Lepa Brena opovrgla medijske navode o planovima za skijalište i hotel na Trebeviću

Brojni mediji objavili su članke u kojima se tvrdi da Lepa Brena planira graditi skijalište i hotel na Trebeviću. Popularna pjevačica demantovala je ove navode.

Na portalu Klix je 17.1.2021. godine objavljen članak u kome se navodi da pjevačica Fahreta Živojinović, poznatija kao Lepa Brena, planira da gradi hotel i skijalište na Trebeviću. Nije navedeno ko je izvor ove informacije, već samo da je riječ o “ekskluzivnim saznanjima”.

Lepa Brena na Trebeviću planira graditi skijalište i hotel

Jedna od najpopularnijih pjevačica s prostora bivše Jugoslavije Fahreta Živojinović, odnosno Lepa Brena, kako ekskluzivno saznaje Klix.ba, planira graditi skijalište i hotel na Trebeviću iznad Sarajeva.

Lepa Brena bi sa suprugom Slobodanom Bobom Živojinovićem do kraja januara trebala doći na finalni dogovor s nadležnima u Općini Istočni Stari Grad s obzirom na to da je ovaj infrastrukturni projekt planiran na širem području Brusa.

U članku se navodi da je načelnik Istočnog Starog Grada Bojo Gašanović potvrdio za Klix da je usvojen regulacioni plan kojim je predviđena izgradnja dvije skijaške staze sa tri zone, ali nije želio govoriti o investitoru. 

“Vijest” da popularna pjevačica gradi skijalište i hotel na Trebeviću ubrzo se proširila u bh. i regionalnim medijima. Desetine portala prenijele su Klixov članak, sa manjim izmjenama i različitim varijantama naslova u kojima se navodi da Lepa Brena gradi ili planira da gradi skijalište i hotel. Ovu vijest, između ostalih, prenijeli su Jutranji, Dnevnik (.ba), Slobodna Bosna, Hercegovina (.in), Nova (.rs),Informer, Srbija danas i Tuzlanski info portal.

Portali Glam blam, Pulsonline, Blic, Srpska info, Objektiv (.rs), Bl portal, K3, Jajce online, Novi glas i Nezavisne novine u svojim člancima navode da se “priča da Brena planira da izgradi skijalište i hotel na Trebeviću”. Portali Katera i Lepa i srećna navode da su bosanski mediji “prenijeli da Brena planira da izgradi skijalište i hotel”. 

Portali  24 sata, Story (.hr), Akter (.ba), Bonitet (.com) su svoje članke opremili naslovom u kojima su navodni planovi Lepe Brene pod znakom pitanja. 

Iako se u Klixovom članku nigdje ne pominje da je pjevačica izvor informacije, Republika, Mondo (.rs), Mondo (.me), Mondo (.ba) i Večernje Novosti (.ba) su u svojim člancima naveli da je ona to otkrila.

Klix je svom članku podsjetio da se o ideji izgradnje ski-staze na Trebeviću govorilo prije tri godine, kada je takav projekat odobrilo Gradsko vijeće Grada Sarajeva. Ali, nije došlo do realizacije tog projekta. Ovaj portal je objavio i detalje iz dokumentacije pomenutog projekta.

Treba podsjetiti da se o ideji izgradnje ski-staze na Trebeviću govorilo prije tri godine, kada je projekt odobrilo i Gradsko vijeće Grada Sarajeva, dok je gradonačelnik bio Abdulah Skaka. Skijaška staza je trebala pratiti trasu žičare od Vidikovca do Jarčedola, no do realizacije tog plana nikada nije došlo.

U projektnoj dokumentaciji je stajalo da bi Sarajevo bilo jedan od rijetkih, ako ne i jedini glavni grad koji bi imao skijašku stazu s pogledom na grad. Prema idejnom projektu, predviđena je izgradnja ski-staze i ski-lifta (dvosjeda) te osiguravanje sistema vještačkog zasnježivanja. S tim u vezi u planu su i objekti za održavanje i upravljanje ski-sistemom te prateći ugostiteljski objekti uz skijaške staze.

Tvrdnju da Lepa Brena planira gradnju skijališta i hotela na Trebeviću objavio je i Naj portal u nešto drugačijoj verziji članka, u kojem se pjevačica direktno povezuje sa projektom od prije tri godine. 

