Lokalni izbori 2020: Anonimni portal Đaka City pristrasno o HDZ BiH-HSS koaliciji u Čapljini

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Većina članaka sa političkom tematikom koje je objavio anonimni portal Đaka City u periodu od 15.10. do 12.11. otvoreno favorizuje kandidate koalicije HDZ BiH - HSS na lokalnim izborima u Čapljini. Malobrojni članci o drugim strankama i kandidatima su mahom u negativnom tonu.

Čapljinski anonimni portal Đaka City je u periodu od 15.10.2020. do 12.11.2020, u vrijeme trajanja kampanje za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, objavio 19 članaka sa političkom tematikom, od kojih je čak 15 posvećeno HDZ-u BiH. Jedan je posvećen HDZ-ovom koalicionom partneru, HSS-u. Dva članaka o nezavisnom kandidatu za gradonačelnika Čapljine, Miletu Ragužu, su napisana u negativnom tonu, dok se u jednom članku kritikuju SDA i SDP.

Smiljanu Vidiću, HDZ-ovom gradonačelniku Čapljine koji je na funkciji već 12 godina, posvećena su tri članka na portalu Đaka City. Prvi članak, koji je napisan u vidu pisma Vidića Čapljincima i Čapljinkama, preuzet je 15.10. sa zvanične internet prezentacije HDZ BiH Čapljina:

Obraćanje dr. Vidića Čapljinkama i Čapljincima

Drugi članak preuzet je sa portala Pogled 23.10, a u njemu su opisani “najvažniji projekti” koje je Vidić “uradio u proteklom mandatu, ali i u posljednjih 12 godina koliko već stoji na čelu [Čapljine]”:

Smiljan Vidić: Ponosni smo na svoja djela koja su ogledalo Čapljine, Cvijeta Hercegovine

U trećem članku, objavljenom 12.11.2020, preuzeto je Vidićevo predizborno predstavljanje na RTV HB:

Predstavljanje dr. Smiljana Vidića na RTV HB

Prvog dana kampanje za Lokalne izbore 2020. godine, 16.10, Đaka City objavio je izjavu Vidića povodom početka kampanje:

Djela govore!, predizborni slogan koalicije HDZ BiH – HSS Čapljina

Predstavljanje kandidata koalicije HDZ BiH - HSS za gradonačelnika i Gradsko vijeće Čapljine, zajedno sa promotivnim video snimkom, Đaka City je objavio 23.10.2020:

VIDEO: Ovo su kandidati koalicije HDZ BiH – HSS Čapljina

Ukupno šest članaka na portalu Đaka City posvećeni su sastancima temeljnih ogranaka HDZ BiH u mjesnim zajednicama Čapljine:

FOTO: Održan sastanak temeljnog ogranaka HDZ BiH Gabela Polje (9.10.2020.)

FOTO: Održan sastanak temeljnog ogranaka HDZ BiH Šurmanci (19.10.2020.)

FOTO: Održan sastanak temeljnog ogranaka HDZ BiH Prćavci (23.10.2020.)

FOTO: Održan sastanak temeljnog ogranaka HDZ BiH Grabovine (28.10.2020.)

FOTO: Održan sastanak Temeljnog ogranaka HDZ BiH Šuškovo (11.11.2020.)

FOTO: Održan sastanak temeljnog ogranaka HDZ BiH Modrič – Hotanj (5.11.2020.)

Akcija “Za taj mali osmijeh 2” u kojoj su učestvovale Žene HDZ BiH Čapljina predstavljena je u članku 28.10.2020.:

FOTO: Žene HDZ BiH Čapljina dale veliki doprinos u akciji „Za taj mali osmijeh 2“

Pero Knežević, nositelj liste za Gradsko vijeće Čapljine koalicije HDZ-HSS gostovao je na Radiopostaji Čapljina 3.11.2020, a Đaka City prenio je i cijelo gostovanje:

Nositelj liste ispred koalicije stranaka HDZ BiH – HSS gostovao na Radiopostaji Čapljina

Čapljinski portal je objavio i Facebook status Maria Mikulića, zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, koji se na svom Facebook profilu napisao 16.10.2020. kako su “inspektori Županijske uprave za inspekcijske poslove Županije Sarajevo pokušali su prekinuti sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zbog odluka županijskog Kriznog stožera Županije Sarajevo”:

MIKULIĆ: Da se ovo dogodilo u županiji s hrvatskom većinom u Sarajevu bi se govorilo o državnom udaru ili stvaranju trećeg entiteta

Objavljen je i “službeni stav” predsjednika HSS-a o učestvovanju na Lokalnim izborima 2020. godine u sklopu koalicije sa HDZ BiH:

Službeni stav predsjednika HSS o političkim špekulacijama u Čapljini

Đaka City objavio je i nekoliko članaka koji direktno ili indirektno napadaju opoziciju HDZ-u, kako u Čapljini, tako i u ostatku BiH. Tako je 2.11.2020. objavljen članak o statusu sa Facebook stranice građanske inicijative Inicijativa za Stolac, u kojem se piše negativno o vladajućoj stranci HDZ BiH, a članak je opremljen naslovom:

Bošnjačka Inicijativa za Stolac opet poziva na obračun s Hrvatima

O nezavisnom kandidatu za gradonačelnika u Čapljini, Miletu Ragužu, Đaka City objavio je dva članka. U prvom članku 5.11.2020. objavljeno je nekoliko fotografija Ragužovih predizbornih plakata zalijepljenih na nelegalna mjesta, što je Đaka City iskoristio kao primjer ekološke neosviještenosti. Pored Raguža, na fotografijama su vidljivi i plakati HRS-a:

FOTO: Čapljinska oporba u rangu ekološke bombe

Drugi članak, objavljen dva dana kasnije, se pak osvrće na Raguževu kampanju, gdje se za njegova predizborna obećanja govori da su obećanja koja lokalna vlast već sprovodi ili su sprovedena:

Predizborna obećanja Mile Raguža jednaka razvojnoj Strategiji koju provodi lokalna vlast

Đaka City je 23.10. preuzeo članak sa portala sa portala Večernji list BiH, u kojem se osvrće na izborne liste stranaka SDP i SDA u Mostaru:

Liste SDP-a i SDA otkrivaju dogovor kako Bošnjaci kane “osvojiti” Mostar

 

O portalu:

Đaka City portal osnovan je 2016. godine. Na portalu ne postoje podaci o urednicima, novinarima, niti vlasništvu. U sekciji Kontakt, navedena je jedino e-mail adresa.

Na Facebook stranici ovog portala također nema nikakvih podataka o uredništvu ili novinarima, na osnovu čega se može zaključiti da je ovo u potpunosti anoniman portal. 

Većina članaka sa političkom tematikom, objavljenih na Đaka City portalu u periodu od 15.10. do 12.11. ove godine otvoreno favorizuje kandidate koalicije HDZ BiH - HSS na lokalnim izborima u Čapljini. Osim toga, portal je pozitivno izvještavao o HDZ-u, dok su malobrojni članci o drugim strankama i kandidatima mahom kritički i negativni. 

Tokom općih izbora 2018. godine također smo analizirali rad portala Đaka City, na kojem je tada objavljeno osam članaka u vidu saopštenja HDZ-a o stranačkim aktivnostima u lokalnim okvirima. Analizu pročitajte na linku ispod.

Analiza
Lokalni portali ili stranačka glasila: HDZ

U ovom izdanju serijala “Lokalni portali ili stranačka glasila” bavimo se l...

Razabiranje 04.10.2018

(Raskrinavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 13. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Vitamin K pruža zaštitu novorođenim bebama, nije tačno da ih ugrožava

Na društvenim mrežama godinama su prisutne dezinformacije o vitaminu K i nj...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
“Chemtrailsi” ne postoje niti su dokaz geoinžinjeringa u Hrvatskoj

Fotografije tragova aviona na nebu objavljene su na Facebooku uz tvrdnju da...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bill Gates nije rekao da su vakcine “opasnije nego što je iko mogao zamisliti”

Izmišljeni citat Billa Gatesa o opasnosti vakcina dijeli se društvenim mrež...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me