Raskrinkavanje.ba

Lutka “palestinske bebe” djelo je aktiviste i nije u prodaji

Mediji u regionu objavili su članke u kojima se tvrdi da je u prodaju puštena lutka “krvave palestinske bebe”. Fotografija takve lutke na pijaci zapravo je djelo aktiviste koji je pokušao skrenuti pažnju na situaciju u Palestini.

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock 

Na portalu Slobodna Bosna 7. januara 2024. godine objavljen je članak o navodnoj prodaji “krvavih” lutki za djecu. Članak je naslovljen:

MORBIDNO I STRAŠNO: Izraelci pustili u prodaju "krvavu palestinsku bebu", pojavila se i na tržnici u Meksiku (VIDEO)

Članak je opremljen kolažom dvije fotografije na kojima su dječije lutke prekrivene crvenim mrljama. Na jednoj od fotografija vidi se zapakovana plastična lutka bebe. Na pakovanju su ispis “Uključuje palestinsku bebu” (šp. Incluye bebe Palestino) i zastave Izraela, Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a. 

Screenshot 2024 02 09 142343

U članku su navedene dvije objave sa društvene mreže X. Prva objava potiče sa naloga Debunker NEWS. U vrijeme pisanja ove analize nije bila dostupna, ali je njen sadržaj u članku citiran. Druga objava potiče sa naloga The Saviour, gdje je objavljena 7. januara. Kako se u članku portala Slobodna Bosna ističe, u ovoj se objavi tvrdi “da se igračke koje prikazuju krvavu palestinsku bebu prodaju na tržnici u Meksiku”. Objava sadrži i kratki snimak koji prikazuje štandove sa dječijim igračkama, među kojima je i ovakva lutka. 

Izraelski doseljenici, kako su krajem oktobra prošle godine izvjestili brojni svjetski mediji, na okupiranoj Zapadnoj obali vješali su krvave lutke na zid palestinske škole kako bi natjerali Palestince da odu ili će biti ubijeni.

Na društvenoj mreži X pojavile su se nove fotografije koje pokazuju totalno pomračenje ljudskog uma.

- Danas su Izraelci napravili još jedan korak u užasu, stavljajući u prodaju kolekciju lutaka tipa "krvava palestinska beba". Moje mišljenje: Čini se da se među određenim cionistima toliko pojavila neljudskost. Pitam se imaju li dušu... Nikada nećemo moći zaboraviti njihove strahote. Otišli su predaleko - piše na profilu Debunker NEWS uz priložene fotografije.

Drugi korisnik mreže X objavio je videosnimak uz opis da se igračke koje prikazuju krvavu palestinsku bebu prodaju na tržnici u Meksiku.

Članke u kojima se tvrdi da su “Izraelci pustili u prodaju” ovakve lutke, opremljene istom ili sličnom kolaž fotografijom, objavili su i portali Index, Depo, Faktor, Viteški portal, Visoko In, Sandžačke, PressMedia, Info-Ks, Magazin Plus, Cazin, Sandžak Danas, Fiks, Dnevne vijesti, Sarajevo grad i Vitez. U nekim od ovih članaka navodi se i da se lutka može pronaći na tržnici u Meksiku (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12), dok je u nekim ta tvrdnja izostavljena (1, 2, 3). 

Portal Tip objavio je članak sa tvrdnjama da su “Izraelci napravili i pustili u prodaju” lutku, ali u članku nije objavljena fotografija koja tu lutku prikazuje. 

U naslovu članka portala 24 Sedam navodi se da se u “prodaji pojavila lutka krvave palestinske bebe”, dok se u ostatku članka navode iste pomenute objave sa društvene mreže X. Portal Informer objavio je članak u čijem se naslovu navodi da su u prodaji “krvave lutke palestinskih beba”, dok se u naslovu portala Mondo (.me) navodi da je na prodaju “lutka mrtve palestinske bebe”, ali se u ovim člancima ne tvrdi da su takvu lutku napravili Izraelci niti da se ona prodaje u Meksiku. 

Tvrdnje o tome da se ovakve lutke prodaju, uz fotografiju lutke, objavljene su i na društvenim mrežama (1, 2). 

Screenshot 2024 02 09 142522

Šta su činjenice?

