Raskrinkavanje.ba

Među migrantima nisu “vojnici terorističkog ISIL-a”

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Pored činjenice da je “Antimigrant” ponovo plasirao netačnu informaciju o postojanju terorista među migrantima, koju nije ni na koji način argumentovao niti dokazao, potpuno neosnovano je za poziv na nasilje optužio i portal “Klix” čiji je članak opisao “ekstremnim”.

Još u analizi "Antimigrant” tvrdi da su “Isilovci okupirali Tuzlu”, objavljenoj u avgustu, bavili smo se tvrdnjama ovog portala u kojima su migranti proglašavani teroristima. Tada smo od MUP-a Tuzlanskog kantona dobili potvrdu da tvrdnja o postojanju terorista među migrantima - nije istinita. MUP je istom prilikom demantovao i druge tvrdnje iznesene u članku portala “Antimigrant”, poput one da “policajci imaju naređenje da ne smiju kontrolirati migrante".

U međuvremenu je portal "Antimigrant” nastavio sa objavljivanjem članaka koji sadrže netačne informacije, govor mržnje  i teorije zavjere. Tako je recimo 18. oktobra objavljen članak pod naslovom koji govori da će “Bihać postati baza ISIL-a”:

“Ako se zatvori Vučjak, Bihać će postati baza ISIL-a”.

Članak pod ovim naslovom ne sadrži ni jednu jedinu riječ, te samo prenosi Facebook status Seja Ramića.

Četiri dana ranije, 14. oktobra, na istom portalu objavljen je i članak pod sljedećim naslovom:

Vehabije pomažu dolazak migrantskih Isilovaca

Ispod ovakvog naslova ponovo se ne nalazi niti jedna jedina riječ teksta. Umjesto toga, članak donosi video snimak koji je originalno objavljen na Facebook stranici “Islamski centar Bošnjaka u Austriji ‘Ebu Hanife’ - Beč”. Na snimku se može vidjeti kako volonteri udruženja “Oaza” migrantima na autobuskoj stanici u Tuzli dijele obroke, što je navedeno i u opisu samog video snimka na Facebook stranici na kojoj je objavljen. 

I u jednom i u drugom slučaju problematični su naslovi koji manipulativno predstavljaju sadržaj koji članci donose, dok u samim člancima ne postoji niti jedna jedina riječ teksta. 

Međutim, članak koji je na ovom portalu objavljen 16. oktobra ponovo donosi tvrdnju da se među migrantima nalaze teroristi, istovremeno optužujući za “ekstremizam” i portal “Klix”:

Promigrantski ekstremizam sa Klixa: Pozivaju na nasilje, žale migrantske horde, a ne žale građane Bihaća!

Na samom početku članka tvrdi se da je Islamska zajednica “kriva za naseljavanje desetine hiljada migranata u krajeve sa bošnjačkom većinom”. Već u idućoj rečenici, bez ikakvih argumenata ili dokaza, migranti se nazivaju “vojnici terorističkog ISIL-a”:

Ponosna Krajina konačno je sa sebe zbacila okove mutavosti i idiotizma u ime kojeg je trebalo žrtvovati preostali životni prostor kako bi se sve to što je odbranila Armija RBiH predalo u ruke migrantskim hordama među kojima je i nemali broj vojnika terorističkog ISIL-a. 

Redakcija “Raskrinkavanja” i ovaj put je kontaktirala nadležne institucije povodom tvrdnje da se među migrantima nalaze “vojnici terorističkog ISIL-a”. Iz Državne agencije za istrage i zaštitu smo dobili odgovor da ne raspolažu takvim saznanjima. 

U vezi sa Vašim upitom, obavještavamo Vas da Državna agencija za istrage i zaštitu u okviru svojih nadležnosti i u skladu sa zakonom, kontinuirano preduzima aktivnosti na prikupljanju, analiziranju i razmjeni bezbjednosno interesantnih saznanja sa drugim agencijama za provođenje zakona u vezi migranata i izbjeglica koje dolaze u Bosnu i Hercegovinu. U konkretnom slučaju, ne raspolažemo bezbjednosno interesantnim saznanjima.

Dalje “Antimigrant” navodi: 

Preseljavanje migranata u Vučjak najpametniji je odgovor na silnu korupciju medija i politike, koja dvije godine već uvjerava naivne Bošnjake da migranti nisu ekonomske lutalice, već da su to “jadne izbjeglice”. 

Anonimni autor ovog teksta ne objašnjava na koje medije misli kada konstatuje da (mediji) uvjeravaju "naivne Bošnjake da migranti nisu ekonomske lutalice, već da su to 'jadne izbjeglice'". U nastavku se, pak, posebno bavi portalom “Klix”, koji opisuje kao “hrvatski portal iz Sarajeva”. 

Dokle se išlo u toj drskosti i manipulaciji najbolje svjedoče islamofobični mediji koji su najednom postali veoma raspoloženi da Bošnjacima tumače kako to dolaze njihova “braća u vjeri”, koji, čak, ponekad i “obavljaju svetu dužnost klanjanja”. Na stranu ove kriminalne manipulacije stavio se i veoma čitan hrvatski portal Klix iz Sarajeva, koji objavljuje da je veoma tužno to deportovanje migranata sa ulica Bihaća u kamp Vučjak. Ali, nije im tužno to što građani Bihaća dvije godine žive u strahu, i u mislima o napuštanju svoje rodne grude.

Stvarni povod pisanja ovog članka na portalu “Antimigrant”, bio je očito nadnaslov koji se našao u članku portala “Klix” koji je objavljen 16 oktobra. Nadnaslov “Klixovog” članka opisuje se naime kao “latentni poziv na nasilje”:

Ono što je apsolutno ekstremno u ovoj objavi sa Klixa jeste latentni poziv na nasilje i na pobunu, u kontekstu te navodne tuge. Klix, dakle, nastoji stvoriti sliku o ugroženosti migrantskih hordi, te nadnaslovom “Eskalacija je blizu” dati za pravo migrantskoj pobuni, odnosno, stati na stranu predstojećeg terora migranata nad građanima i vlastima Bihaća. Nema sumnje da se priprema migrantski odgovor, svojevrsna kontraofanziva, povratak u Bihać, a što neće proći bez krvoprolića. Samo nek se zna ko je na čijoj strani bio! Ovo je borba za slobodu!

Nadnaslov “Eskalacija je blizu” zaista postoji u članku portala “Klix”, što je portal “Antimigrant” ilustrovao priloženom fotografijom. 

antimigrant.ba

Međutim, ono što anonimni autor naziva “latentnim pozivom na nasilje” i za šta se tvrdi da najavljuje “krvoproliće”, zapravo je parafrazirana izjava gradonačelnika Bihaća, Šuhreta Fazlića, koja se odnosi na eskalaciju problema sa smještajem migranata, a ne na “pobunu” ili bilo kakvo nasilje:

"Ministar Mektić u nekim svojim izjavama minimizira migrantsku krizu pa ispada da ona na postoji. U Bihaću sada ima više od 6.000 migranata, ja to odgovorno tvrdim. Grad Bihać potrošio je više od 100.000 KM za kamp Vučjak. Niko nam nije dao nijedne marke. Mi nismo ti koji trebaju rješavati migrantsku krizu. Od ponedjeljka prestajemo pružati bilo kakve usluge u kampu Vučjak pa da problem eksalira ne bi li se riješio. Tražimo plan za Bihać, da neko konačno preuzme lidersku poziciju. Ne znam više šta trebamo poduzeti", istakao je Fazlić. (Klix.ba)

Pored činjenice da je “Antimigrant” ponovo plasirao netačnu informaciju o postojanju terorista među migrantima, koju nije ni na koji način argumentovao niti dokazao, potpuno neosnovano je za poziv na nasilje optužio i portal “Klix” čiji je članak opisao “ekstremnim”.

Tvrdnju da se među migrantima nalaze “vojnici terorističkog ISIL-a” ocjenjujemo kao lažnu vijest, dok neosnovanu optužbu na račun portala “Klix”, čiji članak je manipulativno predstavljen, ocjenjujemo i kao manipulaciju činjenicama i pristrasno izvještavanje. 

Članak pomenut na početku ove analize, a čiji naslov glasi “Bihać će postati baza ISIL-a”, ocjenjujemo kao teoriju zavjere iz razloga što najava iz naslova ni na koji način nije objašnjena niti dokazana. Istu ocjenu će dobiti i članak čiji naslov glasi “Vehabije pomažu dolazak migrantskih Isilovaca”. 

Obzirom da se i u jednom i u drugom slučaju problematične tvrdnje nalaze samo u naslovima, oba članka će dobiti i ocjenu klikbejt. 

(Rakrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 16.10.2019

Antimigrant: Promigrantski ekstremizam sa Klixa: Pozivaju na nasilje, žale migrantske horde, a ne žale građane Bihaća!

Patriotske snage u Bihaću konačno su odbile poslušnost izdajničkoj i korumpiranoj bošnjačkoj politici i Islamskoj zajednici koje su najveći krivci za...

  • Manipulisanje činjenicama
  • Pristrasno izvještavanje
  • Lažna vijest
Klikbejt 14.10.2019

Antimigrant: Vehabije pomažu dolazak migrantskih Isilovaca

  • Klikbejt
  • Teorija zavjere