Lokalni informativni portali ili stranačka glasila: A-SDA i koalicija Pomak

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Koji krajiški portali su naklonjeni koaliciji “Pomak”?

U uvodnoj analizi lokalnih portala u izbornoj kampanji, sve portale koji su pokazali neki vid naklonosti podijelili smo u tri osnovne grupe grupe: oni koji objavljuju saopštenja samo jedne stranke ignorišući ostale; oni koji u velikoj većini prenose komunikaciju jedne stranke, dajući malo prostora ostalim; te oni koji daju prednost jednoj stranci i objavljuju negativne članke o suparničkim.

O lokalnom portalu koji očito promoviše i podržava jednu političku opciju pisali smo već u analizi ““Cazin net” u službi koalicije Pomak: Različito izvještavanje o gotovo istim događajima”.

Ovaj portal, koji predstavlja kombinaciju druge i treće grupe portala opisanih u uvodnom pasusu, je posjeti hrvatskog ambasadora Ivana Del Vechia posvetio 3 članka u formi izvještaja sa susreta sa gradonačelnicima Cazina i Bihaća, te sa Premijerom USK.

Zanimljivo je kako je pri izvještavanju o posjetama Šuhretu Fazliću i Nerminu Ogreševiću, koji predvode koaliciju Pomak u borbi za kantonalnu vlast, portal potpuno drugačije pristupio u odnosu na posjetu ambasadora Premijeru Huseinu Rošiću, koji je član SDA, protivkandiata koalicije Pomak. U prvom slučaju su i domaćin i gost u članku dobili po pasus sa izjavama, dok je u drugom slučaju samo domaćin dobio komentar autora potpisanog kao “novinar”.

Portal “Cazin net” na svojoj Facebook stranici ima 219.000 lajkova i za sebe kaže da je “najposjećeniji i najrelavantniji internet medij sa područja USK-a. Osnovan 2003. godine i do danas je ostao jedan od rijetkih internet medija koji je neovisan u Bosni i Hercegovini.”

Članci obuhvaćeni prethodnom analizom ovog portala nisu jedini koji odaju da on i nije tako neovisan - odnosno, da barem nije neutralan. U periodu od početka predizborne kampanje do 29. septembra, na ovom portalu je objavljeno najviše članaka koji promovišu aktere okupljene oko koalicije A-SDA Pomak - njih ukupno 22.

Na portalu su tako objavljena 4 saopštenja Kantonalnog odbora A-SDA, kojima se kritiuju politički protivnici, konkretnije Husein Rošić i Nijaz Hušić, premijer i predsjedavajući Skupštine USK, obojica iz redova SDA:

Također, na portalu je objavljeno i 15 članka koja govore o gradonačelnicima i načelnicima okupljenim oko koalicije Pomak. Sadržaj članaka je raznolik i možemo pronaći sve od saopštenja, obećanja, zvaničnih sastanaka i posjeta, pa do čestitki i intervjua. Također, tu su i saopštenja o završenim ili započetim projektima, gdje su u člancima prostor dobili isti akteri iz koalicije Pomak:

Pored članaka čije su teme načelnici i gradonačelnici koji se bore za kantonalnu vlast, tu su i saopštenja i predstavljanja kandidata Pomaka, kao i najave događaja i izvještaji sa istih:

Predsjedništvo: Dominantni Bećirović i Senad Šepić

Pored toga, na ovom portalu, od kandidata za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, najviše članaka je objavljeno o Bećiroviću i Šepiću (po 15). Denis Bećirović je, sudeći po saopštenju koalicije Pomak objavljenom na ovom portalu, dobio njenu podršku za svoju kandidaturu.

Radončić je zaslužio 10 članaka na ovom portalu, a Hadžikadić nešto manje - 6. U svim navedenim slučajevima, radi se o prenošenjima saopštenja, izjava sa skupova, te otvorenih pisama.

SDA jedina u negativnom kontekstu

Sa druge strane, najviše članaka koji o nekome govore u negativnom kontekstu, imaju za temu SDA i njeno članstvo - ukupno njih 9, plus 4 navedena saopštenja Kantonalnog odbora A-SDA. Jedini članci koji su napisani u izrazito negativnom i napadačkom kontekstu jesu oni koji tematiziraju SDA, naročito rad vlade i premijera Huseina Rošića:

Također, kada govorimo o kandidatima za bošnjačkog člana Predsjedništva, kandidat SDA nije dobio ni približno isti prostor kao kandidati SDP-a, NB-a ili SBB-a. Naime na ovom portalu, od početka kampanje, postoji samo jedan članak koji prenosi bilo koju izjavu Šefika Džaferovića.