U izraelskim napadima na Pojas Gaze, koji traju od 7. oktobra 2023. godine, ubijeno je više od 27.000 Palestinaca/ki, a ranjeno njih više od 67.000. Više od 10.000 ubijenih u Gazi bili su djeca, a više od 100 palestinske djece ubijeno je na Zapadnoj obali. Gotovo dva miliona civila prinudno je iseljeno u Gazi, neki i više puta. Prema procjenama Ujedinjenih nacija, više od 17.000 djece ostalo je bez staratelja/ki ili je razdvojeno od svojih porodica tokom četiri mjeseca sukoba. 

Lutku “krvave palestinske bebe” koja je prikazana u pomenutim objavama i člancima, ipak, nisu napravili Izraelci niti se ona prodaje. Ove tvrdnje analizirali su brojni mediji i platforme za provjeru činjenica, među kojima su Reuters, Full Fact, PolitiFact, Snopes, kao i platforme iz regije Istinomer i Raskrinkavanje iz Crne Gore. Kako je u ovim analizama istaknuto, lutka je djelo aktiviste i umjetnika iz Meksika, kreirana s namjerom podizanja svijesti o stradanju djece u Palestini, i ne prodaje se u trgovinama. 

Naime, snimci i fotografije lutke objavljeni u člancima i na društvenim mrežama originalno su objavljeni na Instagram nalogu vlocke_negro (1, 2). U opisu prve objave snimka lutke na tržnici navodi se: “Igračka koju sam našao ovog ‘Dana tri kralja’ na buvljoj pijaci Col Doctores, CDMX. Izraelski elitni vojnici. Uključuje palestinsku bebu. Proizvedeno u Izraelu 😲??”.

Ipak, u opisu ovog naloga na društvenim mrežama u vrijeme pisanja ove analize navodi se da je “palestinska beba propalestinska aktivistička umjetnička intervencija”. Na istom nalogu objavljeni su i drugi snimci i fotografije koji prikazuju istu lutku i proces njenog kreiranja (1, 2). 

Screenshot 2024 02 09 142702

U opisu objave od 10. januara objašnjeno je da su snimci sa tržnice nastali tako što su se aktivisti obratili trgovcima/kinjama kojima su “objasnili svrhu ovog projekta” i koji su im “bez oklijevanja pozajmili svoje tezge da se snimaju i fotografišu, vodeći računa da to urade brzo kako bi izbjegli radoznale poglede prolaznika/ca”. Istaknuto je da je u pitanju projekat za medije i društvene mreže, s ciljem podizanja svijesti o situaciji u Palestini, te je navedeno izvinjenje onima koje su “povrijedili i uvrijedili”. 

Platforma za provjeru činjenica Full Fact kontaktirala je umjetnika koji je napravio lutku. U analizi ove platforme navodi se: 

Umjetnik je potvrdio za Full Fact da postoji samo jedna lutka i da se nigdje ne prodaje. Rekao je da je lutka trenutno dio galerijske izložbe njegovih radova u Oaxaci u Meksiku, a biće prikazana i na sajmu umjetnosti u Mexico Cityju.

Dakle, plastična lutka “krvave bebe” djelo je umjetnika iz Meksika, nastala s ciljem podizanja svijesti o situaciji u Palestini, i nije se zaista prodavala. Nisu je kreirali niti prodavali Izraelci. 

Drugu fotografiju krpenih lutki prekrivenih crvenom bojom, koja je bila dio kolaža kojim su pojedini domaći mediji opremili svoje članke, pronašli smo u članku portala Middle East Eye od 27. oktobra 2023. godine. U njemu se, kao i u pomenutim člancima, navodi da fotografija prikazuje lutke koje su Izraelci ostavili ispred škole na Zapadnoj obali. Nigdje se ne navodi da su lutke bile u prodaji. Raskrinkavanje nije uspjelo nezavisno utvrditi odakle fotografija zaista potiče.  

Shodno činjenicama, tvrdnje da se plastična lutka “palestinske bebe” prodavala i da su je kreirali Izraelci, objavljene u članku portala Faktor, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostale objave ovih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena:

12.2.2024: Portali 24 Sedam, Mondo (.me) i Slobodna Bosna ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno.

Naknadno smo utvrdili da je portal Faktor ocijenjene tvrdnje objavio prije portala Slobodna Bosna. Stoga ocjenu lažna vijest dobijaju tvrdnje objavljene u članku portala Faktor, dok je ocjena tvrdnji u članku portala Slobodna Bosna izmijenjena u prenošenje lažnih vijesti.

21.2.2024: Portal Informer je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno.

