Masovna uginuća stoke kao “dokaz” za teoriju zavjere o namjernom izazivanju nestašice hrane

Na društvenim mrežama aktuelna je teorija zavjere o namjernom izazivanju nestašice hrane. Kao “dokaz”, dijele se fotografije i snimci goveda uginulih uslijed nepovoljnih vremenskih prilika te snimak ovaca stradalih od udara groma.

Foto: Freepik

Nakon što su svjetski i domaći mediji izvijestili da je nekoliko hiljada goveda u Kanzasu stradalo od posljedica visoke temperature i velike vlažnosti vazduha, teoretičari/ke zavjere su na društvenim mrežama počeli/e dijeliti snimke i fotografije uginule stoke, dovodeći u pitanje ovo objašnjenje i tvrdeći da su životinje namjerno ubijene kako bi se izazvala vještačka nestašica hrane.

Objavu u kojoj se izražava sumnja da su uzrok uginuća temperature i vlažnost vazduha pronašli smo 16. juna 2022. godine na Facebook profilu Marko Kraljević - cetiri

NEGDE u Americi......
Kažu vrućina im glava došla.....
......klimatske promene ih pokidale u sekundi.......‼️ 
Nisu ni frekfencije, zračenja, otrovi, glad, nego klimatske promene....‼️ 
Struka rekla tako......

Na Facebook profilu Viktor Jagarinac nekoliko dana kasnije objavljen je snimak u čijem se opisu prenose riječi neimenovanog farmera, koji kaže da su životinje ubijene radi izazivanja nestašice hrane. 

Djelite, razmislite, komentirajte!!! 

Reči jednog farmera (stočara). "Kažu da je vrućina ubila hiljade ovih goveda?! Kako je to moguće? Nije tako naglo postalo toliko vruće da je sva stoka počela da umire odjednom i u isto vreme? Ubili su ih da bi izazvali još problema sa nestašicom hrane. Ne mogu sa sigurnošću da kažem kako je to urađeno, ali znam zašto! Oni nameravaju da nas izgladnjuju. Ne postoji prihvatljivo objašnjenje za ovo masovno izumiranje u roku od sat vremena. Da! Mnogi ne bi umrli tom brzinom od vrućine, to ne dolazi u obzir, to nije logično. Oni su ubijeni baš kao i pčele i ptice koje umiru iznenada u poslednjih par godina!"

Pojedini mediji su u svojim izvještajima o ovom slučaju takođe promovisali teoriju zavjere da je riječ o namjernom ubijanju stoke. Portal Logično je u članku objavljenom 18. juna 2022. godine prenio izjavu Scarlett Hagins, portparolke Udruženja stočara Kansasa, koja je objasnila da su visoke temperature i vlaga uzrok uginuća. No, u istom je članku ovo objašnjenje dovedeno u pitanje:

Čini se da globalni projekt izazivanja nestašica hrane napreduje punom parom. Nakon što su pobijeni milijuni pilića zbog navodne ptičje gripe, nakon što su po SAD-u misteriozno izgorjeli deseci distribucijskih centara hrane, nakon što su uvedene sankcije Rusiji i smanjen izvoz Ukrajinske pšenice – sada odjednom na tisuće krava misteriozno umire. Farmeri su šokirani jer nisu nikad vidjeli nešto takvo, uzrok se ne može otkriti, a mediji tvrde da je od – vrućine.

(...)

Iako „stručnjaci“ u medijima pričaju svoju priču, ljudi sa iskustvom na terenu ipak govore drugačije. Mada je moguće da poneka krava umre od vrućine, nije moguće da cijela stada odjednom padnu mrtva.

Mi možemo samo zaključiti da je vrlo lako moguće da su krave ubijene, a na koji način to nećemo nikad saznati. Opcije su zbilja brojne, na portalu smo već više puta pisali o frekvencijskom oružju koje se može aktivirati iz daljine, obližnjeg brda, aviona, pa čak i sa satelita, koje bi onda imalo ovakav efekat. Ali o metodama možemo samo nagađati, činjenica je da hrane ima sve manje, i da je sve skuplja i vjerojatno će opet biti kriv – Putin.

Identičan tekst objavljen je i na blogu Isključuje li vjera ljudska prava.

Nekoliko dana kasnije na društvenim mrežama počeo se dijeliti snimak na kome se vide uginule ovce. Na Facebook profilu Marko Kraljevic - cetvrti podijeljen je 20. juna 2022. godine, uz opis kojim se sugeriše da je njihovo uginuće povezano s planom izazivanja vještačke nestašice hrane.

 ŠTA JE OVO.....❓❓
Šta je uzrok uginuća ovaca....❓❓
Reći će s0t0njare preko medija,
nisu otrovane, nije od zaprašivanja, nije od [email protected], nije od zračenja/frekfencije, nego IZNENADA pale....promena vremena ih pokidala....
USKORO u bioskopima.....
AGENDA GLAD uz klimatske promene i zombirano čovečanstvo....‼️

 

Isti video pronašli smo na još nekoliko Twitter (link) i Facebook profila (link). Na profilu Ratnik Svetla navedeno je da se radi o “masovnom ubistvu životinja” (link).

Ni u jednoj objavi ne navode se detalji, gdje i kada se desilo uginuće ovaca, no u svim se objavama implicira da je uginuće povezano s navodnim planom izazivanja nestašice hrane.


Zbog čega su goveda uginula?
 

Brojni mediji u Sjedinjenim Američkim Državama izvijestili su sredinom juna da je u Kanzasu uginulo hiljade goveda zbog visokih temperatura i vlažnosti vazduha. 

U članku objavljenom 16. juna AP navodi da je Odjel zdravlja i ekologije Kanzasa potvrdio da je toj državnoj agenciji, koja pomaže pri odlaganju leševa, prijavljeno najmanje 2.000 slučajeva uginuća životinja uzrokovanih vrućinom, ali i da bi taj broj mogao biti veći.

A.J. Tarpoff, veterinar s državnog univerziteta u Kanzasu, objasnio je za AP da su vremenske prilike uzrok uginuća stoke, odnosno kombinacija visokih temperatura i vlažnosti vazduha.

“Da, temperature su porasle, ali važniji razlog zašto je to bilo štetno je što smo imali ogroman rast vlažnosti vazduha... a u isto vrijeme, brzine vjetra su zapravo značajno pale, što je rijetkost u zapadnom Kanzasu.” 

Slično objašnjenje dala je portparolka Udruženja stočara Kanzasa.

Temperature su prošle sedmice bile između 70 i 80 Farenhajta (21-27℃), ali su u subotu skočile na preko 100 stepeni (38℃), rekla je Scarlett Hagins, portparolka Udruženja stočara Kanzasa.

“I upravo je ta iznenadna promjena onemogućila da se stoka aklimatizira i izazvala je probleme s toplotnim stresom”, rekla je.

Kako je objašnjeno u članku o ovim uginućima stoke na portalu Agroklub, intenzivno stočarstvo u SAD-u podrazumijeva držanje goveda u hranilištima, odnosno tovilištima (engl. Feedlot). Ovaj portal, specijalizovan za poljoprivredu, navodi da je riječ o ogromnim farmama na otvorenom, gdje su životinje često udaljene kilometrima od uzgajivača, a prostor na kojem se nalaze često nije natkriven.  


Od čega su stradale ovce?

 

Snimak uginulih ovaca star je skoro godinu i prikazuje ovce stradale od udara groma u Gruziji. Mediji na ruskom jeziku su u avgustu 2021. godine pisali o ovom slučaju. Kako se navodi u članku Ren.tv, udar groma na planini Didi Abuli usmrtio je 530 ovaca koje su pasle na pašnjaku, dok je pastir preživio. Članak sadrži i video identičan onome koji se dijeli na društvenim mrežama, a navodi se da su snimak napravili mještani. 

Dakle, životinje nisu namjerno ubijene kako bi se izazvala nestašica hrane, kako tvrde ili sugerišu pojedini/e korisnici/e društvenih mreža.

Tvrdnjama da su ovce ubijene s ciljem izazivanja nestašice hrane bavio se i Istinomer. Ova platforma navodi da su slični incidenti stradanja životinja od udara groma zabilježeni u prethodnim decenija u različitim dijelovima svijeta (link, link, link) te prenosi objašnjenje kako dolazi do stradanja ovolikog broja životinja.

„Munja ne udara u tačno određenu tačku, već u celu jednu oblast, najčešće u prečniku između 50 i 80 metara”, ​​rekao je Džon Džesenijus, penzionisani član američke Nacionalne agencije za okeane i atmosferu.

„Fizička manifestacija groma koju vidimo samo naizgled pogađa jedno mesto, međutim, munja je zapravo jednosmerna struja koja, tokom pražnjenja u dodiru sa tlom, može biti smrtonosna”, dodaje Džesenijus.

Kada atmosfersko električno pražnjenje dođe do zemlje, vertikalno se širi se u potrazi za mestima sa najmanjim otporom. Životinje (poput goveda, ovaca ili irvasa) koje sa svoje četiri noge stoje na često vlažnoj travi, predstavljaju lake i visoko provodljive „mete“.

Teorija zavjere o namjernom izazivanju nestašice hrane aktuelna je već neko vrijeme, a naročito je popularna posljednjih mjeseci. Njene pristalice su u više navrata tumačile različite događaje u Sjedinjenim Američkim Državama postojanjem vladinog plana namjernog izazivanja nestašice hrane. To je bio slučaj s nestašicom adaptiranog mlijeka za bebe, o čemu je pisao Politifact, kao i s požarima  u proizvodnim pogonima u Americi,  o čemu je pisao AP. Ni u jednom ni u drugom slučaju ne postoje dokazi za ove tvrdnje.

Portal Logično u svom članku spominje da su u SAD-u “misteriozno izgorjeli deseci distribucijskih centara hrane”, vjerojatno se pozivajući na neosnovane tvrdnje koje su uslijedile nakon požara u fabrici soje Perdue Farms u Virginiji.

Kako navodi AP, neutemeljen narativ da su požari u raznim američkim pogonima za preradu hrane dio plana da se ugrozi snabdijevanje hranom naširoko se proširio jer je ruski rat protiv Ukrajine poremetio globalno snabdijevanje hranom, podižući cijene roba kao što su žitarice i biljna ulja i ugrožavajući sigurnost snabdijevanja hranom u nekim dijelovima svijeta. Upravo su Ukrajina i Rusija ključni izvoznici poljoprivrednih proizvoda kao što su pšenica i ječam.

Politifact u analizi objavljenoj u maju ove godine navodi da postoji globalna zabrinutost za nestašicu hrane, kojom bi mogle prije biti zahvaćene siromašnije zemlje, ali i da su takve tvrdnje u slučaju Sjedinjenih Američkih Država uglavnom bez osnova – baš kao što su bez osnova i insinuacije da američka vlada namjerno stvara nestašicu hrane. 

Tvrdnje da goveda u Kanzasu nisu stradala usljed nepovoljnih vremenskih prilika, već radi izazivanja nestašice hrane, dobijaju ocjenu teorija zavjere. Istu ocjenu dobijaju i objave u kojima se implicira ili tvrdi da stradanje ovaca ima veze s namjernim izazivanjem nestašice hrane.  

 (Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 07. 07. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Analiza
Portal Zdravlje svaki dan: Šokovi, tragedije i brisanje članaka

Anonimni portal Zdravlje svaki dan, svakodnevno objavljuje mnoštvo senzacio...

Lažna vijest
Jane Goodall nije rekla da je smanjenje svjetske populacije za 90% rješenje naših problema

Izjava jedne od najpoznatijih stručnjakinja za čimpanze se na društvenim mr...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Smrt doktora/ica u Kanadi nema veze sa vakcinama protiv Covid-19

Društvenim mrežama šire se manipulativne tvrdnje i netačne insinuacije o sm...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me