U zaključku, portal “Cazin net” ne daje jednak prostor svim političkim opcijama. Kada govorimo o prenošenju izjava, najavama i izvještajima sa događaja kao i o predstavljanjima kandidata, dominira koalicija Pomak o kojoj se govori u 22 članka. Ostale političke opcije imaju prostor na ovom portalu, ali u manjoj mjeri. Sa druge strane, jedina politička opcija o kojoj se piše u negativnom svjetlu jeste SDA.

“USN” se vodi istom strategijom

Drugi portal koji smo analizirali je “USN” (Unsko-sanske novosti). Predizborna strategija ovog portala ne razlikuje se mnogo od portala “Cazin.net”. I ovdje, najdominantnija tema jeste koalicija Pomak, gdje se izvještava o skupovima, izjavama, saopštenjima i slično. Većinu članaka koje smo pronašli na portalu “Cazin.net” pronašli smo i ovdje, uz jednu razliku - ovdje ih je ukupno 30.

Kao što je to slučaj i sa prethodnim portalom, i na “USN” je jedino SDA zaslužila kritički pristup i negativan kontekst. Tu smo pronašli i dva članka koja nismo uočili na portalu “Cazin net”:

Pored toga, na ovom portalu se ne mogu pronaći najave skupova SDA, izjave i saopštenja kandidata ove stranke, niti drugi njeni promotivni sadržaji. Također, na ovom portalu je slična situacija kao i sa portalom “Cazin net” vezano za druge političke opcije, od kojih su dio prostora dobili SBB i Fahrudin Radončić, te SDP i Denis Bećirović, ali u znatno manjoj mjeri nego koalicija Pomak.

 

“ABC”: Portal po mjeri gradonačelnika Fazlića

Portal “ABC” još jedan je krajiški portal, registrovan u Bihaću. Portal je registrovalo Udruženje za povezivanje u poslu ABC Bihać. Predsjednik udruženja je Edin Moranjkić, a urednik portala Almir Budimlić, koji na svom Facebook profilu redovno dijeli vijesti i najave događaja koalicije Pomak. Edin Moranjkić je trenutno savjetnik gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića, koji predvodi koaliciju Pomak.

Većinu članaka objavljenih na prethodna dva portala, možemo pronaći i na portalu “ABC”. Ono što ovaj portal razlikuje od ostalih jeste veliki broj članaka koji se prenosi sa drugih portala na dnevnoj osnovi. U prosjeku, na ovom portalu se dnevno objavi od 25 do 30 članaka, koji su preuzeti sa drugih portala. Međutim, i dalje je primjetna dominacija članaka koji govore o aktivnostima i kandidatima koalicije Pomak.

U kategoriji “Krajina”, na ovom portalu od početka predizborne kampanje do 29. septembra objavljeno je ukupno 15 članaka koji donose izjave, saopštenja i najave događaja koalicije Pomak.

Sa druge strane, u istoj kategoriji, jedini pomen bilo koje druge političke opcije jesu  2 članka o SBB-u, koja su originalno objavljena na “Klixu”:

Također, podrška ovog portala pomenutoj koaliciji vidna je i kroz reklame i sadžaj koji je preporučen na naslovnoj stranici. Među člancima koji su u kategoriji “preporuka urednika” i “izdvojeno” nalaze se većinom pozitivne vijesti upravo o koaliciji Pomak.

Nakon lokalnih portala koji su naklonjeni koaliciji A-SDA/koaliciji Pomak, u sutrašnjoj analizi donosimo pregled lokalnih portala koji su svoju naklonost dali stranci HDZ.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 02. 10. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nove QAnon besmislice: Mediji nisu “osuđeni na smrt” u Nirnbergu i Trump nije vraćen na Facebook

Američka teorija zavjere QAnon i dalje je iznimno popularna na našem govorn...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Uprkos tvrdnjama njemačkog biologa, virusi postoje i izazivaju bolesti

Njemački biolog Stefan Lanka poznat je po tvrdnjama da virusi ne izazivaju...

Lažna vijest
Dezinformacija
Niti je tačno da bi sutkinja Nyambe “oslobodila” Mladića, niti da je izdvojila mišljenje po svim tačkama

Pojedini mediji manipulativno su izvijestili o izdvojenom mišljenju sutkinj...

Dezinformacija Klikbejt Ispravljeno
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me