Manipulisanje ljudskim emocijama, iliti kako prikupiti interakcije na Facebooku

Brojne Facebook stranice koriste taktiku dijeljenja fotografija unesrećenih osoba, naročito djece, kako bi kroz izazivanje emocija i sažaljenja zapravo prikupile interakcije i time povećale vidljivost svojih objava.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama;

Na Facebook stranici I kad odes od mene znaj da te volim, 16.9.2020., godine objavljena je fotografija vidno bolesnog djeteta uz opis u kojem se od korisnika/ca Facebooka traži da objavu podijele u 5 grupa, tako da “moja beba može dobiti više molitvi” :

😭Molim vas dajte mi minut svog vremena, ne tražim ništa osim vaših molitvi, pomozite da podijelite sa 5 grupa na Facebooku tako da možemo dobiti više molitvi. Pomozite samo tako što ćete podijeliti tako da moja beba može dobiti više molitvi.Slika može sadržavati: jedna ili više osoba

Gotovo istovremeno, identičan status objavljen je na stranici MAMA imenica bez zamjenice, a nešto kasnije istog dana, 16. septembra, statuse su objavile stranice Savrsena zena (arhiviran link), Bol duše moje (arhiviran link), Moja porodica moje bogatstvo (arhiviran link) i Sofijin IZBOR (arhiviran link). 

Ove objave su na društvenoj mreži Facebook ostvarile gotovo 10.500 interakcija, podaci su CrowdTangle-a, Facebookovog alata za praćenje broja interakcija na ovoj društvenoj mreži.. 

Šta su činjenice?

S obzirom da je status na Facebook stranici I kad odes od mene znaj da te volim pisan u prvom licu, ostavlja se dojam da autor/ica posta pratiocima komunicira ličnu priču, tražeći da kroz podijelu objave u 5 grupa na Facebooku pomognu da njegova ili njena beba “može dobiti više molitvi”.

Facebook stranicu I kad odes od mene znaj da te volim uređuju tri osobe iz Bosne i Hercegovine, pa bi s obzirom na prvo lice i “prisvajanje” bebe u opisu objave značilo da je i prikazano dijete isto iz BiH, ili, uz nešto konzervativniju pretpostavku, negdje sa Balkana.

No, na fotografiji je u stvari prikazana Valentina Victoria, djevojčica iz američke savezne države Texas, kojoj je u junu ove godine godine dijagnosticiran Covid-19. O tome je pisao portal Televizije Fox San Antonio, 9.6.2020:

Snaga molitve: Molitva za šestomjesečnu bebu koja se bori sa Covid-19

SAN ANTONIO (WOAI/KABB) - porodica sa juga Teksasa kaže da snaga molitve pomaže njihovom djetetu u borbi sa Covid-19.

Porodica šestomjesečne Valentine Victorie obratila se voditelju vijesti [televizije] Fox San Antonio, Rayanu Wolfu, nakon što se zarazila virusom. 

Poziv na molitvu za ozdravljenje djevojčice, zajedno sa prikazanom fotografijom, objavio je 8.6.2020. godine na svom Facebook profilu Ryan Wolf, voditelj ranije spomenute televizije.

 

Djevojčicina majka, Banesa Martinez, 22. jula je pokrenula kampanju prikupljanja novčanih sredstava preko platforme Go Fund Me. U opisu kampanje Martinez je navela da je djevojčica napustila bolnicu, ali da treba još dosta liječničkog nadzora te da je još uvijek pozitivna na prisustvo virusa:

Moja beba je izašla iz bolnice, ostaje još dosta pregleda i praćenja od strane njenih doktora s obzirom da je i dalje pozitivna na Covid-19. 

Dakle, na fotografiji koja je je dijeljena uz opis koji implicira da se radi o bebi sa ovih prostora nalazi se djevojčica iz Sjedinjenih Američkih Država, kojoj je početkom juna dijagnosticiran Covid-19. 

Prema postojećim podacima, djevojčica je već krajem tog mjeseca pokazivala znakove oporavka, tako da zahtjev za dijeljenje te slike po Facebook grupama u septembru zasigurno nije služio prikupljanju ”više molitvi” za bebu. 

Ono što je izglednije, a s čim je se Raskrinkavanje susretalo i ranije, je da se ovde radi o  manipulaciji ljudskim emocijama u svrhu povećanja interakcija na gore pomenutim stranicama.

Nije neuobičajeno da Facebook stranice - koje obično dijele linkove nekog anonimnog portala koji “proizvodi” manje ili više dezinformativni sadržaj - imaju sporadične objave fotografija koje izazivaju emocije sažaljenja i empatije. 

Te objave su obično “opremljene” opisom putem kojih osoba sa fotografije, ili autori/ica objave komunicira sa čitaocima u prvom licu, tražeći njihovu “podršku” u vidu lajka, komentara ili podjele objave. Česti su slučajevi i u kojima se objavljuju fotografije osoba sa invaliditetom, uz lažne opise u kojima se navodi da je osobama sa fotografija rođendan i uz poziv čitaocima da mu/joj čestitaju u komentarima.

Ovaj vid interakcija značajno doprinosi podizanju dosega objava i broja ljudi kojima se prikazuju objave takvih stranica, čime one proširuju svoju publiku. Jedan primjer, o “siromašnoj djevojčici iz Sirije” imali smo baš u junu ove godine, a više informacija možete čitati na linku ispod:

Lažna vijest
Poigravanje emocijama u svrhu prikupljanja lajkova: Na fotografiji nije ni "Sofija" ni "Ilhana" ni "djevojčica iz Sirije"

U lepezi manipulativnih tehnika za kojim posežu vlasnici Facebook stranica...

Lažna vijest 24.06.2020

Shodno svemu navedenom, objavi na Facebook stranici I kad odes od mene znaj da te volim dodjeljujemo ocjenu manipulisanje činjenicama.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 19. 10. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Marija Stojaković u novoj epizodi dezinformacija i “zavjera” na YouTube platformi

Marija Stojaković, jedna od najglasnijih zagovornica antivakcinacijskog nar...

Lažna vijest Dezinformacija Pseudonauka Teorija zavjere
Lažna vijest
Naučnici nisu “priznali da će uskoro moći da vrate mrtve u život”

Pojedini portali objavili su članak u kojem se tvrdi da su naučnici priznal...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Klikbejt
Lažna vijest
Niti je Vlado Đajić primio “destilovanu vodu”, niti su vakcine “bućkuriš”

Na Facebook stranici “Dean Deki RS-Official” objavljen je status koji sadrž...

Lažna vijest Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me