Manipulativna tumačenja CDC-ovog tweeta o genomskom sekvenciranju PCR uzoraka

Teoretičari zavjere na društvenim mrežama su iskoristili tweet američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti da još jednom aktuelizuju narativ da PCR testovi služe za uzimanje DNK uzoraka.

Na Facebook profilu Savo Marić je 16. februara 2022. godine objavljen screenshot tweeta američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, u kome se navodi da “postoji 10% šanse” da bris za PCR test završi u laboratoriju za analizu genomskog sekvenciranja. 

U statusu koji je objavljen uz screenshot se navodi da je tweet “dovoljan” da se vakcinisani i testirani “osvijeste” o zloupotrebi i prevari:

Joj kakvo će  budjenje i osvescavanje da bude kad vakcinisani i testirani shvate te zloupotrebe i prevare pa samo ovo je dovoljno ali njih mrzi da citaju vesti koje  se ticu njihovih zivota ili da se raspitaju nesto o ovim stvarima 

CDC izaziva kontroverzu sa objašnjenjem Covid testa

Tvit američkih zdravstvenih vlasti o nekim testovima na Covid-19 podstakao je teorije zavere da se DNK Amerikanaca analizira bez njihovog pristanka.

„Sećate se onog #COVID19 testa za bris nosa koji ste uradili? […] Ako je obrađen PCR testom, postoji 10% šanse da završi u laboratoriji za analizu genomskog sekvenciranja“, napisao je CDC na Tviteru.

Ogromna većina odgovora bila je kritična, tumačeći tvit kao da je DNK testiranih ljudi podvrgnut analizi, što CDC uverava da nije tačno.

 


Na YouTube kanalu Manifest je 20.2.2022. godine objavljen videosnimak u kome se pomenuti tweet objašnjava tvrdnjom da je ova agencija potvrdila da se DNK 10% testiranih čuva. U opisu snimka se navodi:

CDC: DNK 10% testiranih čuva se u centralnoj bazi za genomsko sekvencioniranje

Ova tvrdnja ponovljena je u kratkom informativnom video koji traje nešto duže od minute i sadrži tvrdnju da je izumitelj PCR metode potvrdio da ovaj test služi za DNK analizu a ne za dijagnostiku. Zavjerološke insinuacije o svrsi testiranja dodatno su pojačane podsjećanjem da je francuski predsjednik Emmanuel Macron, tokom nedavne posjete Rusiji, odbio da se testira ruskim PCR testom. U videu se navodi sljedeće:

Američki centar za zarazne bolesti (CDC) službeno je objavio da se 10 odsto PCR testova šalje u centralnu bazu podataka gdje se čuvaju DNK uzorci testiranih osoba. Sećate se onog Covid-19 testa za bris iz nosa koji ste uradili? Šta se desilo sa brisom? Ako je obrađen PCR testom, postoji deset odsto šanse da završi u laboratoriju za analizu genomskog sekvenciranja, navodi CDC na svom Twitteru. 

I sam pronalazač PCR testa Kary Mulis više puta je upozoravao da test za čije je otkriće dobio Nobelovu nagradu ne služi za dijagnostiku već DNK analizu.

Nedavno je skandal izazvala informacija da francuski predsjednik Macron prilikom posete ruskom predsjedniku Putinu nije želeo da mu se uzima test u Kremlju kako mu se ne bi uzeo uzorak DNK, što je je pokrenulo pitanje za šta PCR test uistinu služi. 

Video je ilustrovan snimkom tweeta američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti na koji se objava referira.

 

Je li CDC rekao da se DNK 10% testiranih čuva u centralnoj bazi za genomsko sekvenciranje?

 

Iz CDC-a su 16. februara 2021. godine na svom Twitter profilu podijelili video, koji je objavljen na YouTube kanalu portala Wired, a koji pokazuje kako se pomoću briseva detektuju nove varijante virusa SARS-CoV-2. Link je objavljen uz opis:

Sjećate se brisa iz nosa za #COVID19 test koji ste radili? Šta se desilo sa brisom? Ako je obrađen PCR testom, postoji 10% šanse da je završio u laboratoriju za analizu genomskog sekvenciranja. Saznajte više o ovom procesu i njegovoj važnosti: https://bit.ly/3sJOkoC
@WIRED @CDC_AMD. 

 

Na sajtu CDC-a objašnjeno je šta je genomsko sekvenciranje:

Naučnici koriste proces koji se naziva genomsko sekvenciranje kako bi dekodirali genetski materijal nekog organizma ili virusa. Sekvence iz uzoraka mogu se upoređivati što pomaže naučnicima da prate širenje virusa, kako se on mijenja i kako te promjene mogu utjecati na javno zdravlje.

Neki korisnici/e društvenih mreža su ubrzo počeli dijelili ovaj tweet kao “dokaz” za tvrdnje da testiranje služi za uzimanje DNK. O pogrešnom tumačenju tweeta pisala je biologinja Jelena Kalinić u članku objavljenom 22.2.2022. godine na portalu Glas Amerike.  

