Lažni tweet Emira Suljagića o Jasenovcu ponovo se dijeli na Twitteru

Twitterom se ponovo dijeli screenshot navodnog tweeta u kojem Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra “Potočari”, negira postojanje logora Jasenovac, iako je u pitanju montaža.

Raskrinkavanje je u novembru 2019. godine pisalo o navodnom tweetu Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra “Potočari”, u kojem on poriče postojanje koncentracionog logora Jasenovac u Drugom svjetskom ratu, nazvavši ga “četničkom izmišljotinom”.

Ova loše montirana slika tweeta koji je pripisan Suljagiću, bila je dovoljno dobra za čitav niz medija da je predstave kao činjenicu, uključujući i novinske agencije Tanjug i Srna, Radio televiziju Republike Srpske, te portale: Novosti, B92, Infosrpska, Iskra, Republika i mnoge druge. 

Nakon što je ova lažna vijest “zaživjela” na različitim portalima i u reakcijama različitih udruženja, ista se pojavila i na zvaničnoj stranici Ministarstva odbrane Republike Srbije, u saopštenju objavljenom 6.11.2019, o kojem je takođe pisao niz medija.

Međutim, korisnici/e društvene mreže Twitter proteklih dana ponovo su “oživjeli” montirani tweet Suljagića.

Jasenovac je četnička izmišljotina. Časni bošnjaci iz Handžar divizije su propustili šansu da reše četnike, zato nam je to ostavljeno u amanet.

Jedno od najranijih dostupnih pojavljivanja fotografije navodnog tweeta Emira Suljagića u 2021. godini pronašli smo 1.8.2021. na Twitter profilu Danijel Brković. Potom su identičan screenshot objavilli i profili: ฿rutalan_Odgovor, ДРАГАН МИЗДРАК MISTER, Kentaur Wolf2, Сандра, Dr Небойша Кръстич, Моја Српска. Ukupan broj interakcija (komentara, sviđanja i retweetova) na objave ovih profila je 1.152.

Objava navodnog screenshota Suljagićevog tweeta propraćena je i jezikom mržnje i uvredama.

Navodni screenshot Suljagićevog tweeta je lažna vijest o kojoj je Raskrinkavanje pisalo u analizi objavljenoj 28.11.2019. godine, koju možete pročitati na linku ispod.

Lažna vijest
Put lažnog tweeta o Jasenovcu: Od anonimnog komentara do ministarstva odbrane

"Traljavo" montirana slika tweeta koji je pripisan Emiru Suljagiću, bila je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pristrasno izvještavanje Demantirano 28.11.2019
 

Kako smo ustanovili, fotografija se, prema našem istraživanju, prvi put pojavila u komentarima koje je na profilu “Bodljikava” ranije ostavio anonimni Twitter nalog “Чеда Дискреција 'иљаду двеста четр'ес четири" (@Srbocetnik1389), a koji je u međuvremenu obrisan

Naime, dana 28.10.2019. je na profilu “Bodljikava” objavljeno nekoliko tweetova posvećenih Emiru Suljagiću, prvi oko 16h. Među komentarima istog, našle su se i dvije slike navodnih Suljagićevih tweetova, koje je postavio profil “Čeda Diskrecija”. Zajedno sa ovim profilom, nestali su i komentari u kojima su se prvi put pojavile montirane fotografije, no oba su ostala zabilježena u snapshotu Internet arhive (link, link): 

 

Na Twitteru je i dalje vidljiv odgovor profila “Bodljikava” na jedan od ova dva komentara, ostavljen u 18:17, u kom navodi da će “ukrasti” gore prikazane slike. To je uskoro i učinila, te je u 18:51 objavljen njen prvi status sa oba “montirana” tweeta. Drugi status, sa tweetom o Jasenovcu koji su kasnije preuzeli brojni profili ali i mediji, objavljen je desetak minuta nakon toga. 

Među osobama koje su komentarisale lažni tweet Emira Suljagića, bilo je i onih koje su ukazale na činjenicu da se Suljagić na Twitteru ranije jeste oglašavao na temu Jasenovca, ali da je pri tome iznosio suprotne stavove onom koji mu je ovdje pripisan. Pretraga njegovih tweetova ukazuje da je zapravo više puta kritikovao istorijski revizionizam, to jest iskrivljavanje i negiranje zločina, ili razmjera zločina počinjenih u Jasenovcu. 

Sa druge strane, pretraga Twittera za izjavu koja je pripisana Suljagiću ne daje nikakve rezultate, kao ni pretraga za navodni citat iz juna 2018. godine koji se našao na drugom monitiranom tweetu (u kojem se, kao i u prethodnom slučaju, pojavljuje riječ “netko” umjesto “neko”, a koja ukazuje na neautentičnost teksta). Isti rezultat se dobija i sa Google pretragom ključnih riječi iz izmišljene izjave, koje se prvi put pojavljuju tek 29.10.2019.

Već je letimičan pogled na objavu koja je pripisana Suljagiću dovoljan da se uvidi da ista nije autentična, budući da se u njoj pojavljuje riječ napisana na ekavici (“reše” umjesto “riješe”).

Na to je ukazao i sam Suljagić u odgovoru na pitanje koje mu je na Twitteru postavljeno par sati nakon objave na profilu “Bodljikava” i prije nego što je ista postala vijest, a u kojem je prvi put demantovao da je napisao takav tweet.

Na internetu je dostupno na desetine aplikacija i stranica koje služe kreiranju lažnih tweetova poput onog koji je predmet ove analize.

Budući da je riječ o screenshotu tweeta kojeg Suljagić nikada nije objavio, sve analizirane objave ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 06. 08. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izjave o “potkožnom nadzoru” i “hakiranju ljudi” Yuvala Hararija nemaju veze s mikročipovima

Nerazumijevanje stvarnog značenja koncepta "potkožnog nadzora", kojeg Yuval...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Snimak iz 2019. ne prikazuje posljedice vakcina protiv Covid-19

Snimak koji prikazuje nepomične ljude u parku dijeli se društvenim mrežama...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Teorije zavjere o Gatesu još uvijek popularne: Patenti, vakcine i Epsteinovo ostrvo

Na društvenim mrežama kruži spisak tvrdnji o Billu Gatesu, od kojih su neke...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me