Lažni intervju Marinka Čavare kao reklama za Bitcoin platformu

Dijeli se članak u kojem se tvrdi da je predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara dao intervju za Dnevnik Nove BH, u kojem je govorio o tome kako “postati milioner u roku od 3-4 meseca”. Iz ove su televizije za Raskrinkavanje demantovali postojanje takvog intervjua, koji očito služi za promociju platforme za kriptovalute.

Foto: Raskrinkavanje.ba

Čitatelji/ke su nam poslali/e link članka koji je objavljen na stranici Every day news (.me) kako bismo provjerili tačnost objavljenih navoda. U članku se navodi da je Marinko Čavara, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), navodno dao intervju u Dnevniku Nove BiH, u kojem je obavijestio javnost o tome kako svako može postat milioner u roku od 3-4 meseca.

SPECIJALNI IZVEŠTAJ: Od najnovije investicije Marinko Čavara vlada i banke su uplašene
Prošle nedelje se pojavio na „Dnevnik Nove BH“ i objavio novu „rupu u bogatstvu“ za koju kaže da može da svakog transformiše u milionera u roku od 3-4 meseca . Je tražio od svakog u Bosni i Hercegovini da iskoristi ovu neverovatnu mogućnost pre nego što je velike banke zauvek zatvore.
I naravno, nekoliko minuta nakon što se intervju završio, Nacionalna banka Bosni i Hercegovini je pozvala da zaustavi intervju Marinko Čavara od emitovanja - ali je već bilo kasno.

Tvrdi se da je Armina Čengić, voditeljica Dnevnika Nove BiH, pozvala Čavaru u emisiju “da podijeli savjete o sticanju bogatstva”, nakon čega je citirana njegova navodna izjava:

Voditeljica "Dnevnika Nove BH" Armina Čengić pozvala je Marinka u emisiju da podijeli savjete o sticanju bogatstva, a političar je sve iznenadio:
„Ono što me je načinilo uspešnim je što sam se brzo zaletao u nove mogućnosti - bez bilo kakvog obaziranja. I sada, moj broj jedan u pravljenju novca je nov program automatskog trgovanja kripto valutom koja se zove Bitcoin Loophole. To je jedinstvena najveća mogućnost koju sam u životu video da se brzo napravi malo bogatstvo. Tražio bih od svih da ovo provere pre nego što je banke zatvore.“
Armina Čengić je ostala u čudu kada je Marinko Čavara izvukao svoj telefon i pokazao gledaocima koliko novca stiče putem ovog novog programa za pravljenje novca o kojem svim u Bosni i Hercegovini šapuću.

Dalje se navodi da je “segment” ove navodne emisije “završio prije nego što je Marinko Čavara uspio da elaborira”, ali da su autori članka “dobili ekskluzivni intervju”.

U nastavku članka, iz kojeg nije jasno da li se predstavlja kao dio Čavarinih izjava ili novinarskog teksta, objašnjava se šta je i kako radi “nova platforma za rudarenje kriptovaluta pod nazivom Bitcoin Loophole”, za koju se tvrdi da je “najprofitabilnija investicija 21. stoljeća”. Uz fotografiju na kojoj su Bill Gates i Richard Branson navedeno je da su i oni među javnim ličnostima koje preporučuju ovu platformu.

Bitcoin Loophole preporučuju neki od najpametnijih tehnoloških umova koji su ikada postojali. Ričard Branson, Ilon Mask i Bil Gejts su samo od nekih.

U nastavku Čavarinih navodnih izjava tvrdi se da je on istakao i primjer osobe koja je bratu kupila automobil iz snova zahvaljujući ovoj platformi, a priložena je i fotografija koja navodno dokazuje ovu priču.

Marinko Čavara nastavlja (...)
Delim ovo jer sam takođe primio stotinu pošte na e-poštu od ljudi koji mi se zahvaljuju što sam podelio ovu tajnu. Moja omiljena je od mladog čoveka koji je svom bratu kupio auto iz snova  - Ferari 488 Pista koristeći gotovinu koju je dobio. Ova platforma zaista čini živote svakog na svetu boljim.“

Dalje se tvrdi kako “stariji urednici nisu dozvolili da objavimo intervju sa Milošem Bikovićem dok ne potvrdimo da je prava prilika za zaradu od kuće”, ali da je “zato naš urednički tim testirao Bitcoin Loophole da bi se postarao da zaista radi kao što je Marinko Čavara opisao”. Nakon toga slijedi priča o Zoranu Stojkoviću, navodnom uredniku na mreži ovog portala, kako se navodi, čija je navodna fotografija takođe priložena. 

Jedan od naših urednika na mreži, Zoran Stojković, je volontirao da rizikuje svoj novac i testira Bitcoin Loophole.
Zoran ima 53 godine i otac je 2 devojčice čija je žena izgubila posao prošle godine zbog bolesti. Priznao je da mu je finansijski teško i da bi ova mogućnost investiranja mogla da bude rešenje.

Nakon priče da je Zoran “počeo gomilati novac poput sladoleda” i u jednoj sedmici zaradio 10.568 KM na osnovu uloženih 588 KM, priložena je i fotografija navodnog njegovog “prvog čeka”.

Članak završava uputama i detaljnim instrukcijama kako pristupiti platformi Bitcoin Loophole.

Lažni N1 portal

Stranica Every days news (.me), na kojoj je objavljen navodni intervju s predsjednikom FBiH, koristi vizuelni identitet i lažno se predstavlja kao portal N1 televizije.

Fotografija članka predstavlja kolaž fotografija Čavare i voditeljice Čengić, koja je zaista voditeljica centralne informativne emisije Dnevnik Nove BH. Fotografija Čavare godinama je dostupna na različitim portalima, a fotografija Čengić objavljena je u martu 2020. godine. Na ovom fotokolažu vidljivi su i logotipi drugih medija: Sarajevo Timesa, Radio Viteza i TNT portala.

Ipak, nijednu rubriku ili neki drugi članak na ovom navodnom portalu N1 televizije nije moguće otvoriti, kao ni njegovu naslovnicu niti bilo šta drugo. Jedino što je moguće jeste čitati članak te otvarati mnogobrojne priložene linkove unutar teksta, koji trenutno vode na stranicu koja ne postoji.

Očigledno je da je u pitanju portal koji zloupotrebljava vizuelni identitet N1 televizije i lažno se predstavlja kao ovaj medij. Na stvarnom portalu N1 televizije, kao ni na portalima Sarajevo Times, Radio Vitez i TNT portal, ovakav članak nije objavljen. 

Tatjana Sekulić, izvršna producentica multimedije N1, za Raskrinkavanje je potvrdila da intervju s Čavarom u kojem on promoviše kriptovalute nikada nije objavljen na portalu ove televizije. 

Kada je riječ o tekstu objavljenom na sumnjivoj stranici i navodnom intervjuu Marinka Čavare sa voditeljicom Nove TV - takav intervju zasigurno se nikada nije desio niti je takav tekst objavljen na portalu N1 televizije.

Sekulić je u e-mailu istakla i da je N1 televizija u posljednje vrijeme često meta ovakvih prevara, da su svi slučajevi prijavljeni monitoring-timu grupacije, ali da je teško ući u trag pozadini takvih slučajeva:

Više puta smo nailazili na lažne stranice koje koriste ne samo dizajn i logo N1 televizije i portala nego i fotografije voditelja i novinara predstavljajući ih kao promotore određenih preparata i aparata - od raznih čajeva i tableta do slušnih aparata.
Odjel grupacije kojoj pripada i N1, a koji je zadužen za monitoring kako nedozvoljenog preuzimanja materijala u vlasništvu N1, tako i za zloupotrebe svaki je put obaviješten, no uglavnom je teško ući u trag, jer to su većinom nefunkcionalne stranice, stranice na kojima se sadržaj mijenja svakim otvaranjem, a svaka ima za cilj prevaru i uglavnom jedini podaci su polja da korisnici unesu svoje podatke i poruče proizvod koji se reklamira.
 

Na kraju je apelovala na publiku da bude oprezna. Kako navodi, sadržaj N1 može se pronaći na ba.n1info.com te napominje da novinari/ke i voditelji/ce N1 televizije medicinske i nemedicinske proizvode ne reklamiraju i ne promovišu ni u programu ni na portalu. 

Je li Čavara dao intervju za Novu BH?

Google pretraga pokazuje da Marinko Čavara nikada nije dao ovakav intervju za Dnevnik Nove BiH. Štaviše, pretragom nismo pronašli nijedan njegov intervju za ovaj medij. 

Da je Čavarin intervju u potpunosti izmišljen, za Raskrinkavanje je potvrdila i Nadira Pašić, portparolka Nove BiH. Kako Pašić navodi u e-mailu, riječ je o lažnim, izmišljenim i zlonamjernim navodima.

Ovim putem vas obavještavamo da Nova BH nikada nije realizirala intervju sa Marinkom Čavarom o temi kriptovaluta. Sve navedene tvrdnje u kontekstu Dnevnika Nove BH, realizaciji intervjua, kao i navođenja imena Armine Čengić, zaštitnog lica našeg Informativnog programa u potpunosti su lažne, izmišljene i zlonamjerne. Nova BH primjenjuje najviše profesionalne i etičke standarde u pripremi i produkciji vijesti, a svaka priča utemeljena je na nepristranim i vjerodostojnim činjenicama. Nažalost, informacije poput ovih nanose ogromnu štetu profesionalnim medijima, ali i krajnjim konzumentima vijesti – publici.

Preporučuju li Branson, Gates i Musk Bitcoin Loophole?

U analiziranom članku tvrdi se da Bitcoin Loophole preporučuju Richard Branson, Bill Gates i Elon Musk. Napredna Google pretraga pokazuje suprotno. Richard Branson, britanski poduzetnik, demantovao je na svom zvaničnom Twitter nalogu da je na bilo koji način povezan s platformom Bitcoin Loophole ili da je preporučuje.

Pretrage termina Bill Gates i Bitcoin Loophole, kao i Elon Musk i Bitcoin Loophole, ne pokazuju da su ove ličnosti ikada podržale ovu platformu. Bill Gates javno je izjavio da ne posjeduje kriptovalute te da je neutralnog stava kada je riječ o njima. 

Fotografija iz članka u čijem se opisu tvrdi da su na njoj Branson i Gates te da razgovaraju o platformi Bitcoin Loophole nastala je 2016. godine. Gates ju je objavio na svom zvaničnom Twitter nalogu uz opis da je s Bransonom razgovarao o važnosti uloge koju Ujedinjeno Kraljevstvo ima u inovacijama. Njih dvojica su tada govorili na konferenciji o globalnom zdravlju.

Je li Steven Baker bratu kupio Ferrari?

U izmišljenom Čavarinom intervjuu navodi se da je on istakao primjer Stevena Bakera koji je svom bratu kupio automobil Ferrari 488 Pista, što je ilustrovano fotografijom. 

Činjenica je da je fotografiju objavio Lucas Dobre 14.8.2018. godine. Lucas i Marcus Dobre poznati su plesači i YouTube zvijezde koji su na svom YouTube kanalu objavili kupovinu spomenutog automobila, ali bez ikakvog spominjanja platforme Bitcoin Loophole.

Je li Zoran Stojković urednik koji je testirao ovu platformu?

U analiziranom članku navodi se da je Zoran Stojković, jedan od urednika, testirao platformu Bitcoin Loophole. Uz taj navod priložena je fotografija navodnog Zorana i njegove porodice. Pretraga pokazuje da je fotografija Zorana i njegove porodice dostupna na internetu od 2014. godine i koristila se u člancima o zabrani Jehovinih svjedoka u Rusiji. U zaključku, na njoj nije Zoran Stojković, koji je vjerovatno izmišljena ličnost.

Dakle, intervju s Marinkom Čavarom u potpunosti je lažan i izmišljen, a objavljen je na stranici koja se lažno predstavlja kao portal N1 televizije s ciljem da se čitatelji/ke uvjere u navodnu isplativost ulaganja u Bitcoin Loophole platformu.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnju da je Marinko Čavara dao intervju o kriptovalutama za  Dnevnik Nove BiH ocjenjujemo kao lažnu vijest

Tvrdnju da Bill Gates, Richard Branson i Elon Musk preporučuju platformu Bitcoin Loophole također ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Istu ocjenu dajemo i tvrdnjama da je Steven Baker kupio bratu Ferrari nakon ulaganja u Bitcoin Loophole.

I tvrdnju da je “urednik Zoran” s fotografije s porodicom odlučio da testira Bitcoin Loophole ocjenjujemo kao lažnu vijest.

(Emir Zulejhić, Mladen Lakić, Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 11. 11. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me