Raskrinkavanje.ba

Manipulativno izrezana izjava nije “dokaz” za teoriju zavjere o depopulaciji

Društvenim mrežama dijeli se manipulativno isječen snimak intervjua s britanskim princom Philipom kao “dokaz” da elita planira depopulaciju.

Foto: Michael Garnett, Flickr

Na Telegram kanalu iSTiNA 23. decembra 2023. godine objavljen je snimak koji prikazuje isječak iz intervjua s britanskim princom Philipom, suprugom pokojne kraljice Ujedinjenog Kraljevstva Elizabete II. Snimak je objavljen uz opis u kom se navodi:

Šta je po vama sada najveći problem? Rastuća ljudska populacija! Kako vi mislite da to može da se reši? Zar ne možete sami da pogodite? Ovo je ukratko bio razgovor novinara i princa Filipa o tome šta najviše brine svetsku elitu, a neki i dalje misle da je plan za depopulaciju samo teorija zavere.

Screenshot 2024 01 15 143759

Snimak u trajanju od 23 sekunde je na engleskom jeziku, a prevedeni ispisi na našem jeziku umetnuti su naknadno. Ispisani prevod razgovora novinarke i princa sa snimka glasi:

Novinarka: Šta vi vidite kao najveći izazov kod samoočuvanja?
Princ: Rastuću ljudsku populaciju. Tu gde smo mi sada nema ničeg drugog.
Novinarka: I šta vi kažete da bismo trebali preduzeti povodom toga?
Princ: Zar ne možete da pogodite?

Isječak je uz isti opis objavljen u nizu objava na Facebooku (1, 2, 3). 

Šta su činjenice?

Princ Philip, vojvoda od Edinburga, bio je suprug kraljice Ujedinjenog Kraljevstva Elizabete II. Rođen je 1921. godine, a preminuo je 2021. godine. 

Isječak koji se dijeli društvenim mrežama potječe iz specijalne emisije BBC-a, “Vojvoda u 90”, emitovane na prvom kanalu ove televizije 9. juna 2011. godine, dan uoči 90. rođendana princa. U ovoj emisiji, kako se navodi u članku BBC-a, novinarka Fiona Bruce razgovarala je s princom Philipom o njegovom životu, ali i o aktuelnim temama, poput očuvanja životne sredine. 

Kompletnom snimku emisije u vrijeme pisanja ove analize nije bilo moguće pristupiti u arhivi programa BBC-a. Ipak, isječak dijela u kom princ Philip govori o problemu rastuće populacije objavljen je na YouTube kanalu ScootleRoyale 20. aprila 2012. godine. Kako se na snimku može vidjeti, razgovor nakon pitanja “Zar ne možete da pogodite?”, upućenog novinarki BBC-a, glasio je: 

Novinarka: Moglo bi biti na spektru od masovne sterilizacije do…
Princ: Ne, ne, ne.
Novinarka: Do veće dostupnosti kontracepcije. Ne znam. Ne znam šta su Vaši stavovi o tome šta se može uraditi po tom pitanju.
Princ: Pa, mislim da se može opisati kao dobrovoljno ograničavanje porodice. 

Isti odgovor princa Philipa naveden je i u pomenutom članku BBC-a. 

Rekao je da vjeruje da je rastuća ljudska populacija najveći izazov za očuvanje i da je “dobrovoljno ograničavanje porodice” jedini način da se tome suprotstavi.

Dakle, princ Philip u nastavku isječenog snimka govorio je o potencijalnim načinima suočavanja s problemom rastuće svjetske populacije, koje bi bile dobrovoljne i podrazumijevale ograničavanje broja članova/ica porodice. Nije govorio o depopulaciji kao mjeri. Ona se ne pominje ni u pomenutom članku niti je takav odgovor uslijedio nakon isječenog dijela razgovora. Snimak koji se dijeli društvenim mrežama manipulativno je isječen te su uz njega objavljene neutemeljene tvrdnje o navodnom planu depopulacije. 

Princ Philip često je u svojim javnim nastupima isticao problem rastuće ljudske populacije (1, 2). Ipak, tvrdnje o planu depopulacije svijeta, koji navodno provode “svjetske elite”, dio su teorije zavjere za koju ne postoje nikakvi dokazi. Raskrinkavanje je o ovakvim tvrdnjama i različitim “dokazima” za postojanje ovakvog plana prisilnog i drastičnog smanjenja ljudske populacije pisalo u više navrata (1, 2, 3). 

Shodno činjenicama, objave u kojima je manipulativno isječeni snimak intervjua princa Philipa podijeljen uz tvrdnje o “planu za depopulaciju” ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i teoriju zavjere

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 23.12.2023

Telegram profili: Telegram kanal iSTiNA: Princ Philip

-

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama