Raskrinkavanje.ba

RTRS, Galijašević i teorije zavjere o tajnim službama koje planiraju kidnapovanje Dodika

RTRS je u centralnoj informativnoj emisiji, a potom i u dva teksta na portalu, posve neosnovane izjave Dževada Galijaševića o tome da tajne službe nekoliko zemalja planiraju “praktično kidnapovati” Milorada Dodika predstavio kao činjenice.

Radio-televizija Republike Srpske (RTRS), javni emiter ovog bh. entiteta,  13.4.2022. objavila je članak opremljen sljedećim naslovom:

Zvaničnici Srpske: Prijetnje Dodiku i njegovoj porodici shvatiti ozbiljno (VIDEO)

U članku koji tematizira prijetnje kojima je, prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, izložen član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, citiraju se, između ostalih, i Dževad Galijašević, predstavljen kao stručnjak za bezbjednost, te Marko Nicović, član Svjetske asocijacije šefova policije.

U članku se navodi kako Galijašević, potpuno neosnovano, tvrdi da britanske i američke tajne službe pripremaju “praktično kidnapovanje” Milorada Dodika.

Britanska tajna služba u dogovoru sa američkom dogovara i priprema scenario vlastite intervencije, praktično kidnapovanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, rekao je za RTRS stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.
- Ona to planira zloupotrebom odmetnutih institucija BiH, Tužilaštva koje bi pokrivalo to nalogom i Suda BiH. Dakle zloupotrebom institucija OBA i SIPA - rekao je Galijašević.

Nicović, također bez jasnih argumenata, tvrdi da je u pitanju “kombinacija” američke, engleske i njemačke tajne službe. Iz njegovog citata je zapravo nejasno šta je tačno rezultat “kombinacije” navedenih obavještajnih službi te da li se pritom misli na “kidnapovanje” o kojem priča Galijašević.

Kombinacija američke, engleske i njemačke obavještajne službe jer njima smeta prostor koji oni ne kontrolišu posebno Republika Srpska, jer se Bosna pokušava podvesti pod njihovo okrilje, a tu im smeta Dodik koji će onda sa sobom povući i Hrvatsku sa sobom - istakao je član Svjetske asocijacije šefova policije, Marko Nicović.

Članak je potom objavljen i na portalu RTV Doboj.

Istog dana, RTSR je na osnovu ovog članka, uzimajući samo izjave Galijaševića i Nicovića, objavio novi članak pod naslovom:

Galijašević: Zloupotrebom institucija praktično se planira kidnapovanje Dodika

Članak je u istom obliku objavljen i na portalima Večernje novosti i Alternativna televizija.


Šta tvrdi MUP Republike Srpske?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je 13. aprila saopštilo kako je “na osnovu informacija dobijenih od partnerskih službi o mogućnosti ugrožavanja bezbjednosti srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegove porodice od određene grupacije” podiglo obezbjeđenje na najviši nivo.

MUP nije otkrio nikakve detaljnije informacije o navodnim saznanjima. 

Ove tvrdnje MUP-a objavljene su isti dan kada je i u štampanom izdanju Srpskog Telegrafa,13.4.2022, na naslovnoj strani objavljeno da “Zapad sprema veliku akciju” u kojoj “EUFOR hapsi Milorada Dodika”.

Reagujući na tekst objavljen u Srpskom Telegrafu, EUFOR je u saopštenju, koje su objavili brojni mediji (1), demantovao takve navode, nazivajući ih besmislenim.

Navodi objavljeni u novinama iz Srbije “Srpski Telegraf” o hapšenju srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorada Dodika od strane EUFOR-a zbog korupcije su besmislica i u potpunosti neutemeljena priča, saopšteno je u srijedu, 13. aprila iz Ureda za odnose s javnosti vojnih snaga Evropske unije (EUFOR) u BiH.

U saopštenju se dodaje da EUFOR ostaje posvećen pružanju potpore vlastima BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja za stanovništvo zemlje.

RTRS u članku navodi da je EUFOR “ovo nazvao lažnom viješću”.

Nejasno je da li se navodi MUP-a odnose upravo na navode Srpskog Telegrafa, ali je i u samom RTRS-ovom članku navedeno kako su “u pojedinim medijima iz Srbije, a ranije i iz Crne Gore, objavljene informacije da plan za Dodikovo hapšenje imaju u misiji EUFOR-a i da je to jedan od razloga nedavnog slanja dodatnih trupa u BiH”.

I niz sagovornika u članku RTRS-a – Radovan Višković, Zoran Tegeltija, Radovan Kovačević, Predrag Ćeranić te Slobodan Župljanin – govori o “stranim obavještajnim centrima” i “određenim međunarodnim organizacijama” koje navodno učestvuju u zavjeri protiv Dodika, ne navodeći pritom na koga konkretno misle.

Ovi akteri su zapravo izjave dali za Dnevnik RTRS-a, koji je emitovan 13. aprila i u kojem je centralno mjesto i većinu pažnje dobila upravo priča o ugroženoj bezbjednosti Milorada Dodika. 

Šta tvrde Galijašević i Nicović?

Navodi o tome da tajne službe planiraju “kidnapovanje Milorada Dodika zloupotrebom odmetnutih institucija BiH”, koji su došli od Dževada Galijaševića, u Dnevniku RTRS-a, kao i na portalu ovog javnog emitera, predstavljeni su kao činjenice. 

Pritom je nejasno da li Galijašević misli na navode Srpskog Telegrafa ili na navode MUP-a Republike Srpske. Ono što je, s druge strane, jasno jeste to da MUP nije iznio takve navode i nije njihov izvor. Izvori tvrdnji koje je iznio Galijašević ostaju nepoznati. 

Ni Nicović za navode o “kombinaciji američke, engleske i njemačke obavještajne službe” nije ponudio nikakve izvore. I u ovom je slučaju jasno da MUP nije izvor ovih tvrdnji, budući da MUP nije imenovao aktere zbog kojih je Dodik navodno ugrožen. 

Osim što ne nude izvore, Galijašević i Nicović također ne nude ni dokaze za tvrdnje koje iznose. 

Ko je Dževad Galijašević?

Dževad Galijašević je od ranije poznat po iznošenju različitih neprovjerenih i netačnih tvrdnji, kojima smo se više puta bavili (1, 2, 3, 4, 5)
Kako smo ranije pisali, tvrdnja medija o tome da se radi o “stručnjaku za bezbjednost” nije tačna. Posredno ju je, zapravo, osporio i sam Galijašević, koji je medijsko tituliranje njega kao “stručnjaka za terorizam” prokomentarisao u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) u BiH u decembru 2019. godine.
 

Detektor.ba 

Galijašević za BIRN BiH kaže kako sebe smatra alternativnim izvorom informacija o terorizmu i kako nije tražio od medija da ga potpisuju kao stručnjaka

“Mene pitaju za neku stvar, ad hoc analiza. Obično me zateknu u autu ili na času ili negdje. Zateknu me, dam izjavu, dam mišljenje. Šta će oni napraviti od toga, ja imam pametnija posla nego da provjeravam da li je nešto korišteno senzacionalistički ili nije”, kaže Galijašević.

Tvrdnje da “britanska tajna služba u dogovoru sa američkom dogovara i priprema scenario vlastite intervencije, praktično kidnapovanja” Dodika, kao i “da je u pitanju kombinacija američke, engleske i njemačke obavještajne službe”, predstavljaju, dakle, navode bez ikakvih izvora ili dokaza koji bi ukazali na njihovu tačnost.

Shodno navedenim činjenicama, analizirane tvrdnje Dževada Galijaševića i Marka Nicovića ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 13.04.2022

RTRS: Zvaničnici Srpske: Prijetnje Dodiku i njegovoj porodici shvatiti ozbiljno (VIDEO)

Prijetnje Miloradu Dodiku i njegovoj porodici moraju biti ozbiljno shvaćene, upozoravaju zvaničnici iz Srpske, ali i eksperti za bezbjednost.

  • Teorija zavjere
Teorija zavjere 13.04.2022

RTRS: Galijašević: Zloupotrebom institucija praktično se planira kidnapovanje Dodika

Britanska tajna služba u dogovoru sa američkom dogovara i priprema scenario vlastite intervencije, praktično kidnapovanja srpskog člana Predsjedništva...

  • Teorija zavjere
Teorija zavjere 13.04.2022

Večernje novosti: GALIJAŠEVIĆ POKVARIO PLANOVE BRITANACA: Zloupotrebom institucija planiraju kidnapovanje Dodika

BRITANSKA tajna služba u dogovoru sa američkom dogovara i priprema scenario vlastite intervencije, praktično kidnapovanja srpskog člana Predsjedništva...

  • Teorija zavjere
Teorija zavjere 13.04.2022

Alternativna televizija: Galijašević: Zloupotrebom institucija praktično se planira kidnapovanje Dodika

Britanska tajna služba u dogovoru sa američkom dogovara i priprema scenario vlastite intervencije, praktično kidnapovanja srpskog člana Predsjedništva...

  • Teorija zavjere
Teorija zavjere 13.04.2022

RTV Doboj: Zvaničnici Srpske: Prijetnje Dodiku i njegovoj porodici shvatiti ozbiljno (VIDEO)

Prijetnje Miloradu Dodiku i njegovoj porodici moraju biti ozbiljno shvaćene, upozoravaju zvaničnici iz Srpske, ali i eksperti za bezbjednost.

  • Teorija zavjere