Lokalni izbori 2020: Anonimni portal pristrasno o SNSD-u u Istočnom Sarajevu

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Portal Princip News je svoje izvještavanje o predizbornoj kampanji ove godine u Istočnom Sarajevu fokusirao na vladajući SNSD i koalicione partnere. Nasuprot pozitivnim medijskim izvještajima o vladajućoj koaliciji stoji tek jedan objavljeni o opozicionoj stranci, i to negativan.

Ocijenjeni članci
Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje; Princip Pristrasno izvještavanje;

Portal Princip News je od početka predizborne kampanje za lokalne izbore 2020. godine (16.10.) u Bosni i Hercegovini u rubrici vijesti, kategorija Istočno Sarajevo, objavio ukupno 99 članaka do vremena pisanja ove analize. Od ukupno 99 tekstova, 28 je vezano za predizborne teme u Istočnom Sarajevu i Republici Srpskoj. 

Od 28 objavljenih tekstova, samo se jedan odnosi na dešavanja u Demokratskom narodnom savezu, DNS-u dok se u ostalih 27 izvještava o članovima/icama Saveza nezavisnih socijal demokrata (SNSD) te Socijalističkoj partiji (SP) i Demokratskom narodnom savezu (DEMOS).

Prvog dana predizborne kampanje, 16.10.2020. na portalu Princip News objavljen je niz članaka o predizbornim aktivnostima SNSD-a u Istočnom Sarajevu.

SNSD OTVARA PREDIZBORNU KAMPANJU U ISTOČNOM SARAJEVU

Jedan od članaka objavljenih tog dana je o posjeti predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, u svojstvu potpredsjednice SNSD-a, Trnovu:

CVIJANOVIĆEVA DANAS U TRNOVU

Istog dana je objavljen i članak sa obraćanjem Ljubiše Ćosića, trenutnog načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo i SNSD-ovog kandidata za gradonačelnika Istočnog Sarajeva, sa naslovom:

ĆOSIĆ: ZAJEDNIČKI ĆEMO IZGRADITI POVEZANIJI I RAZVIJENIJI GRAD

Nakon dvije vijesti, ponovo o Željki Cvijanović, te jedne o premijeru RS, Radovanu Viškoviću, takođe funkcioneru SNSD-a, 16.10.2020. je objavljena još jedna vijest o kandidatu za gradonačelnika Istočnog Sarajeva iz ove stranke, Ljubiši Ćosiću.

ĆOSIĆ: SNSD ĆE POBIJEDITI U ISTOČNOM SARAJEVU

O tome da je još jedna politička partija otvorila predizbornu kampanju, Princip News je izvjestio takođe 16.10.2020, u članku sa naslovom:

DEMOS U PALAMA OTVORIO PREDIZBORNU KAMPANJU (FOTO)

DEMOS je koalicioni partner SNSD-a na entitetskom nivou, a na predstojećim lokalnim izborima ove stranke imaju zajedničke kandidate/kinje za pozicije načelnika/ca i gradonačelnika/ca.

O aktivnostima DEMOS-a Princip News je izvijestio još tri puta u navedenom periodu, i to u člancima objavljenim 17.10.2020, 23.10.2020. i 24.10.2020.

O predizbornim aktivnostima SP, još jedne stranke koja je koalicioni partner SNSD-a, Princip News je izvijestio 21.10.2020.  

Dakle, ukupno 22 vijesti objavljene na ovom portalu od 16. do 29.10.2020. se odnose na SNSD i izjave i/ili aktivnosti funkcionera/ki te stranke, a 5 je posvećeno izvještajima o koalicionim strankama SNSD-a.

Samo u jednom primjeru je zabilježeno izvještavanje o stranci koja nije dio vladajuće koalicije. Izvještavajući o predizbornim plakatima DNS-a na Palama, koji su objavljeni bez imena jedne od kandidatkinja, Princip News je 28.10.2020. objavio članak sa naslovom:

PREDIZBORNE IGRE U PALJANSKOM DNS-U

DNS je dan nakon zvaničnog početka izborne kampanje za lokalne izbore ove godine napustio koaliciju sa SNSD-om, kako je i potvrdio predsjednik te partije, Nenad Nešić, medijima 17.10.2020.

Na portalu Princip News ne postoje podaci o vlasništvu ovog medija, kao ni impressum sa podacima o urednicima/cama i novinarima/kama ovog portala. Jedini dostupni kontakt podaci su dvije email adrese.

Portal je povezan sa Facebook stranicom identičnog naziva, “Princip News”, na kojoj takođe nema podataka ni o vlasništvu niti uredničkom ili novinarskom timu.

Način obrade tema vezanih za kandidate/kinje SNSD-a i koalicionih partija, te odabir tema vezanih za lokalne izbore 2020. pokazuje dominaciju jedne političke opcije u pokrivanju predizborne kampanje na portalu Princip News. 27 članaka od ukupno 28 vezanih za lokalne izbore u Istočnom Sarajevu su afirmativni medijski izvještaji o vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj, dok je tek jedan fokusiran na opoziciju, i to u negativnom tonu.

S obzirom na ovakve uočljive razlike u tretmanu političkih opcija, izvještavanje Princip Newsa o predizbornoj kampanji u Istočnom Sarajevu ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 30. 10. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 3 sedmicu

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Lažni govor predsjednika Gane sadrži stare “hitove” teoretičara zavjere

Društvenim mrežama se širi navodni govor predsjednika Gane iz 2010. godine,...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Broj glasača/ica u sedam američkih država nije bio veći od broja registrovanih birača

Tabela sa podacima o biračima u sedam američkih država, u kojima je navodno...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Mišljenje i znanje nisu isto: Činjenice o mutacijama virusa, upotrebi zaštitnih maski i vakcinama

U svom opasnom pohodu na nauku i razum, sada već prominentna teoretičarka z...

Lažna vijest Pseudonauka Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me