Raskrinkavanje.ba

Lažni intervju: Kubrick nije priznao da je snimao slijetanja na Mjesec

Lažirani intervju u kojem je redatelj Stanley Kubrick navodno priznao da je snimao inscenirana slijetanja na Mjesec godinama se dijeli na društvenim mrežama i portalima. U septembru ove godine opet je aktuelizovan.

Foto: Project Apollo Archive, Flickr

Tvrdnje da se slijetanje na Mjesec nikada nije dogodilo i da je cijela priča velika prevara američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA) čine jednu od najpoznatijih teorija zavjere. Ljudska noga prvi put je kročila na Mjesec 1969. godine, a tvrdnje da je sve bilo laž pojavile su se nekoliko godina kasnije. Kako navodi DW, među prvima ih je iznio Bill Kaysing u knjizi „Nikada nismo otišli na Mjesec: američka prevara od trideset milijardi dolara“ 1976. godine. 

Tokom godina razvijale su se različite verzije ove teorije zavjere. Njeni promoteri pronalazili su nove “dokaze” za tvrdnje da je slijetanje na Mjesec, ustvari, snimljeno u filmskom studiju. Raskrinkavanje je i ranije pisalo o nekim od ovih fiktivnih dokaza.

U nekim verzijama ove teorije zavjere spominje se ime reditelja Stanleyja Kubricka, za kojeg se tvrdi da je bio angažovan da snimi slijetanje u studiju.

Prema ovim verzijama, Kubricka je NASA kontaktirala dok je radio na filmu  “2001: Odiseja u svemiru” 1968. godine. Značajan dio radnje ovog filma odvija se na površini Mjeseca. Navodno je od njega traženo da pomogne u lažiranju slijetanja. 

Promoteri ove teorije zavjere su također uvjereni da je Kubrick u filmu “Isijavanje” dijelom pokušao priznati svoju ulogu u lažiranju slijetanja na Mjesec.

Na društvenim mrežama sada se dijele novi “dokazi” koji podupiru ovu teoriju zavjere.

Na Facebooku je 17.9.2022. godine objavljen video za koji se tvrdi da prikazuje arhivske snimke reditelja Kubricka. Kako se navodi u opisu, Kubrick je tražio da oni budu objavljeni nakon njegove smrti, a u propratnom pismu je, navodno, priznao svoje učešće u lažiranju slijetanja na Mjesec.

Arhivski snimci Stenlija Кjubrika koji je tražio da se objave nakon njegove smrti i propratno pismo u kome između ostalog kaže : " Uz saradnju američke vlade i NASA-e, lažirali smo sletanje na Mesec. Sva sletanja na Mesec su lažirana i ja sam ih sve snimio ".

Identičan video narednih dana objavljen je na desetak Facebook profila, a pronašli smo ga i na Twitteru (link).

Tvrdnje da je Stanely Кubrick priznao da je u saradnji s američkom vladom i NASA-om lažirao slijetanje na Mjesec dijelile su se i ranije u različitim verzijama. Pronašli smo nekoliko primjera (link, link, link) objavljenih također tokom septembra 2022 . 

Neke objave iz 2021. i 2022. godine sadrže i video u kojem reditelj navodno “priznaje” da je učestvovao u lažiranju slijetanja na Mjesec (link, link). Američki raketni stručnjak njemačkog porijekla Wernhera von Braun  u videu najavljuje film o misiji Apollo 11, s autentičnim slikama i zvukovima, a potom se pojavljuje snimak muškarca za kojeg se navodi da je Stanley Kubrick. U razgovoru koji izgleda kao intervjuu muškarac tvrdi da je lažirao sva slijetanja na Mjesec.

Siguran sam da ste čuli glasine. O slijetanju na Mjesec? Tako je. Slijetanje na Mjesec je bilo lažno, sva slijetanja na mjesec su lažirana. I ja sam osoba koja je to uradila. 

Na pitanje da li je riječ o šali, muškarac sa snimka to odbacuje, tvrdeći da su u ovom slučaju teoretičari zavjere u pravu. Tvrdi i da to smatra svojim remek-djelom.


