Lokalni izbori 2020: Portal Nova sloboda favorizira Koaliciju za Mostar

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Velika većina članaka koji su u periodu od 20.11.2020, početka izborne kampanje u Mostaru, do 14.12.2020. objavljeni na portalu Nova sloboda posvećeni su Koaliciji za Mostar 2020, čije su aktivnosti propraćene kroz 22 članka. Svim ostalim političkim subjektima posvećeno je 13 članaka.

Ocijenjeni članci
Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda Nova Sloboda

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održani su 15.11.2020, sa izuzetkom Grada Mostara, gdje će izbori biti održani 20.12.2020. Ovo su prvi lokalni izbori u Gradu Mostaru nakon 12 godina, a predizborna kampanja počela je 20.11.2020. 

U svojoj rubrici “Razabiranje”, Raskrinkavanje je objavilo seriju analiza pristranosti informativnih portala, od kojih su dvije posvećene izborima u Mostaru:

Analiza
Lokalni izbori 2020: Hrvatski medijski servis pristrasno o HDZ-u BiH

Većina članaka sa političkom tematikom koje je portal HMS objavio u periodu...

Razabiranje 07.12.2020

Analiza
Lokalni izbori 2020: Anonimni portal Oluja i pristrasno izvještavanje o HDZ-u BiH

Anonimni portal Oluja se u izvještajima o predizbornoj kampanji u Mostaru f...

Razabiranje 08.12.2020

U ovom tekstu Raskrinkavanje nastavlja sa analizom pristranosti informativnih portala, te analizira rad mostarskog portala Nova sloboda. Na ovom portalu od početka predizborne kampanje u Mostaru do momenta pisanja ove analize (14.12.2020) objavljeno je 37 članaka vezanih za izbore u ovom gradu. 

Od 37 članaka, njih 22 posvećeno je aktivnostima i kandidatima/kinjama Koalicije za Mostar 2020, koja okuplja političke stranke SDA, SBB, DF, SBiH i BPS Sefer Halilović, uz dodatna dva članka posvećena SDA, stranci koja je također dio Koalicije za Mostar 2020. O aktivnostima koalicije Naše stranke i SDP-a pod nazivom BH Blok objavljena su četiri članka. Koaliciji Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar, koju čine SNSD i SDS, posvećena su tri članka, dok su o strankama LDS i HDZ objavljena tek po dva. Platformi za progres i Prvoj mostarskoj partiji (PMP) posvećen je svega po jedan članak. 

 

Koalicija za Mostar 2020 dominira uzorkom

Tako je 20.11.2020. objavljen prvi članak o ovoj koaliciji i početku izborne kampanje, preuzet sa agencije Fena

Koalicija za Mostar 2020 otvorila izbornu kampanju u Mostaru

Nekoliko dana kasnije, povodom Dana državnosti BiH, na ovom portalu objavljen je članak o druženju kandidata Koalicije za Mostar na platou Fortice, preuzet sa zvanične stranice Koalicije.

Mostar mora ostati jedinstven, kao i cijela BiH

Adil Šuta, kandidat Koalicije za Mostar 2020, dao je izjavu za stranačko saopštenje o realizaciji “brojnih projekata” u naselju Put za Podveležje, objavljeno na zvaničnoj stranici SDA, a koje je portal Nova sloboda također preuzeo i objavio 6.12.2020:

Realizacijom projekata prema Fortici, obogaćen novi turistički sadržaj Mostara

Ovaj portal je 12.12.2020. prenio intervju portala STAV sa nositeljem liste ove koalicije Zlatkom Guzinom, a dan kasnije i autorski tekst Dalide Demirović, direktorice JU Dječjeg doma Mostar i kandidatkinje iste koalicije, također originalno obavljen i u printanom i online izdanju STAVA

Zlatko Guzin, nosilac liste Koalicija za Mostar 2020.: Za mene je Mostar centar svijeta, grad koji nema dvije strane

Dalida Demirović: Ne dozvolite da vam ubiju vjeru u demokratiju

I ostatak članaka, koje je portal Nova sloboda posvetio Koaliciji za Mostar 2020, na pozitivan način izvještava o kandidatima i kandidatkinjama ove koalicije i o njihovim aktivnostima tokom kampanje: 

