Raskrinkavanje.ba

Dnevno i Antimigrant u paralelnoj stvarnosti: masoni, Trilateralna komisija i migranti

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Ako su ključne ili neke od ključnih riječi u članku "masoni", "Trilateralna komisija" i "migranti" – jedini rezultat može biti teorija zavjere. Tako je i u slučaju članka koji je originalno objavljen na portalu “Dnevno.hr”, a koji je prenio portal “Antimigrant”. 

“Raskrinkavanje” je već pisalo o anonimnom portalu “Antimigrant” koji je u potpunosti posvećen širenju mržnje prema migrantima, koji se u objavljenim člancima nazivaju “vojnicima terorističkog Isila”, “hordama alkoholičara i narkomana” i sl. Iako je sam portal anoniman, odnosno na njemu se ne nalaze nikakvi vlasnički niti urednički podaci, prema podacima Univerzitetskog tele-informatičkog centra, domenu “antimigrant.ba” zakupio je Fatmir Alispahić.

“Raskrinkavanje” je pisalo i o Alispahićevoj emisiji “Defter hefte” koja se emituje na MTV Igman. Osnovna Alispahićeva tvrdnja u jednoj od emisija je bila da je migrantska kriza zapravo rezultat izvjesnog „austrijskog plana“ da se u Bosni i Hercegovini putem Srbije izgradi “geto” za migrante i izbjeglice koje dolaze sa Bliskog istoka, čiji je krajnji cilj podjela BiH.

Ovaj put je Fatmir Alispahić, odnosno portal “Antimigrant.ba”, prenio članak sa “dnevno.hr” čija je temeljna tvrdnja da su talas migracija sa Bliskog istoka, sjeverne Afrike i južne Azije u Evropu ni manje ni više nego zapovjedili masoni. Članak zaslužuje pažnju između ostalog i zato što na jednom mjestu sabira neke od ključnih teorija zavjere koje se odnose na migraciju, odnosno neke fundamentalne stereotipe o izbjeglicama i migrantima. Članak koji je originalno objavljen na portalu “Dnevno.hr” 2015. godine, portal “Antimigrant” je prenio u maju 2019. 

Masoni su zapovjedili Evropi uvoz migranata
HRVATSKA MASONSKA LOŽA ZAPOVIJEDILA UVOZ ‘IZBJEGLICA’ - evo kako je 2007. član Trilaterale najavio pripajanje Bliskog istoka Europi!
Ako izbjeglice ne dođu – propada projekt – NOVI SVJETSKI POREDAK.“

Već u naslovu članka, autorica potpisana kao Zrinka K, iznosi svoj ključni argument koristeći dvije od nekoliko „omiljenih“ organizacija svake zavjere: masone i Trilateralnu komisiju. Masoni, odnosno slobodni zidari su zakonita organizacija u cijelom svijetu, koja ima svoja pravila i ograničen prijem u članstvo. Trilateralna komisija je, pak, nevladina i neprofitna organizacija osnovana 1973. godine, konspirativna tek toliko da ima web-stranicu na kojoj obavještava o svojim aktivnostima, programima i publikacijama.

U čanku je navedeno kako su “masoni zapovijedili Europi uvoz izbjeglica”:

Masoni zapovijedili Europi uvoz izbjeglica
Naime, čak 28 velikih loža slobodnih zidara potpisali su službenu izjavu u kojoj rijetko viđenom otvorenošću razjašnjavaju fenomen useljavanja bez ograničenja i bez pravila koji upravo paralizira Europu. Fenomen koji očituje sve veći jaz između elita i naroda.(...)
Lože ne spominju samo uzvišene namjere, nego izriču i opomenu. Ako vlade ne budu držale otvorenima svoje granice i time ne budu ispunile slobodnozidarski zahtjev, doći će do ‘podjela i konflikata’ te do ‘ponovnog oživljavanja nacionalizama’ u Europi, a to je nešto što se po njima mora ‘satrati’.“ (...)
S obzirom na to da je masonerija u izravnom sukobu s Katoličkom Crkvom koju je Katolička Crkva protjerala još 1738. godine kada je katolicima zabranjeno ulaziti u masonska društva, jasno je kao dan tko je ZA, a tko PROTIV planske i ljudskom mišlju potaknute migracije naroda! Cilj je jednostavan, uništenje Katoličke Crkve, kršćanstva, ali i svih drugih naroda te uspostava MINIONS države jednoumlja.

Povod za ovakve tvrdnje je, kao što je i navedeno, izjava 31 masonske organizacije (orijenta ili lože) iz 2015. godine, koja zaista postoji i kojom se evropske vlade pozivaju na „dostojanstven i human prijem stanovništva koje je u opasnosti“. Sadržaj izjave, međutim, nema ni izbliza tako opasan ili podmukao prizvuk. Evo kako ona izgleda u integralnom obliku:

Evropske masonske organizacije alarmirane tragedijom kroz koju prolaze migranti u bijegu iz ratom razorenih zemalja, pozivaju evropske vlade da implementiraju zajedničke politike koje su suštinske za dostojanstven prijem stanovništva koje je u nevolji i opasnosti. Nesposobnost država da prevaziđu nacionalnu sebičnost je novi signal bolesti Evrope u kojoj je pojedinac važniji od opšteg interesa.
Evropske masonske organizacije podsjećaju da su poštovanje ljudskih prava i principa ljudskog dostojanstva među temeljnim principima izgradnje Evrope. Na temelju tih principa uspostavljna je solidarnost među nacijama. Duh solidarnosti je čak i potrebniji danas imajući u vidu nemire koji pogađaju mnoge dijelove svijeta.
Bez vraćanja u historiju kontinenta koji je oblikovan mnogim migracijama, prisutne drame moraju izazvati svijest i usaditi inovativne politike prijema. U suprotnom, evropski kontinent će eventualno postati poprište podjela i sukoba koji će gurnuti narod u nove nevolje. To će samo rezultirati novim povećanjem nacionalizama.

