Raskrinkavanje.ba

Medijske manipulacije o slanju britanskih vojnih stručnjaka u BiH

Izvještavajući o najavljenom dolasku dva britanska vojna stručnjaka u Bosnu i Hercegovinu, pojedini su mediji svoje članke opremili klikbejt naslovima o “britanskoj ofanzivi”, a neki su izvijestili da broj stručnjaka koji dolaze nije poznat.

Foto: Flickr

Na portalu Informer 30. juna 2022. godine objavljen je članak opremljen naslovom: 

SRPSKA NA METI?! OFANZIVA BRITANACA U BOSNI, PUTIN IM JE TRNU U OKU! Džonson dao zeleno svetlo, evo koga London šalje, misija ima samo jedan zadatak…

U članku se izvještava o tome da je britanski premijer Boris Johnson saopštio da će ta zemlja u Bosnu i Hercegovinu poslati vojne stručnjake “kako bi se suprotstavili ruskom uticaju” te “pojačali NATO misiju i unaprijedili stabilnost i bezbjednost". 

"Ne možemo da dozvolimo da Zapadni Balkan postane još jedno igralište za ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog pogubnog pohoda. Razgorevanjem plamena secesionizma i sektaštva, Rusija nastoji da preokrene uspehe u poslednje tri decenije u Bosni i Hercegovini", naveo je britanski premijer, prenosi agencija Rojters.

Kako je rekao Džonson, London iz tog razloga pojačava podršku Bosni i Hercegovini i "odaziva se pozivu prijatelja da pomognu u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju".

U članku nigdje nije objašnjeno na koji su način ove aktivnosti usmjerene protiv Republike Srpske, što se implicira naslovom.

Portal Alo (.rs) prenio je članak i opremio ga naslovom kojim se sugeriše da je Johnson rekao da je Bosna i Hercegovina “sljedeća meta” ruskog napada.

VELIKA BRITANIJA ŠALJE SPECIJALCE U BIH Boris Džonson u panici: Ovo je sledeća Putinova meta, moramo sprečiti ruski pohod na Balkan


Izvještavajući o ovoj temi, Radio-televizija Republike Srpske je u televizijskom prilogu u sklopu Dnevnika 2, koji je emitovan 30. juna 2022, utvrdila da nije poznat tačan broj stručnjaka koji bi trebao stići u Bosnu i Hercegovinu. Transkript videopriloga objavljen je istog dana na stranici RTRS

Tačan broj vojnih stručnjaka koji bi trebalo da pristignu u BiH nije poznat, kao ni datum njihovog dolaska. U detaljima londonskog plana za BiH navodi se da će Britanija blisko sarađivati sa medijima i institucijama BiH da bi ih "opremila instrumentima za identifikovanje i ublažavanje posljedica dezinformacija".

Ovaj članak, s istom tvrdnjom, objavili su i Informer, 055 info, Top portal, Novi glas, Iskra i Večernje novosti.


Šta o slanju vojnih stručnjaka piše na stranici britanske vlade?

 

Na zvaničnoj stranici britanske vlade 30. juna objavljeno je saopštenje u kom se navodi da će ova zemlja u Bosnu i Hercegovinu poslati vojne stručnjake s ciljem suprotstavljanja “ruskom malignom uticaju u Bosni i Hercegovini”. Kako stoji u saopštenju, dva stručnjaka koja stižu u Bosnu i Hercegovinu, jedan za borbu protiv dezinformacija i jedan za reformu odbrane, radit će s Oružanim snagama BiH i NATO-om “na održavanju mira i sigurnosti u zemlji”.

Bosna i Hercegovina se trenutno suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom periodu, gdje secesionistički lideri aktivno rade na stvaranju daljih podjela i sukoba. Ove planove podržava Moskva kao dio Putinove kampanje da potkopa euroatlantske integracije Bosne i njenu stabilnost.

Na zahtjev NATO-štaba u Sarajevu, vojni ekspert za borbu protiv dezinformacija Ujedinjenog Kraljevstva i savjetnik za civilnu stratešku odbranu bit će raspoređeni za podršku i obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ekspert za borbu protiv dezinformacija ojačat će NATO-štab i sposobnost Bosne i Hercegovine da se odupre zloćudnim utjecajima – pomažući blokiranje ruskih i drugih napora da se sije nepovjerenje i podriva demokratija u zemlji i regionu.

Novi strateški savjetnik za odbranu podržat će reformu odbrane u zemlji, pomažući razvoj modernih, reprezentativnih oružanih snaga u skladu s NATO standardima.

U saopštenju se takođe navodi da će Ujedinjeno Kraljevstvo osigurati 750.000 funti za uspostavljanje centra za cyber sigurnost u okviru Univerziteta u Sarajevu.

Ovo će ojačati odbranu Bosne i Hercegovine od cyber napada – koji mogu naštetiti ljudima unutar i izvan zemlje. UK će blisko sarađivati ​​s medijima i bosanskim institucijama kako bi ih opremila alatima za identifikaciju i ublažavanje efekata laži i dezinformacija.

Saopštenje sadrži i izjavu britanskog premijera, u kojoj on optužuje Rusiju za podsticanje secesionizma, a koju su prenijeli navedeni mediji. Johnson, ipak, nije rekao da je Bosna i Hercegovina sljedeća “Putinova meta”, što se implicira u naslovu portala Alo.

Međutim, u saopštenju se ne navodi ništa što bi uputilo na zaključak da su najavljene aktivnosti uperene protiv Republike Srpske, što se sugeriše naslovom na portalu Informer. Navedeni medij ovo nije potkrijepio dokazima ni u samom članku. Štaviše, formulacija “Srpska na meti” se nigdje u članku ni ne pominje.

Iz saopštenja je takođe jasno da u Bosnu i Hercegovinu dolaze dva vojna stručnjaka – jedan za borbu protiv dezinformacija i jedan za reformu odbrane – suprotno tvrdnjama RTRS da se ne zna broj stručnjaka koji dolaze. 

Izvještavajući o najavi da će Vlada Ujedinjenog Kraljevstva osigurati 750.000 funti za uspostavljanje centra za cyber sigurnost u okviru Univerziteta u Sarajevu, značajan broj medija ustvrdio je da se “u Sarajevu osniva antiruski centar”. Iako je ovo široka formulacija i ne opisuje na adekvatan način najavljene aktivnosti, u svojim člancima koristili su je i brojni mediji, mahom iz Republike Srpske i Srbije. Među njima su  Sputnik, RTRS, Srbin (.info), Borba (.me), Iskra, UNA, Novosti (.rs) .

Najava slanja britanskih vojnih stručnjaka poslužila je nekim medijima i da kontaktiraju Dževada  Galijaševića, koji je plasirao još jedan krug manipulativnih tvrdnji u člancima koje su objavili Srna, RTRS, IN4S, Sedma sila, Balkan uživo, Dubica (.info), Pravda, Donji Žabar i Info Srpska. Galijašević, potpisan kao stručnjak za bezbjednost i terorizam, ustvrdio je da britanske specijalne snage u BiH predstavljaju “ozbiljnu prijetnju životu vodećih ljudi Republike Srpske”.

Oni su ti za čije smo akcije i ciljeve saznali da u stvari direktno ugrožavaju bezbjednost srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika - rekao je Galijašević novinarima u Derventi komentarišući najavu Velike Britanije da će poslati svoje vojne stručnjake u BiH.

On je Britance optužio za antisrpsko djelovanje kroz istoriju, navodeći, između ostalog, i da su Jugoslaviju “gurnuli” u Drugi svjetski rat.  

Raskrinkavanje je ranije pisalo o Galijaševićevim tvrdnjama da “britanska tajna služba u dogovoru sa američkom dogovara i priprema kidnapovanje” Milorada Dodika. Galijašević je ove tvrdnje plasirao u aprilu 2022. godine, bez ikakvih izvora ili dokaza koji bi ukazali na njihovu tačnost.

Naslov portala Alo (.rs), kojim se implicira da je Johnson rekao da je Bosna i Hercegovina sljedeća “Putinova meta”, dobija ocjenu klikbejt.  Istu ocjenu dobija i naslov portala Informer, koji sugeriše da je najavljeno slanje britanskih vojnih stručnjaka usmjereno protiv Republike Srpske.

Tvrdnja da se ne zna koliko britanskih vojnih stručnjaka stiže u Bosnu i Hercegovinu, objavljena na portalu RTRS, dobija ocjenu lažna vijest. Ostala pojavljivanja iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

20.7.2022. Portal Alo(.rs) je u međuvremenu izmijenio članak, on sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.


(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 30.06.2022

Informer: STIŽU BRITANSKI VOJNI STRUČNJACI, U SARAJEVU OSNIVAJU ANTI-RUSKI CENTAR! Dodik besan, ne postoji šansa da pusti Britance u BiH! CELA SRPSKA NA NOGAMA

Novi pritisci sa Zapada. Velika Britanija u BiH najavljuje obračun sa navodnim ruskim uticajem

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.07.2022

Topportal: U BiH stižu britanski vojni stručnjaci; U Sarajevu osnivaju antiruski centar

Novi pritisci sa Zapada. Velika Britanija u BiH najavljuje obračun sa navodnim ruskim uticajem.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.06.2022

Novi Glas: U BiH stižu britanski vojni stručnjaci – U Sarajevu osnivaju antiruski centar, saopštio Džonson

Novi pritisci sa Zapada. Velika Britanija u BiH najavljuje obračun sa navodnim ruskim uticajem.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.07.2022

Iskra: У БиХ стижу британски војни стручњаци; У Сарајеву оснивају антируски центар, саопштио Џонсон

Нови притисци са Запада. Велика Британија у БиХ најављује обрачун са наводним руским утицајем.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 30.06.2022

Večernje novosti: SRPSKA SE PROTIVI: U BiH stižu britanski vojni stručnjaci, osnivaju antiruski centar

NA najavu britanskog premijera Borisa Džonsona o slanju vojnih stručnjaka i formiranju antiruskog centra u Sarajevu stižu oštra reagovanja zvaničnika...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 01.07.2022

055 info: U BiH stižu britanski vojni stručnjaci; U Sarajevu osnivaju antiruski centar, saopštio Džonson

Novi pritisci sa Zapada. Velika Britanija u BiH najavljuje obračun sa navodnim ruskim uticajem.

  • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 30.06.2022

RTRS: Dnevnik 2 30.06.2022.

  • Lažna vijest
Lažna vijest 30.06.2022

RTRS: U BiH stižu britanski vojni stručnjaci; U Sarajevu osnivaju antiruski centar, saopštio Džonson (VIDEO)

Novi pritisci sa Zapada. Velika Britanija u BiH najavljuje obračun sa navodnim ruskim uticajem.

  • Lažna vijest