Raskrinkavanje.ba

"Antimigrant” tvrdi da su “Isilovci okupirali Tuzlu”

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Portal “Antimigrant” nastavlja sa širenjem mržnje i lažnih informacija o migrantima. Pored činjenice da se u člancima ponavlja dezinformacija o tome da se među migrantima nalaze “Isilovci” i teroristi, ovaj put se netačno tvrdi i da je policiji “zabranjeno da ih kontrolira”.

 “Raskrinkavanje” je već pisalo o anonimnom portalu “Antimigrant” koji je u potpunosti posvećen širenju mržnje prema migrantima, koji se u objavljenim člancima nazivaju “vojnicima terorističkog Isila”, “hordama alkoholičara i narkomana” i sl. Iako je sam portal anoniman, odnosno na njemu se ne nalaze nikakvi vlasnički niti urednički podaci, prema podacima Univerzitetskog tele-informatičkog centra, domenu “antimigrant.ba” zakupio je Fatmir Alispahić.

U analizi "Dnevno i Antimigrant u paralelnoj stvarnosti: masoni, Trilateralna komisija i migranti"  smo pisali o članku koji je presen sa “Dnevno.hr”, a čija je temeljna tvrdnja da su talas migracija sa Bliskog istoka, sjeverne Afrike i južne Azije u Evropu, ni manje ni više, zapovjedili masoni. U analizi "Tajne sile protiv Fatmira Alispahića: Ne postoje “agenti Facebooka” koji brišu objave portala “Antimigrant”" smo se bavili člancima koji sadrže tvrdnje o tome da “Facebook agenti” uklanjaju sadržaj ovoj portala. 

Četvrtog jula je na ovom potalu objavljen članak pod naslovom “Migrantske horde okupiraju Tuzlu” u kojem se navodi kako je “grupa od desetak migranata, bez ikakve kontrole i sigurnosnog nadzora, osvanula ispod mezarja na Tušnju, u tuzlanaskom naselju Slatina, gdje ih je očito neko doveo tokom noći, te je oko 7.30, krenula u pravcu Slatine”. 

Nakon uvodnog dijela, u članku se tvrdi da se među migrantima nalaze “teroristi Isila” koje policija “ne smije kontrolisati”:

Njihova pojava izaziva strah među građanima Tuzle, tim prije što je očito da policijski organi imaju naređenje da ih ne smiju kontrolirati, tako da ova neidentifikovana lica, među kojima su vjerovatno teroristi Isila i kriminalci, slobodno lutaju gradom i predstavljaju opasnost za građane.

Autor članka nije naveo koji je izvor informacije koja govori da se među migrantima sa fotografije “vjerovatno nalaze teroristi Isila”. Također, nije objašnjeno ni šta tačno znači tvrdnja da “policajci imaju naređenje da ne smiju kontrolirati migrante”. Povodom ovih tvrdnji, kontaktirali smo MUP Tuzlanskog kantona, a odgovor koji smo dobili prenosimo u cjelosti:

 

MUP TK:
Obavještavamo vas da je Uprava policije ovog ministarstva preduzela dodatne mjere i radnje uvjetovane migrantskim valom još u toku 2018. godine, kada je na području Tuzlanskog kantona evidentirano kretanje 1714 migranata.
Navedene mjere i radnje su planski intezivirane posebno u 2019. godini, a naročito u posljednja 3 mjeseca ove godine kada je priliv migranata značajno porastao, a iste se odnose na: pojačanu kontrolu vozila i vozača u saobraćaju posebno na rubnim područjima Tuzlanskog kantona, pojačanu kontrolu migranata zatečenih u vozilima, kao i onih koji se kreću pješice u cilju utvrđivanja posjedovanja potvrde o iskazanoj namjeri za azil, kontinuirano prisustvo policijskih patrola u pojedinim ulicama grada Tuzla s ciljem podizanja stepena lične sigurnosti svih građana.
Isto tako vas obavještavamo da u okviru preduzimanja policijskih aktivnosti službenici policije u kontinuitetu rade na prikupljanjima i provjerama operativnih saznanja koja bi se mogla dovesti u vezu sa kriminalnim aktivnostima, a posebno aktivnostiuma koje bi se mogle dovesti u vezu sa terorizmom. Do sada Uprava policije nije potvrdila prisustvo lica sa kriminalnim dosijeom, niti lica koja se dovode u vezu sa terorizmom.

Dakle, stvarna situacija je upravo suprotna od onog opisanog u članku portala “Antimigrant”. Među migrantima se ne nalaze “teroristi Isila”, niti policija ima naređenje da “ne kontroliše migrante”. Obzirom na informacije koje smo dobili od MUP TK, članak ocjenjujemo kao lažnu vijest i pristrasno izveštavanje.

U članku objavljenom nekoliko dana kasnije, migranti su ponovo okarakterisani kao teroristi. Ovaj put, tu tvrdnju pronalazimo samo u naslovu koji glasi “Tuzla, ipak, doživljava sudbinu Bihaća: Korumpirani domaći izdajnici u službi uvoza ISIL-ovih okupatora”. U članku ne postoji ni jedna jedina riječ - samo link na video snimak objavljenog na Facebook stranici “Tuzlainfo” - a koji prikazuje migrante u Tuzli. Članak stoga ocjenjujemo kao klikbejt, ali i kao lažnu vijest i pristrasno izvještavanje, obzirom na tvrdnju koja se našla u naslovu. 

Idući dan, na istom portalu objavljen je članak pod naslovom “Tuzla pod okupacijom: Migranti naselili prolaz u zgradi “Jupiter”. Članak ponovo ne sadrži niti jednu riječ, a ovaj put je jedini sadržaj fotografija.

17. Jula objavljen je novi članak bez i jedne jedine riječi - “Tuzla pod okupacijom vojno sposobnih migranata”. Karakterisanje migranata kao vojno sposobnih, sa jasnom namjerom da ih se bez ikakve osnove predstavi kao vojno-bezbjednosnu prijetnju, knjiški je primjer pristasnog izvještavanja. Pored toga, “dokaz” koji je iskorišten za tvrdnju da je “Tuzla pod okupacijom” su fotografije sa podjele večere na autobuskoj stanici u Tuzli. 

Oba navedena članka ocjenjujemo kao klikbejt i pristrasno izvještavanje, ali i kao manipulisanje činjenicama.

U zaključku, portal "Antimigrant" i dalje služi za širenje mržnje prema migrantima i izbjeglicama i plasiranje dezinformacija koje su u službi takvog narativa. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pristrasno izvještavanje 04.07.2019

Antimigrant: Migrantske horde okupiraju Tuzlu

Jutros, u četvrtak (4.7.), grupa od desetak migranata, bez ikakve kontrole i sigurnosnog nadzora, osvanula je ispod mezarja na Tušnju, u tuzlanaskom n...

  • Pristrasno izvještavanje
  • Lažna vijest
Klikbejt 08.08.2019

Antimigrant: Tuzla pod okupacijom: Migranti naselili prolaz u zgradi “Jupiter”

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama
  • Pristrasno izvještavanje
Klikbejt 17.07.2019

Antimigrant: Tuzla pod okupacijom vojno sposobnih migranata

  • Klikbejt
  • Manipulisanje činjenicama
  • Pristrasno izvještavanje