Raskrinkavanje.ba

RTRS pristrasno o zabrani učešća na izborima za Ujedinjenu Srpsku

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Radio televizija Republike Srpske je aktivno propratila odluku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da poništi ovjeru za učešće na lokalnim izborima ove godine partiji Ujedinjena Srpska, ali na pristrasan način.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) kaznila je stranku Ujedinjena srpska poništenjem ovjere za učešće na lokalnim izborima 2020. godine zbog promotivnog spota stranke u kome su na stereotipan način predstavljeni Albanci, Hrvati i Bošnjaci. Kako se navodi u odluci, promotivni spot te stranke “može prenijeti nedvosmislen i neposredan rizik od poticanja na mržnju, izazivanje straha i netoleranciju”.

Izvještavajući o tome da je CIK poništio ovjeru za učešće na ovogodišnjim lokalnim izborima stranci Ujedinjena Srpska, na portalu javnog emitera Radio Televizija Republike Srpske (RTRS) je objavljeno 18 članaka na tu temu.

Prvi članak na portalu RTRS je objavljen 7.10.2020. Članak je preuzet sa portala Nezavisne novine i objavljen je sa neutralno-informativnim naslovom “CIK zabranio učešće Ujedinjenoj Srpskoj na izborima, Stevandić najavio žalbu”. 

Istog dana, na portalu RTRS je objavljena vijest preuzeta sa portala novinske agencije SRNA. U ovom članku, Nenad Stevandić, predsjednik partije Ujedinjena Srpska koju je CIK kaznio, odluku naziva paraobavještajnom igrom.

Stevandić: Odluka CIK-a neodrživa, riječ o paraobavještajnoj igri

Na portalu RTRS tog dana je objavljen i autorski članak ovog medija o stavu pravnog tima stranke o odluci. Potom je objavljen i članak preuzet sa Srne, sa naslovom:

Dodik: Skandalozan pokušaj sprovođenja izbornog inžinjeringa

Član Predsjedništva BiH i predsjednik stranke SNSD, Milorad Dodik, je u članku, između ostalog, izjavio i da je CIK već kršio Ustav BiH.

(...)Od formiranja novog nelegitimnog saziva CIK to tijelo se ponaša kao subjekt izbornog procesa a ne kao neutralna institucija zadužena za provođenje izbora. CIK je već kršila Ustav mijenjajući rok održavanja izbora, a sada pokušava da promijeni učesnike izbora, ostalo je samo da na kraju preinači i volju naroda na izborima, što bi bio kompletan izborni cirkus, na šta SNSD neće pristati", poručio je lider SNSD-a upitan da prokomentariše odluku CIK-a da poništi ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene Srpske (...)

Istog dana, RTRS je objavio još jedan članak, takođe preuzet sa Srne, u kojem predsjednica RS Željka Cvijanović iznosi svoje tumačenje odluke CIK-a.

Cvijanović: Odluka CIK-a osvetnički potez

Šesti članak u istom danu, o istoj temi, RTRS je objavio sa naslovom:

Šta se krije iza odluke CIK-a? (VIDEO)

Nakon izjava aktera u vezi odluke CIK-a, te dužnosnika/ca SNSD-a, RTRS je preuzeo sa Srne i reakciju Borislava Borenovića, opozicionog političara iz PDP-a, takođe 7.10.2020.

Dan poslije, 8.10.2020. godine, RTRS je nastavio sa izvještavanjem o reakcijama na odluku CIK-a, objavivši prvo izjavu Petra Đokića, predsjednika Socijalističke partije, preuzetu sa Srne.  Đokić je, između ostalog, izjavio:

Narod je taj koji može diskvalifikovati neku partiju, a ne CIK - istakao je Đokić.

Potom je istog dana objavljen članak, takođe sa Srne, sa naslovom:

Pavić: Odluka CIK-a pokušaj inženjeringa, regularnost izbora u pitanju

Istog dana je objavljena još jedna reakcija Ujedinje Srpske, preuzeta sa Srne, kao i izjava, takođe sa iste agencije,  šefa glavnog izbornog štaba SNSD-a za lokalne izbore Srđana Rajčevića, sa naslovom:

Rajčević: Degutantno naslađivanje opozicije nad sramnom odlukom CIK-a

Potom je istog dana objavljeno još jedno reagovanje Ujedinjene Srpske, čiji je autor RTRS, ali i stavovi politikologa Anđela Kozomare, u članku koji je originalno objavila SRNA, sa naslovom:

Kozomara: Sprovođenje sporne odluke biće novi potres

9.10.2020. objavljeno je i obrazloženje odluke CIK-a, u vijesti na RTRS, koja je preuzeta sa portala Nezavisne, te još jedna vijest, reakcija Stevandića, preuzeta sa Srne. Dan kasnije, 10.10.2020. objavljena je nova reakcija Stevandića - ponovo, izvor vijesti je SRNA - o tome da će stranka uputiti žalbu Sudu BiH na odluku CIK-a. Istog dana je objavljeno i da je stranka uložila najavljenu žalbu, a autor vijesti je RTRS. RTRS je 12.10.2020. objavila članak sa Srne u kome Stevandić najavljuje i moguću žalbu Ustavnom sudu BiH.

Dakle, za 6 dana RTRS je objavila na svom portalu 18 članaka vezanih za temu odluke CIK-a da se Ujedinjenoj Srpskoj poništi ovjera za učešće na lokalnim izborima 2020 zbog spota koji krši odredbe Izbornog zakona.  

Od 18 analiziranih članaka, RTRS je objavila tri autorska članka, 11 ih je preuzeto sa agencije SRNA, koja je takođe u javnom vlasništvu, te tri sa portala Nezavisne. 

Tek jedan članak se odnosio na reakciju političara iz opozicije, dok pretragom objavljenih vijesti na portalu RTRS u periodu od 7. do 13. oktobra nismo pronašli nijednu drugu u kojoj se o odluci CIK-a govori afirmativno. 

Objavljeni članci su dominatno zasnovani na izjavama dužnosnika/ca SNSD-a, vladajuće partije u Republici Srpskoj, sa kojom je Ujedinjena Srpska u koaliciji, te na izjavama dužnosnika/ca SP-a, takođe koalicionog partnera ove stranke.

Jednom od ovih izjava Petra Đokića, koja je objavljena na RTRS-u, bavio se Istinomjer, naš partnerski portal za provjeru tačnosti izjava nosilaca/nositeljki javnih funkcija. U analizi objavljenoj 9.10.2020. godine, Istinomjer je ustanovio da je netačna izjava Petra Đokića da narod može diskvalifikovati partiju, a ne CIK.

Kako je Istinomjer naveo, CIK BiH se u pomenutoj odluci pozvala se na članove 1.13, 6.2, stav 2, 6.7, stav 1 i 3, te 7.3, stav 1, tačka 7 Izbornog zakona BiH, koji propisuju nadležnosti o “poništenju ovjere političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata”.

Član 1.13
Prijava za ovjeru za učestvovanje na izborima uključuje izjavu, potpisanu od predsjednika političke stranke, koalicije ili od nezavisnog(ih) kandidata, da će se ta politička stranka, koalicija ili nezavisni kandidat(i) u svojim aktivnostima pridržavati Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.
Član 6.2
Izborne komisije mogu, po saznanju za učinjenju povredu iz svoje nadležnosti, pokrenuti postupak po službenoj dužnosti protiv političkog subjekta i zaposlenog ili na drugi način angažovanog u izbornoj administraciji zbog kršenja odredaba ovog zakona.
Član 6.7
Centralna izborna komisija BiH, kada odlučuje po službenoj dužnosti ili kada odlučuje o prigovorima i žalbama, ima ovlašćenja da naredi izbornoj komisiji, Centru za birački spisak ili biračkom odboru da preduzmu mjere kojima se otklanjaju utvrđene nepravilnosti. Centralna izborna komisija BiH takođe ima ovlašćenja da izrekne sljedeće sankcije:
stav (1) novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 10.000 konvertibilnih maraka; (…) stav (3) poništenje ovjere političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata…
Član 7.3
Kandidatima i pristalicama političkih stranaka, listi nezavisnih kandidata, listi pripadnika nacionalnih manjina i koalicija, kao i nezavisnim kandidatima i njihovim pristalicama, te zaposlenima ili na drugi način angažovanim u izbornoj administraciji nije dozvoljeno:
(…)
stav (7) koristiti se jezikom koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje, ili objavljivati ili upotrebljavati slike, simbole, audio i video zapise, SMS poruke, internet komunikacije ili druge materijale koji mogu imati takavo dejstvo.

Izjave Nenada Stevandića o tome da je riječ o “paraobavještajnoj igri”, Dodika o tome da je odluka CIK-a “skandalozan pokušaj sprovođenja izbornog inžinjeringa”, te Željke Cvijanović da je u pitanju “osvetnički potez” su zapravo mišljenja za koje nisu ponuđeni argumenti, niti je iz objavljenih članaka vidiljivo da je iko od novinara/ki zapravo i postavio pitanje sagovornicima/cama da ponude konkretne dokaze za svoje navode.

Izjavom Milorada Dodika da je “CIK već kršila Ustav mijenjajući rok održavanja izbora”, takođe se bavio Istinomjer u analizi objavljenoj 8.10.2020. u kojoj je ustanovljeno da ne postoji odluka Ustavnog suda da je CIK ikada prekršila ustav BiH. Istonomjer je u analizi naveo da je SNSD, stranka na čijem čelu je Dodik, uputila apelaciju Ustavnom sudu u maju 2020. godine, tvrdeći da je odluka o odgađanju izbora neustavna. Apelacija je odbijena kao nedopuštena.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH u maju 2020. godine obavijestila je javnost da su Lokalni izbori, koji su prvobitno bili planirani za oktobar, odgođeni za 15. novembar 2020. godine zbog toga “što nisu osigurana sredstava iz budžeta za njihovo održavanje”.
Tri dana kasnije, SNSD, odnosno Klub poslanika te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske, uputio je Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke Centralne izborne komisije BiH da lokalni izbori budu odgođeni za 15. novembar, a nakon nešto više od mjesec dana Ustavni sud BiH odbacio je ovaj zahtjev kao nedopušten.

U sličnom tonu su i objavljene izjave politikologa o tome da je na djelu “pokušaj inženjeringa” koji dovodi u pitanje “regularnost izbora” te da će sprovođenje odluke CIK-a biti “novi potres”. U ovim primjerima se takođe radi o ličnim tumačenjima odluke CIK-a.

S druge strane, Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency International u BiH, organizacije koja se niz godina bavi monitoringom predizbornih kampanja u našoj zemlji kao i aktivnim radom na zaštiti od korupcije, u telefonskoj izjavi za Raskrinkavanje je naglasila da su zakonske odredbe sasvim jasne kada je riječ o širenju mržnje. Iako se sudski epilog odluke CIK-a čekao u tom momentu, rekla je kako je ovo jasna poruka svima da je ovakvo širenje mržnje nedopustivo.

Pa u svakom slučaju, odredbe zakona su jako jasne po pitanju širenja mržnje i podsticanja na nasilje, u bilo kakvim sadržajima koji plasiraju političke stranke. Naravno, vidjećemo šta će biti odluka suda po žalbi Ujedinjene Srpske, to se još uvijek čeka. Ono što bi svakako bilo dobro da iako nismo do sada vidjeli nijednu situaciju uglavnom su kandidati bili ti koju su sklanjani sa lista, a ne cijele političke stranke, ali bi u svakom slučaju bilo pozitivno kada bi se jedan ovakav radikalan potez, kako ga mnogi tumače napravio čisto kao poruka i svim ostalim političkim subjektima da je ovaj vid  i oglašavanja i promovisanja neprihvatljiv posebno u tom smislu osjetljivog društva kao što je Bosna i Hercegovina i šire, i značaja suzbijanja mržnje i podsticanja na nasilje

U međuvremenu, Sud BiH je poništio odluku CIK-a, te će Ujedinjena Srpska imati pravo učešća na lokalnim izborima 2020. Naime, Sud je utvrdio kako odredba Izbornog zakona na koju se pozvao CIK u svojoj odluci važi samo za period izborne kampanje, koja je počela 16.10.2020., a CIK je odluku donio prije početka kampanje.

Zbog navedenih činjenica i ukupnom načinu tretiranja teme odluke CIK-a da zabrani učešće Ujedinjenoj Srpskoj na lokalnim izborima ove godine, u kome jasno dominiraju stavovi jedne političke opcije, odnosno vladajuće koalicije i njenih dužnosnika/ca, članke objavljene na RTRS-u ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje.

O tome kako je RTRS izvještavala pristrasno u još jednom slučaju koji je privukao veliku pažnju javnosti, Raskrinkavanje je pisalo u analizi objavljenoj 15.1.2018. koju u cijelosti možete pročitati na linku ispod:

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pristrasno izvještavanje 07.10.2020

RTRS: Stevandić: Odluka CIK-a neodrživa, riječ o paraobavještajnoj igri

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas Srni da je neprihvatljiva i neodrživa odluka Centralne izborne komisije BiH o poništava...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 07.10.2020

RTRS: CIK zabranio učešće Ujedinjenoj Srpskoj na izborima, Stevandić najavio žalbu

Centralna izborna komisija BiH poništila je ovjeru za učešće na izborima stranke Ujedinjena Srpska i njenog lidera Nenada Stevandića kaznila sa 10.000...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 07.10.2020

RTRS: Pravni tim Ujedinje Srpske o odluci CIK-a

U centrali Ujedinjene Srpske u toku je sjednica pravnog tima Ujedinjene Srpske na kojoj se razmatra današnja odluka CIK-a.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 07.10.2020

RTRS: Dodik: Skandalozan pokušaj sprovođenja izbornog inžinjeringa

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je odluka nelegitimne Centralne izborne komisije BiH da poništi ovjeru za učešće na izborima Uj...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 07.10.2020

RTRS: Cvijanović: Odluka CIK-a osvetnički potez (VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da to što je Centralna izborna komisija BiH poništila Ujedinjenoj Srpskoj ovjeru za učešć...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 07.10.2020

RTRS: Šta se krije iza odluke CIK-a? (VIDEO)

Centralna izborna komisija zabranila je učešće Ujedinjene Srpske na predstojećim lokalnim izborima. Odluka CIK-a, uslijedila je zbog objave spota ove...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 07.10.2020

RTRS: Borenović: Konačno jedna od institucija počela da radi

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović danas je, nakon odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH da poništi ovjeru za učešće na izborima Ujedinjene S...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 08.10.2020

RTRS: Đokić: Ishitrena odluka CIK-a

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić smatra da je odluka Centralne izborne komisije /CIK/ BiH kojom se zabranjuje učešće Ujedinjenoj Srpskoj...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 08.10.2020

RTRS: Pavić: Odluka CIK-a pokušaj inženjeringa, regularnost izbora u pitanju

Politikolog iz Beograda Aleksandar Pavić ocijenio je da odluka Centralne izborne komisije BiH da zabrani učešće Ujedinjene Srpske na predstojećim loka...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 08.10.2020

RTRS: Ujedinjena Srpska: Žalba Sudu BiH na diskriminatorsku odluku CIK-a BiH

Ujedinjena Srpska će u zakonskom roku podnijeti žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH na odluku Centralne izborne komisije BiH /CIK/ o zabrani učešća...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 08.10.2020

RTRS: Rajčević: Degutantno naslađivanje opozicije nad sramnom odlukom CIK-a

Šef Glavnog izbornog štaba SNSD-a za lokalne izbore Srđan Rajčević izjavio je Srni da se o umjetničkom dojmu spota Ujedinjene Srpske može razgovarati,...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 08.10.2020

RTRS: Kozomara: Sprovođenje sporne odluke biće novi potres

Iza odluke Centralne izborne komisije BiH da se zabrani učešće Ujedinjene Srpske na lokalnim izborima zbog predizbornog spota stoji bošnjačko-sarajevs...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 09.10.2020

RTRS: CIK: Sama novčana kazna bi ojačala rezultat Stevandićeve stranke

Novačana kazna za Ujedinjenu Srpsku u maksimalnom iznosu od 10.000 KM ne bi postigla svrhu kažnjavanja, i dovela bi do dodatnog jačanja ideja i cljeva...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 09.10.2020

RTRS: Stevandić: Žalba Sudu BiH, očekujem poništenje odluke CIK-a

Ujedinjena Srpska će u zakonskom roku, večeras ili sutra, podnijeti žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH na političku odluku Centralne izborne komisi...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 10.10.2020

RTRS: Stevandić: Žalba će danas biti upućena Sudu BiH

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je Srni da će žalba na odluku Centralne izborne komisije BiH o zabrani učešća ove partije na lok...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 10.10.2020

RTRS: Ujedinjena Srpska uložila žalbu na odluku CIK-a BiH

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić potvrdio je, za RTRS, da je proslijeđena žalba na odluku Centralne izborne komisije BiH, o zabrani učešć...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 12.10.2020

RTRS: Stevandić: U slučaju potvrđivanja odluke CIK-a moguće obraćanje Ustavnom sudu

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je Srni da očekuje da, nakon otpremljene žalbe na odluku Centralne izborne komisije BiH o zabrani...

 • Pristrasno izvještavanje