Lokalni izbori 2020: Anonimni portal pristrasno o SNSD-u u Istočnom Sarajevu

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Portal Princip News je svoje izvještavanje o predizbornoj kampanji ove godine u Istočnom Sarajevu fokusirao na vladajući SNSD i koalicione partnere. Nasuprot pozitivnim medijskim izvještajima o vladajućoj koaliciji stoji tek jedan objavljeni o opozicionoj stranci, i to negativan.

Portal Princip News je od početka predizborne kampanje za lokalne izbore 2020. godine (16.10.) u Bosni i Hercegovini u rubrici vijesti, kategorija Istočno Sarajevo, objavio ukupno 99 članaka do vremena pisanja ove analize. Od ukupno 99 tekstova, 28 je vezano za predizborne teme u Istočnom Sarajevu i Republici Srpskoj. 

Od 28 objavljenih tekstova, samo se jedan odnosi na dešavanja u Demokratskom narodnom savezu, DNS-u dok se u ostalih 27 izvještava o članovima/icama Saveza nezavisnih socijal demokrata (SNSD) te Socijalističkoj partiji (SP) i Demokratskom narodnom savezu (DEMOS).

Prvog dana predizborne kampanje, 16.10.2020. na portalu Princip News objavljen je niz članaka o predizbornim aktivnostima SNSD-a u Istočnom Sarajevu.

SNSD OTVARA PREDIZBORNU KAMPANJU U ISTOČNOM SARAJEVU

Jedan od članaka objavljenih tog dana je o posjeti predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, u svojstvu potpredsjednice SNSD-a, Trnovu:

CVIJANOVIĆEVA DANAS U TRNOVU

Istog dana je objavljen i članak sa obraćanjem Ljubiše Ćosića, trenutnog načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo i SNSD-ovog kandidata za gradonačelnika Istočnog Sarajeva, sa naslovom:

ĆOSIĆ: ZAJEDNIČKI ĆEMO IZGRADITI POVEZANIJI I RAZVIJENIJI GRAD

Nakon dvije vijesti, ponovo o Željki Cvijanović, te jedne o premijeru RS, Radovanu Viškoviću, takođe funkcioneru SNSD-a, 16.10.2020. je objavljena još jedna vijest o kandidatu za gradonačelnika Istočnog Sarajeva iz ove stranke, Ljubiši Ćosiću.

ĆOSIĆ: SNSD ĆE POBIJEDITI U ISTOČNOM SARAJEVU

O tome da je još jedna politička partija otvorila predizbornu kampanju, Princip News je izvjestio takođe 16.10.2020, u članku sa naslovom:

DEMOS U PALAMA OTVORIO PREDIZBORNU KAMPANJU (FOTO)

DEMOS je koalicioni partner SNSD-a na entitetskom nivou, a na predstojećim lokalnim izborima ove stranke imaju zajedničke kandidate/kinje za pozicije načelnika/ca i gradonačelnika/ca.

O aktivnostima DEMOS-a Princip News je izvijestio još tri puta u navedenom periodu, i to u člancima objavljenim 17.10.2020, 23.10.2020. i 24.10.2020.

O predizbornim aktivnostima SP, još jedne stranke koja je koalicioni partner SNSD-a, Princip News je izvijestio 21.10.2020.  

Dakle, ukupno 22 vijesti objavljene na ovom portalu od 16. do 29.10.2020. se odnose na SNSD i izjave i/ili aktivnosti funkcionera/ki te stranke, a 5 je posvećeno izvještajima o koalicionim strankama SNSD-a.

Samo u jednom primjeru je zabilježeno izvještavanje o stranci koja nije dio vladajuće koalicije. Izvještavajući o predizbornim plakatima DNS-a na Palama, koji su objavljeni bez imena jedne od kandidatkinja, Princip News je 28.10.2020. objavio članak sa naslovom:

PREDIZBORNE IGRE U PALJANSKOM DNS-U

DNS je dan nakon zvaničnog početka izborne kampanje za lokalne izbore ove godine napustio koaliciju sa SNSD-om, kako je i potvrdio predsjednik te partije, Nenad Nešić, medijima 17.10.2020.

Na portalu Princip News ne postoje podaci o vlasništvu ovog medija, kao ni impressum sa podacima o urednicima/cama i novinarima/kama ovog portala. Jedini dostupni kontakt podaci su dvije email adrese.

Portal je povezan sa Facebook stranicom identičnog naziva, “Princip News”, na kojoj takođe nema podataka ni o vlasništvu niti uredničkom ili novinarskom timu.

Način obrade tema vezanih za kandidate/kinje SNSD-a i koalicionih partija, te odabir tema vezanih za lokalne izbore 2020. pokazuje dominaciju jedne političke opcije u pokrivanju predizborne kampanje na portalu Princip News. 27 članaka od ukupno 28 vezanih za lokalne izbore u Istočnom Sarajevu su afirmativni medijski izvještaji o vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj, dok je tek jedan fokusiran na opoziciju, i to u negativnom tonu.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 30. 10. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonaučne tvrdnje o zovi kao “lijeku” protiv teških i neizlječivih bolesti

Pojedini portali godinama objavljuju članke u kojima se tvrdi da zova može...

Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Lažna vijest
Svjetska zdravstvena organizacija nije proglasila 65-godišnjake “mladima”

Izmišljena klasifikacija dobnih skupina Svjetske zdravstvene organizacije,...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Povratak stare teorije zavjere: Bolnice nisu dobijale novac da pogrešno liječe Covid-19

U članku jednog portala netačno se tvrdi da su bolnice u SAD-u dobijale nov...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me