Lažni Klix za lažne vijesti

“Klix.online” je novi lažni portal koji nema impressum niti bilo kakve druge podatke, osim lažnih vijesti.

Sedmog augusta 2018. godine pojavio se novi anonimni portal pod nazivom “Klix.online”.

Na cijelom portalu ne postoji ni jedno jedino ime, a rubrika “O nama” izgleda ovako:

Informativni portal „klix.online“ nije dio neke velike medijske kuće niti pripada bilo kojoj političkoj struji. Svrha ove stranice je  informiranje te promicanje zajedništva balkanske publike,, nego smo primorani se oslanjati na sve naše čitateljice i čitatelje. “Budi reporter” je koncept koji poziva sve vas da se priključite i sudjelujete u radu naše stranice. Imate priču? Sudjelujete na nekom događaju? Volite fotografirati? Želite nešto poručiti “gradu i svijetu”?  Pišite, slikajte i šaljite nam sve ono što mislite da daje dodatnu vrijednost ovoj stranici. Uz poštivanje pravila sudjelovanja, vašu priču ćemo objaviti vrlo rado, bila ona iz Austrije, Njemačke, Hrvatske, BiH ili preko bare.

Jedini kontakt koji je naveden je onaj koji omogućava anonimnost: [email protected]

U skladu sa laži u samom imenu medija, “klix.online” bezočno praktikuje objavljivanje i prenošenje lažnih vijesti, iako su neke od njih davno raskrinkane kao takve.

„U Sarajevu majka pretukla bebu i bacila je u smeće!“
„U Sarajevu je pronađena beba (18 mjesec starosti) pretučena i s mnogo ozbiljnih ozljeda prevezena je na UKC.Kako policija navodi jedan od prolaznika je slučajno htio izbaciti smeće i odjednom je ugledao pretučenu bebu u smeću, na sreću po bebu ona je još bila izvan životne opasnosti, ali je zadobila mnogo teških ozljeda.”

Radi se o članku koji je “Raskrinkavanje” već analiziralo i ustanovilo da je u pitanju lažna vijest. Fotografije u članku zapravo pripadaju malenom Jacobu iz Oregona i datiraju iz 2016. godine. Fotografije je objavio otac djeteta, a cijelu analizu te lažne vijesti možete pročitati ovdje.

Još jedna „vijest“ na “klix.online” bila je predmet naše analize. Pokušavajući da doskoči trendu skoro masovnih migracija u zemlje EU, naročito Njemačku, autor/i članka su se i u ovom slučaju bezobzirno poslužili reciklažom. I u ovom slučaju, sa zavidnim nivoom nepismenosti i na krnjavom bosanskom.

„VIJEST DANA : Od 1.1.2019. građani sa prostora EX-YU bez EU pasoša moći će da rade u Njemačkoj: Evo kako!“
„Vaša namjera je jasno, otići u Njemačku i zaposliti se, potom dovesti i porodicu je drugo što će vam pasti na pamet.
Pojmovi poput poslodavac, ugovor, Zustimmung, termin, ambasada,bewerbung i tako dalje sigurno su nei od pojmova koji će vas neupućene zbuniti kad pročitate na nekim grupama i slično.
Za odlazak u Njemačku na način da se zaposlite trebate ukratko naći posao u Njemačkoj, potom vam poslodavac pravi ugovor o radu u kojem su definisane sve pojedinosti.”

“Raskrinkavanje” se bavilo cijelom serijom ovakvih članaka i naslova. U vezi sa odlaskom iz BiH u Njemačku teško da u ovom trenutku može biti bilo šta nelegalno. Drugo, procedure su poznate, a postojanje prečica za odlazak u Njemačku i sticanje boravišne i radne dozvole demantovala je i Ambasada SR Njemačke u Bosni i Hercegovini. Međutim, očigledan interes građana za odlazak vjerovatno je barem jedan od razloga za reicikliranje ovakvih naslova i članaka.

Treći članak kojim se bavi ova analiza je na granici između klikbejta i dezinformacije. Naime, članak naslova glasi:

„Mirza Hatic iz zatvora objavio konkurs, 'Trebam 20 spremih da srušimo crkvu kod nane Orlović. Odabrat ću najbolje !'

I pored toga što se u naslovu spominju „konkurs“ i pravoslavna crkva u Konjević polju, u dvorištu Fate Orlović, o  tome u samom članku nema ni spomena. Naime, tekst članka se bavi „krivično-procesnim“ problemima Mirza Hatića i pravosnažnom presudom izrečenom i njemu i njegovoj supruzi. Članak se nadugo i naširoko bavi razlozima za njegovo hapšenje i presudu i preuzet je sa portala „Klix“, s tim što je „Klix-online“ ovaj članak objavio osam mjeseci kasnije. Naime, izvorni članak objavljen je u januaru, a „klix.online“ ga je prenio u septembru.

Koliko je zapravo ozbiljan i profesionalan navedeni portal, govori sadržaj koji je tamo dostupan. Naime, u kategoriji “Vijesti”, nalazi se 11 generičkih članaka. Ti članci su bili sastavni dio teme/izgleda portala koju je vlasnik vjerovatno besplatno preuzeo na nekom od servisa koji nude takve usluge. Međutim, vlasnik portala zaboravio je ukloniti generičke članke.

Prva dva članka u ovoj analizi ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti, dok je posljednji, treći članak dobio ocjenu klikbejt.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 08. 09. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Irma, Draginja, Kamelija: Izmišljeni/e ljekari/ke reklamiraju lažne lijekove

Internet-stranice s intervjuima izmišljenih ljekara/ki u kojima oni/e navod...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne prijeti Twitteru sankcijama ako ne vrati cenzuru

Intervju sa zvaničnicom Evropske komisije objavljen tokom Svjetskog ekonoms...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Ne, recept “žene iz Bosne” ne liječi rak

Portalima se već više od sedam godina dijeli recept za pripravak od đumbira...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me