Jedan od ciljeva Koalicije za Mostar je jačanje mjesnih zajednica i njihovo umrežavanje (21.11.2020)

Koalicija za Mostar u naselju Tekija: „Uvijek ima mjesta za napredak“ (23.11.2020)

Kandidati Koalicije za Mostar u Bijelom Polju: “Projekti koji su pokrenuti na ovom području imaju generacijski značaj” (23.11.2020)

Mostar ima sve potencijale da postane vodeći grad u BiH (24.11.2020)

Koalicija za Mostar na Musali: Mostar hoće, može i treba bolje (24.11.2020)

Predstavljanje u Zaliku: Mladost i znanje Koalicije za Mostar, garant su uspjeha (27.11.2020)

Mjesna zajednica Gnojnice je područje sa velikim potencijalom (28.11.2020)

Cilj Koalicije za Mostar je timski rad za naš grad (28.11.2020)

Koalicija za Mostar: Zalik je primjer urbane gradnje (28.11.2020)

Koalicija za Mostar u Raštanima: Građanima obećavamo predan rad, odgovornost i ozbiljnost (29.11.2020)

Koalicija za Mostar u Vrapčićima: Mostar mora biti turistički centar regije (30.11.2020)

Koalicija za Mostar u naselju Cernica predstavila program i kandidate (1.12.2020)

Koalicija za Mostar: Izborimo se da svi budemo ravnopravni (2.12.2020)

Na listama Koalicije za Mostar nalaze se dokazani društveni aktivisti (6.12.2020)

Programska platforma Koalicije za Mostar sadržava projekte koji garantuju prosperitet grada (7.12.2020)

Tribina Koalicije za Mostar u Bijelom Polju: Naglasak je na mladim ljudima! (11.12.2020)

Mostar će, uz dobro upravljanje, postati moderan centar (13.12.2020)

 

Dodatna dva članka o SDA

Osim navedena 22 članka o Koaliciji za Mostar 2020, portal Nova sloboda objavio je i dva članka o Stranci demokratske akcije koja je dio navedene koalicije. Tako je 23.11.2020. objavljeno saopštenje Gradskog odbora SDA o odbacivanju navoda Kantonalnog odbora SDP-a BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona da je SDA “prodala Mostar”:

GO SDA ostaje i dalje čvrsto na principima jedinstvenog i nedjeljivog Mostara

Potpredsjednik SDA Denis Zvizdić za Fenu je dao izjavu o izborima u Mostaru, koju je portal Nova sloboda prenio 13.12.2020:

Zvizdić: Mostar je paradigma države Bosne i Hercegovine

 

Svega četiri članka posvećena koaliciji BH Blok

Pored Koalicije za Mostar 2020 i SDA, koja je također dio iste koalicije, na portalu Nova sloboda objavljena su četiri članka o aktivnostima koalicije BH Blok koju čine SDP i Naša stranka. Sa novinske agencije Fena 20.11.2020. prenesen je članak o početku predizborne kampanje ove koalicije u Mostaru:

Bh. blok otvorio izbornu kampanju u Mostaru

Nakon toga, 27.11.2020. objavljen je članak o potpisivanju programa ove koalicije, a članak o press konferenciji na kojoj je ovaj program predstavljen objavljen je 4.12.2020:

Bh. blok potpisao program za Mostar, podržala ga i Prva mostarska partija

“Bh. blok”: Naći ćemo načine i rješenja za brojna pitanja u Mostaru

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović posjetili su Mostar 10.12.2020. u znak podrške koaliciji BH Blok, o čemu je također pisala Fena, a prenio portal Nova sloboda:

Nikšić i Imamović: Glas za Bh. blok je glas za jedinstveni Mostar

 

O Koaliciji Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar tri članka

Koaliciji Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar, koju čine SNSD i SDS, portal Nova Sloboda posvetio je tri članka. Početak izborne kampanje u Mostaru ova koalicija započela je simboličnim lijepljenjem plakata na Španskom trgu, o čemu je izvijestila Fena, a što je ovaj portal prenio:

Lista “Ostajte ovdje” lijepljenjem plakata otvorila izbornu kampanju u Mostaru

Ova koalicija je 8.12.2020. održala press konferenciju, a 9.12.2020. Izborni štab Koalicije pozvao je građane da glasaju “kako bi srpski narod imao predstavnika u Gradskom vijeću Mostara”, čemu je ovaj portal posvetio po jedan članak:

Milivojević: Mostar ponovo treba biti centar i prestižno mjesto za život

“Ostajte ovdje”: Poziv Mostarcima da izađu na izbore

 

O HDZ-u i LDS-u tek po dva članka

Početku predizborne kampanje HDZ-a BiH i predstavljanju kandidata za Gradsko vijeće Nova Sloboda posvetila je po jedan članak:

HDZ BiH otvorio izbornu kampanju u Mostaru (22.11.2020.)

U nastavku kampanje HDZ BiH predstavili se kandidati s Gradskog područja Jugozapad (27.11.2020.)

Članak sa napomenom da se radi o sponzoriranom sadržaju u kojem Zlatan Buljko, kandidat LDS-a, predstavlja program ove političke stranke, objavljen je 9.12.2020:

Zlatan Buljko: Mostar zaslužuje odgovornu vlast na ubrzanom evropskom kolosijeku

Izjavu Buljka o izborima, no ovaj put u članku koji ne sadrži napomenu da se radi o sponzorisanom sadržaju, Nova Sloboda je objavila 12.12.2020:

Buljko: Mostar mora krenuti evropskim kolosijekom

 

Platforma za progres i Prva mostarska partija pomenuti tek u po jednom članku

Tek jedan članak o Platformi za progres objavljen je 10.12.2020. na portalu Nova sloboda, u kojem se govori o aktivnostima kandidata i kandidatkinja na listi za Jugoistok:

Predstavljeni kandidati Platforme za progres na listi za Jugoistok

Samo jedan članak objavljen je i o Prvoj mostarskoj partiji (PMP), tačnije o aktivnostima predstavljanja programa, razgovoru sa građanima i dijeljenju letaka.

Prva mostarska partija upriličila druženje s građanima

Iz uzorka od 37 članaka o izborima objavljenih na portalu Nova sloboda u toku predizborne kampanje za Lokalne izbore 2020 u Mostaru, nameće se zaključak da ovaj portal pri izvještavanju favorizira Koaliciju za Mostar o kojoj su objavljena čak 22 članka, uz dodatna dva o SDA koja je dio iste koalicije, a čime su popraćene sve važnije aktivnosti koje je ova koalicija radila u sklopu svoje dosadašnje kampanje. 

Svim ostalim akterima koji participiraju u izbornom procesu u ovom gradu na portalu Nova sloboda posvećeno je tek 13 članaka, što je značajno manje prostora u odnosu na 22 članka o koaliciji koja dominira naslovnicom ovog portala. 

No, bitno je naglasiti da i mali broj članaka koji su posvećeni drugim političkim subjektima na ovom portalu nema negativan i napadački ton, već se uglavnom radi o prenošenjima saopštenja i izjava, pretežno iz drugih medija ili sa zvaničnih stranica stranaka. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 16. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Pristrasno izvještavanje
Mediji plasirali nepotpune i neprovjerene informacije o napadu u kome su učestvovali migranti i izbjeglice

Napad u Bihaću, u kome su učestvovali migranti i izbjeglice, u domaćim je m...

Preko margine Pristrasno izvještavanje
Lažna vijest
Nije tačno da je bolje “preležati” Covid-19 nego primiti vakcinu

Rezultate SIREN studije iz Velike Britanije mediji su interpretirali na man...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Manipulisanje činjenicama Klikbejt Ispravljeno
Lažna vijest
Netačne tvrdnje o mRNK vakcinama kao “dokaz” protiv COVID-19 imunizacije

Isječak intervjua profesorice iz Irske, Dolores Cahill, u kojem govori prot...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me