Lokalni informativni portali ili stranačka glasila? (Prvi dio)

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

U zemlji koja ima veliki broj medija, manje se pažnje pridaje lokalnim medijskim kanalima koji uz to što informišu lokalno stanovništvo o dešavanjima bitnim za njih, ponekad služe i kao stranačka glasila. U narednim danima pisat ćemo detaljnije o ovakvim medijskim pojavama.

Nije tajna da pojedini mediji podržavaju neku političku opciju, kako kod nas, tako i van naše regije. Ta podrška se može ogledati u otvorenom favorizovanju jednog kandidata ili političke opcije, dok se sa druge strane ili ignorišu ili omalovažavaju politički protivnici. Još jedan vid podrške koju nismo pronašli u našim medijima jeste onaj kada uređivački kolegij nezavisnog medija, na osnovu rezultata, da svoju podršku onima za koje smatra da su najbolji izbor za tu poziciju - što New York Times radi već više od stotinu godina.

U rubrici “Razabiranje” već smo pisali o neobjektivnosti medija i o pristrasnom izvještavanju u analizama:  “Kada je "istraživački centar" anoniman: Hvalospjev o Džaferoviću a drvlje i kamenje na Bećirovića”,  “Urbanfeniks: SBB-ov portal za niske udarce”, “Sedam sekundi za neistinu”, "Faktor" i "Glas istine": “Gdje si bio ‘92?” i “Dnevni Avaz” u službi SBB-a i Zilhe Ademaj”. Međutim, ovog puta ćemo se baviti portalima koji su lokalnog karaktera (mjesni; regionalni).

Pregledom objava na lokalnim portalima od 7. pa do 26. septembra u FBiH, kod njih 30 smo primijetili neki oblik naklonjenosti jednoj političkoj partiji. Od ukupnog broja analiziranih portala, na njih 14 najviše se prostora daje HDZ-u. Sljedeća je SDA, koja ima prednosti u objavama na devet portala, a zatim slijedi koalicija A-SDA i PoMAK sa tri portala te još PDA, A-SDA, SBB i HRS.

Pojavni oblici te naklonosti su dosta šaroliki, ali ćemo ih za potrebe ove analize grupisati u tri osnovne kategorije.

Portali koji objavljuju komunikaciju samo jedne stranke i to u vidu najava predizbornih skupova, odnosno izvještaja sa istih, spadaju u prvu kategoriju. Primjeri takvih portala su: informativni portal Udruge za informiranje i kulturu “Manda” Tomislavgrad; “Mandino selo” te “Ljportal.com” koji objavljuju isključivo najave i izvještaje sa predizbornih skupova HDZ-a.

Druga kategorija je najšira. U njoj su portali koji objavljuju više sadržaja nego oni u prethodnoj kategoriji. Na njima se pojavljuju najave, saopštenja i javna pojavljivanja kandidata i nosilaca javnih funkcija, bez jasne distinkcije da li su u posjeti bili ispred institucije ili ispred stranke. Oni objavljuju i vijesti o drugim strankama, ali u znatno manjoj mjeri. Vijesti stranke koju jedan takav portal podržava često je izdvojena na udarno mjesto, iako je stara i po nekoliko dana. Primjeri takvih portala su “Livno-online” čiji je fokus na HDZ-u i “Ilidzanews.ba” koji se bavi predstavljanjem kandidata isključivo stranke SDA.

U trećoj kategoriji su portali koji, pored izvještaja o aktivnostima jedne stranke objavljuju intervjue sa kandidatima samo te stranke, dok sa druge strane objavljuju negativne članke o drugim strankama i kandidatima - direktnim konkurentima za glasove birača. Najočiti primjeri takvih medija su “HBŽ Vijesti”, te “Cazin net”, kojim smo se bavili u analizi “Cazin net” u službi koalicije Pomak: Različito izvještavanje o gotovo istim događajima”.

U narednim danima ćemo detaljnije analizirati portale i njihov odnos prema strankama i objektivnom informisanju javnosti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 28. 09. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 4 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, recept “žene iz Bosne” ne liječi rak

Portalima se već više od sedam godina dijeli recept za pripravak od đumbira...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka
Analiza
Pregled sedmice: Povratak QAnon besmislica i teorije zavjere o 5G mreži

Tokom prethodne sedmice raskrinkali smo brojne “zavjerološke” tvrdnje. Bavi...

Lažna vijest
Povratak teorije zavjere: 5G mreža nije opasna po zdravlje i nije oružje

Besmislene tvrdnje o 5G mreži kao o “oružju” za razbolijevanje i ubijanje l...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me