Raskrinkavanje.ba

Lažne vijesti bez granica

Bizarna priča o profesorici iz Iowe koja je zlostavljala učenika, u potpunosti je izmišjena.

Portal “Danas info” objavio je članak pod naslovom:

Profesorica od 200 Kila Kažnjena Zbog Toga Što je Đaku Sjedila na Glavi i Prdila

Članak govori o navodnom incidentu koji je izazvala “Ann Margaret DeVille”, odgajateljica u školi Kensington, kako se navodi u članku. Jedan pogled na tekst dovoljan je da se zaključi da je isti loše preveden sa engleskog jezika, vjerovatno automatskim prevođenjem. Iste stilske i gramatičke greške, koje ukazuju na "štancanje" prevedenih članaka, prisutne su i u drugim člancima na ovom portalu. 

“Gurnula ga je do zemlje, podigla svoju haljinu i samo sjedila sa stražnje strane i poslije je jednostavno ispustila najveći prd prije ispred njegove grupe.”
Jedna Ann Margaret DeVille (34) bila je optužena za nesretno ponašanje i bila je suspendovana dvije sedmice.”

Majka dječaka je rekla da misli da je doslovno “ugrizla prašinu”. Ashley Simmons, Kensingtonov školski specijalista škole, izjavio je da je dječak trenutno pod mentalnom procjenom.
No, najočitiji dio cijele materije je da instruktor nije nosio donje rublje. 

 

Uz vijest je objavljena fotografija koja navodno prikazuje profesoricu o kojoj članak govori. Kao i u većini članaka na ovom portalu, za ilustraciju su iskorištene postojeće slike ljudi pronađene na internetu. Fotografija za koju se tvrdi da predstavlja "Ann Margaret DeVille" objavljena je u Imguru (potal za dijeljenje fotografija i ilustracija) 6. maja 2015. godine i očito nije bila povezana ni sa kakvim incidentom.

Pretragom ključnih riječi na engleskom jeziku došli smo do stvarnih izvora ove "vijesti".

Naime, na portalu "Snopes" ova vijest je "raskrinkana" u oktobru u članku koji iznosi sve dokaze o navodnim imenima i fotografijama aktera. 

Snopes

Portal Snopes.com utemeljio je David Mikkelson, a projekt je započet 1994. godine kao izraz njegovog interesa za istraživanjem urbanih legendi koje su od tada postale najstariji i najveći internetski časopis za provjeru činjenica.

Naime, vijest je prvobitno objavljena u oktobru 2017 na portalu koji tvrdi da je “pretila  profesorica uhapšena nakon što je sjedila na glavi učenika i ispustila prdež”. “World news daily report” je izvor ove vijesti, a portal je globalno poznat po objavljivanju lažnih vijesti. Sam portal, štaviše, navodi da ”preuzima svu odgovornost za satiričnu prirodu svojih članaka i za izmišljenu prirodu njihovog sadržaja. Svi likovi koji se pojavljuju u člancima na ovoj web stranici - čak i oni koji se temelje na stvarnim ljudima - potpuno su izmišljeni, a svaka sličnost između njih i bilo koje osobe, žive, mrtve ili neumrle, čisto je čudo."

Od domaćih portala ovu vijest su prenijeli “Danas info”, “Vedra strana” (isti portal koji koristi 2 različite domene) i “Kviks”, koji su za to dobili ocjenu prenošenje lažnih vijesti.  

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 27.10.2017

Danas info: Profesorica od 200 Kila Kažnjena Zbog Toga Što je Đaku Sjedila na Glavi i Prdila

Baš kad mislite da vas na svijetu ništa ne može šokirati, svijet odluči da vas iznenadi još jednim slučajem poremećenog učitelja koji je odlučio preuz...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.12.2017

Kviks: PROFESORICA OD 200 KILA KAŽNJENA ZBOG TOGA ŠTO JE ĐAKU SJEDILA NA GLAVI I PRDILA

Baš kad mislite da vas na svijetu ništa ne može šokirati, svijet odluči da vas iznenadi još jednim slučajem poremećenog učitelja koji je odlučio preuz...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 06.02.2018

24 Balkan info: PROFESORICA OD 200 KILOGRAMA KAŽNJENA JER JE ĐAKU SJEDILA NA GLAVI: Ali onda je uradila još bizarniju stvar

I kada mislite da ste u svijetu sve vidjeli i da vas ništa nije šokiralo, onda vidite jednu ovakvu situaciju koja vas poremeti. 34-godišnja Anna Marga...

  • Lažna vijest