30.4.2024: Portal Pressmedia je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 08.01.2024

Cazin.ba: VIDEO Pomračenje uma: Izraelci napravili i pustili u prodaju “krvavu palestinsku bebu”

Izraelski doseljenici, kako su krajem oktobra prošle godine izvjestili brojni svjetski mediji, na okupiranoj Zapadnoj obali vješali su krvave lutke na...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.01.2024

Informer: BOLESNO! U prodaji morbidne krvave lutke palestinskih beba! (VIDEO)

-

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 08.01.2024

Magazin Plus: Morbidan čin: Izraelci napravili i pustili u prodaju “krvavu palestinsku bebu”!

Na društvenoj mreži X pojavile su se nove fotografije koje pokazuju totalno pomračenje ljudskog uma

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.01.2024

24sedam rs: U prodaji se pojavila lutka krvave palestinske bebe: Morbidan snimak kruži društvenim mrežama (VIDEO)

Na nekoliko štandova mogla se videti slična "igračka" istog proizvođača

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 08.01.2024

Info KS: POMRAČENJE UMA Izraelci napravili i pustili u prodaju "krvavu palestinsku bebu", pojavila se i na tržnici u Meksiku!?

Izraelski doseljenici, kako su krajem oktobra prošle godine izvjestili brojni svjetski mediji, na okupiranoj Zapadnoj obali vješali su krvave lutke na...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.01.2024

PressMedia: MORBIDNO I STRAŠNO: Izraelci pustili u prodaju “krvavu palestinsku bebu”

Izraelski doseljenici, kako su krajem oktobra prošle godine izvjestili brojni svjetski mediji, na okupiranoj Zapadnoj obali vješali su krvave lutke na...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 08.01.2024

Sandžačke: STRAŠNO I MORBIDNO: Izraelci napravili i pustili u prodaju “krvavu palestinsku bebu”

Izraelski doseljenici, kako su krajem oktobra prošle godine izvjestili brojni svjetski mediji, na okupiranoj Zapadnoj obali vješali su krvave lutke na...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.01.2024

Viteski portal: Pomračenje uma: Izraelci napravili i pustili u prodaju “krvavu palestinsku bebu”, pojavila se i na tržnici u Meksiku!?

Izraelski doseljenici, kako su krajem oktobra prošle godine izvjestili brojni svjetski mediji, na okupiranoj Zapadnoj obali vješali su krvave lutke na...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 07.01.2024

Faktor: Pomračenje uma: Izraelci napravili i pustili u prodaju "krvavu palestinsku bebu", pojavila se i na tržnici u Meksiku!?

Izraelski doseljenici, kako su krajem oktobra prošle godine izvjestili brojni svjetski mediji, na okupiranoj Zapadnoj obali vješali su krvave lutke na...

 • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 08.01.2024

Visokoin: Morbidan čin: Izraelci napravili i pustili u prodaju “krvavu palestinsku bebu”!

Izraelski doseljenici, kako su krajem oktobra prošle godine izvjestili brojni svjetski mediji, na okupiranoj Zapadnoj obali vješali su krvave lutke na...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.01.2024

Tuzlanski info portal: Morbidan čin: Izraelci napravili i pustili u prodaju “krvavu palestinsku bebu”!

Izraelski doseljenici, kako su krajem oktobra prošle godine izvjestili brojni svjetski mediji, na okupiranoj Zapadnoj obali vješali su krvave lutke na...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.01.2024

Depo: Morbidan čin: Izraelci napravili i pustili u prodaju "krvavu palestinsku bebu"!

Na društvenoj mreži X pojavile su se nove fotografije koje pokazuju totalno pomračenje ljudskog uma

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 08.01.2024

Sandžak danas: MORBIDNO I STRAŠNO: Izraelci pustili u prodaju “krvavu palestinsku bebu”

-

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.01.2024

IndexBA: Izraelci napravili i pustili u prodaju “krvavu palestinsku bebu”, pojavila se i na tržnici u Meksiku!?

Izraelski doseljenici, kako su krajem oktobra prošle godine izvjestili brojni svjetski mediji, na okupiranoj Zapadnoj obali vješali su krvave lutke na...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 07.01.2024

Mondo.me: STRAVIČNO! NA PRODAJU LUTKA MRTVE PALESTINSKE BEBE!

Na instagramu je osvanuo video koje je mnoge zaprepastio.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 07.01.2024

Slobodna Bosna: MORBIDNO I STRAŠNO: Izraelci pustili u prodaju "krvavu palestinsku bebu", pojavila se i na tržnici u Meksiku (VIDEO)

Na društvenoj mreži X pojavile su se nove fotografije koje pokazuju totalno pomračenje ljudskog uma

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno