Raskrinkavanje.ba

Masovno ubistvo u američkoj školi “Sandy Hook” nije bilo “prevara”

Nedavna masovna ubistva u Srbiji “oživjela” su staru teoriju zavjere da je masovno ubistvo u američkoj školi “Sandy Hook” iz 2012. godine bilo inscenirano. Na društvenim mrežama tako se dijeli fotografija koja “dokazuje” da su djevojčice ubijene u tom napadu ustvari žive.

Foto: Ron Frank, Shutterstock

Na Twitteru je 20. maja 2023. godine objavljena fotografija na kojoj je devet djevojčica, uz tvrdnju da na njoj poziraju djevojčice ubijene u američkoj Osnovnoj školi “Sandy Hook” nekoliko godina nakon ubistava. 

2012 se desio masakr u osnovnoj školi Sandy Hook, kada je 20-godišnji Adam Lanza ubio 26 osoba.
Našli smo ubijene devojčice, koje sasvim uredno poziraju nekoliko godina kasnije.

Na slici pored djevojčica nalaze se i fotografije djece ubijene 2012. godine u školi “Sandy Hook”, koje “dokazuju” da se radi o istim djevojčicama. Na fotografiji je takođe ispisan tekst na engleskom jeziku koji glasi: “Ako ne vjerujete u zombije, nećete vjerovati ni u (ubistva u) ‘Sandy Hook’. Sve djevojke koje su ubijene u ‘Sandy Hooku’ još uvijek su žive i još uvijek održavaju veze dovoljno dobro da se okupe za jednu veliku fotografiju u znak sjećanja. Činjenica da ova fotografija postoji, sama po sebi je dokaz da je “Sandy Hook” bila OGROMNA prevara.” 

Screenshotove ovog tweeta pronašli smo na Facebooku (1, 2, 3, 4), Twitteru (link) i Telegramu (link), a dijelili/e su ih i korisnici/e van našeg govornog područja (1, 2). U nekim od navedenih objava navodno lažiranje napada u školi “Sandy Hook” korisnici/e su doveli/e u vezu s nedavnim napadom u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" implicirajući ili nedvosmisleno tvrdeći da se i u tom slučaju radi o lažiranju (1, 2, 3).

Šta su činjenice o masovnom ubistvu u školi “Sandy Hook”?

U napadu u Osnovnoj školi “Sandy Hook” u Newtownu (Connecticut, SAD) 2012. godine ubijeno je 20 prvačića i šest uposlenika škole. Počinilac ovog masovnog ubistva je Adam Lanza, koji je tada imao 20 godina i koji je prije napada ubio svoju majku. Lanza je izvršio samoubistvo u školi nakon napada. Stranica History navodi da su istražitelji utvrdili da je Lanza, koji je kao dječak pohađao “Sandy Hook”, sam planirao i izveo napad, ali motivi nisu do kraja rasvijetljeni. 

Napad u “Sandy Hooku”, kako navodi ovaj izvor, bio je u to vrijeme drugo najsmrtonosnije masovno ubistvo u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon napada na univerzitetu Virginia Tech koji se desio 2007. i u kojem su ubijena 32 učenika i nastavnika. 

Teoretičari/e zavjere iskoristili/e su masovno ubistvo u školi “Sandy Hook” za širenje različitih neutemeljenih tvrdnji koje su kasnije pratile i druge takve napade u SAD-u (1, 2, 3), ali i u svijetu. I nedavna masovna ubistva u Srbiji takođe su bila praćena neutemeljenim “zavjerološkim” tvrdnjama (1).

Upravo su masovna ubistva u Srbiji “oživjela” na našem govornom području stare tvrdnje o tome da je napad u školi “Sandy Hook” bio insceniran. 

Teorija zavjere koja opstaje uprkos nedvosmislenim dokazima i sudskim presudama

Raskrinkavanje je ranije pisalo o teorijama zavjere o napadu u školi “Sandy Hook”. Kako smo objasnili u analizi dezinformacija o napadima u Srbiji, objavljenoj 11. maja 2023. godine, nedugo nakon masovnog ubistva u “Sandy Hooku” na internetu se počela širiti teorija zavjere prema kojoj se napad nije ni desio, već je insceniran kako bi američka vlada uvela restrikcije na posjedovanje oružja. Pristalice ovog “zavjerološkog” narativa roditelje ubijene djece proglasili su “glumcima” i godinama ih maltretirali, uhodili i prijetili im. Kao učesnici prevare označeni su i drugi akteri događaja.

Promoteri/ke ove teorije zavjere pozivaju se na različite “dokaze” na kojima temelje svoje tvrdnje da je cijeli događaj bio insceniran. Jedan od prvih “dokaza” pronašli su u obraćanju jednog od roditelja ubijenog djeteta, koji se dan nakon pucnjave nervozno nasmiješio neposredno prije konferencije za medije, kako objašnjava NPR. Za potrebe širenja teorija zavjere korištene su i različite greške u medijskom izvještavanju o napadu. Kasnije su objavljivane i različite fotografije koje navodno pokazuju da su žrtve ustvari žive ili da je događaj bio izmišljen (1, 2, 3). 

Jedna od takvih fotografija objavljena je i u analiziranim objavama. Ona se na društvenim mrežama, blogovima i “zavjerološkim” stranicama dijeli već godinama, uz tvrdnje da prikazuje žrtve napada ”nekoliko godina kasnije”. Obrnutom internet-pretragom nismo uspjeli saznati ko su djeca na fotografiji. U nekim objavama fotografije navodi se da ju je u decembru 2017. objavio Wolfgang W. Halbig.

Prema analizi FactCheck.org, Halbin je jedan od glavnih promotora teorija zavjere o pucnjavi u  školi “Sandy Hook” i fotografiju je objavio i ranije, u septembru 2017. godine. On je za Fact check.org rekao da je fotografiju dobio anonimno, e-mailom, te da vjeruje da su mu je poslala tri učenika. 

Alex Jones, jedan od glavnih negatora masovnog ubistva u školi “Sandy Hook”, prošle je godine izgubio niz sporova protiv porodica žrtava koje su ga tužile za klevetu. Jonesu je naloženo da  da isplati milijardu i po dolara odštete.

U članku portala Live Science iz 2013. godine na primjeru teorija zavjere o masovnom ubistvu u školi “Sandy Hook” ilustrovano je zbog čega su ovakvi narativi besmisleni.

Uobičajena tema koja se provlači kroz zavjereničko razmišljanje jeste da, ako ste dovoljno pametni i samo dovoljno pažljivo pogledate sve vijesti i dostupne informacije, možete vidjeti laži i kontradikcije u izvještajima o događaju. “Istinaši” tvrde da su pronašli "apsolutni dokaz" da je napad bio prevara, ukazujući na šestogodišnju djevojčicu po imenu Emilie Parker, koja je ubijena u školskom masakru.

Da li je? Tvrde da je neporeciv dokaz da je Emilie zapravo još živa to što je fotografisana nakon pucnjave s predsjednikom Obamom tokom posjete porodicama. Djevojčica [sa sporne fotografije] je zapravo Emilijina sestra, a nosi istu haljinu koju je Emilie nosila na nekoj drugoj fotografiji.

U uvrnutom svijetu zavjereničkog razmišljanja svaka djevojčica koja liči na Emilie i nosi istu haljinu kao i onu koju je Emilie imala mora biti ona. To nikako nije mogla biti njena sestra, koja nikako nije mogla nositi ni Emilijinu ni neku sličnu haljinu. Umjesto toga, to je očito dokaz da je cijela pucnjava bila lažirana.

Platforma za provjeru činjenica Snopes se u analizi objavljenoj 2012, a ažuriranoj 2018. godine, detaljno bavila “dokazima” na kojima su teoretičari/ke zavjere bazirali/e svoje neutemeljene tvrdnje da je napad u Osnovnoj školi “Sandy Hook” bio prevara. Snopes se tada osvrnuo na preko deset takvih dezinformacija.

Suprotno tvrdnjama teoretičara/ki zavjere, napad u školi “Sandy Hook” nije nikakav inscenirani događaj, već zločin koji je dokumentovan i rasvijetljen i čiji su detalji poznati javnosti. Na koncu, to je potvrđeno i sudskim presudama.

Budući da je tvrdnja da su djevojčice ubijene u napadu u školi “Sandy Hook” ustvari žive neutemeljena i apsurdna, njena prva objava na Twitteru dobija ocjene lažna vijest i teorija zavjere. Ostala pojavljivanja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 20.05.2023

Twitter profili: Twitter profili: Sandy Hook

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest