Matić nije pomenuo BiH govoreći o “skretanju pažnje Europe s Ukrajine”

Član Evropskog parlamenta Predrag Fred Matić dao je televizijsku izjavu o ratu u Ukrajini i mogućim odjecima na zapadnom Balkanu. U naslovima nekih članaka, zapadni Balkan iz njegove izjave zamijenjen je sa BiH.

Na portalu Index (.hr) objavljen je 9. marta 2022. godine članak o izjavi koju je član Evropskog parlamenta iz Hrvatske Predrag Fred Matić dao u emisiji Newsroom na televiziji N1. Članak je naslovljen:

Fred Matić: Razmišljam o scenariju u kojem se pažnja Europe s Ukrajine skreće na BiH

Kako se navodi u članku, Matić je komentarisao “razvoj situacije u Ukrajini, pomoć koja im se pruža, ali i eventualno prelijevanje sukoba na Balkan”. Nije navedena rečenica o skretanju pažnje Evrope sa Ukrajine na Bosnu i Hercegovinu. 

Dio članka u kom se govori o zapadnom Balkanu glasi:

“Zapadni Balkan je uvijek bio bure baruta. Ne treba puno da se vatra raširi. Bez obzira na to što vojno nisu toliko moćni, ali incidenti se mogu dogoditi na tim područjima. Jedan od crnih scenarija o kojim nekada razmišljam, a nadam se da se neće dogoditi, skretanje je pozornosti s ukrajinskog rata. Ukrajina jest Europa, ali ipak je malo gore sjevernije. Ako bi se dogodilo na području bivše Jugoslavije, to je onda srce Europe, to je jako blizu i domovima zapadnjaka. Nadam se da do toga neće doći, da će doći do mirnog rješenja”, rekao je Matić.

Ovaj članak je sa istim naslovom objavljen 10. marta 2022. godine na portalu n24.

Šta su činjenice?

Članci portala Index (.hr) i n24 preuzeti su sa portala hrvatskog izdanja N1. Na ovom portalu je članak identičnog sadržaja, izuzev naslova, objavljen 9.3.2022. Portal N1 je svoj članak opremio sljedećim naslovom:

Matić: Nekad razmišljam o crnom scenariju za Balkan, nadam se da se neće desiti

U članku portala Index (.hr) navodi se i link ka originalnom članku N1.

Snimak dijela emisije u kom Matić daje pomenutu izjavu objavljen je 9.3.2022. godine na YouTube kanalu N1, te je umetnut i u članak portala N1.

Na snimku, u trajanju od nešto više od devet minuta, Matić ne izgovara rečenicu koja mu se pripisuje u naslovima pomenutih članaka. Nakon razgovora o situaciji u Ukrajini, na približno 5:50 minutu snimka, novinar postavlja Matiću sljedeće pitanje: “Širenje toga rata na zapadni Balkan, strahuje se u evropskim institucijama, bivši visoki predstavnici slali su apel, ovdje se raspravljalo jučer o Bosni i Hercegovini. Hoće li ostati mirna Bosna, je li ovo sad prilika da se tamo riješe ova pitanja, ne ratna, mislim na Izborni zakon i ostalo?”

Matićev odgovor glasio je:

Ja se nadam da hoće. Dakle Balkan, zapadni Balkan, oduvijek je bio bure baruta, tamo ne treba puno da se iskra zapali, da se vatra raširi. Bez obzira što oni vojno nisu moćni ili kao devedesetih spremni za neke ratove, ali incidenti se mogu dogoditi na tim područjima. Jedna od crnih scenarija o kojima ja nekad ležim u krevetu i razmišljam, a nadam se da se neće dogoditi, skretanje pozornosti sa ukrajinsko-ruskog rata, ako se nešto zapali. Znate, Ukrajina je dio Evrope, ali ipak je malo gore sjevernije, dok, ako bi se nešto dogodilo na području bivše Jugoslavije, to je onda srce Evrope, to je već jako blizu i domovima zapadnjaka koji onda će malo drugačije o tome razmišljati. Ali nadam se da do toga neće doći, nadam se da će doći do mirnog rješenja.

Nadalje, Matić navodi kako je Izborni zakon u BiH “kamen spoticanja”, te da “treba napraviti nešto da hrvatski narod bira svoga predstavnika”. 

On, dakle, nije ustvrdio da razmišlja o scenariju “u kojem se pažnja Europe s Ukrajine skreće na BiH”. Konkretno, Bosnu i Hercegovinu u tom kontekstu nije pominjao, već je govorio o prostoru zapadnog Balkana, odnosno bivše Jugoslavije uopšteno. 

Shodno činjenicama, naslove portala Index (.hr) i n24 ocjenjujemo kao dezinformaciju, budući da Predrag Matić u pomenutom intervjuu nije izgovorio rečenicu koja mu se pripisuje. 

Ovim naslovima dajemo i ocjenu klikbejt, s obzirom na to da se tvrdnja navedena u naslovu ne nalazi u tekstu. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 15. 03. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 4 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Izjave o “potkožnom nadzoru” i “hakiranju ljudi” Yuvala Hararija nemaju veze s mikročipovima

Nerazumijevanje stvarnog značenja koncepta "potkožnog nadzora", kojeg Yuval...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Lažna vijest
Snimak iz 2019. ne prikazuje posljedice vakcina protiv Covid-19

Snimak koji prikazuje nepomične ljude u parku dijeli se društvenim mrežama...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Teorije zavjere o Gatesu još uvijek popularne: Patenti, vakcine i Epsteinovo ostrvo

Na društvenim mrežama kruži spisak tvrdnji o Billu Gatesu, od kojih su neke...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me