Kako navodi Kalinić, PCR je prvi korak koji treba napraviti da bi se neki uzorak mogao istraživati u različite svrhe. Ona objašnjava da ovaj test ne služi za sekvenciranje, kako se često tvrdi, već je riječ o metodi kojom se uvećava količina DNK ili RNK iz nekog uzorka, nakon čega se na tom uzorku mogu raditi različite stvari, pa i sekvenciranje. 

Kalinić navodi da se za genetičko sekvenciranje, koje CDC spominje, ne koriste uzorci ljudskog genetičkog materijala, nego virusnog, u ovom konkretnom slučaju RNK koronavirusa SARS-CoV-2, i to u svrhu praćenja evolucije virusa i pojave novih varijante.

U videu od Wired, urađenom u partnerstvu s CDC, vrlo je jasno objašnjeno kako se brisevi koji se prikupljaju u svrhu testiranja na COVID-19 mogu uspješno koristiti u svrhu monitoringa cirkulacije virusa i pojave novih varijanti.

Posebna se pažnja pridaje praćenju spike proteina virusa, jer je on odgovoran za ulazak virusa u naše ćelije i promjene na ovom proteinu, uzrokovane mutacijama, mogu mijenjati i „ponašanje“ samog virusa.

Povodom pogrešnih tumačenja ovog tweeta, Dr. Nathan Grubaugh, stručnjak za genomsku epidemiologiju na Yale School of Public Health, rekao je Reutersu da ljudska DNK nije ciljana za sekvenciranje, iz etičkih ali i praktičnih razloga.

“Dakle, ne samo da ljudska DNK nije ciljana za sekvenciranje iz etičkih razloga, već nije uključena jer to olakšava sekvenciranje virusa. Bilo koja ljudska DNK koja završi u podacima za sekvenciranje se naknadno uklanja bioinformatičkim putem i ne pohranjuje se ni u jednom javnom skladištu”, rekao je Grubaugh.

Također, genomsko praćenje SARS-CoV-2 provodi se "sa deidentifikovanim i kodiranim uzorcima, tako da oni ne mogu biti povezani s konkretnim pojedincima". 

Scott Pauley, portparol CDC-a, objasnio je za Reuters da laboratorije širom SAD-a ispituju virusne sekvence iz pozitivnih uzoraka koji ne sadrže lične identifikacijske informacije. 

Povodom pogrešnih tumačenja spomenutog tweeta, CDC se opet oglasio na Twitteru sljedećeg dana. 

Naš @CDC_AMD @WIRED video tweet je doveo do zabune. Da pojasnimo: CDC i naši partneri provode analizu sekvenciranja genoma virusa koji uzrokuje COVID-19. Sekvenciranje virusa pomaže u identificiranju i praćenju širenja i utjecaja varijanti. 

Shodno navedenom, tvrdnja da su iz CDC-a rekli da se DNK 10% testiranih čuva se u centralnoj bazi za genomsko sekvencioniranje nije tačna.

 

Da li je pronalazač PCR testa rekao da test ne služi za dijagnostiku?

 

U videosnimku objavljenom na YouTube kanalu TV Manifest navodi se i da je pronalazač PCR testa Kary Mullis upozoravao da test ne služi za dijagnostiku već za DNK analizu.

O ovoj tvrdnji detaljno smo pisali u analizi objavljenoj u oktobru 2021. godine.

PCR test je namijenjen dijagnostici i detektovanju infekcije virusima na osnovu utvrđivanja prisustva genetičkih sekvenci koje su specifične za virus koji se traži u uzorku. Upravo to je u patentu iz 1986. godine naveo i Kary Mullis:

Različite zarazne bolesti mogu se dijagnosticirati prisutnošću specifičnih sekvenci DNK u kliničkim uzorcima, karakterističnih za uzročni mikroorganizam. Tu spadaju bakterije, poput salmonele, klamidije i Neisserie; virusi, poput virusa hepatitisa; i paraziti, kao što je plazmodij koji uzrokuje malariju.

Tvrdnja da PCR nije dijagnostičko sredstvo dijelila se i na drugim jezicima, i to uz videosnimak za koji portal The journal.ie navodi da je nastao na jednom panelu 1993. godine. Na navedenom panelu, Mullis je govorio o svom vjerovanju da se rezultati PCR testa na prisustvo HIV virusa pogrešno tumače kao dokaz da ovaj virus uzrokuje AIDS. Mullis je bio zagovornik teorije da HIV nije uzrok AIDS-a, što je netačno.

Tvrdnja da je Mullis rekao da se PCR test ne može koristiti u dijagnostici je zapravo pogrešno tumačenje onoga što je Mullis zaista izjavio. Tačno je da je rekao da prisustvo virusa ne mora značiti da je osoba bolesna ili da će joj virus naštetiti. No, on je to iznio u kontekstu testiranja na prisustvo HIV virusa, koji kompromituje ljudski imuni sistem i time omogućuje drugim patogenima da se šire u organizmu, uzrokujući bolest. Ipak, to je daleko od tvrdnje da PCR ne treba koristiti za dijagnostiku.

PCR test može detektovati prisustvo genetičkog materijala neaktivnog virusa, tj. može pokazati pozitivan rezultat i kada osoba nije zarazna (u zavisnosti od Ct praga - više o tome smo govorili u ranijoj analizi Raskrinkavanja). Stoga PCR jeste jedan od pokazatelja koji su relevantni za utvrđivanje dijagnoze da li neko ima Covid-19 - ali ne jedini.

U analizi objavljenoj 7.7.2020. godine, Faktograf navodi da Mullis jeste tvrdio da se bez kliničke slike ne može tvrditi da je neko obolio zbog virusa, ali da nema potvrde da je ikad javno rekao kako se PCR test ne bi trebao koristiti kao alat u dijagnostici.

 

Da li Macronovo odbijanje potvrđuje “zavjerološke” tvrdnje o PCR testu i DNK?

 

Zavjerološki narativ o prikupljanju DNK putem PCR testa dodatno je ojačan nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron odbio da uradi PCR test prilikom nedavne posjete Rusiji. 

Sastanak Macrona i ruskog predsjednika Vladimira Putina održan je 7.2.2022. godine u Moskvi. Pozivajući se na dva izvora iz Macronovog okruženja, Reuters je prenio da je francuski predsjednik odbio da uradi ruski PCR test kako bi spriječio Rusiju da se domogne njegovog DNK, te da je njegovo odbijanje bilo razlog zašto su dva predsjednika sjedila na distanci. Ipak, iz Macronovog kabineta nisu zvanično potvrdili ovaj razlog za Reuters. Za agenciju je rečeno da zvanični ruski protokol testiranja nije bio prihvatljiv ni kompatibilan sa Macronovim rasporedom. 

U videosnimku Manifesta, Macronovo odbijanje da uradi PCR testiranje u Rusiji praćeno je opaskom “pitanje za šta PCR test, uistinu služi”.  Na ovaj način se sugeriše da je Macronovo odbijanje, pored prethodno navedenog, dokaz da se PCR test koristi za prikupljanje DNK. 

U analizi objavljenoj 2.3.2022. godine objasnili smo  zašto su ovakvi zaključci neutemeljeni.

PCR testovi se koriste širom svijeta, između ostalog, i za utvrđivanje infekcije virusom SARS-Cov-2. Ovaj vid testiranja uslov je za ulazak u značajan broj država.

Uzorci koji se testiraju na SARS-CoV-2 sadrže i DNK. On se može uzeti iz uzorka i dalje analizirati, objašnjava AP u tekstu objavljenom 18. februara. No, čak i ako bi se u nekom pojedinačnom slučaju desila takva zloupotreba, to ne znači da je svrha testiranja prikupljanje DNK, baš kao što ni Macronovo odbijanje ruskog testa ne znači da francuski predsjednik vjeruje da je svrha testiranja prikupljanje DNK, a ne dijagnostika. 

PCR se kao dijagnostičko sredstvo koristi i u Francuskoj, a kako navodi Reuters u svom članku, pozivajući se na izvore bliske predsjedniku Francuske, Macron se prije polaska u Moskvu testirao francuskim testom. Macron se i ranije testirao pomoću PCR testa, što se može vidjeti iz medijskih izvještaja.

Tvrdnju da su iz CDC-a rekli da se DNK 10% testiranih čuva u centralnoj bazi za genomsko sekvencioniranje ocjenjujemo kao lažnu vijest. Zaključak da se DNK testiranih sekvencira bez njihovog znanja i u maliciozne svrhe, koji se izvlači na osnovu ove tvrdnje, ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Nema dokaza da je izumitelj PCR metode ikada rekao da se PCR test ne može koristiti za dijagnostiku zaraznih bolesti. U patentu ove metode iz 1986. godine, Mullis je tvrdio upravo suprotno. Stoga ova ranije ocijenjena tvrdnja dobija ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 04. 03. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Greška
Od tweeta do članka: Navodi o skrivenim kamerama u smještaju rezervisanom putem Airbnba nisu bili tačni

Mnogi portali iz regije prenijeli su tvrdnje Twitter korisnice da je pronaš...

Greška Klikbejt
Lažna vijest
Fotošopirana homofobija: Učesnici/e Bh. povorke ponosa nisu poručili/e da “dolaze po vas”

Uoči treće Bh. povorke ponosa, koja je održana u subotu, nekoliko Facebook...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Analiza
Pregled sedmice: Homofobija kao sredstvo političkog obračuna, rat u Ukrajini i pandemija

Tokom prethodne sedmice raskrinkali smo niz netačnih tvrdnji o Covid-19 i o...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me