Raskrinkavanje.ba

Manipulativno predstavljanje Macronovog neslaganja na samitu G7

Portal Webtribune objavio je članak u kojem se manipulativno tvrdi da je francuski predsjednik odbio podržati “antiruski plan” G7 država.

Foto: Flickr

Na portalu Webtribune 5.7.2022. godine objavljen je članak pod naslovom:

Šok u SAD zbog Makronovog zaokreta – Odbio da podrži novi plan protiv Rusije

Pozivajući se na kineski medij Sohu, u članku se navodi da je francuski predsjednik Emmanuel Macron napravio “zaokret” odbijajući da podrži antirusku inicijativu na samitu G7, koji je održan krajem juna ove godine. Kako se tvrdi, SAD su predložile ograničavanje profita Moskve od prodaje ugljovodonika vještačkim snižavanjem cijena ruske nafte, što je Francuska odbila, predloživši snižavanje cijena nafte svih proizvođača. 

U članku se navodi da je to šokiralo američke predstavnike i da su, nakon toga, američki mediji “počeli nemilosrdno da kritikuju Macrona i njegovu vladu”, potvrđujući da u “antiruskom taboru nema jedinstva”.

Do datuma pisanja ove analize članak portala Webtribune podijeljen ja gotovo 250 puta na Facebooku, a prenijeli su ga i portali Istokrs i Intermagazin.


Šta su činjenice?

Ovogodišnji G7 samit održan je od 26. do 28. juna u Njemačkoj. Riječ je o forumu na kojem učestvuje sedam ekonomski iznimno razvijenih država: SAD, Francuska, Kanada, Njemačka, Velika Britanija, Japan i Italija.

Ove se godine na samitu razgovaralo i o ratu u Ukrajini i ekonomskoj krizi koja je uslijedila nakon njegovog početka, a učesnici/e su se složili/e da će G7 države i njeni partneri nastaviti pružati ekonomsku pomoć Ukrajini, kao i održavati i uvoditi nove sankcije Rusiji.

Trećeg dana foruma lideri/ke G7 zajednički su odlučili/e da će raditi na tome da ograniče cijenu ruske nafte te da će raditi na razvijanju tehničkih opcija za postizanje tog cilja. 

Kako se objašnjava u članku portala Politico od 28.6.2022. godine, odluka je rezultat frustracije u zemljama Zapada što je njihov embargo na rusku naftu imao kontraproduktivan efekat povećanja globalne cijene sirove nafte. To je dovelo do toga da Rusija na koncu zarađuje i da poremećaji na tržištu nafte potiču inflaciju koja se otima kontroli.

Navodi se da su SAD predložile ograničavanje cijene koja bi se mogla primijeniti ukidanjem sankcija za osiguranje teretnih brodova koji prevoze rusku naftu u zamjenu za dogovor o cijeni. Prema američkom planu o kojem se raspravljalo uoči samita, te bi sankcije bile ukinute za zemlje koje su pristale da kupuju rusku naftu samo po utvrđenoj maksimalnoj cijeni.

Macron je, kako je objašnjeno u članku, pozvao na svjetsko ograničenje cijena nafte, umjesto da se cilja isključivo prodaja ruske nafte. Prijedlog je naišao na kritike kako iz SAD-a i Njemačke, tako i ekonomista koji su upozorili da bi takva manipulacija tržištem mogla imati negativne posljedice.

Na koncu, kako je i ranije navedeno, lideri/ke G7 država postigli/e su konsenzus oko toga da treba ograničiti cijene ruske nafte, s tim da se mišljenja o načinu na koji se to treba postići razlikuju.

Macron je na samitu izjavio da podržava ograničavanje cijena ruske nafte, kao i ruskog gasa, tvrdeći da “neki zarađuju mnogo novca ratom u Ukrajini”.

Zvaničnik iz francuskog predsjedništva rekao je da će se Pariz zalagati za ograničenje cijena nafte i plina i da je otvoren za raspravu o prijedlogu SAD-a.

Dakle, tačno je da se Macron nije složio s prijedlogom SAD-a u vezi s ograničenjem cijena nafte koje bi targetirarale samo prodaju ruske nafte, već je predložio drugačiji pristup.

U konačnici, oba pristupa za cilj imaju smanjenje prihoda od nafte za Rusiju i pokušaj kontrole inflacije izazvane energetskom krizom u drugim zemljama.

Izostavljanjem informacija o konsenzusu G7 država o ograničavanju cijene ruske nafte, kao i Macronove izjave iz koje je jasno da načelno podržava takvu inicijativu, u članku Webtribunea nastoji se predstaviti manipulativna slika o stavu Francuske prema sankcijama Rusiji i ratu u Ukrajini.

Ovo nije prvi put da su proruski mediji na manipulativan način predstavljali Macronov stav prema ruskoj agresiji na Ukrajinu. Raskrinkavanje je pisalo o tome u analizi koju možete pročitati na linku ispod:

Tvrdnju da je Macron odbio podržati plan protiv Rusije ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama, s obzirom na to da je francuski predsjednik predložio drugačiju opciju od SAD-a  i nije odustao od sankcija koje ekonomski pogađaju Rusiju zbog rata u Ukrajini.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 05.07.2022

Webtribune: Šok u SAD zbog Makronovog zaokreta – Odbio da podrži novi plan protiv Rusije

Jedan od ključnih saveznika SAD u Evropi napravio je zaokret odbijanjem da podrži antirusku inicijativu. Ovo se navodi u materijalu kineskog izdanja S...

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 06.07.2022

Istok rs: Šok u SAD zbog Makronovog zaokreta – Odbio da podrži novi plan protiv Rusije

Jedan od ključnih saveznika SAD u Evropi napravio je zaokret odbijanjem da podrži antirusku inicijativu. Ovo se navodi u materijalu kineskog izdanja S...

  • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 07.07.2022

Intermagazin: Šok u SAD ZBOG MAKRONOVOG ZAOKRETA – Odbio da podrži novi plan protiv Rusije

Jedan od ključnih saveznika SAD u Evropi napravio je zaokret odbijanjem da podrži antirusku inicijativu. Ovo se navodi u materijalu kineskog izdanja S...

  • Manipulisanje činjenicama