Manipulacije anonimnog portala Info kuhinja: Starim klikbejtima do zarade

Anonimni portal Info kuhinja objavljuje članke opremljene recikliranim senzacionalističkim klibejt naslovima s drugih portala, kojima nastoji privući što više posjeta. 

Foto: Flickr

Osim članaka u kojima se eksploatišu tragedije i smrti poznatih, portal Info kuhinja objavljuje dezinformativne sadržaje opremljene senzacionalističkim naslovima kako bi privukao što više posjeta člancima.

Većina članaka pisana je u karakterističnom stilu koji ne poštuje novinarske norme, odnosno zanemaruje pravilo “obrnute piramide”, koja podrazumijeva objavljivanje najbitnijih informacija u prvom dijelu članka. U člancima se većinom nalaze prepričane informacije iz drugih izvora, pisane u nerazumljivim i gramatički neispravnim rečenicama.

Sadržaji ovog portala dijele se na Facebook stranici Moji recepti, koja naizgled nema nikakve veze s portalom. No, ovo je ujedno i jedini put kojim se može pristupiti stranici, jer ukucavanjem domene ovog portala u browser otvara se stranica na engleskom jeziku koja objavljuje članke o kriptovalutama. 

Isto se događa i s linkovima članaka portala Info kuhinja koji se dijele na Facebooku. Naime, kada se kopira link članka u browser, otvara se stranica s pojedinim člancima o kriptovalutama na engleskom jeziku.

U opisu ove stranice na engleskom jeziku navodi se da je “https://infokuhinja.com/ predvodnik izvora vijesti” i da djeluje “u skladu s filozofijom informiranja svojih čitalaca” te da “nudi svjež, uvjerljiv sadržaj koji je koristan i informativan za čitaoce”. 

 

Stari klikbejti

Na Facebook stranici Moji recepti 19.1.2023. godine podijeljen je članak portala Info kuhinja pod naslovom: 

VELIKA TRAGEDIJA POTRESLA CELU SRBIJU: Velikan PUCAO SEBI U GLAVU, supruga ispod čaršava ZATEKLA STRAVIČAN PRIZOR! ŠOK I NEVERICE..Nije moguće da je ON

Članak govori o braku glumačkog para Branka Petrić i Bekim Fehmiu. U prvim rečenicama navedena je kratka biografija glumice Petrić, dok se u nastavku navode detalji o tome kako se upoznala sa suprugom s kojim je studirala na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. No, članak, koji obiluje stilskim i pravopisnim greškama, nema nikakve veze s naslovom. U njemu nisu navedene nikakve informacije o “velikoj tragediji”, pucnjavi niti o bilo kakvom “stravičnom prizoru”. 

Ovaj članak objavljen je na portalu Wood work 15.1.2023. godine. 

Isti članak objavljen je 13.5.2022. godine na portalu Recepti danas. Radi se o skraćenoj verziji članka koji je portal Republika objavio 12.2.2022. godine pod sličnim naslovom. 

No, u članku Republike, osim informacija o braku glumačkog para, navedene su i izjave glumice Branke Petrić o detaljima smrti njenog muža koji se 15.6.2010. godine ubio hicem iz pištolja. Ona je, osim toga, izjavila i da ga je pronašla ispod čaršafa, što je navedeno i u naslovima članaka. 

No, klikbejt naslovi objavljeni prošle i ove godine navode na pogrešan zaključak da se radi o tragediji koja se upravo dogodila, iako je Fehmiu preminuo prije skoro 13 godina. 

Shodno navedenim činjenicama, naslove analiziranih članaka ocjenjujemo kao klikbejt i manipulisanje činjenicama

 

 


Na Facebook stranici Moji recepti 19.1.2023. godine podijeljen je članak portala Info kuhinja pod naslovom: 

POVUKAO SE IZ JAVNOSTI ZBOG TEŠKE BOLESTI: Evo kako sad izgleda omiljeni glumac Saša Petrović 2 godine poslije povlačenja, neprepoznatljiv


U članku je navedeno da se radi o glumcu čijih se filmskih i pozorišnih uloga sjećamo i koji se nakon dužeg perioda pojavio u javnosti. Navedeno je da je došao u Kamerni teatar 55 na obilježavanje godišnjice smrti glumca Dragana Jovičića i da su prošle dvije godine otkako je napustio predstavu “Sjećaš li se Doli Bel”, kada je i posljednji put bio viđen u javnosti. On je sada, kako se navodi, pričao s novinarom Davorom Golubićem.

U nastavku su nabrojane uloge po kojima pamtimo ovog glumca. U članku je navedeno da se u martu prije dvije godine povukao te da je novinarima u telefonskom razgovoru tada kazao da se osjeća loše i da će biti bolje. 

No, nasuprot naslovu koji navodi na zaključak da se radi o aktuelnoj temi, glumac Saša Petrović je u martu 2019. godine zbog zdravstvenih problema napustio probe za predstavu “Sjećaš li se Doli Bel”, kada je novinarima dnevnog lista Avaz kazao da se osjeća loše, ali da će biti bolje. U javnosti se pojavio 6.11.2021. godine na obilježavanju godišnjice smrti glumca Dragana Jovičića. Iako se iz naslova članka portala Info kuhinja stiče utisak da je vijest aktuelna, radi se o vijesti staroj više od godinu. 

Članak s istim naslovom i sadržajem objavljen je na portalu Novi 6.11.2021. godine.  

Shodno navedenim činjenicama, naslov članka portala Info kuhinja ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i klikbejt

Na istoj Facebook stranici portala Moji recepti istoga dana, 19.1.2023. godine, prenesen je članak pod naslovom: 

DESIO SE NEVIĐENI SKANDAL U SRBIJI! On je došao u mrtvačnicu po preminulu suprugu, ljubio je i grlio, PA JE OTKRIO STRAŠNU ISTINU..Ostao je u ŠOKU!

U ovom članku, koji obiluje gramatičkim i pravopisnim greškama, navodi se da je u “medicinskom svijetu primijećen vrlo moderan trend koji je usko povezan s kriminalom” te da ovaj zločin košta “milijune dolara i eura, a možda i više”. Navedeno je da je riječ o trendu koji donosi “lagan novac” te da u svemu tome jedino pate “roditelji, posebno majke”. 

U nastavku se navodi da su autori/ce prije nekoliko dana pisali/e o roditeljima kojima su rekli da im je dijete preminulo, a koje je zapravo bilo prodato drugom bračnom paru. Navedeno je da “u svakom poslu ima grešaka, ali kada je mrtvačnica u pitanju, tada te pogreške nisu baš poželjne”. Autori/ce u članku tvrde da donose priču iz Niša “kada je pokojnik zamijenjen, kada je E.I. preminuo”. Tada je, kako se navodi, “umjesto obitelji, predana Boraninu”, koji ju je prepoznao kao suprugu. Međutim, u nastavku je navedeno da je radnik iz kapelice sinu koji je došao po majčino tijelo kazao da je “tijelo njegove majke preuzeo njezin suprug Boranin, koji ju je odveo u Bor”.

Navodno su suprug i sin, kada su shvatili da je došlo do zamjene, “nazvali čovjeka Boranina koji je već bio na putu za Bor” i kazali mu da se mora vratiti jer su mu “dali pogrešnu suprugu”. Sin je navodno nakon toga kazao da je “doživio veliki stres” i da je brojna rodbina koja je stigla na sprovod morala čekati dva sata na groblju “po najjačem suncu jer sprovod je bio tek u 14 sati.”

Članak s istim naslovom i sadržajem objavljen je na portalu Recepti danas 12.7.2021. godine. No, iako se iz naslova može zaključiti da se radi o aktualnom slučaju, vijest je zapravo stara više od dvije godine. Članak o zamjeni tijela pokojnice prvi je objavio portal Blic 25.8.2020. godine

Shodno činjenicama, naslov članka Info kuhinje ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i klikbejt
 

Portal Info kuhinja

Info kuhinja je anonimni portal na kojem nema informacija o autorima ili autoricama objavljenog sadržaja. Nakon otvaranja početne stranice portala pojavljuje se crno polje na kojem iskaču pop-up prozori. U prvom prozoru stoji obavještenje da se stranica učitava. Nakon toga pojavljuje se drugi pop-up prozor, u kojem se navodi da su “vaše postavke spremljene”. Ispod ovog napisa nalazi se dugme na kojem je napisano “OK”, a koje navodi na zaključak da se nakon klika na njega otvara članak. Umjesto toga, ovaj potez vodi na web stranicu s reklamom, dok se stranica članka otvara tek ponovnim pokretanjem linka.

Portal Info kuhinja nema drugu očitu svrhu osim ostvarivanja zarade putem Google AdSense oglašivačke platforme. Raskrinkavanje je u analizi 17.11.2017. godine pisalo o tome kako funkcioniše ova platforma i kako je koriste portali koji se lažno predstavljaju kao mediji kako bi na osnovu dezinformacija i manipulacija svakodnevno ostvarivali zaradu. 

 

(Raskrinkavanje)

Autorica: Alena Beširević Objavljeno: 27. 01. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimci zalaska sunca ne dokazuju da je ono bliže Zemlji nego što kaže nauka

Društvenim mrežama dijele se tvrdnje da je udaljenost Sunca od Zemlje mnogo...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Bazne stanice se kamufliraju iz estetskih razloga, ne zato što su opasne

Stari videosnimak na kojem radnici pokrivaju baznu stanicu na krovu kamufla...

Lažna vijest Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Ukrajina nije najavila “holokaust Rusa koji podržavaju Putina”

Portal Nulta tačka objavio je članak u kome se tvrdi da Ukrajina najavljuje...

Lažna vijest Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me