incidentu. Radi se o pokušaju prikupljanja klikova na račun ovog slučaja nasilja nad životinjama. Pas je ipak živ i na liječenju je.

Na nizu Facebook stranica je 25.11.2020. podijeljen status u kojem se tvrdi da je pas “pregažen traktorom” uginuo, a što je navodno potvrdila “veterinarska služba”. Uz status je podijeljena i slika psa.

Nije preživio! Javnost u suzama nakon vijesti iz veterinarske sluzbe.

Pas koji je ujedinio sve ljude, Pas koji je pregazen traktorom!

PODIJELITE UKOLIKO STE PROTIV ZLOSTAVLJANJA ZIVOTINJA! -> https://cajeviza.com/traktorom-namjerno-pregazio-psa/

KAZNA ZA MONSTRUMA! -> https://cajeviza.com/traktorom-namjerno-pregazio-psa/

Status je skoro istovremeno objavljen na dvadesetak Facebook stranica i u nekim Facebook grupama, kao na primjer ovdje. Pored informacije da “pas nije preživio”, u statusima je podijeljen i link na članak anonimnog portala Čajevi za od 25.11.2020. U članku se navodi:

Traktorom namjerno pregazio psa

Na snimku nesreće koja se desila u Tuzlanskom kantonu, tačnije u opštini Gračanica, mjesna zajednica Rasljeva, a koji je navodno snimljen danas, jasno se vidi kako vozač traktora brutalno prelazi preko psa, koja nakon toga ostaje nepomično ležati na putu.

Kakvi ovo monstrumi voze ulicama, pitaju se čitaoci portala Crna-Hronika, koji je objavio video-snimak.

Cijeli slučaj prijavljen je policiji, ali i udruženjima koja se bavi zaštitom životinja.

Članak portala Čajevi za je opremljen istom slikom koja se dijelila uz status u kojem se tvrdi da je pas uginuo. 

Šta su činjenice?

Mediji su 23.11.2020. izvještavali o viralnom videu snimku na kojem se vidi kako nepoznata osoba traktorom gazi psa. Kako je navedeno u članku na portalu Klix tog dana:

Na snimku je vidljivo kako pas bježi ispred traktora, a osoba koja je upravljala njime bezobzirno pojačava brzinu i namjerno gazi nesretnu životinju. Nakon tog okrutnog čina pobjegao je, a životinja je ostala ležati bespomoćno na putu.

Nije poznato kada je video snimljen, ali je danas postao viralan.

YouTube video incidenta, koji je također objavljen u Klixovom članku, je u međuvremenu uklonjen s te platforme. U članku se također navodi da je snimak “navodno nastao u mjestu Rašljeva kod Gračanice”, ali i da su “aktivisti za životinje Tuzla danas objavili da je pas uginuo nakon nekoliko sati agonije i bolova”.

Vijest da je pregaženi pas uginuo demantovana je sutradan. Kako se navodi u članku portala Gračanica od 24.11.2020:

Prema informacijama iz JP Veterinarska stanica Gračanica doznajemo da je pas još uvijek živ, ali trpi ogromne bolove. Danas je urađen rengen i ustanovljeno je da su psu zadnje noge polomljene, kičma je uredu tako da će biti operisan i van životne opasnosti.

Službenik Policijske stanice Gračanica nam je kazao da je slučaj u proceduri nakon brojnih prijava kako sugrađana tako i udruženja. Osoba koja je počinila ovaj čin bit će saslušana, te će se izuzeti svi snimci i vrši se kriminalistička obrada.

Veterinarska stanica u Gračanici je 27.11.2020. na svojoj Facebook stranici objavila slike pregaženog psa koji se liječi tamo, uz status u kojem se kaže da je pas imao tri uspješna ortopedska zahvata i da ga čeka dug oporavak, uz nadu da neće biti komplikacija.

Uspješno je obavljen i treći ortopedski zahvat u prostorijama VS PET DOC 4U Lukavac. Danas je sanirana preostala fraktura butne kosti lijeve noge.

U prilogu je fotografija našeg borca po imenu Mini neposredno prije zahvata i RTG snimak nakon istog. Sada slijedi dug oporavak, nadamo se i zalažemo da sve prođe bez ikakvih komplikacija.

Ovom prilikom se zahvaljujemo svima na podršci, a isto tako hvala i onima koji konstantno nude pomoć, a toliko vas je mnogo 😊 💪✌️

Budući da je status sa izmišljenom tvrdnjom da je pregaženi pas uginuo, i sa linkom na članak u kojem nema takve tvrdnje, podijeljen skoro istovremeno na dvadesetak Facebook stranica, jasno je da se radi o pokušaju skupljanja klikova na račun suosjećanja prema povrijeđenom psu koji je nasuprot tvrdnjama ovog anonimnog portala, ostao živ. 

Ovakvu praksu "uvezanih" portala i Facebook stranica smo nazvali "farma portala", a više o tom fenomenu pročitajte na linku ispod.

Analiza
“Farme portala”: Biznis u kom vaše vrijeme postaje tuđi novac

Tokom dosadašnjeg rada, uočili smo mnoge fenomene koji se dešavaju na polju...

17.11.2018

Facebook statusima s tvrdnjom da pas pregažen traktorom “nije preživio” dajemo ocjenu lažna vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Rašid Krupalija Objavljeno: 28. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Island nije “zabranio” vakcine protiv Covid-19

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Island...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me