Ove su tvrdnje, međutim, na društvenim mrežama, ali i u medijima, prisutne još od 2015. godine.

Najraniji članak u kojem se tvrdi da je Kubrick u intervjuu s rediteljem T. Patrickom Murrayjem priznao da je učestvovao u lažiranju slijetanja na Mjesec pronašli smo na portalu Informer, gdje je objavljen 12. decembra 2015. godine. U članku je objavljen i transkript razgovora, kao i snimci, ali oni više nisu dostupni. Kao izvor naveden je Webtribune, no na ovom portalu takav članak nismo uspjeli pronaći.

Osim Informera, o ovom intervjuu pisali su još neki mediji – bez ikakvog dovođenja u pitanje njegove autentičnosti (Intermagazin, Epoha, In4S, Kundalini Mjesto). Slično su izvijestili i portali Aura, Besno pile, Balkan press i Kurir, koji su doveli u pitanje argumente da muškarac na snimku nije Kubrick. 

 

Da li je Kubrick priznao da je lažirao slijetanje na Mjesec? 

 

Tvrdnje da je Stanley Kubrick priznao da je učestvovao u lažiranju slijetanja na Mjesec,  zasnovane na navodnom intervjuu koji je reditelj dao neposredno prije smrti 1999. godine, prisutne su na društvenim mrežama već godinama.

Američka platforma za provjeru činjenica Snopes opovrgla je ove navode u analizi objavljenoj 2015. godine. Petnaest godina nakon smrti Stanleyja Kubricka, 2015. objavljen je intervju koji je reditelj navodno dao tri dana prije smrti, a u kojem priznaje da je pomogao NASA-i da lažira slijetanje na Mjesec. Intervju je vodio reditelj T. Patrick Murray, koji je navodno prethodno potpisao ugovor u kojem se obavezuje da će sadržaj intervjua ostati tajan 15 godina.

Snopes navodi da na YouTubeu kruže razne montaže ovog intervjua i da potiču iz filma T. Patricka Murrayja “Shooting Kubrick”. Dijelovi ovoga intervjua našli su se u pojedinim objavama koje se dijele na društvenim mrežama. U transkriptu dijela intervjua koji je objavio Snopes navodi se:

Kubrick: Počinio sam ogromnu prevaru američke javnosti, zajedno s Vladom Sjedinjenih Američkih Država i NASA-om, koju ću sada detaljno opisati. Slijetanja na Mjesec su lažirana, sva slijetanja na Mjesec su lažirana, i ja sam osoba koja je je to snimila. 

Murray: U redu. (smijeh) Što pričate... Ozbiljni ste. U redu.

Kubrick: Ozbiljan sam. Smrtno ozbiljan. Da, bila su lažna.


Snopes spominje nekoliko detalja koji ukazuju da je intervju lažan.

Murray je na web stranici filma “Shooting Kubrick” tvrdio da mu je u maju 1999. godine odobren pristup bez presedana za intervju s redateljem, što je bio prilično impresivan poduhvat budući da je Kubrick preminuo dva mjeseca ranije.

Iako bi datum mogao biti obična štamparska greška, to nije bio jedini upitni aspekt intervjua. Čovjek s kojim razgovara jednostavno ne izgleda niti zvuči kao Stanley Kubrick u poređenju sa snimkom pravog Kubricka koji preuzima nagradu D.W. Griffith 1997. godine (link).

Ova platforma navodi i da nemontirane verzije intervjua sadrže naznake da je “Stanley Kubrick” u videu glumac. U isječku koji je u međuvremenu izbrisan, piše Snopes, voditelj intervjua nazvao je osobu sa snimka “Tom” i uputio ga kako da ispriča dio priče.

Snopes je objavio i reagovanje portparola Kubrickove udovice, koji je istakao da je intervju laž, da T. Patrick Murray nikada nije intervjuisao Stanleya Kubricka te da je cijela priča izmišljena i neistinita.

Povodom tvrdnji da je Kubrick u dogovoru s američkom vladom i NASA-om lažirao slijetanje na Mjesec oglasila se i rediteljeva kćerka, nazvavši ove navode grotesknom laži.

U svojoj analizi ovih tvrdnji portal Logically navodi i da Sjedinjene Američke Države 1969. nisu imale tehnologiju koja bi omogućila lažiranje prenosa slijetanja na Mjesec.

Iako naše moderne tehnologije za stvaranje specijalnih efekata danas mogu lako stvoriti snimke koji bi izgledali poput slijetanja na Mjesec, krajem šezdesetih to bi bilo nemoguće.

Kada se pojavio, ali i godinama kasnije, o ovom intervjuu pisali su i mediji na našem govornom području (link, link, link). Većina portala se, u manjoj ili većoj mjeri, ogradila od tvrdnji da snimak zaista prikazuje “priznanje” slavnog reditelja. Ipak, neki su svoje članke opremili klikbejt naslovima  ( link, link, link). 

 

 Šta prikazuju “Kubrickovi arhivski snimci”?

 

Video za kojeg korisnici/e društvenih mreža tvrde da sadrži Kubrickove arhivske snimke dijelio se u aprilu i julu i na drugim jezicima, uz tvrdnje da dokazuje da je slijetanje na Mjesec prevara. O ovome su pisale platforme Dogrula i Lead Stories.

Video ne prikazuje Kubrickove arhivske snimke niti dokazuje da je slijetanje na Mjesec lažirano. Ustvari, sadrži snimke sa seta filma "Prvi čovjek” (First Man) iz 2018. godine, ali i autentični snimak slijetanja na Mjesec iz 1972. godine. 

Spomenute platforme su u videu našle scene iz dva snimka koja je moguće pronaći na YouTubeu, a u kojima se govori o samom procesu nastanka filma “Prvi čovjek” i korištenim tehnikama. Riječ je o snimku “First Man IMAX® Behind the Frame”, koji je objavljen 2018, i o snimku pod nazivom “First Man/ VFX Featurette / DNEG”, koji je na YouTubeu objavljen 2019. godine.

U prvom snimku moguće je na nekoliko mjesta prepoznati scene iz kratkog videa koji se dijeli na društvenim mrežama s tvrdnjom da prikazuje Kubrickove arhivske snimke (npr. 1, 2, 3).

Na drugom snimku s YouTubea vidi se također scena iz viralnog snimka.

Kako objašnjava Lead Stories, ovi snimci visoke definicije izmijenjeni su postprodukcijskim filterima kako bi izgledali kao stari. S druge strane, viralni video sadrži i autentičan snimak slijetanja na Mjesec.

Scena astronauta koji pada prema naprijed i pokušava ustati autentična je NASA-ina snimka iz misije Apollo 16, iz 1972, koja prikazuje Johna Younga na Mjesecu.

Pretragom nismo uspjeli pronaći bilo kakve rezultate koji bi potvrdili postojanje pisma u kojem Kubrick priznaje da je učestvovao u lažiranju slijetanja na Mjesec, a koje je navodno ostavio uz arhivske snimke. 

Budući da s ove vremenske distance nije moguće utvrditi gdje je prvo objavljena tvrdnja da je Kubrick priznao da je lažirao slijetanje na Mjesec, ocjenjujemo je kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

Senzacionalističke naslove u kojima se navodi da je Kubrick priznao lažiranje slijetanja na Mjesec, iako je to u člancima opovrgnuto, ocjenjujemo kao klikbejt.

Facebook objava od 17.9.2022. u kojoj se tvrdi da podijeljeni video prikazuje arhivske snimke Stanleya Kubricka, koji je u pismu priznao lažiranje slijetanja na Mjesec, dobija ocjene lažna vijest i teorija zavjere. Ostale objave ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

Napemena

12.10.2022. Portal Informer je ispravio netačne tvrdnje u svom članku, pa on dobija i ocjenu ispravljeno.

13.10.2022. Portal Kurir je izmijenio članak, on sadrži  tačne informacije pa dobiija i ocjenu ispravljeno.

18.10. 2022.  Telegraf je ispravio netačne tvrdnje u svom članku, pa on dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 12.12.2015

Informer: (VIDEO) ŠOKANTNO PRIZNANJE STENLIJA KJUBRIKA: Lažiranje sletanja na Mesec je moje remek delo!

