Lažni intervju: Kubrick nije priznao da je snimao slijetanja na Mjesec

Lažirani intervju u kojem je redatelj Stanley Kubrick navodno priznao da je snimao inscenirana slijetanja na Mjesec godinama se dijeli na društvenim mrežama i portalima. U septembru ove godine opet je aktuelizovan.

Foto: Project Apollo Archive, Flickr

Tvrdnje da se slijetanje na Mjesec nikada nije dogodilo i da je cijela priča velika prevara američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA) čine jednu od najpoznatijih teorija zavjere. Ljudska noga prvi put je kročila na Mjesec 1969. godine, a tvrdnje da je sve bilo laž pojavile su se nekoliko godina kasnije. Kako navodi DW, među prvima ih je iznio Bill Kaysing u knjizi „Nikada nismo otišli na Mjesec: američka prevara od trideset milijardi dolara“ 1976. godine. 

Tokom godina razvijale su se različite verzije ove teorije zavjere. Njeni promoteri pronalazili su nove “dokaze” za tvrdnje da je slijetanje na Mjesec, ustvari, snimljeno u filmskom studiju. Raskrinkavanje je i ranije pisalo o nekim od ovih fiktivnih dokaza.

U nekim verzijama ove teorije zavjere spominje se ime reditelja Stanleyja Kubricka, za kojeg se tvrdi da je bio angažovan da snimi slijetanje u studiju.

Prema ovim verzijama, Kubricka je NASA kontaktirala dok je radio na filmu  “2001: Odiseja u svemiru” 1968. godine. Značajan dio radnje ovog filma odvija se na površini Mjeseca. Navodno je od njega traženo da pomogne u lažiranju slijetanja. 

Promoteri ove teorije zavjere su također uvjereni da je Kubrick u filmu “Isijavanje” dijelom pokušao priznati svoju ulogu u lažiranju slijetanja na Mjesec.

Na društvenim mrežama sada se dijele novi “dokazi” koji podupiru ovu teoriju zavjere.

Na Facebooku je 17.9.2022. godine objavljen video za koji se tvrdi da prikazuje arhivske snimke reditelja Kubricka. Kako se navodi u opisu, Kubrick je tražio da oni budu objavljeni nakon njegove smrti, a u propratnom pismu je, navodno, priznao svoje učešće u lažiranju slijetanja na Mjesec.

Arhivski snimci Stenlija Кjubrika koji je tražio da se objave nakon njegove smrti i propratno pismo u kome između ostalog kaže : " Uz saradnju američke vlade i NASA-e, lažirali smo sletanje na Mesec. Sva sletanja na Mesec su lažirana i ja sam ih sve snimio ".

Identičan video narednih dana objavljen je na desetak Facebook profila, a pronašli smo ga i na Twitteru (link).

Tvrdnje da je Stanely Кubrick priznao da je u saradnji s američkom vladom i NASA-om lažirao slijetanje na Mjesec dijelile su se i ranije u različitim verzijama. Pronašli smo nekoliko primjera (link, link, link) objavljenih također tokom septembra 2022 . 

Neke objave iz 2021. i 2022. godine sadrže i video u kojem reditelj navodno “priznaje” da je učestvovao u lažiranju slijetanja na Mjesec (link, link). Američki raketni stručnjak njemačkog porijekla Wernhera von Braun  u videu najavljuje film o misiji Apollo 11, s autentičnim slikama i zvukovima, a potom se pojavljuje snimak muškarca za kojeg se navodi da je Stanley Kubrick. U razgovoru koji izgleda kao intervjuu muškarac tvrdi da je lažirao sva slijetanja na Mjesec.

Siguran sam da ste čuli glasine. O slijetanju na Mjesec? Tako je. Slijetanje na Mjesec je bilo lažno, sva slijetanja na mjesec su lažirana. I ja sam osoba koja je to uradila. 

Na pitanje da li je riječ o šali, muškarac sa snimka to odbacuje, tvrdeći da su u ovom slučaju teoretičari zavjere u pravu. Tvrdi i da to smatra svojim remek-djelom.


Ove su tvrdnje, međutim, na društvenim mrežama, ali i u medijima, prisutne još od 2015. godine.

Najraniji članak u kojem se tvrdi da je Kubrick u intervjuu s rediteljem T. Patrickom Murrayjem priznao da je učestvovao u lažiranju slijetanja na Mjesec pronašli smo na portalu Informer, gdje je objavljen 12. decembra 2015. godine. U članku je objavljen i transkript razgovora, kao i snimci, ali oni više nisu dostupni. Kao izvor naveden je Webtribune, no na ovom portalu takav članak nismo uspjeli pronaći.

Osim Informera, o ovom intervjuu pisali su još neki mediji – bez ikakvog dovođenja u pitanje njegove autentičnosti (Intermagazin, Epoha, In4S, Kundalini Mjesto). Slično su izvijestili i portali Aura, Besno pile, Balkan press i Kurir, koji su doveli u pitanje argumente da muškarac na snimku nije Kubrick. 

 

Da li je Kubrick priznao da je lažirao slijetanje na Mjesec? 

 

Tvrdnje da je Stanley Kubrick priznao da je učestvovao u lažiranju slijetanja na Mjesec,  zasnovane na navodnom intervjuu koji je reditelj dao neposredno prije smrti 1999. godine, prisutne su na društvenim mrežama već godinama.

Američka platforma za provjeru činjenica Snopes opovrgla je ove navode u analizi objavljenoj 2015. godine. Petnaest godina nakon smrti Stanleyja Kubricka, 2015. objavljen je intervju koji je reditelj navodno dao tri dana prije smrti, a u kojem priznaje da je pomogao NASA-i da lažira slijetanje na Mjesec. Intervju je vodio reditelj T. Patrick Murray, koji je navodno prethodno potpisao ugovor u kojem se obavezuje da će sadržaj intervjua ostati tajan 15 godina.

Snopes navodi da na YouTubeu kruže razne montaže ovog intervjua i da potiču iz filma T. Patricka Murrayja “Shooting Kubrick”. Dijelovi ovoga intervjua našli su se u pojedinim objavama koje se dijele na društvenim mrežama. U transkriptu dijela intervjua koji je objavio Snopes navodi se:

Kubrick: Počinio sam ogromnu prevaru američke javnosti, zajedno s Vladom Sjedinjenih Američkih Država i NASA-om, koju ću sada detaljno opisati. Slijetanja na Mjesec su lažirana, sva slijetanja na Mjesec su lažirana, i ja sam osoba koja je je to snimila. 

Murray: U redu. (smijeh) Što pričate... Ozbiljni ste. U redu.

Kubrick: Ozbiljan sam. Smrtno ozbiljan. Da, bila su lažna.


Snopes spominje nekoliko detalja koji ukazuju da je intervju lažan.

Murray je na web stranici filma “Shooting Kubrick” tvrdio da mu je u maju 1999. godine odobren pristup bez presedana za intervju s redateljem, što je bio prilično impresivan poduhvat budući da je Kubrick preminuo dva mjeseca ranije.

Iako bi datum mogao biti obična štamparska greška, to nije bio jedini upitni aspekt intervjua. Čovjek s kojim razgovara jednostavno ne izgleda niti zvuči kao Stanley Kubrick u poređenju sa snimkom pravog Kubricka koji preuzima nagradu D.W. Griffith 1997. godine (link).

Ova platforma navodi i da nemontirane verzije intervjua sadrže naznake da je “Stanley Kubrick” u videu glumac. U isječku koji je u međuvremenu izbrisan, piše Snopes, voditelj intervjua nazvao je osobu sa snimka “Tom” i uputio ga kako da ispriča dio priče.

Snopes je objavio i reagovanje portparola Kubrickove udovice, koji je istakao da je intervju laž, da T. Patrick Murray nikada nije intervjuisao Stanleya Kubricka te da je cijela priča izmišljena i neistinita.

Povodom tvrdnji da je Kubrick u dogovoru s američkom vladom i NASA-om lažirao slijetanje na Mjesec oglasila se i rediteljeva kćerka, nazvavši ove navode grotesknom laži.

U svojoj analizi ovih tvrdnji portal Logically navodi i da Sjedinjene Američke Države 1969. nisu imale tehnologiju koja bi omogućila lažiranje prenosa slijetanja na Mjesec.

Iako naše moderne tehnologije za stvaranje specijalnih efekata danas mogu lako stvoriti snimke koji bi izgledali poput slijetanja na Mjesec, krajem šezdesetih to bi bilo nemoguće.

Kada se pojavio, ali i godinama kasnije, o ovom intervjuu pisali su i mediji na našem govornom području (link, link, link). Većina portala se, u manjoj ili većoj mjeri, ogradila od tvrdnji da snimak zaista prikazuje “priznanje” slavnog reditelja. Ipak, neki su svoje članke opremili klikbejt naslovima  ( link, link, link). 

 

 Šta prikazuju “Kubrickovi arhivski snimci”?

 

Video za kojeg korisnici/e društvenih mreža tvrde da sadrži Kubrickove arhivske snimke dijelio se u aprilu i julu i na drugim jezicima, uz tvrdnje da dokazuje da je slijetanje na Mjesec prevara. O ovome su pisale platforme Dogrula i Lead Stories.

Video ne prikazuje Kubrickove arhivske snimke niti dokazuje da je slijetanje na Mjesec lažirano. Ustvari, sadrži snimke sa seta filma "Prvi čovjek” (First Man) iz 2018. godine, ali i autentični snimak slijetanja na Mjesec iz 1972. godine. 

Spomenute platforme su u videu našle scene iz dva snimka koja je moguće pronaći na YouTubeu, a u kojima se govori o samom procesu nastanka filma “Prvi čovjek” i korištenim tehnikama. Riječ je o snimku “First Man IMAX® Behind the Frame”, koji je objavljen 2018, i o snimku pod nazivom “First Man/ VFX Featurette / DNEG”, koji je na YouTubeu objavljen 2019. godine.

U prvom snimku moguće je na nekoliko mjesta prepoznati scene iz kratkog videa koji se dijeli na društvenim mrežama s tvrdnjom da prikazuje Kubrickove arhivske snimke (npr. 1, 2, 3).

Na drugom snimku s YouTubea vidi se također scena iz viralnog snimka.

Kako objašnjava Lead Stories, ovi snimci visoke definicije izmijenjeni su postprodukcijskim filterima kako bi izgledali kao stari. S druge strane, viralni video sadrži i autentičan snimak slijetanja na Mjesec.

Scena astronauta koji pada prema naprijed i pokušava ustati autentična je NASA-ina snimka iz misije Apollo 16, iz 1972, koja prikazuje Johna Younga na Mjesecu.

Pretragom nismo uspjeli pronaći bilo kakve rezultate koji bi potvrdili postojanje pisma u kojem Kubrick priznaje da je učestvovao u lažiranju slijetanja na Mjesec, a koje je navodno ostavio uz arhivske snimke. 

Budući da s ove vremenske distance nije moguće utvrditi gdje je prvo objavljena tvrdnja da je Kubrick priznao da je lažirao slijetanje na Mjesec, ocjenjujemo je kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

Senzacionalističke naslove u kojima se navodi da je Kubrick priznao lažiranje slijetanja na Mjesec, iako je to u člancima opovrgnuto, ocjenjujemo kao klikbejt.

Facebook objava od 17.9.2022. u kojoj se tvrdi da podijeljeni video prikazuje arhivske snimke Stanleya Kubricka, koji je u pismu priznao lažiranje slijetanja na Mjesec, dobija ocjene lažna vijest i teorija zavjere. Ostale objave ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

Napemena

12.10.2022. Portal Informer je ispravio netačne tvrdnje u svom članku, pa on dobija i ocjenu ispravljeno.

13.10.2022. Portal Kurir je izmijenio članak, on sadrži  tačne informacije pa dobiija i ocjenu ispravljeno.

18.10. 2022.  Telegraf je ispravio netačne tvrdnje u svom članku, pa on dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 11. 10. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Od teorije zavjere do satire i nazad: Njemačka ne "obustavlja chemtrailse"

Satirični videosnimak iz 2016. godine o “obustavljanju chemtrailsa” u Njema...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Evropska unija nije rekla da na Twitteru ima “previše slobode govora” niti da treba angažovati više “cenzora”

Pojedini portali prenijeli su članak Financial Timesa, “ukrasivši” ga netač...

Lažna vijest Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja me...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me