Raskrinkavanje.ba

Medijski linč u dvije slike

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Sinhronizovani medijski napadi na proteste “Pravda za Davida”, koji su se posebno razbuktali od početka predizborne kampanje, ove sedmice dobili su novu metu. Riječ je o Samiru Sadikoviću iz Bugojna, koji je zbog podrške Davoru Dragičeviću proglašen zločincem, krvnikom i dijelom “grupe ubačenih srpskih ubica”.   

Portal "Infosrpska” pokrenut je u junu ove godine i već je uspio privući ogromnu pažnju javnosti, kako svojim huškačkim tekstovima, tako i činjenicom da iste uredno prenosi i promoviše RTRS, entitetski javni servis. “Infosrpska” je, naime, portal na kom nema niti jednog imena ili naznake identiteta vlasnika/ca, urednika/ca i autora/ki propagandnih tekstova koji se sa posebnim intenzitetom nižu otkako je započela predizborna kampanja. I pored toga što je potpuno anoniman, ovaj je portal ubrzo nakon pokretanja postao redovan izvor Radio-televizije Republike Srpske i “Srne” - dvije medijske kuće u javnom vlasništvu. Treći prominentni redovni prenositelj njegovih sadržaja je banjalučka Alternativna televizija.

U proteklih mjesec dana, sprega između anonimnog portala, javne novinske agencije, jedne javne i jedne privatne televizije funkcioniše po već ustaljenom i jasno prepoznatljivom obrascu:

 • Događaji koji su iz bilo kog razloga nepovoljni po SNSD i izbornu kampanju njegovih kandidata/kinja prvo se “obrade” na portalu “Infosrpska”. Tu se u potpunoj anonimnosti - bez ikakve autorske ili uredničke odgovornosti - na najbrutalniji način obračunava sa neistomišljenicima ili kritičarima stranke koja je na vlasti u Republici Srpskoj, te se isti optužuju za planiranje državnih udara, raznorazne “napade” i zavjere protiv Republike Srpske i/ili Milorada Dodika, uz neskriveni govor mržnje i raspirivanje nacionalne netrpeljivosti.  

 • Medijski odstrel se zatim nastavlja na RTRS, Srni i ATV, koje preuzimaju ovakve članke sa “Infosrpske” i istog dana ih objavljuju na svojim portalima - ponekad sa svega par minuta razmaka. Od onih “najeksplozivnijih” nastaju i prilozi koji se emituju u informativnim emisijama RTRS.

Od 18. avgusta, kada je RTRS sa “Infosrpske” preuzeo članak pod nazivom 'Pod lupom' Soroša" - pokušaji unošenja sumnje u regularnost izbora, ova televizija je, bez ikakve  ograde od sadržaja prepunog neprovjerenih tvrdnji i govora mržnje, prenijela 14 ovakvih tekstova


Na naša pitanja o tome da li provjeravaju tačnost informacija koje prenose sa “Infosrpske”; zbog čega jedan anonimni portal smatraju kredibilnim izvorom informacija i da li su upoznati sa identitetom osoba koje stoje iza portala “Infosrpska”, RTRS nikada nije odgovorio.

 

Kako se na javnom servisu postaje “krvnik” i “zločinac”

 

Najnovija meta ovakvog “izvještavanja” je Samir Sadiković, demobilisani borac iz Bugojna. Sadiković je vrlo aktivan na Facebooku i njegov profil na ovoj društvenoj mreži predstavlja svojevrsnu hroniku protesta demobilisanih boraca koji su se proteklih mjeseci (i godina) dešavali u Federaciji BiH. Pored boračkih, Sadiković aktivno podržava i proteste koje su pokrenuli roditelji tri mlade osobe koje su umrle nasilnom smrću - Danijele Aranđelović iz Tuzle, Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banja Luke. U sva tri slučaja, roditelji protestima pokušavaju izvršiti pritisak na policiju i tužilaštva, jer smatraju da smrt njihove djece nije adekvatno istražena i procesuirana.  Sadiković je početkom jula na svom profilu prvi put objavio fotografiju na kojoj stoji pored Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića. I Dragičević i Sadiković su bili učesnici rata, jedan u Vojsci RS, drugi u Armiji RBiH, na šta se Sadiković osvrnuo u opisu fotografije.  

Tokom naredna dva mjeseca, Sadiković je objavio još nekoliko fotografija sa Davorom Dragičevićem, uz slične protestne poruke.

Jedna od njih je privukla pažnju izvjesnog Gorana Stamenkovića, koji ju je 19.9.2018. uveče postavio u Facebook grupi “Strana agentura u Srbiji”. Uz sliku je napisao da je Sadiković “komandant 4. bataljona Bugojanske brigade” koji podržava Vukotu Govedaricu i, kako je ironično navedeno, “sekira se za Republiku Srpsku”. Sadiković je sutradan na svoj profil postavio screenshot objave, koja je propraćena nizom podsmješljivih komentara na račun gore navedenih tvrdnji i impliciranog učešća Sadikovića u “rušenju RS”.  

