Raskrinkavanje.ba

Manipulativno predstavljanje istraživanja: Menstruacija ne “određuje” dužinu životnog vijeka žena

Mediji godinama pogrešno predstavljanju rezultate studije iz 2016. godine, u kojoj su autori istraživali povezanost dugovječnosti žena s početkom, krajem i dužinom trajanja reproduktivnog vijeka.

Na portalu Čizmica TV je 9. maja 2021. godine objavljen članak s naslovom:

NAUČNICI DOKAZALI: Vaš Menstrualni Ciklus Otkriva Koliko Biste Dugo Mogli Živjeti!

U članku se navodi da je u San Diegu provedeno istraživanje među ženama koje su u menopauzi. Članak ne sadrži nikakve konkretne podatke koji se tiču istraživanja niti je objašnjeno na koji način menstrualni ciklus žena “otkriva” koliko bi mogle živjeti, kako se tvrdi u naslovu. U članku je navedeno samo sljedeće:

Ispostavilo se da su one žene koje su menstruaciju dobile sa 12 ili više godina, imale manje zdravstvenih tegoba od onih koje su menstruaciju dobile vrlo rano. 

Članke istog sadržaja je tokom 2017. i 2018. godine objavilo nekoliko portala i blogova: Najpopularnije info, Lijek iz prirode, Nek Ti Hrana Bude Lijek, Medicina i Zdravlje, Priroda za zdravlje, Novi (.ba), Kodex (.me) i Espreso, a nešto drugačiju verziju Topvita.info. Za razliku od ostalih, članci portala Espreso i Kodex (.me) imaju drugačije naslove:

Sjetite se kad ste dobile menstruaciju i znaćete koliko ćete živjeti (Kodex.me)

MENSTRUACIJA OTKRIVA KOLIKO ĆETE ŽIVETI! Ako ste je dobili u OVIM GODINAMA, ne morate da brinete! (Espreso)

Nešto duži članak o istraživanju u San Diegu objavljen je na blogu Praktično znanje 15.7.2017. godine. Riječ je o nevješto napisanom članku prepunom gramatičkih grešaka, u kome se iznose kontradiktorni podaci. Prvo se tvrdi da je u istraživanju učestvovalo 160 hiljada žena, a zatim se navodi da ih je bilo 16.000. Pored toga, u prvom dijelu članka navodi se da su žene koje su dobile menstruaciju u dobi od 12 godina i u menopauzu ušle u 50-im doživjele 90 godina. U drugom se dijelu navodi da je istraživanje pokazalo da su “značajno sebi povećale šansu da proslave 90. rođendan”. Pored navoda o broju žena koje su učestvovale u istraživanju, drugih detalja koji bi pobliže objasnili konkretne rezultate nema ni u ovom članku. 

Menstruacija je ta koja će vam reći koliko ćete dugo živiti!

Ovo je otkriveno u istraživanju na kojem je ni manje ni više nego 160 hiljada žena bilo uključeno.
Istraživanje u San Diegu na kojem je učestvovalo 16 hiljada žena njih
od dobi od 12 godina je tada dobilo prvu svoju menstruaciju i u
menopauzu ušlo u 50tim i te su doživjele 90 godina.
Što žena kasnije dobiju kasnije menstruaciju duže će živiti.
Među njima se ubrajaju one i koje nisu pušile nikako i koje nisu nikad dobile dijabetis.
Zdrave navike i zdrava menstruacija znače jednako zdrav život.

U časopisu “Menopauza” objavljeni su rezultati istraživanja sa univerziteta u Kaliforniji. Naime, praćeno je zdravlje 16.000 Amerikanki koje su trenutno u menopauzi, a rezultati kažu da su učesnice koje su dobile menstruaciju sa 12 godina i kasnije, ušle u menopauzu tek posle 50. godine, i time značajno sebi povećale šansu da proslave 90. rođendan.

