Raskrinkavanje.ba

Lažne vijesti o neisplaćivanju osiguranja u slučaju smrti nakon vakcinacije

Tvrdnju da osiguravajuća društva i francuski sudovi tretiraju smrt nakon vakcine protiv Covid-19 kao samoubistvo ranije smo ocijenili kao lažnu vijest. Sada je ova priča opet aktuelizovana, uz netačne tvrdnje da je ista praksa zabilježena u Njemačkoj.

Na Facebook profilu Suzana Malla je 29. marta 2022. godine objavljen videosnimak na njemačkom jeziku, u trajanju od oko minut i po, koji je napravljen u stilu televizijskih vijesti. Snimak prati status u kome se tvrdi da je u Njemačkoj donesena presuda da osiguravajuće društvo ne mora isplatiti životno osiguranje osobe koja se vakcinisala protiv Covid-19. Navodno, smrt usljed vakcinacije protiv ove bolesti tretira se kao samoubistvo. 

Sudska odluka vezano uz neisplatu životnog osiguranja sa strane osiguranja. Osiguranje ne mora isplatiti životno osiguranje jer se čovjek cijepio: Smrt od cijepljenja protiv korone je kao smrt od samoubojstva! - Skandalozna presuda njemačkog suda: zakonski se smatra, preuzimanje rizika putem cijepljena protiv covid-19, je kao samoubojstvo. Razlog toga je da je navedeno da cijepljenje nije bezazleno. Ako se prema sudu, dobrovoljno cijepljenje treba smatrati samoubojstvom, nije li obvezno cijepljenje po nalogu vlade, jednako naručenom ubojstvu?

Podijelite direktno vijest među svojim Telegram prijateljima. Podržite TELEGRAM kanal BEZ CENZURE:

Isti snimak, ovaj put s prevodom, objavljen je dan kasnije na Facebook profilu Milosav Simić. Za razliku od prethodnog posta, u statusu nije navedeno gdje je spomenuta presuda donesena. U  titlovanom prevodu navodi se:

Sud: Smrt od cijepljena protiv korone je poput smrti samoubojstva. I u Njemačkoj osiguravajuća društva od nezgoda odbijaju troškove za posljedičnu štetu od cijepljenja protiv korone. Slično u Francuskoj. Tamo je obitelj djeda koji je očito preminuo od cijepljenja protiv Covida, tužila životno osiguranje nakon što je odbila isplatiti 

Razlog: Izričito isključuje isplatu koja sljeduje u slučaju smrti kroz cijepljenje protiv Covida. Osiguravajuća kuća dobila je na sudu . Presuda suda je opravdana na sljedeći način: 

S pravne točke gledišta preuzimanje kobnog rizika je samoubistvo. Budući da bezazlenost cijepljenja  još nije dokazana, cijepljenje djeda je dakle odgovaralo dobrovoljnom sudjelovanju u eksperimentu cijepljenja protiv Covida na vlastitu odgovornost. Prihvatio je nuspojave, u ovom slučaju-smrt, i time je sam sebi nanio.

Dakle ako se prema sudu dobrovoljno sudjelovanje u ovom eksperimentalnom cijepljenju smatra samoubojstvom, Kako bi onda bilo nametnuto cijepljenje od države?


Ovaj video objavljen je i na Twitteru, a tvrdnju da se smrt zbog vakcinacije protiv Covid-19 tretira kao samoubistvo pronašli smo i na profilu Mela Mlivo, gdje je objavljen screenshot snimak.

Identičan snimak, sa titlovanim prevodom, objavio je i portal Provjeri (.hr) 30. marta 2022. godine. U članku ovog portala tvrdi se da osiguravajuća društva u Njemačkoj sve češće odbijaju “isplate osiguranih svota” ukoliko su osiguranici umrli od posljedica vakcine protiv Covid-19. Navodi se i da se ovakva praksa počela javljati nakon presude francuskog suda, po kojoj se “preuzimanje smrtonosnog rizika poput vakcinacije protiv Covid-19” zakonski smatra samoubistvom.

 Kako izvještava kla.tv, u Njemačkoj sve više dolazi do situacija gdje osiguravajuća društva odbijaju isplate osiguranih svota u slučaju smrti, ukoliko su osiguranici umrli od posljedica cijepljenja protiv covida.

Ovakva praksa osiguravajućih kuća počela se javljati nakon skandalozne presude francuskog suda u kojoj je zaključeno slijedeće: „Preuzimanje smrtonosnog rizika poput cijepljenja protiv covid-19 zakonski se smatra samoubojstvom, budući da cijepljenje nije bezazleno.“

Naime, u Francuskoj je obitelj starijeg čovjeka koji je preminuo od cijepljenja protiv covida tužila osiguravajuću kuću nakon što je ova odbila isplatiti osiguranu svotu uslijed smrti osiguranika. Iz osiguravajuće kuće samo su im hladno poručili da se isključuju isplate potraživanja u slučaju smrti zbog cijepljenja protiv covida.

Kada je slučaj dobio epilog na sudu, obitelj je ostala konsternirana. Iako su liječnici priznali da je smrt čovjeka nastupila kao posljedica cijepljenja, sudac je presudio da su nuspojave eksperimentalnog cjepiva javno objavljene i da pokojnik nije mogao tvrditi da ih nije svjestan kada je dobrovoljno uzimao cjepivo. Sud je također naglasio da u Francuskoj ne postoji zakon na kojeg se moguće pozvati kao dokaz da ga je netko prisilio na cijepljenje.

„Stoga je njegova smrt, zapravo, samoubojstvo“, presudio je sud.

Slijedom presude, osiguravajuća kuća se oglasila kako samoubojstvo, kao i smrt od eksperimentalnog lijeka, nije osigurani slučaj, a obitelj koja je ostala bez svojeg člana, ostala je i bez novaca.

Na internetu se dijeli i screenshot ovog članka.
 

Šta su činjenice?

 

Snimak koji se dijeli na našem govornom području emitovan je na švajcarskoj platformi Kla.tv 28. marta 2022. Riječ je o online kanalu koji proizvodi sadržaj nalik televizijskim vijestima u kojima se iznose različite dezinformacije i teorije zavjere, navodi se u analizi Faktografa iz juna 2021. godine.

Priča o bogatom Francuzu čijoj porodici navodno nije isplaćena polisa životnog osiguranja jer je preminuo zbog vakcine protiv Covid-19 aktuelna je od početka januara 2022. godine, ali su se tvrdnje da u Francuskoj osiguravajuća društva odbijaju da isplate novac u slučajevima smrti nakon vakcinacije protiv Covid-19 dijelile još od marta prošle godine. Kako smo objasnili u analizi iz februara 2022, ne postoje nikakvi dokazi koji bi potvrdili da se sudski spor zbog životnog osiguranja, koji se spominje u člancima i objavama, zaista i desio. Nema podataka ko je preminuli milioner niti o kom osiguravajućem društvu je riječ. Ne navodi se ni naziv suda koji je presudio u korist osiguravajućeg društva.

U nekim člancima na francuskom i njemačkom jeziku navedeno je da je informaciju o slučaju preminulog milionera objavio advokat Carlo Alberto Brusa na svojoj Facebook stranici i da je ona izbrisana. Platforma DPA kontaktirala je njegovu advokatsku kancelariju, iz koje su rekli da se gospodina Bruse “ne tiče taj slučaj, za koji ne znamo da li je istinit”.

Pored toga, nadležna tijela u Francuskoj nisu upoznata sa slučajevima da osiguravajuća društva odbijaju da isplate novac u slučaju smrti nakon vakcinacije.

Tijelo zaduženo za kontrolu banaka i osiguranja u Francuskoj – Uprava za prudencijalnu kontrolu i rješavanje (ACPR) – reklo je u martu 2021. za Liberation da nema saznanja da ugovori o životnom osiguranju sadrže klauzule koje predviđaju isključenje u slučaju smrti od vakcine ili drugih medicinskih lijekova koji se izdaju na recept ljekara. ACPR je u januaru 2022. godine, kada je bila aktuelna bila priča o bogatom Francuzu, potvrdio ovu izjavu za Liberation.

Iz ACPR-a su također rekli da “uslovi smrti osiguranika nemaju uticaja na isplatu suma uplaćenih po ugovoru o životnom osiguranju korisniku“. 

Pozivajući se na Service-Publice.fr (zvanični sajt koji vodi francusko odjeljenje za pravne i administrativne informacije, u partnerstvu sa nacionalnim i lokalnim upravama), Liberation navodi i da postoje samo dvije situacije kada korisnici životnog osiguranja, koji su navedeni u ugovoru, ne primaju premiju: ako je osiguranik izvršio samoubistvo tokom prve godine ugovora ili ako je korisnik osuđen jer je dobrovoljno izazvao smrt osiguranika.

 

Isplaćuju li u Njemačkoj osiguranje u slučaju smrti zbog vakcinacije protiv Covid-19?

 

Priča o bogatom Francuzu dijelila se i na njemačkom jeziku, o čemu je pisao njemački Corrective početkom februara. Tada je ova platforma za provjeru činjenica utvrdila da osiguravajuća društva u Njemačkoj isplaćuju novac i u slučaju smrti od vakcinacije protiv Covid-19, suprotno tvrdnjama u analiziranim objavama.

Što se tiče propisa u Njemačkoj, pitali smo Njemačko udruženje osiguranja (GDV) i Allianz osiguravajuću grupu da li će životno osiguranje biti isplaćeno ako osiguranik umre od posljedica vakcinacije protiv Covid-19.

Portparol GDV-a nam je e-mailom odgovorio: 

„Status vakcinacije ne igra nikakvu ulogu prilikom osiguranja ili plaćanja beneficija u oročenom životnom osiguranju. Nije nam poznat nijedan suprotan slučaj.”

Portparol Allianza Njemačka obavijestio nas je da bi oročeno životno osiguranje generalno bilo isplaćeno u slučaju smrti uzrokovane ozljedom usljed vakcinacije. 

“Ako su vakcinacije uopšteno, a time i vakcinacija protiv koronavirusa posebno, zakonski dozvoljene, nema suštinskih problema s bilo kakvim isplatama ili beneficijama za vakcinisane osobe. Allianz također plaća ako se osoba odluči da se ne vakciniše i onda umre od korone.” 

Prilikom sklapanja ugovora o osiguranju, ne traži se vakcinacija za procjenu rizika – ni u pogledu Covid-19 niti kad je riječ o drugim vakcinacijama.

Budući da su vakcine protiv Covid-19 koje se trenutno koriste odobrene u Evropi i Njemačkoj, nema razloga zašto životno osiguranje ne bi bilo isplaćeno u slučaju smrti. 


Ova platforma navodi i da je nekoliko slučajeva, koji se tiču tehničkog zdravstvenog osiguranja i osiguranja u slučaju nezgode, predstavljeno na manipulativan način u kontekstu vakcinacije protiv Covid-19.

Naime, na društvenim mrežama u Njemačkoj širila se tvrdnja da je osiguravajuće društvo ADAC tokom pandemije promijenilo pravila kada je riječ o osiguranju od nezgode, tako da ono više ne pokriva “ozljedu od vakcinacije uzrokovanu obaveznom masovnom vakcinacijom”. To nije istina.  Ova uredba postoji od 2007. godine i odnosi se samo na zakonski obaveznu vakcinaciju.  

Predmet manipulativnog tumačenja bilo je i pismo kompanije Techniker Krankenkasse iz januara 2021, za koje se ispostavilo da sadrži netačne informacije da zdravstveno osiguranje ne plaća štetu nastalu vakcinacijom protiv Covid-19.

Dakle, polisa životnog osiguranja u Njemačkoj isplaćuje se bez obzira na to da li je preminuli osiguranik vakcinisan ili ne. Također su neosnovane i tvrdnje da, u slučaju osiguranja od nezgode, osiguravajuća društva ne isplaćuju novac za ozljedu nastalu usljed vakcinacije.

Tvrdnju da osiguravajuća društva i francuski sudovi tretiraju smrt nakon vakcine protiv Covid-19 kao samoubistvo ranije smo ocijenili kao lažnu vijest, stoga ove navode u analiziranim  objavama ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju da je takvu odluku donio njemački sud, odnosno da u ovoj zemlji osiguravajuća društva odbijaju isplate osiguranja u slučaju smrti ukoliko je osiguranik preminuo od posljedica vakcinacije protiv Covid-19, objavljenu na Facebook profilu Suzana Malla i na portalu Provjeri, ocjenjujemo kao lažnu vijest

Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da osiguravajuća društva u Njemačkoj ne isplaćuju osiguranje za ozljedu nastalu usljed vakcinacije, objavljenu na Facebook profilu Milosav Simic. 

Ostala pojavljivanja ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Napomena

5.12.2022: Na Facebooku je u novembru objavljena slika na kojoj je ispisano da je njemački sud donio presudu prema kojoj je smrt nakon “preuzimanja rizika” od vakcinisanja protiv Covid-19 isto što i “samoubistvo” (link). Ova objava, podijeljena više od 190 puta, dobija ocjenu lažna vijest. 

 

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 29.03.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil Suzana Malla

Sudska odluka vezano uz neisplatu životnog osiguranja sa strane osiguranja.

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 30.03.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil Milosav Simic

I dok jedni šute drugi pak progovaraju i brane se. Čak dobivaju presude u svoju korist.

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 30.03.2022

Provjeri (.hr): Presuda suda u korist osiguravajućeg društva: „Smrt od cjepiva je samoubojstvo“

Iznenađeni?

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 31.03.2022

Twitter profil: Twitter profil Alba Graeca

  • Prenošenje lažnih vijesti