Raskrinkavanje.ba

Lokalni izbori 2020: IS Radio pristrasno o SDS i PDP

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Portal IS Radio se u izvještajima o predizbornoj kampanji u Istočnom Sarajevu fokusirao na SDS, PDP i DNS, dok o kandidatima SNSD-a i njegovih koalicionih partnera nije izvještavao.

U periodu od 16.10.2020, zvaničnog početka kampanje za lokalne izbore, do 4.11.2020, na portalu IS Radio je objavljeno ukupno 167 članaka u rubrici “Vijesti - Istočno Sarajevo”. Od toga su 34 članka su vezana za sferu politike, a u 21 članku su predstavljeni kandidati za različite pozicije na lokalnim izborima 2020. 

Od 21 članka, u 16 se izvještavalo o kandidatima iz Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije Demokratskog Progresa (PDP), koje su u koaliciji na predstojećim lokalnim izborima u Istočnom Sarajevu. Pet članaka posvećeno je Demokratskom narodnom savezu (DNS).

Prvog dana predizborne kampanje, 16.10.2020. na portalu IS Radio je objavljen članak o predstavljanju kandidata SDS-PDP koalicije za načelnika opštine Pale, Nenada Vukovića, koji je trenutno gradonačelnik Istočnog Sarajeva. Članak je opremljen naslovom:

Vuković: Narednih 30 dana vodićemo kampanju budućnosti

Potom je 18.10.2020. na istom portalu objavljen članak o podršci DNS-a kandidatu Vukoviću.

Paljanski DNS podržao kandidaturu Vukovića za načelnika opštine Pale

Dva dana kasnije , 20.10.2020. objavljen je i članak o konferenciji za medije koju je održao PDP na Palama.

PDP Pale: Četiri kamena temeljca da „pokriju“ četiri godine nerada SNSD

21.10.2020. objavljena su i tri članka o DNS-u (1, 2, 3).

Nešić: Ako me uhapse biće to politički progon

Da li slijede nove unutarstranačke podjele na paljanskoj političkoj sceni (VIDEO)

Kubatlija o smjeni Slijepčevića (VIDEO)

Nakon toga objavljeno je još 14 članaka, od čega je 13 posvećeno PDP-u i SDS-u, te jedan DNS-u, objavljen 28.10.2020.

Tokom analiziranog perioda, na portalu IS Radio objavljen je i intervju, 25.10.2020, sa kandidatom PDP-a za odbornika u Skupštini opštine Sokolac. Ovaj intervju je ujedno i jedini predizborni intervju. 

Posljednji članak u analiziranom periodu objavljen je 3.11.2020, o kandidatima SDS-a i PDP-a, sa naslovom:

Predizborna anketa: SDS, Lučić i Božović ubjedljivo vode u Istočnoj Ilidži

U ovom članku navedeno je tek kada je navodna anketa urađena i na kom navodnom uzorku, dok nisu navedeni podaci o tome koja je agencija radila istraživanje i za koga.

U predizborne aktivnosti svakako spadaju i ankete koje provode razne agencije i anketari. Jedno takvo istraživanje, po modelu telefonske ankete, provedeno je na uzorku od 1012 anketiranih građana. Ispitivanje je obavljeno na teritoriji Istočne Ilidže od 26. oktobra do 2. novembra.

U periodu od 16.10. do 4.11 nije bilo članaka o drugim partijama u rubrici ”Vijesti - Istočno Sarajevo” portala IS Radio.

Podsjetimo, SDS i PDP su 17.8.2020. objavili da će ove dvije stranke ponuditi zajedničkog kandidata za gradonačelnika Istočnog Sarajeva te 6 kandidata za načelnike opština ovog grada.

DNS je dan nakon zvaničnog početka izborne kampanje za lokalne izbore ove godine napustio vladajuću koaliciju sa SNSD-om, kako je 17.10.2020 medijima potvrdio predsjednik te partije, Nenad Nešić.

U periodu od 16.10 do 4.11, u 13 članaka na portalu IS Radio koji imaju politički sadržaj ali nisu predizborni, izvještavalo se uglavnom o istim akterima, iako su u tim člancima oni potpisani u skladu sa funkcijama koje trenutno obavljaju, bez navođenja informacije o njihovim kandidaturama za lokalne izbore ove godine. Izvještavalo se o gradonačelniku Istočnog Sarajeva, Nenadu Vukoviću (PDP) koji je i kandidat za načelnika opštine Pale, te Marinku Božoviću (SDS), načelniku opštine Istočna Ilidža, koji se ponovo kandidovao na istu funkciju, i predsjedniku Skupštine grada Istočno Sarajevo, Miroslavu Lučiću, koji je kandidat koalicije SDS-a i PDP-a za gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

Od tih 13 članaka, njih 10 se odnosilo na članove SDS-a i PDP-a, dok su u tri članka akteri bili i članovi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). 

Ta tri članka u kojima se pominje SNDS su ujedno i jedina izvještavanja o ovoj partiji, a riječ je o člancima sa sljedećim naslovima:

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetio Pale (VIDEO) (20.10.2020.)

Načelnik opštine Pale razriješio dužnosti savjetnika iz DNS-a (21.10.2020.)

Svečano otvoren „Trg Republike Srbije“ u Istočnom Novom Sarajevu (VIDEO) (16.10.2020.)

O portalu IS Radio

Prema podacima sa zvanične stranice Grada Istočno Sarajevo, od ukupno 31 odbornika/ica u Skupštini grada, njih 11 je iz SDS-a, 4 iz PDP-a,  9 iz SNSD-a, 1 iz DF-a, te 3 nezavisna i dva iz DNS-a. Za jednog odbornika nije navedena stranačka pripadnost.

IS Radio je portal javnog preduzeća Radio Istočno Sarajevo, čiji je osnivač Skupština grada Istočno Sarajevo, kako su izvijestili lokalni i domaći mediji 2017. godine.

Podataka o vlasničkoj strukturi na stranici IS Radio nema, kao ni podataka o uredničkom i novinarskom timu. 

U rubrici “O nama” navedeno je tek da je “Gradski Radio informativni portal u službi građana Istočnog Sarajeva” čija je misija da “bude najbolji saveznik građanima Istočnog Sarajeva, kako bi zajedno poboljšali kvalitet života u našem gradu.”

Portal IS Radio je povezan sa Facebook stranicomISRadio” koju prati 3.806 korisnika/ica ove društvene mreže. U rubrici “info” ove Facebook stranice naveden je kontakt telefon, bez drugih detalja.

Iz analiziranih članaka je jasno uočljiva tendecija isključivog izvještavanja o kandidatima jedne koalicije, SDS i PDP, te kandidata DNS-a. U 21 članku o predizbornim temama i akterima na portalu IS Radio se izvještavalo isključivo o kandidatima ovih partija. 

Dodatno, u člancima u kojima se izvještava o politici te aktuelnim funkcionerima ovog grada, prisutna je tendencija da se izvještava više o SDS-u, PDP-u i DNS-u (10 članaka). Tek u tri se izvještava o SNSD-u.

O tome kako Princip News, anonimni portal iz Istočnog Sarajeva, pristrasno izvještava o vladajućem SNSD-u i koalicionim partnerima u susret lokalnim izborima 2020, pisali smo u analizi koju možete pročitati na linku ispod.

Napomena:

6.9.2023: Članci portala IS Radio koji su bili predmet ove analize naknadno su povezani sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
03.11.2020

IS Radio: Lučić: Kontinuirano ulaganje u zaštitu od požara

Kandidat za gradonačelnika Istočnog Sarajeva Miroslav Lučić rekao je da Grad Istočno Sarajevo kontinuirano ulaže u sustav zaštite od požara i funkcion...

04.11.2020

IS Radio: Lučić je najavio niže komunalne naknade za određene kategorije stanovništva

Kandidat za gradonačelnika Istočnog Sarajeva Miroslav Lučić najavio je smanjenje iznosa komunalnih naknada do kraja godine za određene kategorije stan...

31.10.2020

IS Radio: OCD SDS Istočno Sarajevo sutra će obustaviti predizborne aktivnosti

Gradski odbor Srpske demokratske stranke Istočno Sarajevo donio je odluku da sutra obustavi sve predizborne aktivnosti.

29.10.2020

IS Radio: Šarović: Slučaj RAOP - jedan od najsramnijih primjera pljačke privatizacije u Republici Srpskoj

"Afera RAOP jedan je od najvećih i najsramnijih primjera pljačkaške privatizacije u Republici Srpskoj i BiH", rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović...

28.10.2020

IS Radio: Istočno Sarajevo: Mladi SDS-a na parku Sunce (VIDEO)

Članovi omladinskih aktivista Srpske demokratske stranke Istočno Novo Sarajevo, u svibnju ove godine, pokrenuli su peticiju protiv gradnje u parku "Su...

28.10.2020

IS Radio: DNS Pale podnio inicijativu za rješavanje problema stanovnika MZ Jasik (VIDEO)

A povodom protestnog okupljanja stanovnika naselja Pale Jasik, koji su izrazili nezadovoljstvo zbog, kako su istakli, nemara rukovodstva općine Pale p...

27.10.2020

IS Radio: Ideja Bojana Mandića o osnivanju udruge za stariju populaciju

Naš sugrađanin Bojan Mandić, razmišljajući o potrebama starije populacije Istočnog Sarajeva, došao je na ideju da osnuje humanitarnu organizaciju, koj...

26.10.2020

IS Radio: Lučić: Istočno Sarajevo trebalo bi postati sportsko središte Republike Srpske

Kandidat za gradonačelnika Istočnog Sarajeva Miroslav Lučić rekao je danas da bi ovaj grad trebao postati središte sporta Republike Srpske, jer ima ve...

24.10.2020

IS Radio: Bjelica: Sokolac smo postavili na čvrste temelje i nastavljamo ga graditi

„Zajedničkim snagama i radom uspjeli smo svoj Sokolac postaviti na zdrave i čvrste temelje. Postavili smo prioritete i izgradili, gradimo i gradit ćem...

23.10.2020

IS Radio: Božović: Imamo jasnu viziju razvoja Istočne Ilidže

Aktuelni načelnik općine Istočna Ilidža i kandidat za istu funkciju na sljedećim lokalnim izborima u studenom Marinko Božović predstavio je svoj progr...

22.10.2020

IS Radio: Jugović je zbog predizborne kampanje zanemario zdravlje stanovništva Pala (VIDEO)

Od ponedjeljka do danas u općini Pale potvrđeno je 113 slučajeva zaraze virusom korone, a samo danas postoji rekordnih 48 novoinficiranih, podaci su Z...

22.10.2020

IS Radio: Pale zaslužuju Muzej Republike Srpske (VIDEO)

Prije nekoliko dana na Palama je položen kamen temeljac za zgradu Muzeja obrambeno-otadžbinskog rata.

22.10.2020

IS Radio: Bjelica: Pratimo program Ekološke stranke Republike Srpske

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica potpisao je danas sa predsjednikom Ekološke stranke Republike Srpske Nikolom Lazarevićem sporazum o saradnji...

21.10.2020

IS Radio: Kubatlija o smjeni Slijepčevića (VIDEO)

Načelnik općine Pale Boško Jugović smijenio je jutros svog savjetnika Nemanju Slijepčevića, koji je na tu funkciju ranije imenovan na prijedlog odbora...

21.10.2020

IS Radio: Nešić: Ako me uhite, to će biti politički progon

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić odazvao se danas pozivu MUP-a Republike Srpske na informativni razgovor, a u razgovoru za K...

20.10.2020

IS Radio: PDP Pale: Četiri kamena temeljca za "pokrivanje" četiri godine nesklonosti SNSD-a

Ognjen Jugović, kandidat za vijećnika Partije demokratskog progresa (PDP) u Skupštini opštine Pale na predstojećim lokalnim izborima, rekao je danas n...

18.10.2020

IS Radio: DNS je podržao Vukovića

Općinski odbor Demokratskog narodnog saveza (DNS) Pale podržao je večeras na Palama Nenada Vukovića kao kandidata za novog gradonačelnika Pala, na izb...

18.10.2020

IS Radio: Paleov DNS podržao je Vukovićevu kandidaturu za gradonačelnika Pala

Na večerašnjem izbornom sastanku OO DNS Pale data je podrška Nenadu Vukoviću, zajedničkom kandidatu PDP-SDS za gradonačelnika Pala.

16.10.2020

IS Radio: Vuković: Sljedećih 30 dana vodit ćemo kampanju budućnosti

Općinski odbori Stranke demokratskog progresa (PDP) i Srpske demokratske stranke (SDS) danas su zajednički promovirali Nenada Vukovića kao kandidata z...

25.10.2020

IS Radio: Drago Topalović: Od riječi do djela!

U sklopu predizborne kampanje za predstojeće lokalne izbore u BiH, koji će se održati 15. studenog ove godine, redakcija općinskog portala Sokolac raz...