– Naši istraživači kažu da žene koje kasnije dobijaju menstruaciju imaju manje šanse da boluju od određenih stanja, poput koronarne arterijske bolesti, i imaju mnogo veće šanse da ceo život provedu relativno zdrave – kaže autor istraživanja, Aladin Šadjab.

Pored toga, rezultati istraživanja pokazuju i da su žene koje kasnije dobiju menstruaciju i kasnije uđu u menopauzu uglavnom nepušači, i mnogo su manje šanse da obole od dijabetesa, iako još uvek nije jasna tačna povezanost između te dve činjenice. U svakom slučaju, kažu istraživači, računica je jasna: zdrave navike = zdrava mestruacija = zdrav život.

Ovaj članak s istom tvrdnjom u naslovu objavljen je 2019. godine na portalima Recepti i zdravlje i Kuhinja-zdravlje. Članak portala Kuhinja-zdravlje podijeljen je na nekoliko Facebook stranica u septembru ove godine.

Mediji različito o tome šta je istraživanje pokazalo
 

O pomenutom istraživanju, mediji su na našem govornom području prvi put pisali 2016. godine, a nakon toga mu se vraćali u više navrata. Riječ je o nekoliko verzija članaka u kojima se iznose različite tvrdnje koje se tiču istraživanja – načina njegovog sprovođenja, ali i samih rezultata. 

Najstariji članak koji smo uspjeli pronaći objavio je Večernji (.hr) 28. jula 2016. U ovoj se verziji tvrdi da je “otkriveno kako” vrijeme prve menstruacije i ulaska u menopauzu “utiče” na životni vijek žene. 

Otkrili kako trenutak prve mjesečnice i dob ulaska u menopauzu utječe na to koliko će dugo žena živjeti
(...)
Istražitelji su analizirali podatke više od 16 tisuća žena u menopauzi i došli do zaključka da žene koje su svoju prvu mjesečnicu dobile s 12 godina ili kasnije, imaju dulji životni vijek.

Portali miss 7 i Hercegovina info su svoje članke opremili naslovima u kojima se isto tvrdi.

U naslovu članka portala Kodex (.me) se, pak, tvrdi da od menstruacije “zavisi” koliko će žena živjeti. 

Životni vijek žena zavisi od menstruacije! (Kodex (.me))

S druge strane, u naslovima članaka na portalima Novi (.ba), Moje vrijeme i Srbija danas tvrdi se da menstruacija i menopauza “određuju” koliko će žena živjeti.

KONAČNO JE SVE OTKRIVENO: Vaša menstruacija određuje koliko ćete dugo živjeti (Novi(.ba))

Prva mjesečnica i menopauza određuju koliko ćete dugo živjeti (Moje vrijeme)

MENSTRUALNI CIKLUS određuje KOLIKO ćete ŽIVETI - evo šta vam se piše (Srbija danas)

Izvještavajući o rezultatima studije, značajan broj medija ustvrdio je da menstruacija otkriva, odnosno pokazuje koliko će žena živjeti: Novi (.ba), Kodex (.me) , Happy, Miss7zdrava, Miss7 mama, Stil Kurir, Žena Blic i Glossy

Portali Oslobođenje, Slobodna Dalmacija, Avaz, Zadovoljna (.hr), Cure, Kutak za žene, Novi magazin, Kurir i Depo su ovu tvrdnju ublažili koristeći formulaciju da menstruacija “otkriva koliko dugo bi mogle živjeti”. S druge strane, Nezavisne, Banjaluka (.com), Bonita, Vijesti (.me), Vijesti (.ba), Net (.hr), B92, Info Prijedor i Telegraf navode da je istraživanje pokazalo da menstruacija “može da otkrije” koliko će žena živjeti.


Šta su činjenice?
 

Studija na koju se pozivaju analizirani članci objavljena je 2016. godine u časopisu Menopause. Autori su pratili etnički raznoliku grupu od 16.251 žena iz Inicijative za žensko zdravlje (WHI) u postmenopauzi kako bi istražili povezanost vremena menarhe (prve menstruacije), početka menopauze i dužine trajanja reproduktivnog perioda sa životnim vijekom od 90 godina.

Sve učesnice istraživanja rođene su prije septembra 1924. godine: u studiju su uključene u periodu od 1993. do 1998. i praćene do avgusta 2014. godine. Studija je, dakle, trajala 21 godinu, a ne nekoliko mjeseci, kako je izvijestio portal Novi.ba. Na početku istraživanja, učesnice su u prosjeku imale 74,7 godina. Od njih 16.251, 90. godinu doživjelo je 8.892 (55%). 

Kako se navodi u studiji, kod žena koje su prvu menstruaciju imale u dobi od 12 i više godina zabilježena je “umjereno povećana” vjerovatnoća za dugovječnost. Kod učesnica koje su kasnije ušle u menopauzu (prirodnu ili hiruršku) zabilježen je “značajan trend” rasta vjerovatnoće da će doživjeti 90. godinu. Studija je pokazala i da je reproduktivni vijek “značajno povezan” s većom vjerovatnoćom za dugovječnost.

U članku Reutersa o ovoj studiji, koji je objavljen 28. jula 2016, objašnjava se koliko je procentualno veća šansa za dugovječnost kod ispitanica koje spadaju u navedene grupe u odnosu na one koje su ranije imale prvu menstruaciju, ranije ušle u menopauzu te imale kraći reproduktivni vijek.

Žene koje su imale najmanje 12 godina kada su dobile prvu menstruaciju imale su oko 9% veću vjerovatnoću da će doživjeti 90 godina od onih koje su bile mlađe.

Žene koje su imale najmanje 50 godina kad su im menstruacije prestale imale su oko 20% veću vjerovatnoću da će doživjeti 90 godina od žena koje su ušle u menopauzu prije 40. godine. Ovo važi bez obzira na to da li je menopauza bila prirodna ili hirurška.

Duži reproduktivni vijek takođe je bio povezan s dugovječnošću. Žene koje su menstruirale duže od 40 godina imale su 13% veću vjerovatnoću da će doživjeti 90 godina od onih koje su imale manje od 33 reproduktivne godine, izvijestili su autori u radu objavljenom 27. jula u časopisu Menopause.

Od ispitanica su prikupljeni podaci koji se tiču demografskih karakteristika, načina života i istorije bolesti kako bi se utvrdilo u kakvoj su korelaciji s godinama prve menstruacije, ulaskom u menopauzu i dužinom reproduktivnog vijeka.

Prema rezultatima studije, vjerovatnije je da su one žene koje su u kasnijim godinama imale prvu menstruaciju i menopauzu dobrog zdravlja i da nisu nikada pušile, a manje je vjerovatno da su bile gojazne ili imale istoriju gojaznosti. Istovremeno, ispostavilo se kao manje vjerovatno  da žene koje postižu dugovječnost puše, da su gojazne ili imaju istoriju bolesti povezanih sa starenjem. Jedan od autora studije Aladdin Shadyab ukazao je u članku na portalu Univerziteta San Diego da u ovim detaljima treba tražiti objašnjenje za povezanost reproduktivnih događaja i šanse da se doživi 90. godina.

“Naš tim je otkrio da je manje vjerojatno da su žene koje su dobile menstruaciju u kasnijoj dobi imale određene zdravstvene probleme, poput bolesti srca i krvnih žila, a one koje su kasnije ušle u menopauzu imale su generalno odlično zdravlje, što može biti moguće objašnjenje za naše rezultate”, rekao je Shadyab.

Manje je vjerojatno da su žene koje su imale prvu menstruaciju i menopauzu u kasnijoj dobi bile pušači ili da su ranije imale dijabetes.

“Faktori poput pušenja mogu oštetiti kardiovaskularni sistem i jajnike, što može rezultirati ranijom menopauzom. Žene s kasnijom menopauzom i dužim reproduktivnim vijekom mogu imati smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti”, rekao je Shadyab. 

Reproduktivni događaji, poput menarhe, menopauze i trudnoće, mogu jednostavno biti pokazatelji temeljnog zdravstvenog stanja, navodi se u studiji. Stoga i tvrdnje da menstruacija određuje ili utiče na to koliko će žene živjeti nisu tačne.

Izvještavajući o rezultatima studije, značajan broj medija propustio je da objasni ovaj kontekst o kom govore autori. Osim toga, izostavljeni su podaci o vjerovatnoći da će žena doživjeti 90. godinu ako je kasnije imala prvu menstruaciju i kasnije ušla u menopauzu. Riječ je zapravo o procentima koji su daleko od toga da se na osnovu njih može tvrditi da menstruacija otkriva koliko će žena živjeti.

Određeni broj medija je pogrešno ustvrdio da su žene koje su prvu menstruaciju imale sa ili poslije 12 godina doživjele čak 90 godina. Podaci istraživanja, pak, govore da je njih oko 55% doživjelo 90. godinu. S druge strane, i 52% žena koje su menarhu imale prije 12 godine doživjelo je 90. godinu.

Važno je takođe napomenuti da žene koje su kasnije dobile prvu menstruaciju nisu nužno i one koje su kasnije ušle u menopauzu, kako su to predstavili pojedini portali.

Dakle, studija je pokazala da su šanse za dugovječnost veće kod žena koje su kasnije imale prvu menstruaciju i menopauzu, i to za devet, odnosno 20%. Žene koje su imale menstruaciju duže od 40 godina imale su 13% veću vjerovatnoću da će doživjeti 90 godina od onih kod kojih je reproduktivni vijek bio kraći od 33 godine. 

Ipak, imajući u vidu ove procente, rezultati studije nikako ne znače da menstruacija pokazuje ili otkriva da li će neko doživjeti 90. godinu. Shodno tome, svi članci u kojima se to tvrdi dobijaju ocjenu dezinformacija.

Istu ocjenu dobijaju i članci u kojima se navodi da menstruacija “otkriva koliko bi žene mogle živjeti” ili da “može da otkrije”.

Istraživanje nije utvrdilo uzročno-posljedičnu vezu između menstruacije i dužine životnog vijeka. Riječ je, zapravo, o mogućoj povezanosti koju autori tumače opštim zdravstvenim stanjem i, moguće, genetikom. Stoga tvrdnje da su naučnici otkrili kako menstruacija utiče na to koliko će žena živjeti takođe dobija ocjenu dezinformacija.

Tvrdnju da menstruacija određuje koliko će žene živjeti, čije smo prvo pojavljivanje pronašli na portalu Moje vrijeme, dobija ocjenu lažna vijest, a ostala pojavljivanja dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

27.10.2021. Članak portala Kurir je izmijenjen i sadrži tačne informacije, pa dobija i ocjenu ispravljeno.

28.10.2021: Portal Nezavisne novine izmijenio je netačne navode u članku pa je članku dodijeljena i ocjena ispravljeno.

11.11.2021. Članak portala Srbija danas je  u međuvremenu izmijenjen i sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

23.11.2021. Portal Espreso je izmijenio članak i on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

14.3.2023. Portal Glossy je ispravio netačne navode u članku pa on dobija ocjenu ispravljeno.

31.5.2023. Portal Stil je ispravio netačne navode u članku pa on dobija ocjenu ispravljeno.

16.10. 2023. Portal Zadovoljna (.hr) je izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

15.12. 2023. Članak portala Banjaluka (.com) je izmijenjen, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 08.05.2019

Kuhinja zdravlje (XYZ): Menstruacija je ta koja će vam reći koliko ćete dugo živiti!

To je otkriveno u istraživanju na kojem je ni manje ni više nego 160 hiljada žena bilo uključeno. Istraživanje u San Diegu na kojem je učestvovalo 16...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 09.05.2021

Čizmica TV: NAUČNICI DOKAZALI: Vaš menstrualni ciklus otkriva koliko biste dugo mogli živjeti!

Menstruacija može otkriti dosta toga o našem zdravlju.

 • Dezinformacija
Lažna vijest 12.08.2016

Moje vrijeme: Prva mjesečnica i menopauza određuju koliko ćete dugo živjeti

Dugovječnost, čini se, ovisi o tome kada je žena dobila prvu mjesečnicu i kada je ušla u menopauzu. Naime, o tome ovisi u kakvom će im stanju biti kar...

 • Lažna vijest
Dezinformacija 24.05.2019

Recepti i Zdravlje: Menstruacija je ta koja će vam reći koliko ćete dugo živiti!

Rezultat slika za Menstruacija je ta koja će vam reći koliko ćete dugo živiti!

 • Dezinformacija
Dezinformacija 15.06.2017

Šta ima inače: MENSTRUACIJA JE TA KOJA ĆE VAM REĆI KOLIKO ĆETE DUGO ŽIVITI!

istraživanju na kojem je ni manje ni više nego 160 hiljada žena bilo uključeno.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 22.09.2016

Stil: Stručnjaci dokazali: Menstruacija otkriva koliko dugo ćete živeti!

Na koji način je menstruacija povezana sa životnim vekom otkrilo je veliko istraživanje u kojem je učestvovalo 16.000 žena

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 24.01.2017

Vijesti Me: Menstruacija može da otkrije koliko dugo ćete živjeti

Sigurno ste znale da vam vaš menstrualni ciklus govori mnogo toga o opštem zdravlju organizma, međutim, da li ste znale da može da vam otkrije i kolik...

 • Dezinformacija
Prenošenje lažnih vijesti 20.02.2019

Novi: KONAČNO JE SVE OTKRIVENO: Vaša menstruacija određuje koliko ćete dugo živjeti

U najnovijem istraživanju koje je trajalo nekoliko mjeseci učestvovalo je oko 16.000 žena koje su u menopauzi. 

 • Prenošenje lažnih vijesti
Dezinformacija 04.01.2017

Vijesti: Menstruacija može da otkrije koliko dugo ćete živjeti

Sigurno ste znale da vam vaš menstrualni ciklus govori mnogo toga o opštem zdravlju organizma, međutim, da li ste znale da može da vam otkrije i kolik...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.11.2016

Miss 7 mama: Dob u kojoj ste dobili prvu menstruaciju pokazuje koliko dugo ćete živjeti

Veliko istraživanje u kojem je sudjelovalo čak 16.000 žena otkrilo je na koji je način menstruacija povezana sa životnim vijekom, ali i zdravljem tije...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 22.09.2016

Super Žena.b92: Menstruacija može da vam otkrije koliko dugo ćete živeti

Ako vam je zdrava menstruacija, dug život vam je garantovan.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 15.11.2017

Novi: EVO KO ĆE ŽIVJETI DUŽE: Prva menstruacija pokazuje koliko ćete živjeti!

Istraživači sa univerziteta u Kaliforniji pratili su 16.000 djevojaka i otkrili su zanimljive pokazatelje koji zavise od trenutka prve menstruacije.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.01.2017

Nezavisne: Menstruacija može da otkrije koliko dugo ćete živjeti

Sigurno ste znale da vam vaš menstrualni ciklus govori mnogo toga o opštem zdravlju organizma, međutim, da li ste znale da može da vam otkrijei koliko...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 20.12.2017

Zadovoljna.dnevnik: Dokazano: Menstruacija otkriva koliko biste dugo mogli živjeti

Na koji je način menstruacija povezana sa životnim vijekom otkrilo je veliko istraživanje u kojem je sudjelovalo 16.000 žena.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 25.12.2017

Zdravlje Avaz: Menstruacija otkriva koliko biste dugo mogle živjeti

Na koji je način menstruacija povezana sa životnim vijekom otkrilo je veliko istraživanje u kojem je učestvovalo 16 hiljada žena.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 02.01.2017

Net hr: Jedno istraživanje je pokazalo da vam menstruacija može otkriti koliko biste dugo mogle živjeti

Sigurno ste znale da vam vaš menstrualni ciklus govori mnogo o općem zdravlju organizma, no jeste li znale da vam može otkriti i koliko dugo biste mog...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.03.2018

Bonita: NA OSNOVU MENSTRUACIJE MOŽETE SAZNATI KOLIKO DUGO ĆETE ŽIVJETI!

U POSLJEDNJEM ISTRAŽIVANJU U KOJEM JE UTVRĐENO KAKO SE MOŽE SAZNATI KOLIKO ĆE ŽENE ŽIVJETI NA OSNOVU MENSTRUACIJE, UČESTVOVALO JE OKO 16 000 ŽENA KOJ...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 22.09.2016

Info Prijedor (.club): Menstruacija može da vam otkrije koliko dugo ćete živjeti

Ako vam je zdrava menstruacija, dug život vam je garantovan.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 29.07.2016

Žena: PROVERITE: Menstrualni ciklus otkriva koliko ćete dugo živeti

Tinejdžerke su obično strašno nestrpljive u iščekivanju da konačno i one dobiju grudi i menstruaciju, ali kasno sazrevanje sa sobom nosi mnogo veće pr...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 25.12.2017

Recepti zaa 5: Menstruacija otkriva koliko biste dugo mogle živjeti

Na koji je način menstruacija povezana sa životnim vijekom otkrilo je veliko istraživanje u kojem je učestvovalo 16 hiljada žena.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.10.2017

Najpopularnije: Da li ste znali? -Vaš menstrualni ciklus otkriva koliko biste dugo mogli živjeti.

Menstruacija može otkriti dosta toga o našem zdravlju.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 23.09.2016

Miss 7 Zdrava: Menstruacija otkriva koliko ćeš dugo živjeti!

Veliko istraživanje u kojem je sudjelovalo čak 16.000 žena otkrilo je na koji je način menstruacija povezana sa životnim vijekom. Istraživanje Sveučil...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 20.03.2020

Miss 7 24sata: Dob u kojoj si dobila prvu menstruaciju utječe koliko ćeš dugo živjeti, otkrivaju znanstvenici

Vjerojatno ti se čini da je dan kad si dobila prvu menstruaciju bio jaaako davno te se možda niti ne sjećaš dobro •Međutim, potrudi se sjetiti tog gr...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 21.05.2019

Happy TV: STRUČNJACI DOKAZALI: Menstruacija otkriva koliko dugo ćete živeti!

Opsežno istraživanje Univerziteta u San Dijegu čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Menopause” proučavalo je podatke 16.000 žena u menopauzi. Među...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 12.07.2018

Espreso.co.rs: MENSTRUACIJA OTKRIVA KOLIKO ĆETE ŽIVETI! Ako ste je dobili u OVIM GODINAMA, ne morate da brinete!

Menstruacija otkriva mnogo toga

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 23.09.2016

Srbija danas (.com): MENSTRUALNI CIKLUS određuje KOLIKO ćete ŽIVETI - evo šta vam se piše

Da li vodite ovakav život.

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Dezinformacija 24.01.2017

Kodex: Menstruacija otkriva koliko dugo ćete živjeti

Sigurno ste znale da vam vaš menstrualni ciklus govori mnogo toga o opštem zdravlju organizma, međutim, da li ste znale da može da vam otkrije i kolik...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 30.12.2016

Slobodna Dalmacija: Upoznajte svoje tijelo: menstruacija vam otkriva koliko dugo biste mogli živjeti

Istraživanje Sveučilišta u San Diegu proučavalo je 16 tisuća žena u menopauzi, a među sudionicama  koje su prvu menstruaciju dobile s 12 godina te u m...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 27.12.2017

Medicina 124: NAUČNICI DOKAZALI: Vaš menstrualni ciklus otkriva koliko biste dugo mogli živjeti!

Menstruacija može otkriti dosta toga o našem zdravlju. Evo šta otkriva:

 • Dezinformacija
Dezinformacija 26.09.2016

Cure: NAUČNICI DOKAZALI – Menstruacija otkriva koliko dugo biste mogli živjeti

Na koji je način menstruacija povezana sa životnim vijekom otkrilo je veliko istraživanje u kojem je sudjelovalo 16.000 žena

 • Dezinformacija
Dezinformacija 24.12.2017

Lijek iz prirode: NAUČNICI DOKAZALI: Vaš menstrualni ciklus otkriva koliko biste dugo mogli živjeti!

Menstruacija može otkriti dosta toga o našem zdravlju.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 28.07.2016

Večernji list: Otkrili kako trenutak prve mjesečnice i dob ulaska u menopauzu utječe na to koliko će dugo žena živjeti

Žene koje su ušle u menopuzu s 50 godina ili kasnije imaju puno veću vjerojatnost da će dočekati svoj 90. rođendan, pokazali su rezultati istraživanja...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 04.04.2018

Novi: DOKAZANO: Vaš menstrualni ciklus otkriva koliko biste dugo mogli živjeti

Evo šta sve menstruacija može otkriti o našem zdravlju.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 24.12.2017

Topvita: Vaš ciklus otkriva koliko biste dugo mogli živjeti!

Otkriveno je da žene koje su menstruaciju dobile sa 12 ili više godina su zdravije i imaju manje zdravstvenih tegoba od onih koje su ciklus dobile vrl...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 23.09.2016

104.236.145.73: Menstruacija otkriva koliko dugo biste mogli živjeti

Na koji je način menstruacija povezana sa životnim vijekom otkrilo je jedno veliko istraživanje u kojem je sudjelovalo čak 16.000 žena

 • Dezinformacija
Dezinformacija 23.09.2016

Kurir: ISTRAŽIVANJE DOKAZALO: Menstruacija otkriva koliko dugo biste mogli živeti

Na koji je način menstruacija povezana sa životnim vekom otkrilo je veliko istraživanje u kojem je učestvovaloo 16.000 žena.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 23.09.2016

Glossy: Neverovatno saznanje naučnika: Prva menstruacija otkriva koliko dugo ćete živeti!

Kako menstruacija i menopauza utiču na vaš životni vek, otkrilo je jedno veliko istraživanje američkog univerziteta.

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 23.12.2017

Kodex: Životni vijek žena zavisi od menstruacije!

Na koji je način menstruacija povezana sa životnim vijekom otkrilo je veliko istraživanje u kojem je učestvovalo 16.000 žena.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 28.07.2016

Hercegovina.info: Saznajte kako prva mjesečnica i dob ulasaka u menopauzu utječu na životni vijek žene

Istražitelji su analizirali podatke više od 16 tisuća žena u menopauzi i došli do zaključka da žene koje su svoju prvu mjesečnicu dobile s 12 godina i...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 13.07.2018

Kodex: Sjetite se kad ste dobile menstruaciju i znaćete koliko ćete živjeti

Menstruacija može da otkrije dosta o vašem zdravlju, sudeći po jednom zanimljivom istraživanju.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 22.09.2016

Depo: Menstruacija otkriva koliko dugo biste mogli živjeti

Na koji je način menstruacija povezana sa životnim vijekom otkrilo je veliko istraživanje u kojem je sudjelovalo 16.000 žena

 • Dezinformacija
Dezinformacija 06.01.2017

Banjaluka: Menstruacija može da otkrije koliko dugo ćete živjeti

Sigurno ste znale da vam vaš menstrualni ciklus govori mnogo toga o opštem zdravlju organizma, međutim, da li ste znale da može da vam otkrijei koliko...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno