Raskrinkavanje.ba

Teoretičari/ke zavjere nemaju empatiju za žrtve masovnih ubistava u Srbiji i njihove bližnje

Društvene mreže već danima su preplavljene insinuacijama ili eksplicitnim tvrdnjama da su nedavna masovna ubistva u Srbiji lažirana.

Foto: Freepik

U Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu 3.5.2023. godine dogodilo se masovno ubistvo. Počinitelj je 13-godišnji učenik koji je iz vatrenog oružja usmrtio osmero djece i školskog čuvara, a ranio još sedam osoba. Nepuna dva dana kasnije, još jedno masovno ubistvo dogodilo se u blizini Mladenovca, gdje je ubijeno osam i ranjeno 14 osoba.

Ovi tragični događaji duboko su uznemirili javnost u cijelom regionu i bili su predmet intenzivnog medijskog izvještavanja.

Nedugo nakon masovnog ubistva u Beogradu, pak, na društvenim mrežama pojavio se niz objava u kojima se insinuira, ili čak eksplicitno tvrdi, da je riječ o nekoj vrsti “prevare”.

Teoretičari/ke zavjere smatraju da je riječ o djelimično ili potpuno insceniranim incidentima koji za cilj imaju da građanima/kama Srbije oduzmu pristup ličnom oružju kako bi im se potom oduzela prava i slobode i/ili kako bi se mogla odviti uspješna “invazija migranata”. Krivce za navodno lažna ubistva neki vide u globalnim elitama i predsjedniku Svjetskog ekonomskog foruma Klausu Schwabu. “Dokaze” za ove tvrdnje pronalaze u pojedinostima slučajeva za koje smatraju da nemaju smisla ili da su “sumnjivi”, poput činjenice da su maloljetnog počinitelja ubistava u školi priveli s prekrivenim licem ili nemogućnosti da pronađu njegove naloge na društvenim mrežama. Kao “dokaz” je poslužila i slika “powerliftera” iz Irske za koju su mediji pogrešno tvrdili da prikazuje počinitelja inicijala K.K.

Kao osnov za preispitivanje ili čak otvoreno negiranje masovnih ubistava, primarno onog u osnovnoj školi, koristili su se detalji iz života počinitelja ili s mjesta zločina. Tako se, recimo, ustvrdilo da je nemoguće da 13-godišnji dječak određene visine i građe usmrti osam i rani sedam osoba. “Dokaz” zavjere pronašli su i u poređenju snimka njegovog hapšenja i snimka iznimno loše kvalitete koji su napravili učenici/e prije nego što je odveden. Naime, zaključili su da nije riječ o istoj osobi jer na mutnom snimku njegove tenisice izgledaju bijelo, a na snimku hapšenja vidi se da su bež boje.