Foto: Senivpetro, Freepik
Na Facebook stranici Biohack balkans 25. maja 2025. godine objavljen je reel u kojem neimenovani muškarac govori da je prosječna jabuka u prodavnici stara više od godinu. Također govori da su ove jabuke tretirane raznim sredstvima da izgledaju zrelo, iako nisu. Na kraju implicira da su ovakve jabuke opasne po zdravlje - ne napadaju ih bakterije ili gljivice, pa zašto bi ih jeli ljudi? Snimak je na engleskom jeziku, s prevodom u titlovima:
Prosječna jabuka u trgovini je stara više od godinu dana. Da, više od godinu! Možemo ubrati zelenu jabuku u Argentini ili čak lokalno, a onda je “dozrijeti” gasom koji se zove etilen oksid.
Izgleda zrelo - ali nije.
Nema buđi, nema bakterija, nema gljivica. Izgleda savršeno. Ali čak ako ni buđ ni bakterije neće da je pojedu, zašto bismo mi?
Foto: Screenshot
Reel je zabilježio više od 15.300 interakcija, a osim na Facebooku, podijeljen je i na TikToku, Instagramu i Threadsu.
Šta su činjenice?
Muškarac na videosnimku je Steven R. Gundry, doktor medicine, bivši kardiotorakalni hirurg i autor knjige “Paradoks biljaka” (The Plant Paradox). U toj knjizi govori o negativnim efektima proteina lektin iz hrane, poput sirovog graha, sirovog krompira ili žitarica u sirovoj formi. U knjizi promoviše dijetu bez lektina, koja, prema pisanju The Washington Posta, predstavlja još jednu pseudodijetu bez utemeljenja.
Videosnimak u kojem govori o prosječnoj starosti jabuka u prodaji i koji se dijeli na društvenim mrežama isječak je iz epizode podcasta “Toxic Free” with KB, koja je emitovana 31. oktobra 2024. godine.
Tvrdnja da su “prosječne” jabuke u trgovini stare više od godinu je manipulativna. Jabuke se mogu čuvati i do godinu nakon berbe, posebno pomoću tzv. kontrolisane atmosfere, tehnologije koja usporava sazrijevanje podešavanjem nivoa kisika, temperature i ugljendioksida. Međutim, to nije pravilo za sve jabuke na svim tržištima. Dosta ovog voća prodaje se nekoliko sedmica ili mjeseci nakon berbe, naročito u sezoni.
Jabuke prirodno sazrijevaju zahvaljujući etilenu, spoju koji ima ulogu hormona u ovom procesu i kojeg i same proizvode. U voćarskoj industriji koristi se gas etilen kako bi se ubrzalo zrenje plodova, ali to nije isto što i etilen-oksid, koji se u snimku spominje kao sredstvo za dozrijevanje jabuka.
Etilen-oksid je hemikalija koja se koristi kao sredstvo za sterilizaciju hirurških instrumenata u bolnicama, toksična je i kancerogena, i ne koristi se za dozrijevanje hrane.
Voće i povrće čije je dozrijevanje pospješeno upotrebom etilena može izgledati zrelo spolja, ali ne mora imati isti ukus ili teksturu kao ono koje je prirodno dozrijevalo na biljci ili drvetu. To, opet, ne znači da nije zrelo.
Gundry sugeriše da ljudi ne bi trebali jesti voće koje dugo stoji i kojeg “neće” ni buđ ni bakterije. U procesu uzgoja i skladištenja jabuka koriste se hemijski spojevi (pesticidi) koji omogućavaju da se jabuke duže vremena čuvaju, ne kvare i da opet budu sigurne za ljudsku upotrebu. Profesor doktor prehrambenog inžinjerstva s Univerziteta u Tuzli Midhat Jašić za Raskrinkavanje je pojasnio da se pesticidi koriste i u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji kao agrotehnička mjera, ali i tokom skladištenja, gdje imaju ulogu, recimo, zadržavanja konzistentnosti jabuka.
Međutim, određene vrste pesticida se u uzgoju jabuka koriste i za sprečavanje kontaminacije plijesnima, koje dovodi do kvarenja voća:
Mikrobiološka kontaminacija jabuka najčešće je prisutna u obliku različitih vrsta plijesni, koje mogu da se vide golim okom. Te plijesni daju spojeve koji se zovu mikotoksini. Hemija, pesticidi, posebno oni koji djeluju mikocidno i fungicidno, uništavaju te mikroorganizme i sprečavaju mikrobiološko kvarenje koje je vrlo rizično.
Pesticidi, iako sami po sebi otrovni za ljude, neizbježni su u savremenoj poljoprivredi, ističe Jašić. Ipak, on navodi da većina stručnjaka smatra da su koristi od konzumacije jabuka, čak i onih tretiranih pesticidima, veće od mogućih rizika.
Tu valja na vagu staviti da li je bolje konzumirati jabuku koja je čak trideset puta tretirana ili je ne konzumirati nikako. Većina eksperata na cijeloj zemaljskoj kugli koji se danas bave toksikologijom hrane smatra da su veće koristi u konzumiranju jabuke koja sadrži čak i ove hemijske spojeve - nego štete - jer sastojci koji su prisutni u jabuci, oni imaju jako visoke benefite po zdravlje ljudi. Pesticidi su, nažalost, neizbježni jer jabuke ne bi bilo sad u junu koja je ubrana prošle godine. To je tehnologija omogućila, pogotovo skladištenje jabuka u hladnjačama s kontroliranom atmosferom, pa se mogu čuvati čak i dvije godine.
Dakle, plijesan na jabukama u trgovačkim lancima prije je znak da nisu adekvatno skladištene ili tretirane (bile su izložene temperaturi i vlazi koja pogoduje razvoju mikrobiološke kontaminacije), nego pokazatelj da su za jelo. Štaviše, pojava plijesni znak je da je jabuka kontaminirana, pokvarena i da nije za upotrebu.
Shodno navedenom, tvrdnju da se etilen-oksid koristi za dozrijevanje voća ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tvrdnje da su jabuke u trgovini obično stare preko godinu i da odsustvo buđi i bakterija na njima implicira da nisu dobre za konzumaciju ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i pseudonauku.
(Raskrinkavanje.ba)