Raskrinkavanje.ba

Lokalni informativni portali ili stranačka glasila? (Prvi dio)

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

U zemlji koja ima veliki broj medija, manje se pažnje pridaje lokalnim medijskim kanalima koji uz to što informišu lokalno stanovništvo o dešavanjima bitnim za njih, ponekad služe i kao stranačka glasila. U narednim danima pisat ćemo detaljnije o ovakvim medijskim pojavama.

Nije tajna da pojedini mediji podržavaju neku političku opciju, kako kod nas, tako i van naše regije. Ta podrška se može ogledati u otvorenom favorizovanju jednog kandidata ili političke opcije, dok se sa druge strane ili ignorišu ili omalovažavaju politički protivnici. Još jedan vid podrške koju nismo pronašli u našim medijima jeste onaj kada uređivački kolegij nezavisnog medija, na osnovu rezultata, da svoju podršku onima za koje smatra da su najbolji izbor za tu poziciju - što New York Times radi već više od stotinu godina.

U rubrici “Razabiranje” već smo pisali o neobjektivnosti medija i o pristrasnom izvještavanju u analizama:  “Kada je "istraživački centar" anoniman: Hvalospjev o Džaferoviću a drvlje i kamenje na Bećirovića”,  “Urbanfeniks: SBB-ov portal za niske udarce”, “Sedam sekundi za neistinu”, "Faktor" i "Glas istine": “Gdje si bio ‘92?” i “Dnevni Avaz” u službi SBB-a i Zilhe Ademaj”. Međutim, ovog puta ćemo se baviti portalima koji su lokalnog karaktera (mjesni; regionalni).

Pregledom objava na lokalnim portalima od 7. pa do 26. septembra u FBiH, kod njih 30 smo primijetili neki oblik naklonjenosti jednoj političkoj partiji. Od ukupnog broja analiziranih portala, na njih 14 najviše se prostora daje HDZ-u. Sljedeća je SDA, koja ima prednosti u objavama na devet portala, a zatim slijedi koalicija A-SDA i PoMAK sa tri portala te još PDA, A-SDA, SBB i HRS.

Pojavni oblici te naklonosti su dosta šaroliki, ali ćemo ih za potrebe ove analize grupisati u tri osnovne kategorije.

Portali koji objavljuju komunikaciju samo jedne stranke i to u vidu najava predizbornih skupova, odnosno izvještaja sa istih, spadaju u prvu kategoriju. Primjeri takvih portala su: informativni portal Udruge za informiranje i kulturu “Manda” Tomislavgrad; “Mandino selo” te “Ljportal.com” koji objavljuju isključivo najave i izvještaje sa predizbornih skupova HDZ-a.

Druga kategorija je najšira. U njoj su portali koji objavljuju više sadržaja nego oni u prethodnoj kategoriji. Na njima se pojavljuju najave, saopštenja i javna pojavljivanja kandidata i nosilaca javnih funkcija, bez jasne distinkcije da li su u posjeti bili ispred institucije ili ispred stranke. Oni objavljuju i vijesti o drugim strankama, ali u znatno manjoj mjeri. Vijesti stranke koju jedan takav portal podržava često je izdvojena na udarno mjesto, iako je stara i po nekoliko dana. Primjeri takvih portala su “Livno-online” čiji je fokus na HDZ-u i “Ilidzanews.ba” koji se bavi predstavljanjem kandidata isključivo stranke SDA.

U trećoj kategoriji su portali koji, pored izvještaja o aktivnostima jedne stranke objavljuju intervjue sa kandidatima samo te stranke, dok sa druge strane objavljuju negativne članke o drugim strankama i kandidatima - direktnim konkurentima za glasove birača. Najočiti primjeri takvih medija su “HBŽ Vijesti”, te “Cazin net”, kojim smo se bavili u analizi “Cazin net” u službi koalicije Pomak: Različito izvještavanje o gotovo istim događajima”.

U narednim danima ćemo detaljnije analizirati portale i njihov odnos prema strankama i objektivnom informisanju javnosti.

(Raskrinkavanje.ba)