Međutim, autorica članka se ne zaustavlja tu, nego traži vezu između slobodnih zidara i Trilateralne komisije. I to u liku Davida Millibanda, nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Velike Britanije i istaknutog laburističkog političara.

Sve najavio 2007. godine član Trilateralne komisije
‘Europska unija mora biti model buduće svjetske države – ona mora obuhvatiti zemlje Bliskog istoka i sjevernu Afriku’ izjavio je davne 2007. godine David Miliband za BBC. (...)
Osim što je 2007. jasno najavio da je Europa Novi svjetski poredak u malom, on je rekao kako se u ostvarenju tog cilja mora i smije upotrijebiti i meka i tvrda sila – dakle, ako treba uvesti i teror države nad građanima i na silu provoditi integraciju ako drukčije ne ide, to je dopušteno državama Europske unije.
Milband je neki dan bio na otoku Lesbosu i poslao u svijet par namještenih fotografija koje svom silinom urgiraju na emocije Europljana, on koji je izjavio da je potrebno Bliski istok ako treba i silom uvesti u Europu, i on koji zarađuje više od milijun funti godišnje na ‘savjetovanjima’. On otvara ‘svijest’ Europe, prisiljavajući je da učini ono što je sam najavio prije deset godina!

Pogledajmo, pak, kako i gdje se ovi navodi razilaze od stvarnosti utemeljenoj na činjenicama. Za početak, u Milibandovom govoru iz 2007. godine – koji možete pročitati na ovom linku – niti u jednoj kombinaciji se ne spominju riječi „teror“ i „država“. Štaviše, riječ je o proeuropskom govoru koji poziva na uključenje Turske u članstvo EU i proširenje evropskih vrijednosti ali i jedinstvenog slobodnog tržišta i izvan granica Evrope. Ni u jednom trenutku Miliband nije rekao da Bliski istok i sjeverna Afrika “moraju” biti dio EU. Također nije tačan ni citat u kojem se govori kako “treba uvesti i teror države nad građanima i na silu provoditi integraciju ako drukčije ne ide”. O širenju je Miliband govorio više u kontekstu širenja vrijednosti te političke i ekonomske stabilnosti, te sa više puta eksplicitno pomenulo kako to ne znači puno članstvo u uniji. 

Neće sve države ispunjavati uvjete za punopravno članstvo niti će sve države pokazati volju za pridruživanje. Dakle, trebali bismo ići korak dalje sa “European Neighbourhood Policy”. Moramo jasno naznačiti da učešće (u jedinstvenom tržištu) nije alternativa članstvu ili lista čekanja za članstvo. I moramo ponuditi pristup punim prednostima jedinstvenog tržišta. (...)
Cilj mora biti multilateralno područje slobodne trgovine oko naše periferije - verzija Europskog udruženja za slobodnu trgovinu - koja bi postepeno zemlje Mahgreba, Bliskog Istoka i Istočne Evrope dovela u jedinstveno tržište, ne kao alternativa članstvu, ali potencijalno kao korak ka tom putu.

U posjeti grčkom otoku Lesbosu, Milliband je boravio u svojstvu direktora International Rescue Committee, na vrhuncu izbjegličke krize i kritikovao nemar vlada zemalja članica EU u prijemu izbjeglica.

U zaključku, očigledno je da je interpretacija izjave evropskih masonskih organizacija na jednoj strani, te izjava Davida Millibanda na drugoj strani, više konfabulacija nego interpretacija. Ne postoji skoro ili doslovno nijedan element u tim dokumentima, odnosno izjavama iz kojeg bi bilo moguće izvući bilo kakav, činjenično utemeljeni zaključak kakav je izvukla autorica članka na portalu “Dnevno.hr”.

Zato što je riječ o neistinitim interpretacijama koje pretenduju da budu dokazi postojanja plana, te pošto nema nikakve uzročno-posljedične veze, odnosno kredibilnih dokaza o iznesenim tvrdnjama, članak dobija ocjenu teorija zavjere. Iz razloga što zaista postoje dokumenti i izjave, koji su pritom manipulativno i netačno predstavljeni i citirani, članak ocjenjujemo i kao manipulisanje činjenicama i dezinformaciju

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 17.05.2019

Antimigrant: Masoni su zapovjedili Evropi uvoz migranata

HRVATSKA MASONSKA LOŽA ZAPOVIJEDILA UVOZ ‘IZBJEGLICA’- evo kako je 2007. član Trilaterale najavio pripajanje Bliskog istoka Europi!

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
  • Dezinformacija
Teorija zavjere 16.09.2015

Dnevno.hr: ŠIRITE DALJE! HRVATSKA MASONSKA LOŽA ZAPOVIJEDILA UVOZ ‘IZBJEGLICA’- evo kako je 2007. član Trilaterale najavio pripajanje Bliskog istoka Europi!

Ako izbjeglice ne dođu - propada projekt - NOVI SVJETSKI POREDAK.

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama
  • Dezinformacija