 

Dvanaest časova nakon objave u grupi “Strana agentura u Srbiji”, slika se našla na portalu “Infosrpska”. Nije nam poznato da li su tvrdnje iznesene u komentaru koji je preuzet iz ove ili neke druge zatvorene Facebook grupe, ili o izjavi koju je “Infosrpska” naprosto izmislila kako bi opravdala objavljivanje fotografije. No, ovih nekoliko rečenica je iskorišteno kako bi se pokrenula čitava lavina napada na Samira Sadikovića, sa ciljem diskreditacije Davora Dragičevića i protesta “Pravda za Davida”:

SAMIR SADIKOVIĆ-SELA KOMANDANT 4. BATALJONA BUGOJANSKE BRIGADE TZV. ARMIJE BIH I DAVOR DRAGIČEVIĆ KOJI VODI PROTESTE
Šta spaja njih dvojicu? Ozloglašenog Samira Sadikovića komandanta tzv. Armije BiH koja je ubijala srpske civile, djecu, žene i Davora Dragičevića koji je zagrljen sa  srpskim krvnikom Samirom Sadikovićem. Nakon zagrljenih lidera opozicije, sad zagrljaj i sa srpskim krvnikom. Kuda sve to vodi.
Milan Jović, borac vojske Republike Srpske

 

Tekst u kom se Sadiković naziva “srpskim krvnikom” u roku od dva sata prenijela je SRNA, a zatim i RTRS i ATV. U naslovu svog teksta, RTRS je čak i prevazišao “Infosrpsku”, dodavši tvrdnju da “Dragičević i Sadiković vode proteste”, što u originalnom članku zapravo nije rečeno.

Isti postupak ponovio se i dan kasnije: fotografija sa Facebooka, članak na portalu “Infosrpska” i  identičan “lanac prenošenja” novih optužbi na račun Sadikovića - usklađenih sa tvrdnjama Milorada Dodika o tome da proteste u Banja Luci organizuju strane obavještajne službe, američka ambasadorka u BiH i tome slično:

Riječ je o veteranima koji su ubijali nedužnu srpsku djecu, žene, starce, koji se, kako to mnoge fotografije pokazuju, grle sa Davorom Dragičeviće, ocem tragično nastradalog Davida Dragičevića. Da li su oni u Banjaluci da se solidarišu sa Davorom Dragičevićem ili su oni znak da se tu sprema neki scenario, poput onog sa Majdana, čiji će glavni protagonisti biti, upravo oni, okrojele srpske ubice i snajperisti poput Ede Barjaktarevića, Hamze Krkalića, Fahrudina Mehinovića i drugih, koji su skoro svakodnevo na protestima a vjerovatno se spremaju za sasvim radikaniji scenario.
U tesktu se ističe da bi "odgovor na ovo možda mogla da da Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH ili neke od zapadnih ambasada, odnosno službi koje već mjesecima 'vršljaju' po Banjaluci i koje su ove zločince poslali u Banjaluku".
"Ali nema sumnje da bi odgovor na to mogao da da i sam nesrećni otac stradalog Davida, Davor? Јe li moguće da on pravdu za Davida traži sa ubicama srpske djece i nedužnih civila u proteklom ratu? Šta ti krvnici, koji se okupljaju pod sloganom 'I krv svoju za Bosnu moju' rade u majicama grupe 'Pravda za Davida', vršljajući po Banjaluci i fotografišući se, kako to fotografija pokazuje, i nedaleko od kabineta predsjednika Dodika? Kakvu to oni 'pravdu' traže, sasvim izvjesno možemo da pretpostavimo", ističe se u tekstu koji je objavio portal "Infosrpska".

Priča o “snajperistima” i “krvnicima” na protestima u Banja Luci se, očekivano, brzinom munje proširila po brojnim internet profilima i Facebook grupama i stranicama. Sadiković je na cijelu hajku reagovao, ponovo putem svog profila na ovoj društvenoj mreži, pozivajući novinare RTRS da dođu u Bugojno i vide kako živi “komandant” kog optužuju za urote protiv RS, ali i pozivajući prijatelje da prikupe dokaze o klevetama koje su protiv njega objavljene kako bi pokrenuo tužbu protiv ove televizije.

Iz same Sadikovićeve objave, te iz komentara koje je ostavio u diskusiji ispod nje, više je nego jasno da je govorio o tužbi, a ne o bilo kakvom fizičkom napadu na novinare. No, ovakav izbor riječi odlično je poslužio portalu “Infosrpska” za novi napad. Vjerovatno nije potrebno nabrajati ko je i kojom brzinom prenio i treći - i do sada najdegutantniji - tekst o Sadikoviću u protekla tri dana. Ovog puta su se uz Davora Dragičevića, demonstrante i “obavještajne službe”, u tekstu našle i opozicione stranke, kao i TV Bijeljina. 

BOŠNJAČKI ZLOČINCI PRIJETE NOVINARIMA RTRS-A
 
Komandant 4. bataljona Bugojanske brigade tzv. Armije BiH Samir Cela Sadiković, koji zajedno sa svojim ratnim drugovima koji su se proslavili zločinima nad Srbima u proteklom ratu, Edinom Barjaktarevićem ,Hamzom Krkalićem, Fahrudinom Mehinovićem i još nekim, danima vršljaju po Banja Luci i predstavljaju udarnu pesnicu pokreta "Pravda za Davida", uputio je juče preko svog fejsbuk profila prijetnje novinarima RTRS-a.

“RTRS napada na mene” kaže izmedju ostalog na svom fejsbuk profilu, ovaj ozloglašeni zločinac nad  srpskim civilima, i dodaje “sad komandant ide napadati novinare RTRS-a”.

Da li je najavljeni napad na novinare RTRS-a okrojelog srpskog ubice i zločinca samo dio scenarija koji se odvija pod okriljem protesta grupe “Pravda za Davida” i da li je ubačena grupa srpskih ubica iz Federacije unutar protesta zadužena  da inscenira “varnice” ,koje bi uz već javno izraženu podršku lidera Saveza za pobjedu instrumentalizovala mase za nasilno zauzimanje simboličnih centara vlasti u Republici Srpskoj?!
Pitanje je na koje, bez sumnje, siguran odgovor zna direktor Obavještajno bezbjednosne akcije BiH  (OBA-OSA) Osman Mehmedagić Osmica, bivši telohranitelj Alije Izetbegovića.No svakako i njegovi mentori iz odredjenih zapadnih službi koji se zalažu za “meki državni udar” u Republici Srpskoj, zloupotebljavajući tragičnu smrt Davida Dragičevića i pokušavajući da do kraja manipulišu sa tugom nesrećnog oca Davora Dragičevića, u pokušaju da se formira jedan masovni narodni pokret-jak “golijat” koji učestvuju u akcijama gradjanske neposlušnosti.
Tragika svega je, da su se  nakon napada na novinare RTRS-a od samog Davora Dragičevića, lidera Saveza za pobjede, nekih nevladinih organizacija te udarne medijske pesnice “mekog državnog udara” u Republici Srpskoj, davno zavrbovane  RTV BN, novinari RTRS-a se našli na tapetu i krvnika srpskog naroda.


Sadikovića smo kontaktirali putem Facebooka i pitali ga za komentar tekstova i gore navedenih priloga objavljenih na “Infosrpska”, RTRS i “Alternativnoj televiziji”. Sadiković je negirao da je bilo ko od ljudi na slikama koje su iskorištene za ove tekstove bio snajperista u ratu, kao što je negirao i sve ostale navode o njegovom vojnom činu, ratnoj prošlosti i pripisanim mu “zavjerama” i planiranju “državnih udara”:

A sad da vam malo kažem za sebe. Ja da imam krvave ruke nikad ne bi imao obraza pogledat nikom od Srba u oči, jer takav sam. A moj ratni put ovako ide - ja sam bio pripadnik JNA do 6. mjeseca ‘92, gdje sam bio sa 27 hiljada rezervista, Titovoužički korpus. Po mom izlasku iz JNA u 9 mjesecu stupam u Armiju BiH, prva Omerova četa. Tu se zadržavam možda godinu dana i poslije sukoba sa Hrvatima stupam u izviđače, gdje sam dočekao kraj rata.  
Nikad u životu što sam imao šansi da budem neko... ja sam rekao ne, meni ne treba da mi budu krvave ruke, i uvijek sam spreman otići u Zagreb, u Beograd, u Banja Luku. I bilo ko (ako) nađe da je Ćela nekom u ratu opalio čvoku, nek me odmah streljaju, a ja se nikad nikog nisam bojao sem dragog Boga. I za pravdu ću poginut i opet kažem da sam uvijek na strani pravde.
I ovo da kažem - ako misle da sam komandant, nek dođu kod mene kući, nek vide kako Ćela sa 5 članova živi u 25 kvadrata i kako sa dva sina ide zajedno na biro. I nikad isam bio nacionalista, niti me to zanima. Ja ne volim ni Bošnjake, ni Hrvate, ni Srbe, nego volim muslimane, katolike, pravoslavce.

Sadiković nam je takođe rekao da ga niko od medija koji su ga proglasili “krvnikom” i “srpskim ubicom” nikada nije kontaktirao prije objavljivanja takvih navoda. Uključujući i javni servis koji već danima učestvuje u otvorenoj hajci koja se sprovodi na najdegutantniji mogući način. Ponovio je, takođe, da protiv RTRS i ostalih medija koji su objavljivali ovake sadržaje planira pokrenuti tužbu za klevetu.

Članke prikazane u ovom tekstu, u kojima je bez ijednoj jedinog dokaza iznesen čitav niz neistina i dezinformacija, ocjenjujemo kao objavljivanje lažnih vijesti, pristrasno izvještavanje i teoriju zavjere.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 21.09.2018

Infosrpska: I SNAJPERISTI TZV. ARMIJE BIH NA PROTESTIMA U BANJA LUCI

Šta rade veterani takozvane Armije BiH na protestima "Pravda za Davida" u Banja Luci, od kojih neki i snajperisti, koje predvodi ozloglašeni Samir Sad...

 • Teorija zavjere
 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Spin 20.09.2018

RTRS: "Infosrpska": Samir Sadiković i Davor Dragičević vode proteste

Borac Vojske Republike Srpske Milan Јović izjavio je za portal "Infosrpska" da Samir Sadiković Sela, komandant 4. bataljona Bugojanske brigade takozva...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 21.09.2018

RTRS: "Infosrpska": I snajperisti takozvane Armije BiH na protestima u Banjaluci (FOTO)

Portal "Infosrpska" objavio je da na protestima "Pravda za Davida" u Banjaluci "učestvuju i veterani takozvane Armije BiH, od kojih su neki i snajperi...

 • Teorija zavjere
 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 22.09.2018

RTRS: "Infosrpska": Samir Sadiković prijetio novinarima RTRS-a

Portal "Infosrpska" objavio je da je komandant 4. bataljona Bugojanske brigade tzv. Armije BiH Samir Cela Sadiković, koji je učestvovao u Banjaluci na...

 • Teorija zavjere
 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 22.09.2018

Alternativna televizija: "Infosrpska": Samir Sadiković prijetio novinarima RTRS-a

Portal "Infosrpska" objavio je da je komandant 4. bataljona Bugojanske brigade tzv. Armije BiH Samir Cela Sadiković, koji je učestvovao u Banjaluci na...

 • Teorija zavjere
 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Spin 20.09.2018

Alternativna televizija: Samir Sadiković i Davor Dragičević vode proteste

Borac Vojske Republike Srpske Milan Јović izjavio je za portal "Infosrpska" da Samir Sadiković Sela, komandant 4. bataljona Bugojanske brigade takoz...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 21.09.2018

Alternativna televizija: "Infosrpska": Snajperisti takozvane Armije BiH na protestima u Banjaluci

Portal "Infosrpska" objavio je da na protestima "Pravda za Davida" u Banjaluci "učestvuju i veterani takozvane Armije BiH, od kojih su neki i snajperi...

 • Teorija zavjere
 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Spin 20.09.2018

Srna: "INFOSRPSKA": SAMIR SADIKOVIĆ I DAVOR DRAGIČEVIĆ VODE PROTESTE

BANjALUKA, 20. SEPTEMBRA /SRNA/ - Borac Vojske Republike Srpske Milan Jović izjavio je za portal "Infosrpska" da Samir Sadiković Sela, komandant 4. ba...

 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 22.09.2018

Srna: "ИНФОСРПСКА": САМИР САДИКОВИЋ ПРИЈЕТИО НОВИНАРИМА РТРС-а

БАЊАЛУКА, 22. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Портал "Инфосрпска" објавио је да је командант 4. батаљона Бугојанске бригаде тзв. Армије БиХ Самир Цела Садиковић, к...

 • Teorija zavjere
 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 21.09.2018

Srna: "INFOSRPSKA": I SNAJPERISTI TAKOZVANE ARMIJE BiH NA PROTESTIMA U BANjALUCI

BANjALUKA, 21. SEPTEMBRA /SRNA/ - Portal "Infosrpska" objavio je da na protestima "Pravda za Davida" u Banjaluci "učestvuju i veterani takozvane Armij...

 • Teorija zavjere
 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest
Teorija zavjere 22.09.2018

Infosrpska: BOŠNJAČKI ZLOČINCI PRIJETE NOVINARIMA RTRS-A

Komandant 4. bataljona Bugojanske brigade tzv. Armije BiH Samir Cela Sadiković, koji zajedno sa svojim ratnim drugovima koji su se proslavili zločinim...

 • Teorija zavjere
 • Spin
 • Pristrasno izvještavanje
 • Lažna vijest