Lokalni izbori 2020: IS Radio pristrasno o SDS i PDP

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Portal IS Radio se u izvještajima o predizbornoj kampanji u Istočnom Sarajevu fokusirao na SDS, PDP i DNS, dok o kandidatima SNSD-a i njegovih koalicionih partnera nije izvještavao.

U periodu od 16.10.2020, zvaničnog početka kampanje za lokalne izbore, do 4.11.2020, na portalu IS Radio je objavljeno ukupno 167 članaka u rubrici “Vijesti - Istočno Sarajevo”. Od toga su 34 članka su vezana za sferu politike, a u 21 članku su predstavljeni kandidati za različite pozicije na lokalnim izborima 2020. 

Od 21 članka, u 16 se izvještavalo o kandidatima iz Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije Demokratskog Progresa (PDP), koje su u koaliciji na predstojećim lokalnim izborima u Istočnom Sarajevu. Pet članaka posvećeno je Demokratskom narodnom savezu (DNS).

Prvog dana predizborne kampanje, 16.10.2020. na portalu IS Radio je objavljen članak o predstavljanju kandidata SDS-PDP koalicije za načelnika opštine Pale, Nenada Vukovića, koji je trenutno gradonačelnik Istočnog Sarajeva. Članak je opremljen naslovom:

Vuković: Narednih 30 dana vodićemo kampanju budućnosti

Potom je 18.10.2020. na istom portalu objavljen članak o podršci DNS-a kandidatu Vukoviću.

Paljanski DNS podržao kandidaturu Vukovića za načelnika opštine Pale

Dva dana kasnije , 20.10.2020. objavljen je i članak o konferenciji za medije koju je održao PDP na Palama.

PDP Pale: Četiri kamena temeljca da „pokriju“ četiri godine nerada SNSD

21.10.2020. objavljena su i tri članka o DNS-u (1, 2, 3).

Nešić: Ako me uhapse biće to politički progon

Da li slijede nove unutarstranačke podjele na paljanskoj političkoj sceni (VIDEO)

Kubatlija o smjeni Slijepčevića (VIDEO)

Nakon toga objavljeno je još 14 članaka, od čega je 13 posvećeno PDP-u i SDS-u, te jedan DNS-u, objavljen 28.10.2020.

Tokom analiziranog perioda, na portalu IS Radio objavljen je i intervju, 25.10.2020, sa kandidatom PDP-a za odbornika u Skupštini opštine Sokolac. Ovaj intervju je ujedno i jedini predizborni intervju. 

Posljednji članak u analiziranom periodu objavljen je 3.11.2020, o kandidatima SDS-a i PDP-a, sa naslovom:

Predizborna anketa: SDS, Lučić i Božović ubjedljivo vode u Istočnoj Ilidži

U ovom članku navedeno je tek kada je navodna anketa urađena i na kom navodnom uzorku, dok nisu navedeni podaci o tome koja je agencija radila istraživanje i za koga.

U predizborne aktivnosti svakako spadaju i ankete koje provode razne agencije i anketari. Jedno takvo istraživanje, po modelu telefonske ankete, provedeno je na uzorku od 1012 anketiranih građana. Ispitivanje je obavljeno na teritoriji Istočne Ilidže od 26. oktobra do 2. novembra.

U periodu od 16.10. do 4.11 nije bilo članaka o drugim partijama u rubrici ”Vijesti - Istočno Sarajevo” portala IS Radio.

Podsjetimo, SDS i PDP su 17.8.2020. objavili da će ove dvije stranke ponuditi zajedničkog kandidata za gradonačelnika Istočnog Sarajeva te 6 kandidata za načelnike opština ovog grada.

DNS je dan nakon zvaničnog početka izborne kampanje za lokalne izbore ove godine napustio vladajuću koaliciju sa SNSD-om, kako je 17.10.2020 medijima potvrdio predsjednik te partije, Nenad Nešić.

U periodu od 16.10 do 4.11, u 13 članaka na portalu IS Radio koji imaju politički sadržaj ali nisu predizborni, izvještavalo se uglavnom o istim akterima, iako su u tim člancima oni potpisani u skladu sa funkcijama koje trenutno obavljaju, bez navođenja informacije o njihovim kandidaturama za lokalne izbore ove godine. Izvještavalo se o gradonačelniku Istočnog Sarajeva, Nenadu Vukoviću (PDP) koji je i kandidat za načelnika opštine Pale, te Marinku Božoviću (SDS), načelniku opštine Istočna Ilidža, koji se ponovo kandidovao na istu funkciju, i predsjedniku Skupštine grada Istočno Sarajevo, Miroslavu Lučiću, koji je kandidat koalicije SDS-a i PDP-a za gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

Od tih 13 članaka, njih 10 se odnosilo na članove SDS-a i PDP-a, dok su u tri članka akteri bili i članovi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). 

Ta tri članka u kojima se pominje SNDS su ujedno i jedina izvještavanja o ovoj partiji, a riječ je o člancima sa sljedećim naslovima:

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio Pale (VIDEO) (20.10.2020.)

Načelnik opštine Pale razriješio dužnosti savjetnika iz DNS-a (21.10.2020.)

Svečano otvoren „Trg Republike Srbije“ u Istočnom Novom Sarajevu (VIDEO) (16.10.2020.)

O portalu IS Radio

Prema podacima sa zvanične stranice Grada Istočno Sarajevo, od ukupno 31 odbornika/ica u Skupštini grada, njih 11 je iz SDS-a, 4 iz PDP-a,  9 iz SNSD-a, 1 iz DF-a, te 3 nezavisna i dva iz DNS-a. Za jednog odbornika nije navedena stranačka pripadnost.

IS Radio je portal javnog preduzeća Radio Istočno Sarajevo, čiji je osnivač Skupština grada Istočno Sarajevo, kako su izvijestili lokalni i domaći mediji 2017. godine.

Podataka o vlasničkoj strukturi na stranici IS Radio nema, kao ni podataka o uredničkom i novinarskom timu. 

U rubrici “O nama” navedeno je tek da je “Gradski Radio informativni portal u službi građana Istočnog Sarajeva” čija je misija da “bude najbolji saveznik građanima Istočnog Sarajeva, kako bi zajedno poboljšali kvalitet života u našem gradu.”

Portal IS Radio je povezan sa Facebook stranicomISRadio” koju prati 3.806 korisnika/ica ove društvene mreže. U rubrici “info” ove Facebook stranice naveden je kontakt telefon, bez drugih detalja.

Iz analiziranih članaka je jasno uočljiva tendecija isključivog izvještavanja o kandidatima jedne koalicije, SDS i PDP, te kandidata DNS-a. U 21 članku o predizbornim temama i akterima na portalu IS Radio se izvještavalo isključivo o kandidatima ovih partija. 

Dodatno, u člancima u kojima se izvještava o politici te aktuelnim funkcionerima ovog grada, prisutna je tendencija da se izvještava više o SDS-u, PDP-u i DNS-u (10 članaka). Tek u tri se izvještava o SNSD-u.

O tome kako Princip News, anonimni portal iz Istočnog Sarajeva, pristrasno izvještava o vladajućem SNSD-u i koalicionim partnerima u susret lokalnim izborima 2020, pisali smo u analizi koju možete pročitati na linku ispod.

Pristrasno izvještavanje
Lokalni izbori 2020: Anonimni portal pristrasno o SNSD-u u Istočnom Sarajevu

Portal Princip News je svoje izvještavanje o predizbornoj kampanji ove godi...

Razabiranje Pristrasno izvještavanje 30.10.2020

Napomena:

6.9.2023: Članci portala IS Radio koji su bili predmet ove analize naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 12. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me