Magazin Dan II: Manipulativne taktike za monetizaciju

Anonimni portal Magazin dan koristi manipulativne taktike za prikupljanja klikova i zaradu korištenjem preuveličanih naslova za privlačenje čitatelja/ki.

Foto: Freepik

Raskrinkavanje je ranije pisalo o anonimnim portalima čija je primarna svrha zarada putem manipulacije i korištenja klikbejt naslova. Jedan od takvih portala jeste Magazin dan, koji već pet godina koristi ove taktike. Ovaj portal najčešće objavljuje članke s preuveličanim naslovima koji izazivaju paniku i strah, dok je sadržaj članaka obično preuzet od drugih medija. 

U analizi “Magazin Dan: Stvaranje panike kao sredstvo za ‘lov na klikove’”, objavljenoj 12.8.2021, bavili smo se tada aktuelnim člancima ovog portala.

Lažna vijest
Magazin Dan: Stvaranje panike kao sredstvo za “lov na klikove”

Portal Magazin Dan učestalo koristi manipulativne taktike u cilju skupljanj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Klikbejt Ispravljeno 12.08.2021

 

Politika i poznate ličnosti kao glavne teme Magazina dan

Magazin dan objavljuje članke koji su vezani za aktuelnu svjetsku politiku i tragične i privatne priče poznatih ličnosti. Takav je, naprimjer, članak objavljen 11. juna 2022. godine, u kojem se govori o smrti sina poznatog glumca, zbog koje je navodno “cijela Srbija u žalosti”:

CELA SRBIJA U ŽALOSTI! Sin slavnog glumca pronađen MRTAV na parkingu: Imao je samo 27 godina, ISTRAGA smrti u toku

Iako je naslov napisan tako da se stiče dojam da je u pitanju smrt člana porodice nekog od srbijanskih glumaca, članak je, ustvari, o smrti sina američkog glumca Jacka Wagnera. Originalni članak objavljen je na portalu Alo 8.6.2022, no u njemu se ne tvrdi je “Srbija u žalosti”.

Pored ovoga, 2.7.2022. objavljen je i članak o srbijanskom muzičaru Saši Popoviću.

Više ništa neće biti isto: Poznata sudbina Saše Popovića, Suzana uplakana! (FOTO)

U članku se govori o Popovićevim uspjesima, kao što su njegova postignuća sa “Zvezdama Granda”, te njegovoj imovini. Navedeno je i da je u braku s pjevačicom Suzanom Jovanović, a da mu je bugarska proročica poznata kao Baba Vanga kazala da će biti najveći čovjek na Balkanu. U članku se, s druge strane, ne govori zbog čega je “Suzana uplakna” niti šta to “više neće biti isto”. 

Članci s istim i/ili sličnim naslovima objavljeni su još na portalima Story (30.6.2022), Balkan Life Today (1.7.2022) te Lifestyle Dom (2.7.2022). U ovim se člancima objašnjava da je Popović prepustio određene dužnosti u Grand produkciji kako bi imao više slobodnog vremena, zbog čega je njegova supruga bila jako sretna. Ni u ovim se člancima ne govori zbog čega je Jovanović “uplakana”.

Posljednji primjer kojim smo se bavili jeste članak objavljen 4. jula, u kojem se govori o ubistvu bračnog para iz Leskovca:

Komšije koje su pušile na terasi VIDELE SVE!: Evo šta se dešavalo pre ZLOČINA koji je potresao Srbiju!

U članku se govori o Biljani S. koja je navodno ubila svog supruga tako što ga je isjekla, a zatim i zabetonirala u bure, a tri godine kasnije i ona je pronađena mrtva. 

Nasuprot naslovu, u članku nije navedeno šta su to “komšije na terasi vidjele” niti su napisani detalji policijskog izvještaja o ovom događaju. Dijelovi ovog članka, uključujući naslov, preuzeti su s portala Objektiv, gdje su objavljeni 1.7.2022. U članku ovog portala navodi se izjava “komšije” koji je kazao kako je vidio Biljanu koja je, poslije svađe s nepoznatom osobom, nasilu odvezena u autu.

 

Koje se taktike koriste na portalu Magazin dan?

Anonimni portali poput Magazina dan, čija je primarna svrha prikupljanje klikova i zarada, svoje članke obično dijele putem farmi Facebook stranica. 

Farme portala

Farme portala, to jeste, mreže web portala i Facebook stranica koje su uvezane s njima, objavljuju “ukradene” tekstove, snimke i druge sadržaje preuzete iz medija i/ili drugih sličnih portala ili, pak, izmišljaju lažne vijesti kako bi privukle posjetitelje/ke do kojih dolaze, dijeleći svoje linkove na raznim Facebook stranicama. One obično podrazumijevaju više različitih portala uvezanih u jednu mrežu ili grupu. Na ovaj način, vlasnik takvih portala, umjesto zarade od klikova i reklama koje dolaze od jednog portala, prihod povećava tako što ima više portala na kojima se prikazuju reklame. 

Pored toga, vlasnici ovakvih portala često krše pravila korištenja Google AdSense servisa, što, prije ili kasnije, dovodi do toga da im Google uskrati mogućnost korištenja reklama. Budući da je zarada ostvarena na taj način jedina svrha njihovog postojanja, kada jedan takav portal izgubi AdSense “licencu”, njegov vlasnik ga “gasi” i pokreće drugi, koji se zatim nastavlja promovisati na postojećim Facebook stranicama.

U slučaju Magazina dan radi se o četiri Facebook stranice: Ideje Za Dvorište, Prirodni lijek, Lečenje Biljem te Film.ba, na kojima se skoro isključivo objavljuje sadržaj s ovog portala. Ove stranice ukupno imaju više od 809.000 pratitelja/ki. 

Članci na ovom portalu su najčešće preuzeti s drugih portala i opremljeni preuveličanim naslovima. Nakon nekog vremena, obično nakon nekoliko dana, članci budu obrisani s portala. 

Magazin dan na ovaj način prikuplja klikove, ali i smanjuje mogućnost da takve članke ocijene platforme za provjeru činjenica. No, iako članci budu uklonjeni, algoritmi društvenih mreža “uče” šta zanima korisnike/ce te im “nude” članke slične onima koje su već otvarali.

U analizi sadržaja portala Balkan Life Style, čiji je modus operandi sličan onome Magazina dan, objasnili smo kako čitateljke i čitatelje prirodno privlače negativne vijesti. Psihološki fenomen “pristranost negativnom” (eng. negativity bias), prema kojem negativni događaji imaju veći utjecaj na ljude od pozitivnih, koristi se za privlačenje klikova na ovim portalima u znatnoj mjeri. 

Kako smo naveli u toj analizi, takvi procesi dešavaju se nesvjesno. Čak i kada autori/ce na anonimnim portalima nemaju znanje o navedenim procesima, čitanost članaka o tragedijama njihov je jasan pokazatelj. Iz tog razloga, svakodnevno objavljuju vijesti o lažnim tragedijama ili klikbejt naslove koji navode na pomisao da se tragedija desila, kako bi dobili posjete na stranicu i prikupili dobit od reklama. Više o tome pročitajte na linku:

Lažna vijest
Balkan Life Today nastavlja izmišljati tragične vijesti

Anonimni portal Balkan Life Today nastavlja privlačiti pažnju čitatelja/ki...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Klikbejt 28.04.2022

Dakle, manipulativne taktike za monetizaciju česte su na portalu Magazin dan. Naslovi analiziranih članaka napisani su tako da “obećavaju” emotivnu ili šokantnu vijest, ali u samim člancima, koji su obično u cijelosti ili djelimično preuzeti, takve vijesti nema. Ovim naslovima dajemo ocjenu klikbejt.

Napomena

19.7.2022: Nakon objave naše analize, Magazin dan poslao je ispravke za tri članka koja su ocjenjena u analizi, te shodno tome ocjenjeni članci dobijaju i ocjene ispravljeno. Portali Balkan Life Today i Lifestyle Dom također dobijaju ocjenu ispravljeno zbog unešenih ispravki u ocjenjene članke.

19.07.2023: U ovoj analizi je članak objavljen na portalu Story.rs nenamjernom greškom bio označen kao članak portala Story.hr. Ta je greška sada ispravljena.

 (Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 18. 07. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Podzemni tuneli u Gazi “otkriveni” u klikbejt-naslovima

Mediji godinama izvještavaju o mreži podzemnih tunela u Pojasu Gaze, a u ko...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me