Raskrinkavanje.ba

Suprotno tvrdnjama antivaksera, vakcine protiv HPV-a nisu ni beskorisne, ni opasne po život

Evropska sedmica prevencije raka grlića materice podstakla je teoretičare/ke zavjere i antivakcinacijske aktiviste/kinje na širenje starih, odavno opovrgnutih lažnih vijesti o vakcinama protiv HPV-a.

Foto: Freepik

Na portalu Epoha 14. januara 2024. godine objavljen je članak pod naslovom:

Dr. Lidija Gajski: HPV cjepivo je neučinkovito, nepotrebno i štetno

U članku se prenosi “tekst dr. Lidije Gajski napisan 2020. godine” u kojem se “objašnjava” zbog čega su HPV vakcine neefikasne i opasne. Gajski tvrdi da se pokazalo da HPV vakcine ne sprečavaju rak grlića materice, kao i da su opasne, odnosno da uzrokuju ozbiljne neželjene reakcije poput invaliditeta i smrti.

Isti tekst objavljen je na još nekoliko portala i blogova iz regiona (1, 2), a tvrdnja da HPV vakcine ne sprečavaju rak, već ga uzrokuju, dijelila se i na društvenim mrežama proteklih dana (link).

Ko je Lidija Gajski?

Lidija Gajski je doktorica interne medicine iz Hrvatske i istaknuta antivakcinacijska aktivistkinja. Osim HPV vakcinama, Gajski se protivi programu obavezne vakcinacije djece. Za vrijeme pandemije Covid-19 postala je svojevrsna zvijezda u “zavjerološkim” krugovima nakon iznošenja niza pseudonaučnih dezinformacija o bolesti Covid-19 i vakcinama protiv nje. 

Gajski je tako netačno tvrdila da PCR testovi nisu namijenjeni za dijagnostiku, da je Covid-19 “prehlada” te je insinuirala da je veliki broj zaraženih i umrlih od ove bolesti u Italiji 2020. godine uzrokovan 5G mrežom

O njenim tvrdnjama oglašavali su se drugi ljekari/ke i naučnici/e, a Hrvatska liječnička komora zahtijevala je još 2020. godine od nje da se očituje zbog iznošenja tvrdnji o Covid-19 koje nisu utemeljene na naučnim činjenicama. Godine 2021. zahtijevali su da se protiv nje pokrene disciplinski postupak.

Tekst pod nazivom “HPV cjepivo – nepotrebno, beskorisno, štetno”, vrlo sličnog sadržaja kao onaj koji je objavila Epoha, Gajski je objavila još 2013. godine u časopisu Nova prisutnost, koji izdaje organizacija pod nazivom Kršćanski akademski krug za intelektualna i duhovna pitanja. U godinama nakon toga nastavila je da promoviše netačne tvrdnje o HPV vakcinama, čak lijepeći i plakate na kojima se tvrdi da su one “beskorisne i škodljive” u zagrebačkom domu zdravlja. Njene su tvrdnje još tada opovrgnuli/e drugi/e ljekari/ke (link).


Šta su HPV vakcine i da li su beskorisne?

U tekstu Lidije Gajski, prenesenom na portalu Epoha, navodi se, između ostalog, da se potreba vakcinacije protiv HPV-a obrazlaže prevencijom karcinoma grlića materice, ali da je ona, ustvari, bespotrebna jer infekcija HPV-om dovodi do raka vrlo rijetko.

Tvrdnja da cijepljenje protiv HPV-a sprječava razvoj raka vrata maternice (cervikalnog karcinoma) ili bilo koje druge vrste raka, čista je neistina. U znanstvenoj literaturi za nju nema uporišta. Odgovorni znanstvenici godinama na to ukazuju i upozoravaju da je cjepivo ušlo u primjenu bez stvarnih dokaza o učinkovitosti.
(...)
Klinička ispitivanja HPV cjepiva pokazala su da je vrlo učinkovito u eliminaciji infekcije uzrokovane tipovima iz cjepiva. No taj je učinak klinički nebitan jer infekcija humanim papiloma virusima, iako česta, uglavnom prolazi bez ikakvih tegoba (asimptomatska je).

Kako i sam naziv govori, HPV vakcine su vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV-a). Kako je objašnjeno u članku objavljenom na web stranici Vakcine 16. januara 2020. godine, riječ je o raznovrsnoj grupi virusa čiji se različiti tipovi označavaju brojevima. Rak grlića materice je, kako je objašnjeno u članku, bolest koja zahvata ćelije cerviksa, odnosno grlića, dijela materice koji je spaja s vaginom. Oko 90% slučajeva ove bolesti uzrokovano je nekom vrstom HPV virusa.

U članku je objašnjeno:

Ovaj tip raka nema simptome u ranim stadijima i promjene na grliću materice mogu se otkriti na vrijeme tek redovnim ginekološkim pregledima i Papa-testom. Najčešći simptomi su abnormalna krvarenja, posebice u menopauzi, no ne treba biti naivan i misliti kako se ovaj tip kancera javlja samo kod starijih žena: nerijetko od njega obole i žene u reproduktivnoj dobi.

Oko 90% slučajeva raka grlića materice izazvano je određenim tipovima humanog papiloma virusa (HPV). Neki ljudi imaju HPV infekcije koje spontano prođu i ne izazovu ovaj oblik raka, dok kancerogeni sojevi HPV virusa mogu izazvati promjene i na sluznicama drugih organa, posebno usne šupljine. Ovo znači da od HPV-indukovanog kancera ne obolijevaju samo žene, nego mogu oboljeti i muškarci.
(...)
HPV su divergentna i šarolika skupina virusa, a naučnici različite tipove ovih virusa označavaju brojevima. Recimo, HPV 16 i HPV 18 su najopasniji, upravo oni izazivaju oko 70% slučajeva raka cerviksa. Drugi tipovi, poput HPV 11 i HPV 6, izazivaju spolne bradavice – papilome i laringealnu papilomatozu.

Trenutno u svijetu, kako je objašnjeno, postoje tri vrste vakcina protiv HPV-a: Gardasil, Gardasil-9 i Cervarix. Gardasil-9 štiti od devet tipova HPV virusa. Riječ je o rekombinantnim vakcinama, što znači da ne sadrže živi virus, već dio proteinske kapsule virusa proizveden metodom rekombinantne DNK.

Tvrdnja da su HPV vakcine beskorisne u borbi protiv raka grlića materice, iako su efikasne u eliminaciji infekcije HPV-om, jer HPV infekcija “uglavnom prolazi bez ikakvih poteškoća”, apsurdna je. Iako je tačno, kako je već navedeno, da HPV infekcija može spontano proći i da ne mora doći do razvijanja raka, te da se rak može prevenirati i redovnim pregledima, činjenica je da pojedine HPV infekcije dovode do raka, odnosno da je HPV infekcija glavni uzročnik ove bolesti. Ukoliko vakcine mogu spriječiti infekciju virusom koja u određenim slučajevima izaziva rak, onda je sasvim jasno da takve vakcine nikako ne mogu biti “beskorisne” u borbi protiv raka.

Tvrdnja da nema naučnog uporišta za tvrdnju da vakcinisanje protiv HPV-a sprečava razvoj raka grlića materice također je netačna. 

Studija objavljena u uglednom naučnom časopisu Lancet 2021. godine pokazala je da je imunizacija protiv HPV-a koja je u Ujedinjenom Kraljevstvu počela 2008. godine smanjila stopu raka grlića materice za 87% kod žena koje su vakcinisane protiv HPV-a u 12. i 13. godini u odnosu na prethodne generacije. U studiji se navodi da je do juna 2019. godine zabilježeno 448 slučajeva raka grlića manje nego što se očekivalo, kao i 17.235 slučajeva CIN-a 3 manje od očekivanog. CIN-3 je skraćenica za cervikalnu intraepitelnu neoplaziju trećeg stupnja – pretkancerogenu prisutnost abnormalno promijenjenih ćelija grlića materice. Autori/ce su zaključili/e da je program imunizacije protiv HPV-a u Engleskoj gotovo u potpunosti iskorijenio rak grlića materice među ženama koje su rođene nakon 1. septembra 1995. godine. Studija pod nazivom “Pad prevalencije humanog papiloma virusa nakon nacionalnog programa vakcinacije” iz 2012. godine pokazala je da je u Australiji, koja je započela nacionalni program imunizacije protiv HPV-a 2007. godine, u samo nekoliko godina došlo do drastičnog pada infekcija najrizičnijim tipovima HPV-a. Studija objavljena 2020. godine u naučnom časopisu The New England Journal of Medicine proučavala je preko milion i po žena u Švedskoj, te pokazala da je vakcinacija protiv HPV-a povezana sa značajno manjim rizikom od obolijevanja od raka grlića materice.

U tekstu Lidije Gajski, tvrdnje o “beskorisnosti” HPV vakcine potkrepljuju se citiranjem uglavnom starih izjava naučnika/ca i starih studija u kojima se konstatuje da nema istraživanja koja su demonstrirala da HPV vakcina sprečava rak grlića materice (1, 2, 3). Novije studije koje jesu pokazale da ove vakcine smanjuju rizik od raka, od kojih smo neke nabrojali iznad, naprosto nisu spomenute u njenom tekstu.

U tekstu koji je prenijela Epoha poziva se, između ostalog, na diskreditovane pojedince poznate po antivakcinacijskom aktivizmu, poput Roberta F. Kennedyja Jr., na pseudonaučne i odavno diskreditovane “dokumentarce” i dijelove knjige “HPV vakcine na suđenju”, u kojoj se iznose tvrdnje koje su odavno dokazane kao netačne.

Navode se i izjave doktorice Diane Harper, stručnjakinje za klinička istraživanja bolesti povezanih s HPV-om, na način da se čitatelji/ke navedu na zaključak da ona misli da su vakcine beskorisne u prevenciji raka i opasne, uz konstataciju da njena upozorenja ne dolaze do javnosti. Harper je, zapravo, pobornica vakcinisanja protiv HPV-a, ali je u više navrata kritikovala način na koji se promovisala vakcina Gardasil. U intervjuu za Guardian 2009. godine jasno je naglasila kakav je njen stav u vezi s HPV vakcinama:

Kao jasan primjer kako su akademici često neovisni o intervencijama na kojima rade, Harper je kritičar Gardasila, tačnije, načina na koji se prodaje. Ukratko, njezin je stav da još ne znamo koliko će trajati zaštita od ovih vakcina, a to će utjecati na odluke o isplativosti.

Zabrinuta je da agresivno oglašavanje usmjereno izravno na javnost – što nije dopušteno u Evropi – može navesti ljude da lažno vjeruju da su otporni na HPV (humani papiloma virusi, od kojih neke vrste mogu povećati rizik od razvoja raka grlića maternice), pa zanemare druge mjere opreza.
(...)
“U potpunosti podržavam HPV vakcine. Vjerujem da su općenito sigurne za većinu žena”, kaže ona.

Jesu li HPV vakcine opasne?

U vrlo dugačkom dijelu teksta Lidije Gajski tvrdi se da HPV vakcine izazivaju vrlo ozbiljne neželjene reakcije, odnosno da su nakon početka njihove masovne upotrebe zabilježeni mnogobrojni smrtni slučajevi, paralize, neurološki problemi, zatajenje jajnika, venska tromboembolija, Guillain-Barreov sindrom i niz drugih bolesti i zdravstvenih poteškoća, te da su hiljade djevojaka i djevojčica nakon cijepljena ostale nesposobne za normalan život.

Ove tvrdnje širile su se na našem govornom području i ranije, te se Raskrinkavanje njima već bavilo u analizi iz 2022. godine. U njoj se navodi:

Kako se navodi na web stranici američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), HPV vakcine su sigurne. U kliničkim ispitivanjima Gardasila-9 učestvovalo je preko 15.000 ljudi. U ispitivanjima Gardasila učestvovalo je 29.000 ljudi, a Cervarixa više od 30.000. Nakon što su vakcine odobrene za masovno korištenje, nadziranje njihove sigurnosti je nastavljeno. Od 2006. godine, kada su vakcine odobrene, pa do sada, provedeno je mnogo istraživanja sigurnosti kako u SAD-u, tako i u drugim zemljama, s ohrabrujućim rezultatima.

Na stranici se također navodi da ne postoje dokazi koji bi potvrdili da bilo koja HPV vakcina uzrokuje smrt, Guillain-Barreov sindrom ili POTS.

Među uobičajenim nuspojavama ove vakcine na stranici CDC-a navode se bol ili otok na mjestu vakcinacije, mučnina, povišena temperatura, glavobolja i bol u mišićima ili zglobovima. Rijetko su moguće i alergijske reakcije.

Na stranici Svjetske zdravstvene organizacije također je objavljen svojevrsni priručnik koji se bavi raskrinkavanjem mitova o HPV vakcini. U njemu je objašnjeno da su naučna istraživanja utvrdila da ne postoje kauzalne veze između HPV vakcina i neuroloških problema, krvnih ugrušaka, neplodnosti i sindroma pod nazivom CRPS (sindrom kompleksne regionalne boli – rijetka zdravstvena pojava čiji je uzrok i dalje nepoznat). 

U julu 2022. godine, u Međunarodnom žurnalu ginekološkog raka objavljen je rad grupe autora/ica, stručnjaka/inja iz oblasti ginekologije, onkologije i epidemiologije iz nekoliko zemalja, u kojem se detaljno govori o dezinformacijama vezanim za bezbjednost HPV vakcina. U njemu je, između ostalog, navedeno da je prvo kliničko istraživanja HPV vakcina počelo još 1997. godine, a da su rezultati objavljeni 2002. godine. Od početka masovnog korištenja HPV vakcina 2006. godine, administrirane su stotine miliona doza širom svijeta, a u kliničkim ispitivanjima prije puštanja vakcine u promet, sudjelovale su desetine hiljada ljudi. Naučnici/e, dakle, prate djelovanje ovih vakcina gotovo 30 godina. Potencijalne nuspojave su dobro dokumentovane i istražene, a vakcine su se pokazale bezbjednima. Detaljni pregled dokaza koji to potvrđuju možete čitati na linku ovdje.

Dakle, vakcine protiv HPV-a jesu korisne, ne uzrokuju teške bolesti i zdravstvene poteškoće i nisu opasne po život. Štaviše, one potencijalno mogu spasiti živote. U Bosni i Hercegovini svake godine od raka grlića materice, vrlo preventabilne bolesti, oboli oko 300 žena, a oko 110 umre. Procjenjuje se da bi skrining programima stopa raka mogla da se umanji za 80%, ili čak do 90% ukoliko se ovi programi kombinuju s vakcinacijom adolescentica protiv HPV-a, navodi se na web stranici UNFPA-e u BiH. 

Shodno činjenicama, tvrdnje da su vakcine protiv HPV-a beskorisne u prevenciji raka grlića materice, da su opasne i da uzrokuju smrt i ozbiljne zdravstvene poteškoće, poput paralize i krvnih ugrušaka, ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 15.01.2024

Arna Šebalj: 15.01.2024., mr. sc. Arna Šebalj: Dr. Lidija Gajski HPV cjepivo – neučinkovito, nepotrebno, štetno

U vrijeme Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice koji traje od 16. do 22. siječnja te hrvatskog nacionalnog dana prevencije toga karcinoma 2...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 20.01.2024

Braniteljski portal: DR. LIDIJA GAJSKI: HPV CJEPIVO – NEUČINKOVITO, NEPOTREBNO, ŠTETNO (2.DIO)

RIJEČ UREDNIKA – Provjeri.hr već je u više navrata upozoravao na posljedice cijepljenja protiv HPV-a (ovdje i ovdje). Posebno je agresivna kampanja ko...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 20.01.2024

Provjeri (.hr): Dr. Lidija Gajski: HPV cjepivo – neučinkovito, nepotrebno, štetno (2.dio)

RIJEČ UREDNIKA – Provjeri.hr već je u više navrata upozoravao na posljedice cijepljenja protiv HPV-a (ovdje i ovdje). Posebno je agresivna kampanja ko...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 15.01.2024

Provjeri (.hr): Dr. Lidija Gajski: HPV cjepivo – neučinkovito, nepotrebno, štetno (1.dio)

RIJEČ UREDNIKA – Provjeri.hr već je u više navrata upozoravao na posljedice cijepljenja protiv HPV-a (ovdje i ovdje). Posebno je agresivna kampanja ko...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.01.2024

Epoha: Dr. Lidija Gajski: HPV cjepivo je neučinkovito, nepotrebno i štetno

U vrijeme Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice od 16. do 22. siječnja te hrvatskog nacionalnog dana prevencije toga karcinoma 21. siječnja...

  • Prenošenje lažnih vijesti