Lokalni izbori 2020: Portal Slavija i pristrasno izvještavanje

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

O pristrasnom predizbornom izvještavanju lokalnih, uglavnom anonimnih portala smo već izvještavali, a u ovoj analizi donosimo detalje o takvom izvještavanju još jednog portala iz Istočnog Sarajeva.

Na portalu Slavija 19.10.2020. objavljen je intervju sa naslovom:

Marko Đogo – kontra svima

Intervju je urađen sa nezavisnim kandidatom za načelnika Pala, Markom Đogom. Rubrika u kojoj je intervju objavljen na ovom portalu se zove “Pogledi”. Nije naznačeno da li je riječ o plaćenoj promociji.

U uvodnom dijelu intervjua se navodi:

Nezavisni kandidat za načelnika opštine Pale prof. dr Marko Đogo veoma je poštovan, čak i omiljen među svojim sugrađanima. „Šteta što nema stranačku mašineriju iza sebe“, „Dobro je da je sam protiv svih“, „Dobar čovjek, ali mislim da nema šanse protiv ovih“, „Izuzetan stručnjak, on bi mogao da nas spasi“ – samo su neki od komentara na ulicama i na društvnim mrežama o Đogovoj kandidaturi.
Nenametljiv, skroman, obrazovan, besprijekorno vaspitan, potpuna je suprotnost aktuelnim političarima, kažu mnogi. Međutim, suprotno možda očekivanom, Đogo je u nastupima i komentarima vrlo direktan, precizan i konkretan, a argumentima vlada kako njegovo zvanje i zahtijeva – profesorski.

Na Facebook stranici ovog portala “Info Slavija” članak je podijeljen 21.10.2020. godine.

Do pisanja ove analize članak je ostvario 222 interakcije, kako pokazuju podaci Facebookovog alata za pretragu interakcija na društvenim mrežama, CrowdTangle. 

Od ukupno 12 pitanja u intervju, 10 je vezano za lokalne izbore 2020.

Osim izuzetno sugestivnog uvoda, u kome su mišljenja novinara/ke o sagovorniku predstavljena kao činjenice, i jedno od pitanja je postavljeno u istom tonu.

Novinar ili novinarka navodi da “rezultati pojedinih istraživanja” idu u prilog  tome da Đogo slovi za “tihog favorita”, no ne navode se informacije o tom istraživanju.

Rezultati pojedinih istraživanja idu u prilog tome da Vas narod izuzetno cijeni i slovite za tihog favorita na predstojećim izborima. Vaš komentar?

Potom je 4.11.2020. objavljen još jedan intervju sa Markom Đogom, sa naslovom:

Marko Đogo: Kad ima volje i stručnosti, nađe se i načina

U ovom, nešto kraćem intervju, postavljeno je 7 pitanja koja se u potpunosti tiču funkcije načelnika Opštine, što je pozicija za koju se Đogo kandidovao.

Do pisanja ove analize članak je ostvario 287 interakcija, kako pokazuju podaci Facebookovog alata za pretragu interakcija na društvenim mrežama, CrowdTangle.

Na portalu Slavija je 16.10.2020. objavljen intervju, takođe u rubrici “Pogledi”, sa Danijelom Grujičićem, kandidatom za odbornika Skupštine opštine Trnovo, sa naslovom:

Danijel Grujić: Teret svih kriza i problema da snose državni funkcioneri, a ne penzioneri

Ni ovaj intervju, koji nije napisan kao tipični intervju u formi “pitanje-odgovor” kako je bilo u primjerima sa Markom Đogom, nije označen kao plaćeno oglašavanje ili kao predstavljanje kandidata. Iz ilustracije članka ipak je jasno da je riječ o predstavljanju kandidata za lokalne izbore.

U uvodnom dijelu članka, navedeno je, na sličan način kao i u intervju sa Đogom, subjektivno mišljenje novinara/ke o kandidatu Grujiću:

Iako ga poznajemo kao čovjeka koji je kroz svoj rad u Centru za kulturu, kroz rad u NVO sektoru i kao odbornik uvijek težio da Trnovo prikaže u najboljem svjetlu, mediji su Trnovo često opisivali kao mjesto stalnih sukoba, odlazaka i kao opustošeno i razrušeno naselje.

U članku je riječ je o temama vezanim za lokalnu zajednicu u kojoj se Grujić kandidovao, koje uglavnom i spadaju u domen odborničkog rada.

Do pisanja ove analize, članak je ostvario 128 interakcija, kako pokazuju podaci Facebookovog alata za pretragu interakcija na društvenim mrežama, CrowdTangle.

Nekoliko dana kasnije, 28.10.2020, na portalu Slavija je objavljen članak sa naslovom:

NAJODGOVORNIJI U SRPSKOJ Penzioneri staju uz Ujedinjenu Srpsku (VIDEO)

U članku se izvještava o  dvojici kandidata iz Trebinja i Banja Luke na sljedeći način: 

Đoko Tarana, koji se nalazi na koalicionoj listi Partije Ujedinjenih penzionera i Ujedinjene Srpske, inače predsjednik Gradskog odbora PUP-a u Trebinju, i Boško Banjac, predsjednik Penzionerske demokratske stranke, koji se nalazi na listi Ujedinjene Srpske u Banjoj Luci, pokazuju da je Ujedinjena Srpska mudro i pragmatično svoj program usmjerila i na najstarije generacije.

Potom je navedeno i:

(...) Nije ni čudno što dr Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, dosljedno ističe da su penzioneri najodgovornija populacija u Srpskoj i hvali ih da, ne samo da su najredovnije platiše komunalnih usluga, već i da se najdisciplinovanije ponašaju i u doba pandemije, jer je jasno da ih, iako su najugroženiji, u posljednje vrijeme ima najmanje među zaraženima i da najmanje opterećuju zdravstveni sistem u doba pandemije.
Stevandić, pored toga, ističe da su potrebne dodatne olakšice i povlastice za banjsko liječenje i subvencije za lijekove penzionera u Republici Srpskoj, jer, kako kaže, sve što imamo oni su izgradili, a veliki broj je bio i u redovima Vojske Republike Srpske.
– Zrelost društva i njegov napredak mjere se standardom najstarije populacije i našim odnosom prema njima – navodi dr Nenad Stevandić.

Članak je 28.10.2020. podijeljen i na Facebook stranici “Info Slavija”. Do pisanja ove analize članak je ostvario 27 interakcija, kako pokazuju podaci Facebookovog alata za pretragu interakcija na društvenim mrežama, CrowdTangle.

Portal Slavija nema podatke o vlasničkoj strukturi niti o uredničkom i novinarskom timu, odnosno nema impressum. Na stranici je tek navedeno da je riječ o grupi mladih novinara iz Istočnog Sarajeva, Banjaluke, Beograda i Podgorice koja prati dešavnja na “srpskom govornom području”.

Identični podaci su dostupni i na Facebook stranici ovog portala, koju prati 15.351 korisnik/ca ove društvene mreže.

U dva analizirana intervjua i jednom članku, uočljiv je sugestivan ton autora ili autorice. Lična mišljenja su takvim pristupom predstavljena kao činjenice. Iako se radi o dvije različite medijske forme, intervju i članak, i iako tretiraju različite političke opcije, zajednička im je favorizacija.

U ovom slučaju akteri su iz različitih političkih opcija, ali oni su, svaki zasebno, predstavljeni na pristrasan način, budući da u suštini nije riječ o netačnim navodima nego o emotivnim, skoro pa strastvenim tvrdnjama kojima se otvoreno favorizuju i nezavisni kandidat Đogo, i kandidat PDP-a Grujić, te Tarana i Banjac, kandidati Partije Ujedinjenih Penzionera i Ujedinjene Srpske.

O tome kako je Radio televizija Republike Srpske, RTRS, aktivno propratila odluku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da poništi ovjeru za učešće na lokalnim izborima ove godine partiji Ujedinjena Srpska na pristrasan način, detaljnije pročitajte u analizi na linku ispod:

Pristrasno izvještavanje
RTRS pristrasno o zabrani učešća na izborima za Ujedinjenu Srpsku

Radio televizija Republike Srpske je aktivno propratila odluku Centralne iz...

Razabiranje Pristrasno izvještavanje 16.10.2020

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Mladen Lakić Objavljeno: 09. 11. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 10 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Pravljenje “vijesti” od satiričnog članka o Fadilu Novaliću

Satirični članak o tweetu premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila N...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Satira
Lažna vijest
Govor američkog antivaksera postao viralan i na našem govornom području

Na društvenim mrežama dijeli se snimak kratkog govora izvjesnog Miguela Esc...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama
Anonimni portal sa “vijestima” kojima je naslov jedini sadržaj

Anonimni portali, po pravilu, na raznorazne manipulativne načine nastoje po...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me