Li Wenliang nije predložio da se COVID-19 liječi čajem

Nova viralna poruka govori da je Li Wenliang, nedavno preminuli doktor koji je prvi upozorio na novi koronavirus, otkrio da hemijski spojevi iz “običnog čaja” mogu ublažiti COVID-19, te da je vijest o tome objavio CNN. Obje tvrdnje su netačne.

Nedavno je putem Vibera, Whatsappa, ali i Facebooka, počela kružiti informacija o tome kako je kineski doktor Li Wenliang, koji je prvi upozorio na širenje novog koronavirusa, predložio lijek koji bi značajno smanjio uticaj COVID-a 19. Navedenu informaciju navodno je objavio CNN, a “lijek” je ništa drugo nego najobičniji čaj. 

Jednu takvu objavu smo pronašli na Facebook stranici “Moja staza je staza Isllama” gdje je objavljena 27. marta 2020. godine. Tekst je vidno loše napisan i ukazuje na to da se radi o automatskom prevodu. 

Svetlana Novak
Dr Mira Sovilj mi je ovo poslala:
_ * Najnovije vijesti s CNN-a: - * _
* Dr.  Li Wenliang *, kineski liječnik heroj koji je kažnjen zbog istine o virusu Corone, a kasnije je umro zbog iste bolesti, imao je dokumentirane presjeke slučaja u istraživačke svrhe i u spisima je predložio lijek koji bi značajno smanjio utjecaj COVID-a - 19 Virus na ljudskom tijelu.  Kemijski * metilksantin *, * teobromin * i * teofilin * stimuliraju spojeve koji mogu odbiti ovaj virus kod čovjeka s najmanje prosječnim imunološkim sustavom. Što je šokantnije, to što se ove složene riječi, koje su ljudi u Kini toliko teško shvatili, u Indiji zapravo nazivaju * čaj *, DA, naš obični čaj već sadrži sve te kemikalije.  Glavni metilksantin u čaju je kofein koji potiče. Ostali metilksantini koji se nalaze u čaju su dva kemijski slična spoja, teobromin i teofilin. Čajnica stvara ove kemikalije kao način za odbitak insekata i drugih životinja. Tko bi znao da će sve rješenje za ovaj virus biti jednostavna čaša. i to je razlog zbog kojeg se toliko pacijenata u Kini liječi.  Bolničko osoblje u Kini počelo je s posluživanjem čaja pacijentima 3 puta dnevno, a učinak je napokon u * Wuhan * "Centar ove pandemije" je sadržan i prijenos zajednice je gotovo zaustavljen.
Molimo, podijelite ovu poruku svojim prijateljima i obitelji kako biste ih obavijestili o ovom blagoslovu u obliku ČAJA u vašoj kuhinji.
Kafa, ruski, zeleni, crni caj i kakao

 

Ovo “šokantno otkriće” je zapravo regionalna verzija sadržaja koji se dijelio raznim sredstvima komunikacije na različitim krajevima svijeta, a prvenstveno u Indiji i na Šri Lanci.


Za razliku od verzije na engleskom, gdje se pominje samo “čaj” (pretpostavljamo da se radi o biljci čaj, lat. Camellia sinensis), u završnici verzije na našem jeziku spominju se i “Kafa, ruski, zeleni, crni caj i kakao”, koji se, valjda, također preporučuju za “odbijanje” novog koronavirusa.

Provjerom tačnosti ovih tvrdnji bavili su se BBC (25.03.2020.), AFP Fact Check (30.03.2020.), The Journal (26.03.2020.) i The Logical Indian (26.03.2020.).

Šta su činjenice?

Metilkasatin, teobromin i teofilin su stimulansi i derivati kofeina, i mogu se pronaći u čaju, ali i u kafi i čokoladi. Ne postoje dokazi da navedene hemikalije imaju uticaj na liječenje ili “sprječavanje uticaja COVID-19”, kako se to navodi u objavi iznad. 

The Journal u članku “Ne, ispijanje čaja nije lijek za COVID-19”  objavljenom 26. marta 2020. godine navodi se da teofilin može biti upotrijebljen kao pomoć u liječenju respiratornih bolesti poput astme i hroničnog bronhitisa, ali u mnogo većim dozama, tj. dozama koje se mogu naći samo u lijekovima. 

Svjetska zdravstvena organizacija također navodi da trenutno ne postoje dokazi da bilo koji postojeći lijek me spriječiti ili izliječiti ovu bolest. SZO ne preporučuje uzimanje nikakvih lijekova, a pogotovo antibiotika, na svoju ruku.

 

Prva tvrdnja u ovoj objavi vezana je za kineskog doktora Li Weinliang-a, koji jeste prvi upozoravao na širenje novog virusa (i zbog toga bio kažnjen), te se potom zarazio i na poslijetku umro od infekcije. Međutim, prema pisanju BBC-a, ne postoje dokazi da je doktor Li Wenliang radio istraživanje o uticaju metilkasatina na liječenje oboljenja COVID-19, niti da su bolnice u Kini davale čaj svojim pacijentima u svrhu liječenja ovog oboljenja. Weinliang je bio specijalista za očne bolesti, a ne ekspert za virologiju, stoga je nejasno kako i zašto bi on i radio istraživanje na temu uticaja supstanci na virus(e). 

Jedini trag da je postojalo neko istraživanje na ovu temu nalazimo na portalu China Daily. U članku objavljenom 3. marta 2020. godine navodi se da su naučnici Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz Zheijanga izvršili eksperiment gdje su dokazali da polifenoli iz čaja, a ne supstance koje se navode u objavi iznad, u kontrolisanim (in vitro) uslovima, ubijaju virus. Međutim, suprotno od toga kako su naučnici u istraživanju predložili, to ne znači da ispijanje čaja može spriječiti infekciju. Istraživanje s ovim zaključcima, koje je bilo objavljeno 26. februara 2020. godine na stranici navedenog Centra je naknadno povučeno. 

Imunolog (neimenovani) navodi da novi koronavirus napada alveolarne epitelne ćelije. Međutim, čaj koji mi pijemo svakako i ne doseže do pluća. Čak i ako in vitro eksperimenti dokazuju da čaj može spriječiti ili ubiti virus, to ne znači da ispijanje čaja može imati isti efekat. (...)
Rezultati in vitro testova nedovoljni su za zaključak kako ispijanje čaja može spriječiti infekcije novim koronavirusom, dodaje imunolog. (...)
Članak koji je objavljen 26. febraura na WeChat računu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti iz Zheijanga, je uklonjen.

U izjavi za AFP Fact Check, Dr. Jayaruwan Bandara, direktor Instituta za medicinska istraživanja na Šri Lanci navodi sljedeće:

Iako ispijanje čaja može biti pogodno za zdravlje pojedinca, ono se ne može smatrati preventivnom mjerom ili lijekom u slučaju oboljenja COVID-19. Načini za sprječavanje infekcije, a koji su prepoznati od strane međunarodnih zdravstvenih agencija, su socijalno distanciranje, održavanje pravilne higijene ruku i uzdržavanje od dodirivanja očiju, nosa i usta.

Na kraju, nakon pretrage više ključnih riječi na engleskom jeziku, ustanovljeno je da “vijest” ovog oblika nikada nije bila objavljena na stranicama CNN-a. Nije neuobičajeno da, u metežu lažnih vijesti i dezinformacija u vezi novog koronavirusa, naiđemo na pokušaje njihove legitimizacije time što se pripisuju etabliranim medijskim kućama (poput CNN-a u ovom slučaju) ili čak organizacijama (poput UNICEF-a), ali i brojnim imenovanim i neimenovanim doktorima, kao što je Raskrinkavanje ustanovilo u nekim od svojih analiza.  

 

Lažna vijest
Lažni savjeti UNICEF-a o koronavirusu

Nekolicina portala u regiji objavila je listu savjeta koja je prethodno kru...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Demantirano 20.03.2020

 

Lažna vijest
Viralne dezinformacije o COVID-19: Pogrešni savjeti "prijateljevog ujaka" i "doktora iz Shenzena"

Značajan broj portala prenio je Facebook status sa savjetima “italijanskog...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Ispravljeno 21.03.2020

 

Budući da navodi kako je kineski doktor istraživanjem došao do zaključka da derivati kofeina koji se nalaze u čaju mogu ublažiti COVID-19 nisu tačni, niti je tačno da je CNN objavio takvu informaciju, ove tvrdnje dobijaju ocjenu lažna vijest

Navodno otkriće da spojevi metilkasatin, teobromin i teofilin mogu “odbiti virus”, iako netačno, predstavljeno je kao naučna činjenica, te iste tvrdnje dobijaju i ocjenu pseudonauka

 

Analiza
Uživo: Praćenje dezinformacija tokom pandemije COVID-19

Ekipe "Raskrinkavanja" i "Istinomjera" svakodnevno prate i provjeravaju inf...

19.03.2020

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 02. 04. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me