Raskrinkavanje.ba

Lažna vijest o ubistvu u Velikoj Kladuši

Pojedini portali objavili su 16. oktobra da je u Velikoj Kladuši ženska osoba ubila supružnika. Glasnogovornica Uprave policije MUP-a USK demantovala je ove navode.

Foto. Freepik.com

Pojedini mediji i korisnici/e društvenih mreža u Bosni i Hercegovini izvijestili su 16.10.2022. godine da se u Velikoj Kladuši dogodilo ubistvo. Najranija objava te tvrdnje dostupna je na jednom Facebook profilu. U ovoj objavi navodi se: 

Ubistvo u Velikoj Kladuši!!
Žena presudila suprugu.Detalje ovog svirepog ubistva objavićemo uskoro.

Tvrdnja da je ženska osoba usmrtila svog bračnog partnera u Velikoj Kladuši u vrijeme pisanja ove analize bila je dostupna i u člancima portala USK vijesti i Glas Krajine. Sadržaji ovih članaka gotovo su identični navedenoj Facebook objavi te ne donose nikakve dodatne informacije. 

Portal Cazin (.net) navodi se kao izvor u članku portala Glas Krajine. Ipak, ova vijest je na portalu Cazin (.net) u međuvremenu izmijenjena. Sada se u ovom članku navodi:

Večeras su mediji sa više strana dobili vijest da se u Velikoj Kladuši desilo ubistvo.
(...)
Nakon što smo, na kraju, uspjeli dobiti zvanične informacije, ispostavilo se da ova vijest, na svu sreću, nije bila tačna.

Šta su činjenice?

Budući da su u vrijeme pisanja ove analize na različitim portalima bile dostupne posve oprečne informacije, upitom o navodnom ubistvu u Velikoj Kladuši kontaktirali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona. 

U odgovoru za naš portal naveli su:

U vezi Vašeg upita obavještavamo vas da u periodu od 01.-21.10.2022.godine nije bilo zabilježenog krivičnog djela "Ubojstva" na području Velike Kladuše.

Dakle, kako je iz MUP-a USK za Raskrinkavanje potvrđeno, u oktobru ove godine u Velikoj Kladuši nije se dogodilo ubistvo. Time je jasno da članci i objave na društvenim mrežama od 16. oktobra u kojima se tvrdi da je ženska osoba usmrtila supružnika ne odgovaraju činjenicama. 

Budući da sada nije moguće utvrditi gdje je prvi put objavljena tvrdnja da se u Velikoj Kladuši 16.10.2022. dogodilo ubistvo, sve objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 16.10.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profili i stranice: Ubistvo u Velikoj Kladuši

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 16.10.2022

USK Vijesti: Ubistvo u Velikoj Kladuši!!

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 16.10.2022

Glas Krajine: Ubistvo u Velikoj Kladuši

  • Prenošenje lažnih vijesti