Raskrinkavanje.ba

Lokalni informativni portali ili stranačka glasila: SDA

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Cijeli niz lokalnih i regionalnih internet-portala u predizbornoj kampanji otvoreno je pokazao stranačku i političku afilijaciju. Ovo je kratak pregled lokalnih medija za čiju se naklonost „izborila“ Stranka demokratske akcije.

U uvodnoj analizi sve portale koji su pokazali neki vid naklonosti podijelili smo u tri osnovne grupe  grupe: oni koji objavlju saopštenja samo jedne stranke ignorišući ostale; oni koji u velikoj većini prenose komunikaciju jedne stranke, dajući malo prostora ostalim; te oni koji daju prednost jednoj stranci i objavljuju negativne članke o suparničkim. U slučaju portala koji su naklonjeni SDA, zastupljene su druge dvije grupe.

U periodu od 7. septembra - 26. septembra 2018. godine, u drugoj grupi su se našli portali „Travnički“ i “Ilidzanews”.

Na portalu “Travnički.info” objavljena su četiri članka o SDA sa predizbornih skupova ove stranke, zatim jedan o odlasku članstva iz SBB-a, te po jedno saopštenje o Mirsadu Hadžikadiću, koaliciji Hrvatsko zajedništvo i Stranci za BiH. Tako je “Travnički.info” objavio izvještaj o predizbornom skupu u Gluhoj Bukovici, koji je održala SDA, dok izvještaja sa predizbornog skupa SBB iz istog mjesta, koji se desio dva dana ranije, na ovom portalu nema.

Portal „Ilidzanews“ nastao je u martu ove godine sa ciljem podrške Stranci demokratske akcije (SDA) , ako ćemo suditi po sadržaju koji objavljuju. U posmatranom periodu portal je posvetio 11 pozitivnih članaka SDA, pri čemu je objavljivao samo intervje sa kadrovima ove stranke i pozitivne vijesti o njima:

U istu grupu možemo staviti i portal „Krajina“ koji, također, više pažnje poklanja Stranci demokratske akcije sa šest članaka, dok su u periodu našeg praćenja A SDA, SBB i SDP imali po jedan članak. U slučaju SDP-a “Krajina” je prenijela i članak portala “NICK” koji negativno predstavlja Nermina Nikšića i Denisa Bećirovića,  o čemu smo ranije pisali na “Raskrinkavanju”.

U treću grupu portala smo smjestili smo „Mojusk“,  „Srebrenica“, „Bratunac“, „Sodalive“ i „Živinice-čaršija“.

“Mojusk” je u periodu našeg praćenja na svom portalu objavio 18 članaka u kojima su SDA i njeni kandidati pozitivno spomenuti. Slijedeći po broju objava je Demokratska fronta sa četiri.

Za razliku od SDA i DF-a, uz Hrvatsku demokratsku stranku BiH (HDZ BIH), na portalu "Mojusk" vežu se dva negativna članka.

Zanimljivo je napomenuti da u periodu našeg praćenja, nije objavljena niti jedna vijest o koaliciji A SDA PoMAK koja je osnovana na nivou USK. Dakle, kada je u pitanju portal „Mojusk“ više je nego očito da su svoju naklonost dali stranci SDA.

Srebrenica.ba“ i „Bratunac.ba“ dva su portala nastala u ovoj godini. Prvo što se vidi po ulasku na ove portale je promotivni spot Ramiza Salkića, kandidata SDA za predsjednika RS ispred koalicije „Zajedno za BiH“. Pregledom objava jasno se može uočiti da oba portala objavljuju identične članke. U posmatranom periodu su objavili samo dva članka uz favorizovanje jedne političke stranke, u ovom slučaju SDA. Pozitivnih objava bilo je još nekoliko prije posmatranog perioda.

Oba portala su negativno nastrojena prema Salkićevom protukandidatu Ćamilu Durakoviću kao nezavisnom kandidatu za predsjednika/potpredsjednika Republike Srpske.

Podršku Stranci demokratske akcije, pruža još jedan lokalni portal „Živinice-čaršija“. Iako su prošle skoro četiri sedmice od zvaničnog početka kampanje, kao izdvojena vijest još uvijek stoji članak od prvog dana kampanje pod naslovom „SNAGA NARODA: Uz Božiju pomoć i snagom naroda u devetu pobjedu SDA (FOTO)“. Tu je još jedan članak:

Pored ova dva, stoji članak koji optužuje Pokret demokratske aktivnosti (PDA) a naslov glasi, „Članovi PDA u Živinicama dijele po 20 KM za odlazak na skup“. U periodu praćenja, objavljena su dva pozitivna članka o SDA, dok isto toliko, ali negativnih, ima PDA.

Naklonjenost stranci SDA pronašli smo i kod lukavačkog informativnog portal „Sodalive“ sa četiri objavljene vijesti. Kada govorimo o drugim strankama, tu su Naša stranka i SBB sa jednom objavom, te dvije o PDA.

SDA

 PDA

Nakon lokalnih portala koji su naklonjeni Stranci demokratske akcije, u sutrašnoj analizi donosimo pregled lokalnih portala koji su svoju naklonost dali stranci A SDA.

(Raskrinkavanje.ba)