Raskrinkavanje.ba

Lokalni portali ili stranačka glasila: HDZ

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

U ovom izdanju serijala “Lokalni portali ili stranačka glasila” bavimo se lokalnim medijima koji otvoreno podržavaju HDZ BiH.

Proteklih dana smo se bavili lokalnim portalima na kojima se može vidjeti otvorena naklonjenost jednoj političkoj stranci. Nakon SDA i koalicije A SDA - PoMAK, na red je došao HDZ BiH.

Portali poput “Vitez.info” i “Đaka city” iz Čapljine, uglavnom objavljuju članke u vidu saopštenja HDZ-a koja imaju veze sa stranačkim aktivnostima u lokalnim okvirima. Tako je “Vitez.info” objavio tri članka, dok je “Đaka city” objavio njih osam.

“Vitez.info”

“Đaka city”

U još jednoj kombinaciji SBK i HBK portala dolazimo do “Čapljinskog portala” i “Grada Busovača”. Oba portala su objavljivala najviše informacija o HDZ-u, s tim da su se pojavljivale vijesti i o drugim strankama. Tako su na “Čapljinskom” objavljene dvije vijesti o aktivnostima stranake: “SDA: Čapljina: Održan središnji predizborni skup SDA” “U Čapljini predstavljeni kandidati SDA”, te jedna SBB-a koje su se desile u ovom hercegovačkom gradu. Iako se većina portala fokusira na kampanju Dragana Čovića, kako ćemo vidjeti dalje u tekstu, na čapljinskom portalu u fokusu je Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i nosilac liste HDZ BiH za Skupštinu HNK.

Na portalu “Grad Busovača” također se objavljuje najviše informacija o HDZ BiH. Iako su i ovdje vijesti uglavnom lokalnog karaktera, Čović je praćen i izvan SBK kantona. Pored informacija o HDZ-u, objavljena je najava te izvještaj sa predizbornog skupa Željka Komšića.  Jedna zanimljivost u vezi sa ovim portalom je ta da su na Facebook stranici medija sponzorisali slike kandidata HDZ-a i najavu predizbornog skupa. Daljom analizom smo utvrdili da je urednik portala Dario Plavčić ujedno i potpredsjednik OO Mladeži HDZ BiH – Busovača.

Hercegovački portal “HiP” je također, u kontekstu HDZ-a, najviše prostora dao Čoviću. Između ostalog tu je obećanje o televiziji na hrvatskom jeziku koje će se naći i na svim sljedećim portalima koje smo obradili. Portal je objavio i četiri članka koja tematiziraju Komšića, ali ne u najboljem svjetlu. U jednom članku ga nazivaju veleizdajnikom, a u drugom “zlatnim ljiljanom koji je izdao hrvatske nacionalne interese”.

Portal “HercegBosna” jedini, uz apsolutnu dominaciju HDZ-a, donosi i nekoliko članaka koji tematiziraju koaliciju “Hrvatsko zajedništvo” sa pet objava, a sve ostalo je posvećeno kampanji Dragana Čovića i HDZ-a. Koalicija “Hrvatsko zajedništvo” predstavljena je, između ostalog, kroz javna pojavljivanja Zelenike te kroz obećanje da će majke trećeg djeteta imati zagarantovanu platu od 500 KM, odnosno 850 KM za četvro dijete, ali samo u hrvatskim županijama.

U jednom od članaka se negativno tematizira Izetbegović koji je dao intervju za “Vijesti.ba” na osnovu kojeg tvrde da Izetbegović negira obespravljenost Hrvata.

HDZ

Koalicija “Hrvatsko zajedništvo”

Portal “HBŽ Vijesti” bez ikakve rezerve možemo nazvati pravim stranačkim glasilom. Perica Garibović, urednik portala, član je HDZ BiH, a privrženost se može vidjeti i kroz veliki broj članaka koji su objavljeni na tom portalu.                            

“HBŽ Vijesti” su objavile nekoliko članaka i o Komšiću, te o Zeleniki, koji, ili su negativni ili su predstavljeni tako da se uklapaju u “hadezeovski” narativ o tome kako oni, zapravo, rade protiv Hrvata.

Za kraj smo ostavili rekordera ovog istraživanja. Portal “Livno Online” je u manje od mjesec dana, od kada traje zvanična kampanja objavio 44 vijesti koje tematiziraju HDZ, sa posebnim naglaskom na Dragana Čovića. Zanimljivo da o Dijani Zeleniki nema niti jedan članak. Jedina stranka za koju se može reći da je dobila neki prostor jeste SDP i to za dva članka: SDP BiH HBŽ/K10: Kruha i izbora i Rekvijem za jedan grad u kojem pozivaju da građani poslušaju biskupe te da izađu na izbore, zaključujući članak ovako:

Ma, koliko to zvučalo nevjerojatno, vrednote socijalnog nauka Katoličke Crkve i elementi Plana 10 SDP BiH koji se odnose na socijalni program, su gotovo identični. Mi ćemo ih provesti do kraja.

Pored saopštenja, objavljen je i “članak” sa predstavljanjem HDZ-ovih kandidata za Kanton 10, bez ikakve napomene da je riječ o sponzorisanom članku. Članak sadrži samo vizuelne promotivne materijale u koje čitatlaštvo uvode sa jednom rečenicom: “Donosimo listu kandidata HDZ-a BiH iz Hercegbosanske županije za koje možete glasati na predstojećim općim izborima.”

Željko Komšić se spominje u nekoliko članaka, uvijek u kontekstu “propasti svega” ako on postane član predsjedništva.

Portali naklonjeni HDZ BiH su pretposljednji članak o pristrasnim portalima. U posljednjem ćemo vas upoznati sa strankama kojima je naklonjen jedan lokalni portal.

(Raskrinkavanje.ba)

Footnotes

  1. ^ klauzura: U katoličkim samostanima, prostor određen samo za redovnike, kamo drugima nije dopušten pristup