Čak 15 godina nakon smrti Stenlija Kjubrika pojavio se snimak u kom on priznaje da je sletanje na Mesec bilo izlažirano

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 14.01.2015

Intermagazin: ŠOKANTNO PRIZNANJE STENLIJA KJUBRIKA: Lažiranje sletanja na mesec je moje remek delo (VIDEO)

Čak 15 godina nakon smrti Stenlija Kjubrika pojavio se snimak u kom on priznaje da je sletanje na Mesec bilo izlažirano.

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 11.09.2018

Aura: (VIDEO) Šokantno priznanje filmskog režisera Stenlija Kjubrika: SLIJETANJE NA MJESEC JE MOJE REMEK DJELO!

Svijet je u šoku poslije pojavljivanja video snimka intervjua sa legendarnim režiserom Stenlijom Kjubrikom koji je priznao kako je pomogao NASI da sni...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 09.03.2022

Epoha: Snimci koji nam pokazuju kako je NASA lažirala slijetanje na Mjesec

Tri dana prije nego što je pod sumnjivim okolnostima pronađen mrtav, pokojni režiser svjetskog glasa Stanley Kubrick dao je intervju T Patrick Murray-...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 09.12.2019

IN4S: Кјубрик: „Спуштање“ америчких космонаута на Мјесец – мој најбоље режирани филм

Приказан је неуспјешни кадар филма, гдје на Нила Армстронга пада лампа у моменту када је требао рећи: “Ово је мали корак за човјека, ...”

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 13.12.2015

Kurir: VIDEO ŠOKANTNO PRIZNANJE STENLIJA KJUBRIKA Sletanje na Mesec je lažirano, snimak je moje remek delo

Svet je u šoku posle pojavljivanja video snimka intervjua sa legendarnim režiserom Stenlijom Kjubrikom koji je priznao kako je pomogao NASI da snimi/l...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 13.12.2015

Telegraf: KJUBRIK TRI DANA PRED SMRT PRIZNAO: Lažiranje sletanja na Mesec je moje remek delo! DA LI JE OVO ISTINITA ISPOVEST ILI PREVARA? (VIDEO)

- Fantazija, a ne realnost. Zar nije važno da ljudi saznaju istinu? - rekao je Kjubrik, ili neko ko liči na njega, novinaru

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Teorija zavjere 13.12.2015

Moj: TRI DANA PRED SMRT PRIZNAO: Lažiranje slijetanja na Mjesec je moje remek djelo! (VIDEO)

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 13.12.2015

Depo: Slijetanje na Mjesec je bilo prevara? Pojavio se snimak u kojem Kubrick priznaje da je sve on režirao

U nemontiranim snimcima 'intervjua sa Kubrickom', postoje dokazi da je "Kjubrik" u stvari glumac koji se zove Tom

 • Klikbejt
Teorija zavjere 17.09.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil Višeslav Ranković Petkovic

 • Teorija zavjere
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 14.12.2015

Net hr: TEORETIČARI ZAVJERA ODUŠEVLJENI: / Stanley Kubrick priznao lažiranje spuštanja na Mjesec?

Na internetu je osvanula nova snimka na kojoj preminuli režiser svjetskog glasa Stanley Kubrick navodno priznaje kako je svih šest spuštanja na Mjesec...

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 22.09.2022

Facebook profili i stranice: Facebook stranica 4Dportal

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 11.09.2022

Facebook profili i stranice: Facebook stranica Simun News Room

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 05.07.2021

Facebook profili i stranice: Facebook profil Krešimir Oreški

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 18.09.2022

Twitter profil: Twitter profil Helena

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 19.09.2022

YouTube: Flateartherantivaxer: FAKE MOON LANDING

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 19.09.2022

Facebook profili i stranice: Архивски снимци Стенлија Кјубрика

 • Teorija zavjere
 • Prenošenje lažnih vijesti