Napadi na muslimane: Manipulativno prenošenje starih vijesti

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Namjera da se stare vijesti prikažu kao nove i na njima zarade klikovi, u slučajevima kada se radi o nasilju - a naročito onom na vjerskoj ili nacionalnoj osnovi - nekada dovodi i do degutantne zloupotrebe porodičnih tragedija.

Na portalu “Vijesti24h” objavljen je čitav niz starih vijesti koje tematiziraju napade na muslimane u BiH, ali i u Srbiji i SAD-u. Tako je 12. septembra objavljen članak pod naslovom:

U Prijedoru Srbi brutalno pretukli tri bošnjačka mladića

U tekstu se navodi kako se tri momka “sinoć” brutalno pretučena:

Prijedor – Sinoć u 4.00 sata tri momka Bošnjaka su brutalno pretučena kod pekare “Kozara”. Nakon što su došli da kupe sebi peciva, pred pekarom je ih presrela grupa momaka srpske nacionalnosti koji su ih pitali: “Jeste li vi balije, odakle ste?!”

Na kraju teksta naveden je link na originalni članak, a kada ga otvorimo dobijemo informaciju da je on tamo objavljen 2015. godine. Upravo zbog toga što je za slučaj koji se desio prije 3 godine navedeno da je zabilježen “sinoć”, članak dobija ocjenu lažna vijest.

Naslov dva identična članka sa sličnom temom kao i u prethodnom slučaju, objavljena 13. i 18. septembra 2018. godine, glasi ovako:

Radoje Šekularac pretukao jedanaestogodišnjeg muslimanskog dječaka (FOTO)

Ovaj put slučaj je zabilježen u Srbiji, a desio se također prije dvije godine. Ponovo, čitajući detaljno cijeli tekst, možemo donijeti pogrešan zaključak kako se i ovo desilo nedavno:
CITAT: Dječak je zbog zadobijenih povreda vikend proveo u bolnici, a Šekularac je tek danas priveden na informativni razgovor.

Također, zbog vremenske odrednice “danas” za vijest od prije godine, članak ocjenjujemo kao lažnu vijest. Na istom portalu, “Vijesti24h”, 16. septembra 2018. godine objavljen je članak pod naslovom:

„Brutalno pretučen Bošnjak – povratnik u Zvorniku (FOTO)“

Članak govori o Neziru Dardaganu, povratniku u Zvornik, koji je pretučen na putu od porodične kuće do džamije Begsuja, gdje je krenuo da klanja Bajram-namaz. Međutim, napad se zbio 8. augusta 2013. godine. “Sudija Osnovnog suda u Zvorniku Fikret Mujkić izrekao je presudu kojom je Branko Zekić iz Osmaka osuđen na kaznu zatvora od tri mjeseca jer je na Bajram 8. avgusta 2013. godine fizički napao Nezira Dardagana iz Zvornika i nanio mu teške povrede”, pisao je “Avaz” još prošle godine.

Vijest koju je portal „Vijesti24h“ reciklirao, stara je nešto više od pet godina iako se u članku kao vremenska odrednica navodi da se krivično djelo desilo “jutros”.  Nezir Dardagan, koji je tema članka, preminuo je 24.12.2017. godine. Zbog svih navedenih činjenica, i ovaj članak dobija ocjenu lažna vijest.

Istog dana, na istom portalu objavljen je i članak sa sljedećim naslovom:

Video: Dječak pretučen zato što je musliman

Ovaj put priča dolazi iz Amerike, a u članku je priložen video sa Facebook stranice “Al Jazeera plus”. Vijest je objavljena bez napomene o tome kada se dogodila, ali sadrži rečenicu koja implicira da je događaj skorašnji i da se istraživanje odvija u sadašnjem vremenu:

“Škola istražuje incident, ali kažu da nisu pronašli dokaze koji bi podržali tvrdnje dječaka i njegovog oca.”.

Podatak o tome da je u pitanju stara vijest dobili smo tek kada smo otvorili originalni video i uvidjeli da je “Al Jazeera” isti objavila - prije dvije godine. U ovom članku ne postoji informacija o tome kada se slučaj desio, te u skladu s tim članak ocjenjujemo kao dezinformaciju.

17. septembra, ponovo priča o pretučenim muslimanima:

Na Palama pretučen povratnik Fadil Bašić, policija tvrdi da napad..

U članku je navedeno kako je Bašić 8. januara prijavio slučaj, međutim ne navodi se da je u pitanju 2017. godina, kada je članak originalno objavljen na portalu “Klix”.

Bašić je u nedjelju 8. januara prijavio Stanici javne bezbjednosti na Palama da ga je susjed Đorđe Janković tog dana dvaput fizički napao i pretukao.

I ovaj članak, zbog nedovoljno precizne vremenske odrednice, ocjenjujemo kao dezinformaciju. Još jedan članak na ovom portalu objavljen je 18. septembra:

Trojica Bošnjaka pretučena u Prijedoru: ”Jeste li vi balije, odakle ste” (FOTO)

Ponovo, u tekstu se navodi da se slučaj desio “danas”:

U ranim jutarnjim satima u Prijedoru ispred pekare Kozara danas su pretučena trojica Bošnjaka. Grupa Srba ih je pitala: “Jeste li vi balije, odakle ste”, a zatim su nasrnuli i brutalno pretukli mladiće, prenosi Patria.

Međutim, članak je bio aktuelan prije 3 godine, dakle 2015. Ponovo, iz razloga što je navedeno da se slučaj desio “danas”, članak dobija ocjenu lažna vijest.

Na kraju, pored recikliranja starih članaka bez dovoljno precizne ili sa potpuno pogrešnom vremenskom odredbom, dolazimo i do jedne lažne vijesti. Vijest koja govori o vršnjačkom nasilju u Srbiji, zapravo je izvještaj o nasilju nad učenicom iz Amerike.

Školske drugarice pretukle su 14-godišnju djevojčicu u Srbiji. Snimak tuče objavio je na Facebooku žrtvin otac, koji je naveo da su njegovu kćerku maltretirali zbog religije. Policija trenutno istražuje slučaj, prenose mediji.

Pored toga što nije istina da se opisani slučaj desio u Srbiji, on također nije ni aktuelan. Naime “Faktor” je još prošle godine pisao kako je u Floridi pretučena učenica muslimanka:

Školske drugarice pretukle su 14-godišnju djevojčicu na Floridi. Snimak tuče objavio je na Facebooku žrtvin otac, koji je naveo da su njegovu kćerku maltretirali zbog religije. Policija trenutno istražuje slučaj, prenose mediji.

Ovaj članak portala “Vijesti 24h” također ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 19. 09. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Na viralnom snimku nije Ronaldo sa palestinskom zastavom

Videosnimak koji se na Facebooku dijeli uz implikacije da prikazuje nogomet...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Citat pripisan Hitleru nije autentičan

Izmišljeni citat Adolfa Hitlera kojim se odobravaju holokaust i antisemitiz...

Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Island nije “zabranio” vakcine protiv Covid-19

Nekoliko portala objavilo je članke u kojima se netačno tvrdi da je Island...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me