Lažna vijest o vršnjačkom nasilju

Opisani incident se desio u SAD-u, ne u Srbiji.

Portal „Dijalog.info“ prije nekoliko dana objavio je godinama staru lažnu vijest o vršnjačkom nasilju na vjerskoj osnovi u Srbiji. Tvrdnja koja se iznosi u članku je jednostavna, onoliko koliko je strašna: četrnaestogodišnju djevojčicu u Srbiji pretukle su školske drugarice zato što je muslimanka.

„U SRBIJI PRETUKLI DJEVOJČICU U ŠKOLI JER JE MUSLIMANKA“

„Raskrinkavanje“ se u jednoj od svojih ranijih analiza bavilo ovim i nizom drugih članaka čija je tema napad na muslimane u Bosni i Hercegovini. Za sve njih smo ustanovili da je riječ o lažnim vijestima. Međutim, u borbi za klikove, kao što smo već u više navrata demonstrirali, žrtva nije samo istina, nego zajedno s njom i novinarska etika. U članku je navedeno sljedeće:

„Školske drugarice pretukle su 14-godišnju djevojčicu u Srbiji. Snimak tuče objavio je na Facebooku žrtvin otac, koji je naveo da su njegovu kćerku maltretirali zbog religije. Policija trenutno istražuje slučaj, prenose mediji.“

Prije svega, incident koji se opisuje u članku, nije se uopšte dogodio u Srbiji. Također, incident je star nekoliko godina. Naime,“Faktor” je, između ostalih, u decembru prošle godine objavio članak o takvom incidentu, ali koji se dogodio u Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno na Floridi.

„Školske drugarice pretukle su 14-godišnju djevojčicu na Floridi. Snimak tuče objavio je na Facebooku žrtvin otac, koji je naveo da su njegovu kćerku maltretirali zbog religije. Policija trenutno istražuje slučaj, prenose mediji.“

Zato što je riječ o recikliranju starog članaka, usto i tvrdnji koja je lažna, članak dobija ocjenu klikbejt i prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Analizirano na osnovu sugestije:
Pretukli djevojcicu jer je muslimanka
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 18. 11. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me