Raskrinkavanje.ba

Manipulativna montaža: Zloupotreba izjava ginekologinje za antivakcinacijsku propagandu

Na društvenim mrežama kruži kompilacija izjava o HPV vakcinama s predavanja o prevenciji raka grlića materice. Predavanje je održala srbijanska doktorica Vesna Kesić. Snimci njenih izjava izrezani su i spojeni tako da gledatelje/ke navedu na pogrešan zaključak da se doktorica protivi vakcinaciji i smatra je opasnom.

Foto: Freepik

Na Facebook stranici Lekari i roditelji za nauku i etiku - rezervna (Лекари и родитељи за науку и етику - резервна) 13. aprila 2024. godine objavljen je kratak videosnimak u kojem srbijanska doktorica Vesna Kesić govori o vakcinama protiv HPV virusa. Snimak sadrži sljedeće njene izjave:

Nije trajno, nije doživotno [zaštita]. I sad, ako date devojčici od devet, deset godina štiti je sedam, osam, deset godina. Znači, u onom momentu kada ona krene u seksualne odnose neće biti zaštićena. 

E sad za neželjene efekte težeg stepena, tu i ne znamo i pitanje je koliko vremena će još trebati da se to možda ispolji, ali autoimune bolesti i neurološki poremećaji su opisani. I sindrom hroničnog umora, znači to su nekakvi neurološki problemi regionalnog bola, tahikardije, onda prevremena insuficijencije jajnika, to mi je jako važno bilo kao ginekologu, tromboze, pa i smrtni slučajevi.

Roditelj mora da razume sve ovo jer on odlučuje da li će dati detetu vakcinu koja ga neće zaštiti potpuno i neće trajno, a u nekom malom procentu može se desiti neki neželjeni događaj koji, za onog ko se desi je 100% znate.
(...)
Kad bi me pitali ja, da imam dete, ja verovatno ne bih, ovaj, trenutno je vakcinisala jer toliko je važno znati ove druge…imati zdrave navike seksualne, znati sve ovo što treba znati o virusu, ako znam da nije trajno i nije potpuno vakcinisana. O bezbednosti prosto ne mogu ni da sudim, to sad svako od roditelja treba da čuje ovo što sam rekla jer ti blagi efekti manje-više, to ovaj… Svi smo mi za kovid imali, ali ovi dugotrajni i za njih mislim da treba da prođe vreme.   

Screenshot 3

U opisu videa je “sažetak” njenih izjava napisan tako da navede na zaključak da je doktorica govorila protiv vakcinacije i roditeljima savjetovala izbjegavanje. 

Prof. dr Vesna Kesić, najbolji srpski ginekolog i onkolog o HPV vakcinama: Ne zna se efikasnost, ima neželjenih dejstava, roditelji moraju da poslušaju i donesu odluku. 

Do datuma pisanja ove analize snimak je na Facebooku zabilježio više od 65.000 pregleda. Objavljen je istog dana i na YouTube kanalu Lekari i roditelji za nauku i etiku, kao i na još nekoliko Facebook i TikTok profila u narednim danima. Na YouTubeu je u oktobru 2022. godine objavljen i duži snimak s predavanja doktorice Kesić pod naslovom “Prof. dr Vesna Kesić: Da imam dete verovatno ga sada ne bih vakcinisala protiv HPV virusa”.

Šta su činjenice o vakcinama protiv HPV-a?

Kako im i samo ime govori, HPV vakcine su vakcine protiv infekcije humanim papiloma virusom (HPV). Riječ je o raznovrsnoj grupi virusa od kojih neke mogu izazvati rak grlića materice, objašnjeno je u članku objavljenom na web stranici Vakcine 16. januara 2020. godine. Štaviše, oko 90% slučajeva raka grlića materice izazvano je nekom vrstom HPV-a. U članku na stranici Vakcine navodi se:

Ovaj tip raka nema simptome u ranim stadijima i promjene na grliću materice mogu se otkriti na vrijeme tek redovnim ginekološkim pregledima i Papa-testom. Najčešći simptomi su abnormalna krvarenja, posebice u menopauzi, no ne treba biti naivan i misliti kako se ovaj tip kancera javlja samo kod starijih žena: nerijetko od njega obole i žene u reproduktivnoj dobi.

Oko 90% slučajeva raka grlića materice izazvano je određenim tipovima humanog papiloma virusa (HPV). Neki ljudi imaju HPV infekcije koje spontano prođu i ne izazovu ovaj oblik raka, dok kancerogeni sojevi HPV virusa mogu izazvati promjene i na sluznicama drugih organa, posebno usne šupljine. Ovo znači da od HPV-indukovanog kancera ne obolijevaju samo žene, nego mogu oboljeti i muškarci.
(...)
HPV su divergentna i šarolika skupina virusa, a naučnici različite tipove ovih virusa označavaju brojevima. Recimo, HPV 16 i HPV 18 su najopasniji, upravo oni izazivaju oko 70% slučajeva raka cerviksa. Drugi tipovi, poput HPV 11 i HPV 6, izazivaju spolne bradavice – papilome i laringealnu papilomatozu.

Postoje tri vrste HPV vakcina: Gardasil, Gardasil-9 i Cervarix. Gardasil-9 štiti od devet tipova HPV-a, što je čini vakcinom koja pruža najsveobuhvatniju zaštitu trenutno.

radu koji je u julu 2022. godine u Međunarodnom žurnalu ginekološkog raka objavila grupa stručnjaka/inja iz oblasti ginekologije, onkologije i epidemiologije iz više zemalja, a koji se bavio dezinformacijama o HPV vakcinama, objašnjeno je da su prva klinička ispitivanja HPV vakcina započeta još 1997. godine te da su u njima sudjelovale desetine hiljada ljudi. Vakcina je ušla u masovnu upotrebu 2006. godine i od tada su širom svijeta administrirane stotine miliona doza. To znači da naučnici/e gotovo 30 godina prate djelovanje i nuspojave i da su se ove vakcine pokazale kao bezbjedne i efikasne.

Tvrdnje da HPV vakcine uzrokuju ozbiljna zdravstvena oboljenja poput neuroloških problema, krvnih ugrušaka i neplodnosti neutemeljene su, što pokazuju naučna istraživanja. S druge strane, HPV vakcine pokazale su se kao efikasne. U analizi Raskrinkavanja objavljenoj 26. januara 2024. godine objašnjeno je:

Studija objavljena u uglednom naučnom časopisu Lancet 2021. godine pokazala je da je imunizacija protiv HPV-a koja je u Ujedinjenom Kraljevstvu počela 2008. godine smanjila stopu raka grlića materice za 87% kod žena koje su vakcinisane protiv HPV-a u 12. i 13. godini u odnosu na prethodne generacije. U studiji se navodi da je do juna 2019. godine zabilježeno 448 slučajeva raka grlića manje nego što se očekivalo, kao i 17.235 slučajeva CIN-a 3 manje od očekivanog. CIN-3 je skraćenica za cervikalnu intraepitelnu neoplaziju trećeg stupnja – pretkancerogenu prisutnost abnormalno promijenjenih ćelija grlića materice. Autori/ce su zaključili/e da je program imunizacije protiv HPV-a u Engleskoj gotovo u potpunosti iskorijenio rak grlića materice među ženama koje su rođene nakon 1. septembra 1995. godine. Studija pod nazivom “Pad prevalencije humanog papiloma virusa nakon nacionalnog programa vakcinacije” iz 2012. godine pokazala je da je u Australiji, koja je započela nacionalni program imunizacije protiv HPV-a 2007. godine, u samo nekoliko godina došlo do drastičnog pada infekcija najrizičnijim tipovima HPV-a. Studija objavljena 2020. godine u naučnom časopisu The New England Journal of Medicine proučavala je preko milion i po žena u Švedskoj, te pokazala da je vakcinacija protiv HPV-a povezana sa značajno manjim rizikom od obolijevanja od raka grlića materice.

Manipulativno izvrtanje riječi 

Snimak objavljen na Facebook stranici Lekari i roditelji za nauku i etiku - rezervna kratka je kompilacija različitih dijelova predavanja o prevenciji raka grlića materice koje je srbijanska ginekologinja i onkologinja prof. dr. Vesna Kesić održala u februaru 2022. godine u prostorijama Zadužbine Ilije M. Kolarca. Ova Facebook stranica povezana je s istoimenim udruženjem građana/ki, koje se bavi i antivakcinacijskim aktivizmom. 

U toku predavanja, koje je trajalo gotovo sat i čiji je snimak moguće pogledati na YouTube kanalu “Slušate Kolarac”, dr. Kesić o HPV vakcinama govori u dva navrata – od 19. do 22. minute i onda opet od 33. minute.

Većinu činjenica koje smo naveli u tekstu iznad na svom predavanju iznijela je i doktorica Kesić. Međutim, njene izjave su u snimku koji proteklih mjeseci kruži na društvenim mrežama izvučene iz konteksta te izrezane i smonitrane tako da gledatelje/ke navode na zaključak da se dr. Kesić protivi vakcinaciji protiv HPV-a i da tvrdi da je opasna.

Naprimjer, u jednom dijelu svog predavanja dr. Kesić nabraja ozbiljna neželjena dejstva koja su opisana, uključujući regionalnu bol, trombozu i smrt. Ipak, iz snimka koji je objavljen na Facebooku izrezan je dio gdje doktorica naglašava da nije dokazano da su ti neželjeni efekti uzrokovani vakcinacijom te da je Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila da su vakcine sigurne. Cijela izjava dr. Kesić glasi:

Svetska zdravstvena organizacija kaže da svaka od ove tri [bivalentna, kvadrivalentna i nanovaletna] vakcine imaju izuzetnu, odličnu sigurnost, efikasnost i efektivnost.
(...)
E, sad, za neželjene efekte težeg stepena, tu i ne znamo i pitanje je koliko vremena će još trebati da se to možda ispolji, ali autoimune bolesti i neurološki poremećaji su opisani. I sindrom hroničnog umora, znači to su nekakvi neurološki problemi regionalnog bola, tahikardije, onda prevremena insuficijencije jajnika, to mi je jako važno bilo kao ginekologu, tromboze, pa i smrtni slučajevi. Recimo, Japan je uveo nacionalni, obavezni skrining program negde pre desetak godina i onda posle nekog vremena, posle dve, tri godine jednostavno obustavio i sad ponovo je u Japanu jedna cela akcija da se vrati. A obustavljen je zato što je bilo smrtnih slučajeva. Da li 12, da li… ali jednostavno zbog.. Koji, kad se uzmu analize, nisu vezani direktno za vakcinu, znate. I sve ove preporuke i izveštaj Svetske zdravstvene i svih ostalih, ovog Ginekološkog svetskog udruženja, oni kažu da svi ti teški efekti kojih je bilo da nisu bili vezani za vakcinu, da su to devojčice koje su ranije imala neka oboljenja, da je to ovo ili ono. Tako da ja samo prenosim ono što sam ja uspela da pročitam. Negde mi je jedna od najskorijih ova studija u Koreji. Tu je nekih pola miliona devojčica poređenje rađeno između onih koje su vakcinisane i one koje nisu i oni su utvrdili da, bar je zaključak, da nema statistički značajno češćih tih ozbiljnih oboljenja kod vakcinisanih devojčica. Tako isto kaže i Svetska zdravstvena organizacija. Oni čak kažu i da ta anafilaksa, ta alergija, jedan, dva slučaja na milion doza, što je malo, mora se reći. Mali je broj i ovih ozbiljnih, vrlo teških efekata.

Dakle, zaključak doktorice Kesić o ozbiljnim neželjenim efektima znatno je drugačiji od onoga koji je prezentovan u kompilaciji koja kruži na društvenim mrežama. Ona je na svom predavanju zapravo nabrojala kakvi su sve negativni efekti prijavljeni i opisani te potom naglasila da su relevantna istraživanja i institucije potvrdili da oni nisu kauzalno povezani s vakcinacijom.

Doktorica Kesić je u toku predavanja objasnila da su se HPV vakcine pokazale kao efikasne u prevenciji infekcije vrstama HPV-a protiv kojih štite. Kazala je i da novi naučni radovi pokazuju da je, kao posljedica vakcinacije, manji broj slučajeva pretkanceroza i karcinoma, naglašavajući da još uvijek nema definitivne potvrde da je to “vakcina protiv kancera” te da će se to tek u narednih deset godina moći sa sigurnošću reći. 

Na samom početku svoje prezentacije o HPV vakcinama, dr. Kesić opisuje ih na sljedeći način:

HPV vakcinacija o kojoj se mnogo priča, i mislim da to vas može više interesovati, bit će početak kraja raka grlića, ali o njoj još uvek imamo određene dileme. 

U nastavku je prezentovala i ograničenja vakcinacije, kao i dileme struke u vezi s njom. Naglasila je da vakcina ne štiti od svih tipova HPV-a, kojih ima mnogo, da zaštita nije doživotna, odnosno da je nepoznato koliko tačno traje, da je ona preventivno, a ne terapijsko sredstvo, te da nastanak mutacija virusa može dovesti do novih onkogenih sojeva koji bi vakcinaciju učinili manje efikasnom. Zbog ovih razloga, naglasila je doktorica, potrebno je i da vakcinisane žene idu na redovne ginekološke preglede i primjenjuju druge preventivne mjere protiv raka grlića materice.

Na koncu, doktorica Kesić iznosi i svoj stav da trenutno vjerovatno ne bi vakcinisala svoje dijete zbog ograničenja vakcinacije, a naglasila je da će bezuslovno podržati vakcinu kada se razvije pan HPV vakcina, odnosno vakcina koja štiti od svih tipova HPV virusa, na čijem se razvijanju, prema njenim tvrdnjama, već radi.

Sve u svemu, dr. Vesna Kesić je na svom predavanju HPV vakcine predstavila kao efikasno i sigurno sredstvo za prevenciju infekcije određenim tipovima virusa, ali uz naglasak na to da one trenutno ne predstavljaju potpuno rješenje za prevenciju raka grlića materice i da je potrebno implementirati i druge mjere zaštite protiv ove bolesti. 

Shodno tome, manipulativno montirani video u kojem su izjave doktorice Kesić izvađene iz konteksta ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke