Lokalni izbori 2020: IS Radio pristrasno o SDS i PDP

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Portal IS Radio se u izvještajima o predizbornoj kampanji u Istočnom Sarajevu fokusirao na SDS, PDP i DNS, dok o kandidatima SNSD-a i njegovih koalicionih partnera nije izvještavao.

U periodu od 16.10.2020, zvaničnog početka kampanje za lokalne izbore, do 4.11.2020, na portalu IS Radio je objavljeno ukupno 167 članaka u rubrici “Vijesti - Istočno Sarajevo”. Od toga su 34 članka su vezana za sferu politike, a u 21 članku su predstavljeni kandidati za različite pozicije na lokalnim izborima 2020. 

Od 21 članka, u 16 se izvještavalo o kandidatima iz Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije Demokratskog Progresa (PDP), koje su u koaliciji na predstojećim lokalnim izborima u Istočnom Sarajevu. Pet članaka posvećeno je Demokratskom narodnom savezu (DNS).

Prvog dana predizborne kampanje, 16.10.2020. na portalu IS Radio je objavljen članak o predstavljanju kandidata SDS-PDP koalicije za načelnika opštine Pale, Nenada Vukovića, koji je trenutno gradonačelnik Istočnog Sarajeva. Članak je opremljen naslovom:

Vuković: Narednih 30 dana vodićemo kampanju budućnosti

Potom je 18.10.2020. na istom portalu objavljen članak o podršci DNS-a kandidatu Vukoviću.

Paljanski DNS podržao kandidaturu Vukovića za načelnika opštine Pale

Dva dana kasnije , 20.10.2020. objavljen je i članak o konferenciji za medije koju je održao PDP na Palama.

PDP Pale: Četiri kamena temeljca da „pokriju“ četiri godine nerada SNSD

21.10.2020. objavljena su i tri članka o DNS-u (1, 2, 3).

Nešić: Ako me uhapse biće to politički progon

Da li slijede nove unutarstranačke podjele na paljanskoj političkoj sceni (VIDEO)

Kubatlija o smjeni Slijepčevića (VIDEO)

Nakon toga objavljeno je još 14 članaka, od čega je 13 posvećeno PDP-u i SDS-u, te jedan DNS-u, objavljen 28.10.2020.

Tokom analiziranog perioda, na portalu IS Radio objavljen je i intervju, 25.10.2020, sa kandidatom PDP-a za odbornika u Skupštini opštine Sokolac. Ovaj intervju je ujedno i jedini predizborni intervju. 

Posljednji članak u analiziranom periodu objavljen je 3.11.2020, o kandidatima SDS-a i PDP-a, sa naslovom:

Predizborna anketa: SDS, Lučić i Božović ubjedljivo vode u Istočnoj Ilidži

U ovom članku navedeno je tek kada je navodna anketa urađena i na kom navodnom uzorku, dok nisu navedeni podaci o tome koja je agencija radila istraživanje i za koga.

U predizborne aktivnosti svakako spadaju i ankete koje provode razne agencije i anketari. Jedno takvo istraživanje, po modelu telefonske ankete, provedeno je na uzorku od 1012 anketiranih građana. Ispitivanje je obavljeno na teritoriji Istočne Ilidže od 26. oktobra do 2. novembra.

U periodu od 16.10. do 4.11 nije bilo članaka o drugim partijama u rubrici ”Vijesti - Istočno Sarajevo” portala IS Radio.

Podsjetimo, SDS i PDP su 17.8.2020. objavili da će ove dvije stranke ponuditi zajedničkog kandidata za gradonačelnika Istočnog Sarajeva te 6 kandidata za načelnike opština ovog grada.

DNS je dan nakon zvaničnog početka izborne kampanje za lokalne izbore ove godine napustio vladajuću koaliciju sa SNSD-om, kako je 17.10.2020 medijima potvrdio predsjednik te partije, Nenad Nešić.

U periodu od 16.10 do 4.11, u 13 članaka na portalu IS Radio koji imaju politički sadržaj ali nisu predizborni, izvještavalo se uglavnom o istim akterima, iako su u tim člancima oni potpisani u skladu sa funkcijama koje trenutno obavljaju, bez navođenja informacije o njihovim kandidaturama za lokalne izbore ove godine. Izvještavalo se o gradonačelniku Istočnog Sarajeva, Nenadu Vukoviću (PDP) koji je i kandidat za načelnika opštine Pale, te Marinku Božoviću (SDS), načelniku opštine Istočna Ilidža, koji se ponovo kandidovao na istu funkciju, i predsjedniku Skupštine grada Istočno Sarajevo, Miroslavu Lučiću, koji je kandidat koalicije SDS-a i PDP-a za gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

Od tih 13 članaka, njih 10 se odnosilo na članove SDS-a i PDP-a, dok su u tri članka akteri bili i članovi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). 

Ta tri članka u kojima se pominje SNDS su ujedno i jedina izvještavanja o ovoj partiji, a riječ je o člancima sa sljedećim naslovima:

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio Pale (VIDEO) (20.10.2020.)

Načelnik opštine Pale razriješio dužnosti savjetnika iz DNS-a (21.10.2020.)

Svečano otvoren „Trg Republike Srbije“ u Istočnom Novom Sarajevu (VIDEO) (16.10.2020.)

O portalu IS Radio

Prema podacima sa zvanične stranice Grada Istočno Sarajevo, od ukupno 31 odbornika/ica u Skupštini grada, njih 11 je iz SDS-a, 4 iz PDP-a,  9 iz SNSD-a, 1 iz DF-a, te 3 nezavisna i dva iz DNS-a. Za jednog odbornika nije navedena stranačka pripadnost.

IS Radio je portal javnog preduzeća Radio Istočno Sarajevo, čiji je osnivač Skupština grada Istočno Sarajevo, kako su izvijestili lokalni i domaći mediji 2017. godine.

Podataka o vlasničkoj strukturi na stranici IS Radio nema, kao ni podataka o uredničkom i novinarskom timu. 

U rubrici “O nama” navedeno je tek da je “Gradski Radio informativni portal u službi građana Istočnog Sarajeva” čija je misija da “bude najbolji saveznik građanima Istočnog Sarajeva, kako bi zajedno poboljšali kvalitet života u našem gradu.”

Portal IS Radio je povezan sa Facebook stranicomISRadio” koju prati 3.806 korisnika/ica ove društvene mreže. U rubrici “info” ove Facebook stranice naveden je kontakt telefon, bez drugih detalja.

Iz analiziranih članaka je jasno uočljiva tendecija isključivog izvještavanja o kandidatima jedne koalicije, SDS i PDP, te kandidata DNS-a. U 21 članku o predizbornim temama i akterima na portalu IS Radio se izvještavalo isključivo o kandidatima ovih partija. 

Dodatno, u člancima u kojima se izvještava o politici te aktuelnim funkcionerima ovog grada, prisutna je tendencija da se izvještava više o SDS-u, PDP-u i DNS-u (10 članaka). Tek u tri se izvještava o SNSD-u.

O tome kako Princip News, anonimni portal iz Istočnog Sarajeva, pristrasno izvještava o vladajućem SNSD-u i koalicionim partnerima u susret lokalnim izborima 2020, pisali smo u analizi koju možete pročitati na linku ispod.

Analiza
Lokalni izbori 2020: Anonimni portal pristrasno o SNSD-u u Istočnom Sarajevu

Portal Princip News je svoje izvještavanje o predizbornoj kampanji ove godi...

Razabiranje 30.10.2020

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 12. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Antivakcinaške izmišljotine o robotima iz vakcina koji sklapaju nanotehnologiju

Na društvenim mrežama su viralne tvrdnje australijskog doktora da roboti iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Aspirin Plus C ne sadrži grafen

Na društvenim mrežama šire se tvrdnje da Aspirin Plus C sadrži grafen. U pi...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Lažna vijest
Viralni rendgenski snimak ne prikazuje povrede saudijskog fudbalera

Mnogi mediji iz regiona objavili su sliku rendgenskog snimka lobanje, uz tv...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me