Manipulisanje činjenicama: lažna interpretacija stvarnog upozorenja

Analizirali smo tvrdnju o tome da je Amerika izdala upozorenje za putovanja na Kosovo samo 2 dana prije ubistva Olivera Ivanovića.

Ocijenjeni članci
Telegraf Manipulisanje činjenicama; Nezavisne Manipulisanje činjenicama; Informer Manipulisanje činjenicama; Balkans Press Manipulisanje činjenicama; Avaz Manipulisanje činjenicama;

Analiza teorije zavjere o “američkom udaru na Srbe u BiH i Srbiji” odvela nas je na članak objavljen 16. januara na portalu “Dnevnog Avaza”:

SAD izdale upozorenje za Kosovo dva dana prije ubistva Ivanovića
Američki Stejt department upozorio je svoje državljane koji planiraju da putuju na Kosovo da budu dodatno oprezni zbog terorizma.
Stejt department je to učinio samo dva dana prije nego što je političar Oliver Ivanović upucan ispred kancelarije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici, nakon čega je podlegao povredama.
Terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u regionu Balkana, uključujući i Kosovo - navodi se u saopćenju Stejt departmenta koje je prenijela i Američka ambasada u Prištini.

Originalni članak u kom su iznesene ove tvrdnje objavljen je na portalu “Telegraf” ranije tog dana, sa naslovom:

Samo dva dana pre ubistva Olivera Ivanovića, SAD izdale alarmantno upozorenje za Kosovo

“Informer” je identičan tekst objavio dva sata nakon “Telegrafa”, ali mu je dao “jači” naslov:

TREBA DA VERUJEMO DA JE SLUČAJNO?! Samo dva dana pre ubistva Olivera Ivanovića, SAD izdale ALARMANTNO UPOZORENJE ZA KOSOVO!

Petnaestak minuta nakon što je objavljen na “Informeru”, tekst se, u redigovanoj verziji, našao i na stranici “Nezavisnih novina” sa naslovom “SAD izdale upozorenje za Kosovo dva dana prije ubistva Ivanovića”, pri čemu je kao izvor vijesti naveden “Telegraf”. Nekoliko minuta kasnije, skraćena verzija objavljena u “Nezavisnim” našla se na stranici “Dnevnog Avaza”, bez navedenog izvora informacije.

O upozorenju o kojem pišu navedeni mediji, već smo pisali u analizi “Turska, Rusija, Bosna, Srbija, Kosovo i “udar Amerike”: Svega pomalo, činjenica nimalo”, gdje smo napomenuli da su ove tvrdnje - i sa njima povezane teorije zavjere - već bile predmet fact-checking analize kolega/ica iz Srbije, u tekstu Novosadske novinarske škole objavljenom na portalu “Fake news tragač”.

Pomenuto upozorenje odnosi se na promjenu “statusa” Bosne i Kosova u procjenama bezbjednosti putovanja koje američki State Department objavljuje za sve države svijeta. Taj status je za Bosnu i Hercegovinu, kao i za Kosovo, ažuriran 10. januara, kada su obje države označene kao zemlje u koje treba putovati uz “povećani oprez”, to jest ocijenjene su brojem 2 na skali procjene rizika koja ima 4 stepena.

 

Četvrti stepen je, zapravo, upozorenje da se ne putuje u određenu državu, no ta ocjena nije dodijeljena ni Bosni ni Kosovu.

Potrebno je napomenuti da američka vlada nije samo Bosni i Kosovu dodijelila ocjene za rizik od putovanja. Istog dana, 10. januara, State Department je, naime, promijenio način ocjenjivanja rizičnosti putovanja, odnosno upozoravanja svojih građana. Tada je predstavljena nova skala od 4 ocjene i profili svih država ažurirani su u skladu sa tim:

Promjenu klasifikacije bezbjednosnih rizika prilikom putovanja objasnila je voditeljica “Ureda za prekookeanski servis” State Department-a, Michelle Bernier-Toth. U članku objavljenom u listu “Washingon Post”, Bernier-Toth je rekla da su prethodne kategorije bile zbunjujuće i da nije svima bila jasna razlika između “upozorenja” i “uzbune”:

 “Osobno sam bila umorna od objašnjavanja razlike između upozorenja i uzbune vezane za rizik putovanja, što nije bilo jasno čak ni nekim mojim kolegama," rekla je ona. “Morali smo to da predstavimo na pristupačniji način, kako bi informacije bile lakše razumljive.”

Kompletnu listu svih država koje imaju bilo kakvu vrstu obavještenja ili upozorenja možete pogledati na ovom linku.

S obzirom da je tvrdnja iz naslova, koja govori da je 2 dana prije ubistva Olivera Ivanovića “izdato alarmantno upozorenje za Kosovo” netačna, istu ocjenjujemo kao lažnu vijest. “Upozorenje” je, dakle, izdato 6 dana prije ubistva i nije se odnosilo samo na Kosovo, već se radilo o ažuriranju informacija o svim državama u bazi State Departmenta.

Zbog činjenice da se članci fokusiraju samo na obavještenje vezano za Kosovo, ne pominjući bilo koju drugu državu, kao ni to da je 10. januara potpuno promijenjen način rangiranja ovakvih upozorenja, članke ocjenjujemo i kao manipulaciju činjenicama.

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 13. 02. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Teorija zavjere: Bivši kancelar Sebastian Kurz i izmišljeno odbacivanje “medicinskog aparthejda” u Austriji

Nakon što je Sebastian Kurz odstupio sa mjesta kancelara Austrije, na društ...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Viralni video američkog pastora: Negiranje pandemije manipulacijom brojevima

Videosnimak iz 2020. godine u kojem američki pastor negira pandemiju Covid-...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Teorija zavjere o planiranim “fazama pandemije” potiče paniku predviđanjem haosa i vanrednog stanja

Pojedini portali u regionu prenijeli su tvrdnje o “fazama” u kojima se pand...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me