Još prije tri godine je Gradsko vijeće Grada Sarajeva odobrilo projekat.  Skijaška staza je trebala pratiti trasu žičare od Vidikovca do Jarčedola, no do realizacije tog plana nikada nije došlo. Navodno, sve je stalo kada se čulo da iza cijele priče stoji Lepa Brena.

Poznata kao uporna i snalažljiva osoba, Brena je istovremeno kontaktirala i vlasti u Istočnom Sarajevu, koje drže periferiju glavnog grada BiH. Ali, ni tamo nije mogla ništa uraditi jer nisu postojali regulacioni planovi.

Nakon što su i u Istočnom Starom Gradu usvojili regulacioni plan, Breni su širom otvorena vrata, pa će za početak graditi staze i hotel na teritoriji Istočnog Sarajeva, koja pripada Republici Srpskoj.

Portali Na dlanu, Espresso, Alo (.me), Toxic TV, Srbija danas, Pudlica, N portal, IDY TV, Informer, Srbija uživo, Večernje novosti (.ba), Nezavisne, Blic, Srpska info, Puls online, Jajce online, Novi glas, Bl portal, K3, Objektiv i Bonitet su izostavili dio u kome se pominje da je prethodni projekat odobren u Gradskom vijeću Sarajeva, time stvarajući dojam da se taj projekat odnosi na planove u Istočnom Starom Gradu te na navodne planove Lepe Brene.

Portal Biznis u članku objavljenom 19.1.2021. godine ističe da je Lepa Brena jedan od mogućih investitora.

Na portalu Svet & Scandal je 22. januara objavljen članak u čijem se naslovu tvrdi da Lepu Brenu “ucjenjuju” i da hoće da joj obustave gradnju hotela.

Ne navodeći ime izvora informacije, ovaj portal, pak, navodi da se pobunila nekolicina vlasnika parcela u blizini budućeg skijališta, jer smatraju da će im sportski kompleks narušiti mir. Iste tvrdnje objavio je i portal Tračara

Lepu Brenu ucenjuju! Hoće da joj obustave gradnju ski centra!

Lepa Brena sa suprugom Bobom planira izgradnju ski-centra kod Sarajeva i, mada je većina u Bosni sa oduševljenjem dočekala vest da se nešto lepo gradi u njihovom kraju, nastali su i prvi problemi!

Kako pišu mediji, nekolicina vlasnika parcela u okolini budućeg grandioznog ski-centra pobunila se jer smatraju da će sportski kompleks da naruši mir, tišinu i kako kažu, lepotu te netaknute prirode.

I jedan i drugi medij objavili su i tvrdnju da se “priča” da će Novak Đoković graditi hotel u Visokom.

Inače, priča se i da će Novak Đoković u Bosni da gradi hotel, tačnije u Visokom, gde su čuvene piramide koje on često posećuje da bi u podzemnim tunelima meditirao.

 

Šta su činjenice?

 

Ubrzo nakon što je Klix objavio članak u kome se tvrdi da Lepa Brena planira gradnju skijališta i hotela na Trebeviću, Dnevni avaz je objavio demanti pjevačice.

Nakon što su se u medijima pojavili napisi da Lepa Brena (61) na Trebeviću planira graditi skijalište i hotel, muzička zvijezda za portal "Avaza" je demantirala ove tvrdnje.

- Nije tačno - rekla je Lepa Brena ekskluzivno za "Avazov" portal. 

U članku je objavljen i screenshot Viber prepiske između novinarke Avaza i pjevačice.

Nakon toga, još dvadesetak medija objavilo je članke u kojima se demantuju navodi da Lepa Brena gradi skijalište i hotel na Trebeviću.

 

Foto: Odgovor Lepe Brene na upit urednice Avaza

Članak portala Kurir sadrži i demanti pjevačice, no i dalje ima netačan naslov.

Raskrinkavanje je kontaktiralo pjevačicu putem njene zvanične stranice na Facebooku. U odgovoru nam je potvrdila autentičnost izjave date za portal Dnevni avaz, te demantovala navode o gradnji skijališta i hotela na Trebeviću.


 

Kontaktirali smo i Kabinet načelnika Opštine Istočni Stari Grad. Na pitanje da li je tačno da Lepa Brena planira gradnju skijališta i da li je sa pjevačicom bilo ikakvih pregovora, dobili smo odgovor da je načelnik već istakao da je preuranjeno govoriti o potencijalnom investitorima, te da su pokrenuti razgovori sa nekoliko subjekata. 

Raskrinkavanje je kontaktiralo i gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubišu Ćosića. U odgovoru nam je rečeno da su u Gradskoj upravi Istočno Sarajevo informaciju da Lepa Brena planira graditi hotel i skijalište dobili od novinara portala Klix, te da nisu imali nikakve razgovore sa pjevačicom o ovom projektu.

Кad je riječ o Vašem konkretnom pitanju, eventualnom investiranju pjevačice Lepe Brene na Trebeviću, odnosno, gradnji hotela i skijališta na pomenutom lokalitetu,  informacije o tome dobili smo od novinara portala Кlix.ba. Ukoliko je ta informacija tačna, rado ćemo podržati taj projekat i uključiti se u razgovore kada dođe trenutak, međutim, moram da naglasim da nikakve razgovore o tome do sada nismo imali sa Lepom Brenom.


U analiziranim člancima navodi se da bi Lepa Brena sa suprugom do kraja januara trebala doći na finalni dogovor s nadležnima u Opštini Istočni Stari Grad. Ipak, do objavljivana ove analize (31.1) nije bilo nikakvih informacija o takvom sastanku. 

Tvrdnje da Novak Đoković planira da pravi hotel u Visokom već smo ocijenili kao lažnu vijest u analizi objavljenoj u oktobru 2020. godine.

Shodno navedenom, tvrdnja da Lepa Brena planira gradnju skijališta i hotela na Trebeviću,  objavljena u članku portala Klix, dobija ocjenu lažna vijest. Ova tvrdnja u drugim člancima, u kojima se navodi da Lepa Brena planira da gradi ili gradi skijalište i hotel na Trebeviću, dobija ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Portali Svet & Scandal i Tračara ovu ocjenu dobijaju i zbog tvrdnje da će Novak Đoković graditi hotel u Visokom.

Budući da članak portala Kurir sadrži demanti pjevačice, ali se netačna tvrdnja i dalje nalazi u naslovu i članku, ocjenjujemo ga kao dezinformaciju.

Članci u kojima su detalji projekta Grada Sarajevo od prije tri godine predstavljeni kao detalji novog projekta koji realizuje Istočni Stari Grad dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama.

Tvrdnju da Lepu Brenu ucjenjuju “vlasnici parcela u blizini budućeg skijališta” , objavljenu na portalu Svet & Scandal, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostala pojavljivanja dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Napomena 

2.2.2022. U analizi je prvobitno bilo navedeno da je Ljubiša Ćosić načelnik Istočnog Sarajeva, što je naknadno ispravljeno. 

Napomena

1.2.2022. Članci portala 24 sata(.hr), Glam!Blam, Nova S , Dnevnik (.ba), Objektiv, Lepa i srećna, Mondo (.rs), Republika, Alo(.me), Slobodna Bosna, Srpska info, Blic, Klix, Story(.hr), Informer, Nportal i Centrala su izmijenjeni i sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

2.2.2022. Portali Espreso, BL Portal, Jutarnji, Sandžak live, Kurir, Večernje novosti(.ba) i Srbija Danas su u međeuvremenu izmijenili članake i oni sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

3.2.2022.  Nezavisne novine su u međuvremenu izmijenile čalanak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

4.2.2022. Depo i Naj portal su izmijenili članake, i oni sadrže tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

7.2.2022.. Portali Rejting i Ekskluziva su izmijenili članake i oni sadrži tačne informacije pa dobijaju i ocjenu ispravljeno.

8.2.2022. Članak portala 24 sedam je u međuvremenu izmijenjen i sadrži tačne informacije  pa dobija i ocjenu ispravljeno.

7.3.2022. Članak RTV BN je u međuvremenu izmijenjen i sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

9.5. 2023. Mondo (.ba) je izmijenio članak, on više ne sadrži netačne navode pa dobija i ocjenu ispravljeno.

28.07.2023. Portal Mondo (.me) je ispravio netačne tvrdnje u članku te je članku dodana i ocjena ispravljeno. 

11.10.2023: Članak portala Lepa i srećna koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.


(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 31. 01. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me